WIWA H.265 MAXX

Awatar użytkownika
muzior
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2020, o 20:35
Miejscowość: Uklejnica
Odbiornik: TV Thomson 32' fHD + Wiwa H265 Maxx
Instalacja antenowa: Olympia Combo BX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: muzior » 6 czerwca 2020, o 11:58

Kupiłem Maxxa i muszę stwierdzić że sprzęt jest świetny. Aplikacje internetowe: YT i IPTV działają wzorowo. Na razie sprawdziłem w domu pod LANem ale tuner zakupiłem tak na prawdę na działkę. Dziś zamówiłem jeszcze antenkę wifi do niego. Ciekawe jak sobie poradzi ? :) IPTV na tym tunerze działa lepiej niż na android boxie. Szkoda tylko że tych aplikacji jest tak mało. Przydałaby się jeszcze jakaś przeglądarka, Netflix, HBOgo, lub przynajmniej możliwość wgrania Kodi ;)

Kamilek.W
Posty: 29
Rejestracja: 25 września 2018, o 00:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Wiwa Maxx H.265
Instalacja antenowa: Libox Combo LB-2000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ornontowice

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kamilek.W » 6 czerwca 2020, o 15:08

Pod WiFi u mnie IPTV działało słabo, strasznie zacinało ale to też mogła być wina mojego internetu bo prędkością nie grzeszy.

Awatar użytkownika
muzior
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2020, o 20:35
Miejscowość: Uklejnica
Odbiornik: TV Thomson 32' fHD + Wiwa H265 Maxx
Instalacja antenowa: Olympia Combo BX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: muzior » 6 czerwca 2020, o 20:11


Ale poziom sygnału jaki miałeś ? Chodzi mi o czułość tej antenki. Daleko masz tuner od routera ?

Maniek99
Posty: 583
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 » 7 czerwca 2020, o 15:06

A w jaki sposób działa IPTV?
Z jakich usług można dzięki temu korzystać?
Dla się oglądać pliki z serwera DLNA?

Kamilek.W
Posty: 29
Rejestracja: 25 września 2018, o 00:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Wiwa Maxx H.265
Instalacja antenowa: Libox Combo LB-2000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ornontowice

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kamilek.W » 7 czerwca 2020, o 19:58

Poziom sygnału pełny bo router jest w pokoju obok. Po kablu było wszystko ok, a pod WiFi się zacinało.

Awatar użytkownika
muzior
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2020, o 20:35
Miejscowość: Uklejnica
Odbiornik: TV Thomson 32' fHD + Wiwa H265 Maxx
Instalacja antenowa: Olympia Combo BX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: muzior » 7 czerwca 2020, o 21:16

Maniek99 pisze:
7 czerwca 2020, o 15:06
A w jaki sposób działa IPTV?
Z jakich usług można dzięki temu korzystać?
Dla się oglądać pliki z serwera DLNA?
IPTV śmiga lux. Wrzucasz odpowiednią listę m3u i oglądasz :) DLNA jeszcze nie sprawdzałem, ale YT też działa świetnie, tyle że nie widzę opcji logowania.

Awatar użytkownika
muzior
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2020, o 20:35
Miejscowość: Uklejnica
Odbiornik: TV Thomson 32' fHD + Wiwa H265 Maxx
Instalacja antenowa: Olympia Combo BX1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: muzior » 7 czerwca 2020, o 21:16

Kamilek.W pisze:
7 czerwca 2020, o 19:58
Poziom sygnału pełny bo router jest w pokoju obok. Po kablu było wszystko ok, a pod WiFi się zacinało.
To zapewne wina słabego neta

Kamilek.W
Posty: 29
Rejestracja: 25 września 2018, o 00:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Wiwa Maxx H.265
Instalacja antenowa: Libox Combo LB-2000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ornontowice

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kamilek.W » 11 czerwca 2020, o 10:54



To też napisałem wyżej, że to raczej wina internetu bo prędkością nie grzeszy.

