WIWA H.265 MAXX

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Załóżmy, że technologię HDCP wymyślono w dobrym celu (choć uważam inaczej). Jeśli jednak można ją dość łatwo obejść i kopiować treści wysokiej jakości bez większych problemów, to po co nadal się ją stosuje w urządzeniach powszechnego użytku. Utrudnia się tym życie zwykłym klientom.

Innym problemem jest tajemniczość producentów/dystrybutorów sprzętu. Nie wiem, czy wynika ona z niewiedzy, czy może z ochrony własnych rozwiązań. Współczesna technologia i tak już ociera się o niemal magię :( Ale co by przeszkadzało sprzedawcom, gdyby podawali do publicznej wiadomości, jaki konkretny rodzaj kabla potrzebny jest do połączenia urządzeń. O rozpisce sygnałów wychodzących z oferowanego sprzętu nawet nie marzę.

Tymczasem od dwóch tygodni leży sobie w pudełku Wiwa H.265 Maxx i czeka. Ponieważ nie mogę podłączyć tego tunera do żadnego z trzech monitorów, które posiadam. Każdy z nich jest sprawny. Dwa Samsungi: SyncMaster2233 i SyncMaster22B300 obsługują bez problemu 1080p/60Hz. A stara Belinea1925S1W działała pod Arivą w 480p. Natomiast panienka w serwisie Wiwy odpisała: Niestety dekodery WIWA służa do podłączenia odbiorników TV. Dlaczego ta cenna informacja nie figuruje na żadnej stronie sprzedawcy sprzętu! Przyznam, że początkowo miałem odesłać tuner. Ale przecież, przy kolejnych zakupach problem by się powtórzył :)

W międzyczasie użyłem konwertera HDMI>D-SUB. Niestety, produkt (oczywiście chiński) okazał się wadliwy. Padł tak szybko, że nie zdążyłem nawet zestroić tunera. Dzisiaj odebrałem inny model i właśnie go testuję. Ale dlaczego Wiwa zmusza mnie do przetwarzania (oczywiście ze stratą jakości) sygnału cyfrowego na analogowy, skoro sygnał analogowy powinien być dostępny ze złącza SCART?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2154
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

Napisz do serwisu Wiwy: serwis@wiwa.info.pl
lub telefonicznie 22 654 76 66, 22 654 77 45

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Już raz napisałem. Odpowiedź cytowałem we wcześniejszych postach.
Jestem ciekaw, czy pocztę Wiwy obsługuje ktoś bardziej fachowy niż panienka od "lizania znaczków" ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2154
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

To zadzwoń, zazwyczaj jest tam mężczyzna, mnie także mężczyzna odpisywał.

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Dzwoniłem wielokrotnie. Jeden telefon jest wyłączony. A na drugim, poczta głosowa. Chyba mają tyle pytań, że nie mieliby czasu na serwisowanie sprzętu :( Zresztą wszystko można lepiej wyjaśnić w mailu (co zrobiłem). To nie jest teoria względności. Wystarczyłaby prosta odpowiedź. Czy ktoś produkuje takie kable SCART(RGB)>D-SUB? Albo czy tuner Wiwa H.265 Maxx wysyła z gniazda SCART analogowo poszczególne sygnały koloru plus synchronizację oczywiście.

Niestety nie mogę sprawdzić (chyba, że na ślepo), czy z gniazda SCART wychodzi sygnał kompozytowy. Po prostu, nie da się jednocześnie podłączyć wtyczki SCART i HDMI, tak jak to mogę zrobić na przykład w Arivie. Wiwa HD90 też miała odwrotnie ustawione gniazda. Widocznie komuś to przeszkadzało :(

Reasumując, nowa Wiwa działa na pewno połączona z odbiornikiem kablami SCART>SCART albo HDMI>HDMI. Kumpel mi sprawdził na swoim telewizorze. Jeśli ktoś ma inne gniazdo w monitorze, musi użyć konwertera sygnału. Tyle wiem na dziś :(

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Udało mi się podłączyć tuner z monitorem poprzez konwerter HDMI>D-SUB. Wybrałem model dość mały. Przypominający nieco pendriva. Poprzednio miałem taki z wtyczką HDMI na "ogonku", ale padł po tygodniu :( Ten się nieco mniej grzeje, choć bardziej pod tunerem, niż tabletem. Tak, podłączyłem za pomocą konwertera również monitor do tabletu z Windowsem, żeby sprawdzić jak będzie działał. Na razie nie testowałem konwertera dłużej niż godzinę. Ciekawe ile wytrzyma?

