WIWA H.265 MAXX

VAHANARA
Posty: 251
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

Ten nie-pojawiający się pasek postępu to jakaś tajemnicza sprawa. To nie wygląda na problem EPG, bo pojawia się to, albo nie, losowo.
Właśnie założyłem nówkę sztukę i jest po staremu. Tak sobie trochę poklikałem - nie widać żadnej logiki z pojawianiem się tego paska po przełączeniu kanału. Tak czy inaczej to duże osiągnięcie, bo nie pamiętam innego sprzętu, co by tak miał... ;)

Może i ja do nich w końcu napisze.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2122
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

Kto może niech pisze do Wiwy o poprawki, bez zgłoszeń nikt z tym nic nie zrobi.

Piszcie im także by pojawił się tuner DVB-T z HbbTV oraz wersja Combo też z HbbTV, czym więcej mędą mieć zgłoszeń że społeczeństwo oczekuje takich tunerów, to prędzej wprowadzą na rynek


WIWA:
Pytania techniczne prosimy kierować bezpośrednio na e-mail
serwis@wiwa.info.pl
lub telefonicznie 22 654 76 66, 22 654 77 45

Dział techniczny pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-16:00

Piszcie też na Facebooku Wiwy: https://www.facebook.com/WIWAINFOPL i poprzez Messenger.

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

VAHANARA pisze: 25 listopada 2020, o 13:48 Ten nie-pojawiający się pasek postępu to jakaś tajemnicza sprawa. To nie wygląda na problem EPG, bo pojawia się to, albo nie, losowo.
Właśnie założyłem nówkę sztukę i jest po staremu. Tak sobie trochę poklikałem - nie widać żadnej logiki z pojawianiem się tego paska po przełączeniu kanału. Tak czy inaczej to duże osiągnięcie, bo nie pamiętam innego sprzętu, co by tak miał... ;)

Może i ja do nich w końcu napisze.
Testował ktoś czy to przypadłość tylko modelu MAXX, czy pozostałe też tak mają?
W każdym razie wygląda to na jakiś problem z cachowaniem i aktualizacją EPG. Moja WIWA 50 z każdym przełączeniem kanału i każdym wywołaniem informacji zaczyna pobierać informacje o kanale i dzięki temu zawsze są aktualne i nie ma problemu z paskami. Za to wszystko pojawia się z opóźnieniem.
Tutaj z przesłanego wcześniej filmiku wygląda na to, że tuner analogicznie do modeli z chipsetem ALI, pamięta EPG i od razu po zmianie kanału wyświetla to co wcześniej pobrał. Tyle że czasami niekompletne, czasami bez paska postępu, itd.

Na "support" nie liczyłbym za bardzo, bo już parę razy się do nich zgłaszałem, dostawałem informacje w stylu "zajmiemy się tym" i to było wszystko na co można było liczyć. Pisanie do nich przypomina książkę życzeń i zażaleń z pamiętnego skeczu Kobuszewskiego, no ale próbować można.

Szkoda, bo te tunery akurat odpowiadałyby mi ze względu na brak zbędnych pierdół podnoszących cenę typu HBBtv (a te partyzanckie funkcje internetowe mogłyby IMO wylecieć), ale jednak problemy z zawieszaniem i wyświetlaniem informacji o kanałach zniechęcają do zakupu.

2Tom
Posty: 25
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

adiq pisze: 25 listopada 2020, o 23:28 Testował ktoś czy to przypadłość tylko modelu MAXX, czy pozostałe też tak mają?
Wystarczy wejść do wątku WIWA H.265 - viewtopic.php?f=36&t=8042&start=20
Przeczytamy w nim post.. hehe
VAHANARA pisze: 20 maja 2020, o 12:57 Aktualizacja w porządku, zdecydowanie lepiej wygląda obecne OSD, a przy okazji jest bardziej po polsku, bo to co było w poprzednich wersjach to chyba z automatycznego tłumacza wrzucili.