Awatar użytkownika
maryś
Posty: 147
Rejestracja: 5 września 2012, o 20:32
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65
Instalacja antenowa: 2x Antana Uda-Yagi 19 el. symetryzator, LNA-177
Lokalizacja: Katowice Ligota
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Jeseník Praděd, Žilina Krížava

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: maryś » 14 czerwca 2020, o 04:57

Witam,
Po wyłączeniu tunera z pilota (prawy czerwony) nie mogę go ponownie włączyć.
Trzeba wyjąć wtyczkę z zasilania i po ponownym włączeniu działa.
Czy jest jakiś parametr, który ustawia się w menu, czy jest to wada tunera ?

2Tom
Posty: 17
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom » 23 sierpnia 2020, o 17:11

Witam,
Po wyłączeniu tunera z pilota (prawy czerwony) nie mogę go ponownie włączyć.
Trzeba wyjąć wtyczkę z zasilania i po ponownym włączeniu działa.
Czy jest jakiś parametr, który ustawia się w menu, czy jest to wada tunera ?
Od czasu do czasu dzieje mi się tak samo, wydaje mi się ze jest to problem z oprogramowaniem lub jakimiś zakłóceniami w sygnale..
Zauważyłem ze gdy to się stanie zegar jest ustawiony niepoprawnie np ustawia się na godzinę 2:00 lub pokazuje godzinę wyłączenia tunera ..

Nagrałem filmik jak ktoś jest zainteresowany działaniem tego tunera

https://youtu.be/wGE3U-Cal7s

a tak wygląda jakość nagrania PVR..

https://youtu.be/SIQJy0sAeVo

-greg-
Posty: 2
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Niwiska
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
FERGUSON ARIVA T760i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - 54km

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: -greg- » 26 sierpnia 2020, o 13:21

maryś pisze:
14 czerwca 2020, o 04:57
Witam,
Po wyłączeniu tunera z pilota (prawy czerwony) nie mogę go ponownie włączyć.
Trzeba wyjąć wtyczkę z zasilania i po ponownym włączeniu działa.
Czy jest jakiś parametr, który ustawia się w menu, czy jest to wada tunera ?
Miałem to samo po ok. 2 tygodniach używania. W pierwszym urządzeniu był problem z zawieszaniem się podczas wyłączania, po wymianie nowy, dla odmiany, po podobnym czasie zaczął się zawieszać przy włączaniu. Oddałem i zażądałem zwrotu pieniędzy. Zgłosiłem usterkę do serwisu WIWA. Otrzymałem odpowiedź: "Nie jest to wada fabryczna, ponieważ na tysiące sprzedanych urządzeń nikt tego problemu nie zgłaszał". No to może zgłaszajmy.

VAHANARA
Posty: 240
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA » 26 sierpnia 2020, o 19:03

Mam taki jeden w rodzinie - zwiesił im się chyba tylko raz przez kilka miesięcy - widać ten typ tak ma...

A tak na marginesie - wgrałem mu nowy soft V.5.1.0.32 datowany 4.062020 - ktoś wie, co tam zmienili względem poprzedniego?
Upierdliwości, czyli losowego braku paska postępu audycji przy przełączaniu programów nie udało im się ogarnąć.

2Tom
Posty: 17
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom » 26 sierpnia 2020, o 19:45

Mam tylko listę zmian do oprogramowania 5.1.0.29 - może komuś się przyda, bo dodali możliwość zapisania/wczytania listy kanałów a nie każdy o tym wie..

