SKYMASTER - Dekoder STB

Jarmu
Posty: 3
Rejestracja: 5 marca 2017, o 12:41

SKYMASTER - Dekoder STB

Post autor: Jarmu » 5 marca 2017, o 12:49

Witam,

mam problem z moim dekoderem firmy Skymaster dekoder STB http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/opt ... d-n3.bhtml dokładnie taki jak w tym sklepie.

Podłączam go do kabla mojej kablówki z vectry i nie znajduje żadnych programów, natomiast jak podłączam ten kabel bezpośrednio do telewizora to znajduje programy. Czy ktoś może wie w czym leży problem i byłby w stanie mi pomóc. Nie wiem czy podałem wszystkie potrzebne dane, ponieważ nie za bardzo się na tym znam.

Pozdrawiam

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: Dekoder STB Skymaster nie znajduje programów

Post autor: Kolor » 5 marca 2017, o 12:55

Prosta sprawa, masz dekoder DVB-T a do kablówek potrzebny jest dekoder DVB-C.
Są takie, trochę droższe. Nawet jak coś byś znalazł to i tak będzie kodowane.

Jarmu
Posty: 3
Rejestracja: 5 marca 2017, o 12:41

Re: Dekoder STB Skymaster nie znajduje programów

Post autor: Jarmu » 5 marca 2017, o 13:00

Kolor pisze:Prosta sprawa, masz dekoder DVB-T a do kablówek potrzebny jest dekoder DVB-C.
Czyli mam rozumieć, że jak kupię DVB-C to powinno śmigać?

Kolor pisze:Są takie, trochę droższe. Nawet jak coś byś znalazł to i tak będzie kodowane.
Będzie kodowane jeśli znajdę coś na tym DVB-T? Czy na tym DVB-C też?

Szkoda, że sprzedawca w mediaexpercie mi tego nie powiedział, jak już 3 dzień z rzędu wymieniam "wadliwy dekoder"

Dziękuję za szybką odpowiedź

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: Dekoder STB Skymaster nie znajduje programów

Post autor: Kolor » 5 marca 2017, o 13:09

DVB-T to telewizja naziemna i jest niekodowana, możesz podłączyć do dekodera własną zewnętrzną antenę.
DVB-C to standard nadawania w kablówkach, zwykle kodują wszystkie kanały, według opłaconego pakietu masz dostęp do wybranych nadawców. Zakup dekodera DVB-C zostaw na później, zapoznaj się z warunkami odbioru z wektry, idź do nich. Natomiast piszesz że telewizor znalazł, tak bo w TV są dekodery DVB-C, ale pewnie nie za wiele masz czynnych kanałów. Ja Vectry nie znam.

Jarmu
Posty: 3
Rejestracja: 5 marca 2017, o 12:41

Re: Dekoder STB Skymaster nie znajduje programów

Post autor: Jarmu » 5 marca 2017, o 13:16

Kolor pisze:edit

Mam w vectrze całkiem sporo kanałów jak podłączam bezpośrednio kabel do telewizora. Dekoder jest mi tylko potrzebny do mojego 3-ciego telewizora, który przywiozłem z Anglii i na nim mi nie chodzi telewizja podpięta bezpośrednio do telewizora. Bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2017, o 09:01 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1684
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Dekoder STB Skymaster nie znajduje programów

Post autor: Krosnoludek » 5 marca 2017, o 13:49


iekmac
Posty: 2
Rejestracja: 7 maja 2017, o 13:00

Dekoder Skymaster STB N6 (lub N3?) - nie wczytują się napisy z USB

Post autor: iekmac » 7 maja 2017, o 13:08

Szanowni państwo,

mam problem z dekoderem z nazwy tematu - podczas podłączenia pendrive'a do dekodera nie czyta on żadnych napisów, w ogóle ich nie widzi. Nie ważne czy napisy są w formacie .txt czy .srt. Próbowałem aktualizować oprogramowanie i szukać pomocy w internecie ale nic nie działa. Z boku opakowania i na stronie producenta jest napisane, że formaty .txt i .srt są obsługiwane, tymczasem niespodzianka. Pisałem również do producenta na facebooku i kontaktowałem się mailowo, ale żadnej odpowiedzi (na facebooku wiadomość odczytana kilka dni temu i nic).

Ma ktoś jakiś pomysł? Próbowałem również różnych formatów tych napisów i kodowań jak coś.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Niepewność co do modelu oznacza to, że na stronie sklepu gdzie go kupowałem ma on w nazwie STB N3 a na naklejce pod dekoderem jest napisane, że jest to model N6 ;)

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dekoder Skymaster STB N6 (lub N3?) - nie wczytują się napisy z USB

Post autor: eter » 7 maja 2017, o 18:07

Spróbuj folder z filmem nazwać 1.
W folderze zmień nazwę pliku filmu na 2 i nazwę pliku z tekstem też na 2.
(dekoder może mieć jakiś problem przy czytaniu dłuższej nazwy filmu i napisów, więc to wyeliminuje taką sytuację)
Oczywiście zakładam, że napisy działają poprawnie na kompie i oczywiście wiesz, że napisy muszą mieć identyczną nazwę jak film.
W Wiwie plik z napisami nie jest widoczny w pokazywanym folderze z filmem, więc tutaj też tak może być (więc nie sugeruj się tym, że ich nie widać w folderze).
Zobacz, czy wówczas też nie zadziałają.
Nie wiem jak w tym dekoderze, ale pewnie podczas odtwarzania (jeśli napisy nie włączają się automatycznie) potrzeba włączyć napisy jakimś przyciskiem na pilocie (wywołanie okna).
Możesz na próbę dać dwa pliki tekstowe na przykład w formacie .txt i .srt nazywając je również 2.
(Windows pozwala użyć tej samej nazwy pliku w folderze, jeśli ma inne rozszerzenie, a więc tutaj tak będzie)
Wówczas powinna pojawić ci się opcja wyboru napisów (pewnie po wciśnięciu na pilocie przycisku sub, czy coś koło tego, wywołującego okno z taką możliwością).

Obrazek

Obrazek

Popróbuj z filmami z różnymi rozszerzeniami a więc .mp4, avi, mkv, ponieważ może akurat dekoder ma problem konkretnie z jakimś formatem filmu.

iekmac
Posty: 2
Rejestracja: 7 maja 2017, o 13:00

Re: Dekoder STB Skymaster

Post autor: iekmac » 9 maja 2017, o 10:23

Spróbowałem tego sposobu eter, ale niestety też nie działa, natomiast dostałem odpowiedź od firmy Skymaster, że "aktualizacja oprogramowania poprawiająca ten bład, pojawi się w czerwcu. " więc chyba pozostaje czekać. Jednak dzięki za pomysły i zainteresowanie ;)

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dekoder STB Skymaster

Post autor: eter » 9 maja 2017, o 12:42

To całkiem fajnie jak firma wypuszcza dekoder z możliwością czytania napisów, który tych napisów nie czyta.
Jakaś "śmieszna" firma.
Aktualizacja owszem może naprawiać jakieś błędy, ale nie takie, że zakupiony dekoder z możliwością czytania napisów, skoro ma tak napisane na pudle, ich wcale nie czyta i dopiero możliwe to będzie za jakiś czas, kiedy łaskawie producent umożliwi to dzięki właśnie owej aktualizacji.
Pogoniłbym to od razu następnego dnia z powrotem, tam gdzie zakupiłem...a taką firmę omijałbym szerokim łukiem.

Odpowiedz