Tyle, że pasek postępu dla bieżącej audycji przy przełączaniu kanału już prawie w ogóle się nie pokazuje. Już by zrobili, żeby go w ogóle przy zmianie kanału nie pokazywało, bo to coś to mnie jakoś wkurza jak mało co... ;)

Mam też jakieś wrażenie, że poprawiła się stabilność przy słabych sygnałach, ale może to tylko wrażenie, zobaczymy.

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

No fakt, daleko szukać nie trzeba ;)
A tak nawiasem mówiąc to przypomniałem sobie, że w gruncie rzeczy mój nieszczęsny Ferguson Ariva T650 (najgorszy tuner jaki miałem w rękach) zachowywał się bardzo podobnie.
Tam też EPG pobierał i zachowywał w pamięci, a przy zmianie kanałów informacje prezentował szybko, za to często nieaktualne/z wcześniejszych dni/w ogóle puste. Żeby go zmusić do aktualizacji trzeba było wyłączać i włączać tuner. Wtedy znów działał przez kilka dni i powtórka...
Nie wiem czy w późniejszych rewizjach tunerów na ALI coś się poprawiło w tym temacie, ale na Ferdku tyle rzeczy działało niepoprawnie, że od tamtej pory wybieram tylko MSTARy, nawet jeśli była to jakaś MANTA z dziewiczym, nietkniętym przez polską rękę softem.

Awatar użytkownika
Robertus
Posty: 196
Rejestracja: 12 maja 2012, o 13:43

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Robertus »

adiq pisze: 25 listopada 2020, o 23:28 Testował ktoś czy to przypadłość tylko modelu MAXX, czy pozostałe też tak mają?
Testowałem model PRO z najnowszą wersją oprogramowania (V5.1.0.52 Nov 10 2020) i nie zauważyłem problemów z paskiem postępu.
Pasek powiązany jest z EPG. Na kanałach, które nie mają EPG: TVN HD, TTV HD, TVN7 HD (emisja testowa w Warszawie) nie ma paska postępu.

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Na filmiku od 2Tom z postu:
viewtopic.php?f=36&t=8076&start=80#p239462

widać, że jego tuner ma problem z EPG, np.
- na kanale Fokus TV info wyświetla tylko kolejny program (bez paska bieżącego),
- na TVN 7 wyświetla tylko bieżący program z paskiem, nie pokazuje kolejnego programu
- na TVP Historia i TV4 wyświetla bieżący i kolejny program, ale paska brak.
Pomijam problemy z MUXami lokalnymi, bo tam generalnie jakaś partyzantka u nadawców się wyprawia.

Przy czym u niego widać niestandardową, ręczną kolejność kanałów, może tu też WIWA się gubi.

I kolejne pytanie przy okazji:
kiedy okienko informacji po zmianie kanału nie wyświetla pełnej informacji o bieżącym/kolejnym programie, czy wywołanie ręczne przyciskiem INFO z pilota naprawia całe EPG czy tylko pasek postępu? We wspomnianym Fergusonie na chipsecie ALI musiałem wyłączać cały tuner w takich przypadkach żeby zaskoczyło.

2Tom
Posty: 25
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Naciśniecie przycisku INFO na programie który nie wyświetlił pełnej informacji, sprawia że tuner doczytuje brakujące informacje z EPG

Najbardziej jednak denerwuje problem z TimeShift

Wygląda to tak - https://youtu.be/PTlmYxBUZ-8

" Gdy korzystamy z TimeShift i naciśniemy dowolny przycisk numeryczny w celu zmiany kanału w rogu pojawi się nr kanału który wybraliśmy, gdy naciśniemy wtedy na pilocie przycisk "OK" tuner wyświetli czarny ekran zawiesi się (Przy naciśnięciu klawiszy CH+/CH- jest ostrzeżenie/pytanie o wyłączeniu TimeShift) "

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Ja prawdę mówiąc nigdy nawet timeshifta nie używałem. Wolę włączyć zwykłe nagrywanie i spauzować. Wtedy przynajmniej nie tracę nagrania jeśli będę chciał obejrzeć innym razem, a dodatkowo mogę sobie wybrać maks. długość nagrywania żeby nie zapychać niepotrzebnie pendrive. Może taki sposób zadziała normalnie w nowych tunerach.

