SAMSUNG P2470 HD

jion
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2017, o 23:25
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna dvb-t

SAMSUNG P2470 HD

Post autor: jion » 20 lutego 2017, o 23:52

Witam,

zakupiłem używany monitor Samsung P2470 HD z wbudowanym tunerem TV, i mam problem ponieważ tuner po podłączeniu anteny nie wyszukuje żadnych kanałów cyfrowych/analogowych. Dodam, że na tej samej antenie tv Samsung kilkuletni, znajdował bez problemu kanały na wszystkich dostępnych muksach. Monitor jest używany z 2009 r, właściciel wspominał że oglądał na nim tv kablową- ostatnio 3 lata temu, od tej pory służył wyłącznie jako monitor do komputera. Próbowałem zmienić w ustawieniach kraj na Niemcy lub Hiszpanie ale bez żadnego skutku, czy to może być uszkodzony tuner czy kwestia tego , że ma on tylko MPEG-2 a nie 4, w instrukcji i na stronie samsunga doczytałem, że ma tylko tuner dvb-t, ale znowu na niemieckiej stronie w specyfikacji jest napisane że monitor posiada możliwość odbioru tv nadawanej w wersji MPEG-4. Dodam, że właściciel zmienił/zaktualizował ostatnio oprogramowanie na najnowsze, chociaż wspomniał że było ono z 2011 r. Zdecydowałem już o dokupieniu zewnętrzengo tunera np: wiwa hd50 bo na szczęście ma wejście na eurozłącze, jednak jest to wydatek ok 100 zł i może udało by się tego uniknąć.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie co można jeszcze sprawdzić.

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: eter » 21 lutego 2017, o 20:15

Wszędzie podawane jest, że powinien odbierać DVB-T MPEG4, więc musisz coś źle ustawiać lub faktycznie jest uszkodzony tuner.
Poza tym jeśliby miał tylko tuner MPEG2, to i tak powinien wyszukać programy a miałbyś tylko na nich fonię i czarny ekran.
Tak więc, albo faktycznie jest za slaby sygnał do wysterowania tego tunera, albo jednak coś namieszałeś z ustawieniami i możliwe, że wyszukuje tylko analog zamiast cyfrę, lub jest ustawiony na przeszukiwanie częstotliwości kablówki, zamiast TV naziemnej...sprawdź!
Na stronie samsunga najnowszy soft faktycznie jest z 2011 roku, czyli wychodzi na to, że masz najnowszy.
Tutaj jest podane, że ma tuner MPEG4
http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-p ... 4EMDKU/EN/

a poza tym na You Tube jest nawet podgląd jak wygląda odbiór DVB-T MPEG4 na modelu wcześniejszym od Twojego, więc nie ma siły, powinieneś odebrać TV, więc pozostaje złe ustawienie wyszukiwania, za słaby sygnał lub uszkodzenie.

https://www.youtube.com/watch?v=f2fQ0ug_Nr0

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: Byczek12345 » 21 lutego 2017, o 22:20

Dodam, że właściciel zmienił/zaktualizował ostatnio oprogramowanie na najnowsze, chociaż wspomniał że było ono z 2011 r.
Może wgrał oprogramowanie od wersji MPEG-2, albo chciał zrobić wersję MPEG-4. Z indeksem "HD" jest na pewno z MPEG-4.
Gdzie pisze że jest to model "Samsung P2470 HD" na obudowie, czy w wersji oprogramowania - w menu.

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: eter » 21 lutego 2017, o 22:28

Tyle, że jak wspomniałem to przecież, nawet jakby odbierał tuner tylko MPEG2, to i tak wpisałby programy do pamięci tyle, że nie byłoby obrazu.
Sam mam kilka takich urządzeń i wyszukują i zapamiętują programy tylko brak obrazu.
Więc to jest raczej inna przyczyna braku w ogóle wyszukania programów.
Pisze kolega, ze w ogóle nie wyszukuje programów, więc albo przeszukuje mając ustawiony tryb TV kablowa zamiast TV naziemna, albo jest za słaby sygnał dla tego tunera, lub faktycznie uszkodzony tuner, albo źle wgrany soft.

jion
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2017, o 23:25
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna dvb-t

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: jion » 21 lutego 2017, o 22:48