• Dodano nową klawiaturę QWERTY do wyszukiwania w YouTube.
• Dodano nową klawiaturę QWERTY do zmiany nazw nagrań w PVR.
• Dodano poziom sygnału i wskaźnik jakości.
• Dodano opcję zapisywania (tworzenia kopii zapasowej) i ładowania (tworzenia kopii zapasowej) listy kanałów
przez USB do podłączonego dysku.
Jak tworzyć kopie zapasowe programów na USB i jak tworzyć kopie zapasowe programów
z powrotem do odbiornika
Funkcję docenią zwłaszcza instalatorzy montujący większą ilość odbiorników w jednym urządzeniu,
np. do hotelu, pensjonatu, hostelu czy nawet szpitala i muszę to mieć szybko i to samo
ustawić odbiorniki.
Gdy chcemy zapisać listę kanałów na USB:
• przytrzymaj przycisk „1” na pilocie przez ponad 5 sekund
Na ekranie zostanie wyświetlona informacja „Zapisz bazę danych programu na USB powiodła się! WYJDŹ: (WYJŚCIE).
Programy zostały pomyślnie zapisane na dysku USB. Naciśnij EXIT.
Gdy chcemy załadować listę kanałów z USB na STB (odbiornik):
• przytrzymaj przycisk „2” na pilocie przez ponad 5 sekund
Na ekranie pojawi się informacja "Załaduj bazę danych programu z USB powiodła się! WYJDŹ: (WYJŚCIE)".
Programy zostały pomyślnie przesłane z dysku USB do odbiornika. Naciśnij EXIT."

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Dobrycel » 6 września 2020, o 14:37

Fajnie by było jakby wiwy miały menu jak Ariva Ferguson T650i (bo jest ładne to menu). Te z Wiwy to jakies atari lata 80.
Ponadtto czy Wiwa ma Auto stand by? Przykładowo podłączam dekoder do TV i mam ustawiony TV tak, aby włączył się, jak się uruchomi dekoder. Załózmy zanik napięcia w nocy (co sie u mnie często zdarza) wina Tauron i teraz w nocy włączy się wszystko, czy auo stand by wskoczy? Chodzi o to, ze ogladam cos przed spaniem tuner wyłączył się po określonym czasie w stand by. W nocy był zanik napięcia (jakies wichury itp). Czy tuner się uruchomi (uruchamia) czy wskakuje w stand by? Tv mozna ustawić tak, ze po sygnale na HDMI włącza się sam. Nei chciałbym takiej niespodzianki w nocy.

Ponadtto jak sie spisuje antena zewnętrzna do tego dekodera? Czy nie lepiej dokupić sobie jakiś router jakbym chciał cos oglądać? Bo w tej cenie TP linka idzie kupić :)

2Tom
Posty: 17
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom » 6 września 2020, o 16:00

Jak będzie zanik prądu to ta WIWA H.265 Maxx się włączy niestety . Ale posiada ona taką funkcję jak Auto czuwanie wiec jak tak się stanie to wyłączy się po określonym czasie (domyślnie 3 godz.) Można to zmienić w opcjach w zakresie od 1 godziny do 12 godzin , w niektórych tunerach WIWY take Auto standy by dodali w kolejnych aktualizacjach softu . Może i tu tego doczekamy , kto wie..

dylemat24
Posty: 108
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: dylemat24 » 6 września 2020, o 16:34

Czy tuner trzyma synchronizację głosu i obrazu? Miałem przykre doswiadczenia z wiwa90.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Dobrycel » 6 września 2020, o 17:22

Fajne rozwiązanie. Przez godzine lub 3 tv bedzie napierdzielac az sie wylaczy. Super.

VAHANARA
Posty: 240
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA » 6 września 2020, o 17:40

Włącza się po zaniku napięcia w sieci elektrycznej - niezależnie, czy trafiło ją to na stand-by czy włączoną.

Potrafi gubić synchron. Z ego co wiem zdarza jej się to sporadycznie, ale zdarza się. Ale, inne dekodery też potrafią zgubić.

2Tom
Posty: 17
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom » 6 września 2020, o 18:01

Jak widać jest wiele do poprawienia czy WIWA tym się zajmie to zobaczymy.. W moim egzemplarzu też raz do tej pory
widziałem rozjechanie dźwięku z obrazem ( pomogło wyłączenie / włączenie tunera). Zresztą to nie są jedyne problemy które występują :lol:

dylemat24
Posty: 108
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:24

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: dylemat24 » 6 września 2020, o 18:03

Z rozjeżdżaniem dzwięku i obrazu nigdy w wiwa90 nie poprawili.

Odpowiedz