I co z pilotami ze starych HD 50, HD 90, itp? Bo Funkcja random wylosowała naszym importerom do "najwyższego" modelu najgorszy szrot ze wszystkich. Wielkie, z gumowymi żółknącymi przyciskami i bezsensownym układem przycisków dziadostwo (nagrywanie sklejone z przewijaniem do przodu :D). Choćby z tego powodu wolałbym kupić model Pro, ale brakuje mi w nim USB schowanego z tyłu. Najfajniejszy wydaje się pilot z najtańszych modeli, tylko nigdy nie trzymałem go w ręku i nie wiem jakiej faktycznie jest jakości w porównaniu z pozostałymi dwoma.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2122
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

To widzę, że nie tylko mnie podoba się ten czarny pilot, potem z MAXXa, a najmniej z PRO

Obrazek

Obrazek

Obrazek

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Do tego pilota z PRO bynajmniej nie mam żadnych zastrzeżeń. Dostałem takiego do KORRa, (czyli WIWY z inną naklejką), jeszcze bez memo i WIWY 90. Ze wszystkich pilotów jakie miałem do wszelakich sprzętów ten jest IMO najprzyjemniejszy w obyciu. Cienki, fajnie wyważony, dobrze leży w ręce, praktyczne ułożenie przycisków i ten fajny klik, jakby był na mikrostykach (nie rozbierałem go, może tak jest).
To barachło z MAXXa dostałem do WIWY 50 i raz jest jest po prostu brzydki i średnio wygodny, to po paru latach zrobił się pomarańczowy, połowa przycisków przestała działać, a w nowych wersjach ma w dodatku funkcje bezsensownie porozrzucane po przyciskach na chybił trafił. Zamiast niego kupiłem zamiennik MC-004 z Allegro, ale klik nie jest taki lekki jak w oryginałach. Nie wiem czy to przypadek czy WIWA zamawia swoje od innego Chińczyka.

zinox
Posty: 144
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv K&M
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zinox »

2Tom pisze: 27 listopada 2020, o 06:51 Najbardziej jednak denerwuje problem z TimeShift

Wygląda to tak - https://youtu.be/PTlmYxBUZ-8

" Gdy korzystamy z TimeShift i naciśniemy dowolny przycisk numeryczny w celu zmiany kanału w rogu pojawi się nr kanału który wybraliśmy, gdy naciśniemy wtedy na pilocie przycisk "OK" tuner wyświetli czarny ekran zawiesi się (Przy naciśnięciu klawiszy CH+/CH- jest ostrzeżenie/pytanie o wyłączeniu TimeShift) "
Jeśli Cię to pocieszy tuner URZ0336A ma taki sam problem ale zauważyłem że wciskając zamiast 4 - 004 komunikat o włączonym timeshift się wyświetla. Zgłoszę do producenta - może poprawią
nie zauważyłem problemów z paskiem postępu

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

W moje ręce wpadła WIWA H265, co prawda nie MAXX, ale Pro i może kogoś ustrzegę przed zakupem nowego złomu od tej firmy.
- Nie ma problemów z paskiem postępu, bo tutaj zachowuje się jak pierwsze WIWY, wczytuje od zera przed każdym przełączeniem. Ba, poszli nawet o krok dalej (albo bliżej - bo pewnie którejś poprawki ze starych wersji nie ma), wszystko wczytuje się od zera przed każdym przełączeniem. Na EPG, które w WIWIE 50 pojawia się w całości praktycznie od razu, tutaj czeka się 2-3 sek na pojawienie się aktualnych dwóch programów z paska okienka info. Dopiero później po kolejnych paru sekundach ZACZYNA kolejno wczytywać pozostałe pozycje na kolejne godziny. Czasami sobie nawet samoczynnie przeskakuje kursorem z aktualnego programu, np. do kolejnego dnia :D

- Wybieramy program do nagrywania, dajemy EXIT, wracamy do EPG... i znowu zaczyna się wczytywać od nowa. I pomyśleć, że w WIWIE 50 wkurza mnie to, że kursor po wyjściu z okienka programowania po prostu wraca na początek EPG.