Witam,

dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Więc tak, jeżeli chodzi o oprogramowanie to jak wchodzę w ustawienia aktualizacja oprogramowania to widzę wersję: 2011/06/14_001005, a na stronie samsunga dostępna jest wersja T-E24PEUC-1005.02011.07.13, nie wiem czy to to samo, ale poprzedni właściciel twierdzi, że wgrywał ze strony "Samsung" więc domniemam że to jest to samo. Jeżeli chodzi o wyszukiwanie to proszę o podpowiedź jak powienien ustawić kraj bo mam kilka do wyboru oprócz polski, ale w tv samsunga też pamiętam że ustawiałem chyba "Niemcy" czy ma to jakieś znaczenie przy wyszukiwaniu kanałów? a dalej wybieram tv naziemną/kanały cyfrowe i analogowe i mimo wszystko nic nie znajduje. Dodam że stojący obok tv samsunga łapie wszystko od razu. Ten monitor/tv jest chyba felerny bo podłączyłem go pod laptopa za pomocą kabla HDMI i chciałem wyregulować ostrość i wogóle nie działają przyciski dotykowe na obudowie -:( a miałem kupić LG też z tunerem tv i pewnie nie było by problemów a poza tym nauczka że lepiej dołożyć w moim przypadku było by to 200 zł do nowego monitora z tunerem marki LG model 24MT48DF co prawda nie jest FullHD, ale i tak pewnie byłby to lepszy zakup. No nic pewnie pozstanie zakupienie WIWY HD50 - mam nadzieję że Eurozłącze będzie działać...

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: Byczek12345 » 21 lutego 2017, o 23:03

Monitor jest używany z 2009 r
to widzę wersję: 2011/06/14_001005, a na stronie samsunga dostępna jest wersja T-E24PEUC-1005.02011.07.13
Tak, jest to najnowszy soft do wersji "HD".
Nie napisałeś co jest z tyłu na obudowie, czy na pewno "HD".

jion
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2017, o 23:25
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna dvb-t

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: jion » 21 lutego 2017, o 23:22

Byczek12345 pisze:
Monitor jest używany z 2009 r
to widzę wersję: 2011/06/14_001005, a na stronie samsunga dostępna jest wersja T-E24PEUC-1005.02011.07.13
Tak, jest to najnowszy soft do wersji "HD".
Nie napisałeś co jest z tyłu na obudowie, czy na pewno "HD".
Jest napisane P2470 HD

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: eter » 21 lutego 2017, o 23:45

Ma gniazdo HDMI więc ostatecznie takim kablem podłącz Wiwę będziesz miał HD, a nie EURO dające marną jakość obrazu.
(na zdjęciach nie widać wejścia EURO, więc jest kilka różnych wersji chyba tego modelu)
Poza tym próbuj wyszukać na ustawieniu każdego dostępnego kraju jaki masz w menu ( Niemcy nie są dobrym wyborem MPEG2) lub other.
Tutaj masz instrukcję może coś pomoże.
http://www.videotesty.pl/produkt/2975/s ... nstrukcja/
Jest dużo opcji przy wyszukiwaniu ręcznym, możesz się pobawić ustawiając dokładnie częstotliwość i inne parametry ...
W ogóle działa wyszukiwanie?
Widać jakiś postęp w przeszukiwaniu pasma i trwa to kilka minut z komunikatem końcowym "nie znaleziono żadnych programów"?

jion
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2017, o 23:25
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna dvb-t

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: jion » 22 lutego 2017, o 23:10

eter pisze:Ma gniazdo HDMI więc ostatecznie takim kablem podłącz Wiwę będziesz miał HD, a nie EURO dające marną jakość obrazu.
(na zdjęciach nie widać wejścia EURO, więc jest kilka różnych wersji chyba tego modelu)
Poza tym próbuj wyszukać na ustawieniu każdego dostępnego kraju jaki masz w menu ( Niemcy nie są dobrym wyborem MPEG2) lub other.
Tutaj masz instrukcję może coś pomoże.
http://www.videotesty.pl/produkt/2975/s ... nstrukcja/
Jest dużo opcji przy wyszukiwaniu ręcznym, możesz się pobawić ustawiając dokładnie częstotliwość i inne parametry ...
W ogóle działa wyszukiwanie?
Widać jakiś postęp w przeszukiwaniu pasma i trwa to kilka minut z komunikatem końcowym "nie znaleziono żadnych programów"?

Witam,
widać postęp w wyszukiwaniu kanałów trwa to nawet kilka minut bym powiedział i na końcu jest faktycznie "nie znaleziono żadnych programów"

spróbuje przerobić pozostałe kraje, chociaż sprawdziłem już chyba na trzech bodajże "Niemcy, Hiszpania, Czechy" i nic. Coś jest chyba niestety nie tak z tym tunerem bo pamiętem że w TV Samsunga wyszukiwał mi błyskawicznie kanały.