Tuner Wiwa H.265 Maxx, przy użyciu konwertera HDMI>D-SUB najlepiej pracuje na moim monitorze Samsung SyncMaster2233 przy rozdzielczości 1080p/60Hz NTSC. Obraz jest wyraźny, dość ostry, bez zakłóceń. Czyli działa :) Przy innych ustawieniach pojawiają się wyraźne zniekształcenia obrazu.

Jednak nadal uważam, że kabel SCART>D-SUB byłby lepszym rozwiązaniem. Przynajmniej by się nie grzał :)

2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Geminus pisze: 25 lutego 2021, o 14:33

Niestety nie mogę sprawdzić (chyba, że na ślepo), czy z gniazda SCART wychodzi sygnał kompozytowy. Po prostu, nie da się jednocześnie podłączyć wtyczki SCART i HDMI, tak jak to mogę zrobić na przykład w Arivie. Wiwa HD90 też miała odwrotnie ustawione gniazda. Widocznie komuś to przeszkadzało :(
Sprawdziłem można jednocześnie podłączyć wtyczki SCART i HDMI działają oba złącza w tym samy czasie...
filmik - https://youtu.be/FvXJMxvW1BY

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Nie wątpię, że mogą działać jednocześnie. Chociaż na filmie nie widać wtyczek. Tak działa moja Ariva. Ale w nowej Wiwie, kiedy podłączę kabel SCART, mam wtyczkę z wyjściem kabla ukośnym (standardową), nie mogę już wpiąć wtyczki HDMI i odwrotnie :( A na pewno nie podłączę konwertera w formie wtyczki :( Co prawda mógłbym sygnały do SCARTa podłączyć "na pająka", albo zrezygnować z obudowy wtyczki. Ale czy to jest dobre rozwiązanie?

Gdyby w nowej Wiwie gniazdo SCART było po prawej stronie od HDMI, tak jak w starej Wiwie HD90, nie byłoby problemu. Ale widocznie dla producenta sprzętu takie rozwiązanie jest wygodniejsze :(

Przy okazji. Pilot od Wiwy HD90 działa z nową Wiwą H.256 Maxx :) Ponieważ nie mam telewizora, więc nie zależy mi na funkcji memo control. Dlatego chętnie będę używał starego pilota. Jest on dla mnie wygodniejszy, mimo że przyciski ma niemal pomarańczowe (ze starości) ;)

DVB-TUs
Posty: 16
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: DVB-TUs »

Jednym z największych grzechów WIWY jest powrót w nowszych dekoderach do dzielenia plików na 4GB czego nie da się ominąć ani zmienić. W przypadku nagrywania bardzo długich filmów i chęcią zbierania na kompie 2 pliki trzeba łączyć ze sobą co nie zawsze wychodzi idealnie. Dzielenie plików na 4GB jest słuszne w przypadku systemu plików FAT32 ale nie NTFS.

aq123
Posty: 17
Rejestracja: 24 lipca 2011, o 02:04
Odbiornik: MAXIMUM T-102 HD PVR
WIWA HD-50
Samsung UE32F5300AW
Instalacja antenowa: Zwykła pajęczyna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęza + Żórawina + Czeskie

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: aq123 »

Działa Wam inne sortowanie kanałów niż po LCN?
Wyłączam LCN i daje jakiś inny sposób a i tak ciągle sortuje wg LCN.

Ramirez
Posty: 98
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Ramirez »

DVB-TUs pisze: 11 marca 2021, o 06:42 Jednym z największych grzechów WIWY jest powrót w nowszych dekoderach do dzielenia plików na 4GB czego nie da się ominąć ani zmienić. W przypadku nagrywania bardzo długich filmów i chęcią zbierania na kompie 2 pliki trzeba łączyć ze sobą co nie zawsze wychodzi idealnie. Dzielenie plików na 4GB jest słuszne w przypadku systemu plików FAT32 ale nie NTFS.
W każdym nowym modelu? Bo oglądając zdjęcia z menu to te tunery różnią się. Wersja lite i h265 to chyba coś podobnego a pro i maxx zupełnie co innego? Też coś chciałem kupić ale żeby nie dzieliło tak plików oraz aby miało EPG które mi psuje jak np takie coś a nie ten tzw harmonogram który jest dla mnie nieczytelny i niepraktyczny.