- Szczegółowe informacje o programie ukryte pod 2xINFO też otwierają się dłużej niż na starych tunerach. W ogóle prawie wszystko trwa dłużej,

- Timeshift nie zawiesza tunera przy zmianie kanału, ale próba odpauzowania bądź przewinięcia kończy się czarnym ekranem. Można co najwyżej przełączyć na inny program i wrócić do bieżącego odtwarzania. W skrócie - timeshift nie wiesza się, ale i nie działa. :lol:

- Nagrywanie przyciskiem działa, ale nie można ustalać czasu nagrywania jak we wcześniejszych tunerach. Będzie nagrywać do czasu zatrzymania, albo skończenia miejsca na dysku,

- Nie ma półprzezroczystości menu,

- Spolszczenie jest bardzo kulawe, poucinane wyrazy, itp.,

- Tutuły programów mieszczą mniej znaków, czyt. ucina więcej niż w starych WIWACH, choć nie jest tak tragicznie jak w chipsetach ALI,

- dochodzimy do clue wsparcia naszej DVB-T2, czyli DD+. Dekoder DD+ co prawda jest, ale enkodera DD już nie ma (w starych WIWACH był), czyt. puszczając dźwięk cyfrowo do amplitunera/soundbara wspierającego tylko DD, a nie DD+ usłyszymy jedynie ciszę.
- po samej zmianie ścieżki audio też to cudowne pudełko musi chwilę pomyśleć i coś zapisuje przez kilka sekund. Co takiego zapisuje i na co czeka? Nie mam pojęcia. W WIWIE 50 zmiana ścieżki to pół sekundy.

Podsumowując, pomijając wsparcie DVB-T2, nowe tunery ze znaczkiem WIWA to regres w niemal każdym elemencie względem 10-letnich modeli.
Może ktoś z MAXXem odniesie się do powyższych punktów, bo dla mnie takie działanie tunera to tragedia.

2Tom
Posty: 25
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

adiq pisze: 30 listopada 2020, o 21:22

- Wybieramy program do nagrywania, dajemy EXIT, wracamy do EPG... i znowu zaczyna się wczytywać od nowa. I pomyśleć, że w WIWIE 50 wkurza mnie to, że kursor po wyjściu z okienka programowania po prostu wraca na początek EPG.

- Timeshift nie zawiesza tunera przy zmianie kanału, ale próba odpauzowania bądź przewinięcia kończy się czarnym ekranem. Można co najwyżej przełączyć na inny program i wrócić do bieżącego odtwarzania. W skrócie - timeshift nie wiesza się, ale i nie działa. :lol:

- Nagrywanie przyciskiem działa, ale nie można ustalać czasu nagrywania jak we wcześniejszych tunerach. Będzie nagrywać do czasu zatrzymania, albo skończenia miejsca na dysku,

- Nie ma półprzezroczystości menu,

- po samej zmianie ścieżki audio też to cudowne pudełko musi chwilę pomyśleć i coś zapisuje przez kilka sekund. Co takiego zapisuje i na co czeka? Nie mam pojęcia. W WIWIE 50 zmiana ścieżki to pół sekundy.
Masz wgrane najnowsze oprogramowanie?

Różnie to z Wiwą Maxx jest z tym EPG raz wczyta od razu i trzyma , raz doczytuje przez moment, raz doczyta kawałek reszty nie widzi haha . Nie miałem starych modeli to nwm jak one nagrywały , tu jest tak że można nagrać 2 programy z danego Muxa , ale nawet w NTSF materiał jest dzielony co 4 GB - https://youtu.be/JWP3ksQAErs

Timeshift działa poprawnie do czasu próby zmiany kanału , można pauzować przewijać w tył w przód . Lub włączyć nagrywanie i dodatkowo Timeshift

Sama zmiana ścieżki audio wygląda tak .. przy wyjściu coś zapisuje - https://youtu.be/tyc45Tojfag

Półprzezroczystego menu też nie ma..