Zastanawiam się ostatecznie bo w TV Samsunga padł mi ekran po prostu stłókł się bo telewizor spadł ze stolika, jednak tuner tv działa bo jak podłącze antene to słychać głos tylko nie ma z wiadomych względów wizji. Czy dało by radę przełożyć sam tuner z TV do monitora, pewnie to pytanie bardziej na "elektrodę" ale szukam już wszystkich możliwości.

dziękki
Pozdrawiam

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: Byczek12345 » 22 lutego 2017, o 23:26

Samego tunera nie przełożysz.
Da się połączyć wyjście telewizora z wejściem monitora (samą wizję). Wejście monitora masz na Cinch, wyjście telewizora pewnie też Cinch, albo SCART.

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: eter » 23 lutego 2017, o 19:57

Podłączanie TV do monitora...trochę nie ma to sensu.
Wprawdzie jest taka możliwość, ale to takie niewygodne zupełnie wyjście.
O przełożeniu tunera zapomnij.
Skoro przeszukuje pasmo, to wygląda jakby tuner jednak był dobry (oczywiście nie ma takiej pewności, ale jednak jest to znak, że w ogóle działa).
Spróbuj według instrukcji zrobić test (przy końcu tam jest) oraz znajdź wyszukiwanie ręczne i zobacz, czy w ogóle możesz "podejrzeć" czy na ustawionym kanale [częstotliwość muxa lub kanał, w zależności jaka opcja dostępna] (tym na którym odbierasz jakiś MUX w twojej lokalizacji) masz możliwość zobaczyć (jakiś pasek procentowy i tym podobne) siłę sygnału.
Wówczas zobaczysz, czy może jest za słaby dla wysterowania tego tunera.
Próbuj także inne opcje (kraje lub "other") poza tym jeśli nie ma Polski to może jest "other".
Wszystkie te co podałeś nadają w MPEG2 i chociaż i tak powninno wyszukać i zaprogramować programy, to walcz do skutku przeszukując wszystkie opcje, zwłaszcza żeby pomijać przeszukiwanie kablowe, bo wówczas tuner może nic nie znaleźć.
Szerokość pasma ustawiaj na 8 MHz.
Oczywiście oprócz muxa 8 gdzie jest 7 MHz.
Poza tym ja wgrałbym jeszcze raz to ostatnie oprogramowanie, wówczas monitor się zresetuje i może zaskoczy.
W instrukcji masz jak to zrobić i na stronie producenta.

Byczek12345
Posty: 232
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: Byczek12345 » 23 lutego 2017, o 23:37

Wprawdzie jest taka możliwość, ale to takie niewygodne zupełnie wyjście
Chciał taką możliwość, to napisałem, uszkodzony TV może służyć za podstawkę pod monitor. :D
Jeszcze bym sprawdził antenę, gniazdo antenowe, zasilanie wzmacniacza ( z tego co ma w opisie to chyba ze wzmacniaczem) - niektóre odbiorniki zwierają dla prądu stałego wejście antenowe, może tak jest w monitorze.

jion
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2017, o 23:25
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna dvb-t

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: jion » 24 lutego 2017, o 00:17

eter pisze:Podłączanie TV do monitora...trochę nie ma to sensu.
Wprawdzie jest taka możliwość, ale to takie niewygodne zupełnie wyjście.
O przełożeniu tunera zapomnij.
Skoro przeszukuje pasmo, to wygląda jakby tuner jednak był dobry (oczywiście nie ma takiej pewności, ale jednak jest to znak, że w ogóle działa).
Spróbuj według instrukcji zrobić test (przy końcu tam jest) oraz znajdź wyszukiwanie ręczne i zobacz, czy w ogóle możesz "podejrzeć" czy na ustawionym kanale [częstotliwość muxa lub kanał, w zależności jaka opcja dostępna] (tym na którym odbierasz jakiś MUX w twojej lokalizacji) masz możliwość zobaczyć (jakiś pasek procentowy i tym podobne) siłę sygnału.
Wówczas zobaczysz, czy może jest za słaby dla wysterowania tego tunera.
Próbuj także inne opcje (kraje lub "other") poza tym jeśli nie ma Polski to może jest "other".
Wszystkie te co podałeś nadają w MPEG2 i chociaż i tak powninno wyszukać i zaprogramować programy, to walcz do skutku przeszukując wszystkie opcje, zwłaszcza żeby pomijać przeszukiwanie kablowe, bo wówczas tuner może nic nie znaleźć.
Szerokość pasma ustawiaj na 8 MHz.
Oczywiście oprócz muxa 8 gdzie jest 7 MHz.
Poza tym ja wgrałbym jeszcze raz to ostatnie oprogramowanie, wówczas monitor się zresetuje i może zaskoczy.
W instrukcji masz jak to zrobić i na stronie producenta.
Witam,