Obrazek

Obrazek

DVB-TUs
Posty: 16
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: DVB-TUs »

Czy w każdym to nie wiem ale kupiłem wersję MAXX i zwykłą i zarówno w jednej jak i w drugiej dzieli na 4GB, pomimo tego że menu się różni szatą graficzną. W wersji normalnej jedno co lepsze to że pokazuje siłę i jakość sygnału a w MAXX pokazuje chyba tylko jakość. Cofają się wstecz ale może kodek HEVC sprawi pliki filmowe będą zajmować mniej miejsca to może długi film zmieści się na 4GB.

Póki nie przełączyli na HEVC używam HD158, ten nie dzieli na 4GB.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 707
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: DanielK »

Ramirez pisze: 24 marca 2021, o 08:39 W każdym nowym modelu? Bo oglądając zdjęcia z menu to te tunery różnią się. Wersja lite i h265 to chyba coś podobnego a pro i maxx zupełnie co innego? Też coś chciałem kupić ale żeby nie dzieliło tak plików oraz aby miało EPG które mi psuje jak np takie coś a nie ten tzw harmonogram który jest dla mnie nieczytelny i niepraktyczny.
(...)
Zdjęcie EPG na którym jest NPO1 jest z tunera z systemem Linux.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 227
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, WiwaMaxx
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant.logarytmiczna Uni Line LOG 560UD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Bogoes »

DVB-TUs pisze: 27 marca 2021, o 09:16 ... W wersji normalnej jedno co lepsze to że pokazuje siłę i jakość sygnału a w MAXX pokazuje chyba tylko jakość. Cofają się wstecz...
Maxx po zakupie i podłączeniu internetu trzeba zaktualizować przez internet, z nowym firmware pokazuje oba paski (siłą/jakość) :)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2154
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

Naprawili już, pasek postępu i nazwa audycji że pokazuje się za każdym razem?

2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Nic nie naprawili , od listopada nie było żadnej aktualizacji oprogramowania :(

aq123
Posty: 17
Rejestracja: 24 lipca 2011, o 02:04
Odbiornik: MAXIMUM T-102 HD PVR
WIWA HD-50
Samsung UE32F5300AW
Instalacja antenowa: Zwykła pajęczyna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęza + Żórawina + Czeskie

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: aq123 »

W mojej Wiwie są oba paski (siłą/jakość)
Za to jak pisałem wcześniej sortowanie kanałów po LCN obowiązkowe !
Obrazek

2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Ciekawe co to za odmiana twojej WIWY (HW wersja 3.1.RC20.4.1U ) ? Nowszego oprogramowania nie znajduje niż to co masz?
Wygląda że wypuścili nową rewizje tego modelu , ciekawe co zostało poprawione..
Jest jakiś sposób aby odróżnić np w sklepie starszą wersję od nowszej ?

Moja pokazuje tak (HW wersja 3.1.RC20.4.1)

Obrazek

gilban
Posty: 1
Rejestracja: 3 kwietnia 2021, o 21:10
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: gilban »

@Geminus

Wiem że wpis robiłeś dawno temu, ale moja propozycja:

Ustaw dekoder na rozdzielczość 1920x1080 P i jeszcze raz podłącz go do monitora. Gdy jest wersja i czyli z przeplotem, to często monitory czegoś takiego nie łapią i zwracają czarny obraz.

DVB-TUs
Posty: 16
Rejestracja: 11 grudnia 2016, o 19:58
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Gołogóra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: DVB-TUs »

Bogoes pisze: 31 marca 2021, o 18:25
DVB-TUs pisze: 27 marca 2021, o 09:16 ... W wersji normalnej jedno co lepsze to że pokazuje siłę i jakość sygnału a w MAXX pokazuje chyba tylko jakość. Cofają się wstecz...
Maxx po zakupie i podłączeniu internetu trzeba zaktualizować przez internet, z nowym firmware pokazuje oba paski (siłą/jakość) :)
A to dobrze wiedzieć. Żeby tak poprawili to nieszczęsne dzielenie na 4GB znane z epoki gdy królował FAT32.

Odpowiedz