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Oprogramowanie mam pobrane najnowsze przez sieć: 5.1.0.52 z 10 listopada.
Timeshift dzisiaj mi zadziałał. Może to miało związek z jakimś konkretnym kanałem, albo z wolnym miejscem na pendrive. Wczoraj miałem ok. 2GB wolnego, rozmiar pliku domyślnie ustawiony w tunerze na maks. 4GB i nie pozwoliło niczego nagrać, a po zmianie rozmiaru pliku na 0,5GB nagrywał, ale miałem czarny ekran przy próbach przewijania. Dzisiaj "działa" mi tak jak Tobie, tzn. przewija, ale permanentna zwiecha przy zmianie kanału. A dzielenie plików na maks. 4GB to standard od samego początków tunerów na MSTARach. Jak dotąd nienaprawiony.
Nagrywanie zwykłym przyciskiem byłoby IMO dobrym substytutem, bo niczego nie zawiesza, ale brak zaprogramowania w sofcie drugiego wciśnięcia przycisku REC do wprowadzania czasu trwania nagrania wkurza, bo trzeba pilnować nagrywania, żeby nie zajęło całego wolnego miejsca.

Co do EPG, to widzę że u Ciebie na filmie wszystko działa w porządku, jak w starszych tunerach. Na modelu Pro zazwyczaj wyświetlanie EPG to pokazanie pierwszych dwóch programów, a później czekanie z 8 sekund aż pokaże się reszta. Ewentualnie wyświetlenie jakichś programów, a później z 8 sekund aktualizowania i uzupełniania listy. Gruba przesada, nawet gdyby ten tuner miał kosztować 50 zł, a nie kosztuje.
Co prawda czasami też pojawia się od razu w całości, lub prawie w całości, ale zazwyczaj jednak trzeba długo czekać na "ustabilizowanie" się widoku. Gdybym nie miał kontaktu z wcześniejszymi tunerami to pewnie bym uznał, że tak już musi być w tunerach Made in China, nie ma czego wymagać, ale jednak 10 lat temu dało się to zrobić dobrze nawet w tych Chińczykach.

Co ciekawe, kiedy już EPG jest kompletne, to dopóki nie zamknę jego ekranu, mogę przyciskami lewo-prawo zmieniać kanały i listy programów dla każdego z nich cały czas będą wyświetlać się natychmiastowo. Ale wystarczy zamknąć ten ekran i wywołać ponownie - wczytuje na nowo.

Właśnie to nieszczęsne EPG i brak ogranicznika czasu nagrywania najbardziej zniechęcają mnie do nowych tunerów.
Acha, no i funkcja sortowania kanałów w menu w ogóle nie działa. Jedynie przy automatycznym programowaniu układa kanały po LCN.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2122
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

Zgłaszajcie te wszystkie uwagi do Wiwy, inaczej nic się nie zmieni.
Pytania techniczne prosimy kierować bezpośrednio na e-mail
serwis@wiwa.info.pl
lub telefonicznie 22 654 76 66, 22 654 77 45

Dział techniczny pracuje od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00-16:00

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Ale większość z tych problemów została już rozwiązana dawno temu. Tylko nie wiedzieć czemu przy każdym nowym modelu tunera zaczyna się wynajdywanie koła na nowo i ponowne naprawianie tych samych błędów. Ferguson ze swoimi Arivami przerabia to samo.
Ja kilka najbardziej wkurzających mnie rzeczy zgłosiłem, ale w odpowiedzi dowiedziałem się tylko, że EPG zamula, bo inaczej się nie da (chociaż widzę, że u 2Tom działa normalnie, a przynajmniej tak wynika z filmiku) i może wróci przezroczystość przy okazji jakiejś zmiany w API funkcji sieciowych - bo najwyraźniej przy takich okazjach wypuszczają update'y. Pytanie, czy jakiś się jeszcze pojawi bo jak dotąd wsparcie dla tunerów WIWY utrzymywali maks. przez rok, a seria H265 chyba z rok temu debiutowała. Tylko, że np. najdłużej chyba wspierane modele WIWA 50, 90 na koniec wsparcia były już kompletnymi i sprawnymi produktami. W nowszych supportu za bardzo nie było, ale też nie było czego poprawiać. A tutaj ciągle jesteśmy w lesie.

Te wszystkie poprawki do softów pojawiające się w kolejnych latach gdzieś nagle zniknęły i znowu zaczynamy od zera. W zeszłorocznych softach modeli H265 nie było nawet paska siły sygnału, tak jak w pierwszych tunerach 10 lat temu...