dziękki za wyczerpującą podpowiedź, ale nie mam już siły na ten tuner i wyszukiwanie programów. Mógłbym próbować jeszcze na inne antenie, ale na tej co mam nawet tuner(not only tv) na usb podłączony pod komputer wyszukuje kanały tv i mogę spokojnie oglądać tv prze program tylko męczy mnie to rozwiąznie i co jakiś czas obraz się zawiesza i trzeba ponownie uruchamiać program. Zdecydowałem że jutro pojadę zakupić tuner dvb-t, chciałem już wsumie kupić jak działa mi tv, ale że miałem wbudowany działający tuner to jakoś się nie zdecydowałem. Tak myślę, że jak mam z tyłu wejście HDMI to chyba nie muszę kupować tej wiwy 50 HD i podłączać przez scart bo rozumiem że jak podłącze poprzez HDMI do komputera to będę miała lepszą jakość.

Na koniec proszę o krótką sugestię wybrałem sobie kilka modeli tunerów, które są dostępne w mojej okolicy, głównie zależy mi na czytelnym menu i odtwarzaniu filmów z dysku usb albo 2,5c o pojemności 1 TB, sprawa nagrywania materiałów to sporadyczna kwestia w moim przypadku. Z tych podanych ten ostatni ferguson to tak trochę na wyrost bo wiem że ma możliwość podłączenia karty sieciowej tylko nie wiem czy poza tym czymś się wyróżnia od pozostałych a muszę do niego dołożyć od 40 do 60 zł.


Wiwa HD-158, Wiwa HD-95 Memo, UNER TV OPTICUM/SKYMASTER STB, lub Ferguson Ariva T750i,

Z góry dziękuje za odpowiedź/podpowiedź, to już raczej ostatni post w tym temacie, kolejny będzie jak zakupie tuner ale to już pewnie w innym wątku.

Dziękki
Pozdrawiam

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: eter » 24 lutego 2017, o 01:12

"Tak myślę, że jak mam z tyłu wejście HDMI to chyba nie muszę kupować tej wiwy 50 HD i podłączać przez scart bo rozumiem że jak podłącze poprzez HDMI do komputera to będę miała lepszą jakość."

Nie za bardzo zrozumiałem o co ci chodzi.
Skoro monitor ma wejście HDMI to podłączysz do niego przewodem HDMI każdy tuner DVB-T (każdy posiada wyjście HDMI) jaki sobie kupisz i będziesz miał bardzo dobry obraz bezpośrednio na monitorze, w rozdzielczości Full HD a więc natywnej, takiej jak nadaje TVP1,2 i INFO oraz gorszej jakości, pozostałe programy SD, jednak będą one upscalowane przez tuner do Full HD, więc będą również znośnej jakości.
Nie potrzebny ci jest w ogóle do tego komputer ( miałeś zapewne na myśli monitor).

Zapomnij również o jakimś podłączaniu tunera poprzez EURO.
Stara Wiwa HD 50 również posiada wyjście HDMI, bo chyba myślałeś, że nie.
W tunerze ustawisz sobie rozdzielczość 1920×1080 i wszystko będzie cacy.

Ja jednak na twoim miejscu wgrałbym jeszcze raz firmware do monitora i sprawdził, czy nie ruszy, bo chyba jednak coś źle ustawiasz, albo faktycznie tuner dostał tylko zwiechy, skoro na You Tube pokazują, jak ten monitor pięknie odbiera polską DVB-T.
Co do modelu tunera do zakupu, to już wypowiedzieć się muszą ci, którzy posiadają takie, które wymieniłeś.

jion
Posty: 7
Rejestracja: 20 lutego 2017, o 23:25
Instalacja antenowa: antena wewnętrzna dvb-t

Re: Problem z tunerem TV w monitorze Samsung P2470 HD

Post autor: jion » 1 marca 2017, o 22:01

Witam,

przepraszam że po takim czasie, ale w sumie problem sie rozwiązał i zapomniałem powiadomić. Tzn kupiłem dekoder WIWY i po sprawie, programy w kilka minut wyszukane i w sumie to poza samym odbiorem TV, przybyło mi sporo funkcji z których wcześniej nie korzystałem jak nagrywanie/odtwarzanie filmów z USB bez konieczności podłączania laptopa. Tak więc ogólnie jestem zadowolony z tego rozwiązania, a sam monitor, może przy okazji sprawdzę na innej antenie czy znajdzie kanały tv.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdr
Piotr

Odpowiedz