Było szybkie EPG, było regulowanie czasu nagrania pod przyciskiem, był działający timeshift, było naprawione sortowanie kanałów. Nowe modele to takie deja-vu sprzed dekady, jakby kogoś ominęła cyfrowa telerewolucja ;).

2Tom
Posty: 25
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

adiq pisze: 1 grudnia 2020, o 19:47 Ale większość z tych problemów została już rozwiązana dawno temu. Tylko nie wiedzieć czemu przy każdym nowym modelu tunera zaczyna się wynajdywanie koła na nowo i ponowne naprawianie tych samych błędów. Ferguson ze swoimi Arivami przerabia to samo.
Ja kilka najbardziej wkurzających mnie rzeczy zgłosiłem, ale w odpowiedzi dowiedziałem się tylko, że EPG zamula, bo inaczej się nie da (chociaż widzę, że u 2Tom działa normalnie, a przynajmniej tak wynika z filmiku)
Na filmiku widać tylko jedne z możliwych zachowań EPG " Różnie to z Wiwą Maxx jest z tym EPG raz wczyta od razu i trzyma , raz doczytuje przez moment, raz doczyta kawałek reszty nie widzi"
Błędy już zgłaszałem dwukrotnie w sierpniu i październiku, na ostanie nie raczyli odpisać..
Bardzo jest prawdopodobne ze lada moment wydadzą nowy model np z obsługą HbbTV , zapominając jednocześnie o tych tunerach.
Pozostawiając nas z błędami w oprogramowaniu. Jest to mój pierwszy kontakt z tunerami tego "producenta" Mam że tak powiem mieszane odczucia , z jednej strony jakieś poprawki są , ale co z tego skoro tak naprawdę WIWA tego nawet nie testowała.. Albo inaczej testowała i mieli to gdzieś..

adiq
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

To ja wrócę do obsługi DD+ bo narzekałem na brak kodowania do DD.
Nie wiem czy to kolejny przypadek jak z timeshiftem, czy może pomogło ponowne wgranie przesłanego najnowszego softu przez USB zamiast przez sieć, a może jakiś specyficzny układ ustawień w menu, ale jak jeszcze dzisiaj rano nie działało, tak teraz działa. I w sumie pomijając to dziwne "zapisyw-owanie" to działa nawet lepiej niż w starych modelach bo nie ma chwilowego zaniku dźwięku przy przełączaniu Dolby -> MPEG, np. przy zmianie kanału na taki który ścieżki DD+ nie posiada. Więc mogę potwierdzić, że DD jest jednak mniej lub bardziej sprawne. Przynajmniej czasami. ;)

Zobaczymy co zrobią z resztą problemów. Czy jakoś je wyprostują, czy zrobią z nas betatesterów i od razu przeskoczą na nowe urządzenia. Pamiętam, że WIWA 50 mimo wszystko dostawała usprawnienia z nowszych modeli, które wychodziły w międzyczasie. Ba, dostała nawet w menu bezużyteczną opcję zasilania anteny, chociaż pierwsze wersje przystawki nie miały zasilania wyprowadzonego na wejście antenowe ;)

Zauważyłem też, że niektóre dekodery z MStar'ami na pokładzie mają w opcjach pozycję Picture Quality, której nie mają nowe WIWY. Co to w ogóle jest? Było w starszych softach i zniknęło? Czy w ogóle WIWY tego nie miały?

2Tom
Posty: 25
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Wie ktoś czy do tej WIWY są dostępne jakieś inne jeszcze starsze wersje oprogramowania niż te.. ?

- upgrade_7T31E_HW3.1.RC20.4.1_WIWAMAXX_V5.0.0.54.bin

- upgrade_7T31E_HW3.1.RC20.4.1_WIWAMAXX_V5.1.0.29.bin

- upgrade_7T31E_HW3.1.RC20.4.1_WIWA_MAXX_V5.1.0.32.bin

- upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.1.0.52.bin

Jestem ciekaw jak w pierwszych softach ten pasek postępu się zachowywał..

Odpowiedz