WIWA H.265 MAXX

Maniek99
Posty: 587
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 »

A działają partycje exFAT?

2Tom
Posty: 49
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Nie działają .

Adam606336
Posty: 13
Rejestracja: 31 maja 2020, o 14:43
Miejscowość: Zielonki

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Adam606336 »

Cześć, mam problem z wiwa Maxx kupiłem antenę do WiFi i w żaden sposób nie mogę się połączyć z ruterem? Wpisuje hasło i nic, nawer jak wyłączę hasło też nic z tego. Może macie jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 122
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Miejscowość: Jedlnia-Letnisko
Odbiornik: WIWA H.265 MAXX,DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec,Radom/ul.Przytycka

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krzysiek25 »

u mnie też jakiś czas działała antenka wifi i od jakiegoś czasu przestała działać nawet kabel ethernet nie pomaga

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 122
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Miejscowość: Jedlnia-Letnisko
Odbiornik: WIWA H.265 MAXX,DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec,Radom/ul.Przytycka

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krzysiek25 »

Odbieracie MUX5(DVB-T2) na tym dekoderze?

2Tom
Posty: 49
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Odbieramy ;) We Wrocławiu MUX5 testowy działa .. Programy to TVP Kultura HD , TVP Polonia HD , TVP Rozrywka SD , TVP Dokument, TVP Kobieta..

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2242
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

Ja chcę kupić tuner DVB-T2, HEVC z HbbTV, lecz Wiwa nie ma na razie takiego w planach, dopiero pytałem ich o to, może Polsat lub TVN taki wypuszczą oprócz zapowiadanego od TVP.

Ramirez
Posty: 114
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Ramirez »

Jak taki tuner wypuści TVP, TVN lub Polsat to będzie szyfrowane nagrywanie. Na pewno z ich rozwiązania bym nie skorzystał 8-)

eter
Posty: 752
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: eter »

Czym się różnią te modele nowych WIW z DVB-T2?
Maxx od zwyklej i lite, oraz która ma najlepszego pilota?
Nie takiego jak w starych Wiwach, gdzie działał bardzo topornie.

adiq
Posty: 36
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

- Lite to plastikowa obudowa bez wyświetlacza i nowy pilot,
- zwykła WIWA h.265 ma dodatkowo wyświetlacz,
- Pro ma metalową obudowę więc pewnie mniej się grzeje, stary pilot - "pstrykający" na mikrostykach (wg mnie najlepszy)
- MAXX to większa pamięć flash i podobno nowszy procesor, zapamiętuje EPG przy przełączaniu kanałów, ale nie radzi sobie z jego aktualizacją. Pilot w najwyższym modelu to nie wiedzieć czemu stare chińskie badziewie pamiętające pierwsze WIWY z czasów cyfrowej rewolucji, z fluorescencyjnymi, ale żółknącymi przyciskami, padającymi gumkami i dziwacznym layoutem klawiszy (przewijanie w prawo sklejone z nagrywaniem, brak dedykowanych przycisków głośności/zmiany kanału, itd.).

eter
Posty: 752
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: eter »

Dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienia.
A co sądzicie o tej 4 K na androidzie (starym).
Warta zakupu?
Cena fajna 230 zł.
https://www.wiwa.info.pl/produkty/dream ... -player-tv

adiq
Posty: 36
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Zwyczajny, mobilny android w archaicznej wersji, do tego wzorem pozostałych modeli zerowe wsparcie od dystrybutora. Najlepsze wyjście przy takich produktach to kupić i przetestować samodzielnie wg własnych potrzeb przez 2 tygodnie. Jeśli coś nie działa albo uznasz, że czegoś brakuje, coś Ci będzie przeszkadzać - zwrócić do sklepu bo poprawek na 99% nie będzie.

Poczekaj jeszcze przynajmniej parę tygodni z zakupem tunera to wyjaśni się przynajmniej sprawa odbioru kanałów 4K na różnych przystawkach. Wkrótce pojawi się TVP 4K i może się okazać, że te wszystkie tanie tunery można sobie w buty wsadzić (np. WIWA h265 Pro nie odtwarza nagrań wideo 4K więc kanałów 4K też prawdopodobnie nie odbierze).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5485
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: @GUTEK@ »

Jeśli w tej Wiwie na Androidzie, jest rzeczywiście wersja 5.1 to jest to wyrzucony pieniadz, bo nic już praktycznie na tym nie ruszy.
Jak ktoś chce coś na Andku to ciekawy wydaje się box od Canal+, na własność i bez umowy. Tylko jeszcze troche mało o nim wiadomo.
https://www.pepper.pl/promocje/dekoder- ... 18m-393427

eter
Posty: 752
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: eter »

Mam jeszcze pytanie odnośnie WIW.
Posiadam WIWĘ HD 50 i z niej mam przesunięty dźwięk względem obrazu.
Nie wiem, czy aby te z HEVC czasem też nie mają tej przypadłości.
Testował już te nowe ktoś?
Jest obraz zsynchronizowany z dźwiękiem?
Poza tym, testowałem już chyba z kilkanaście różnych boxów zarówno takich TV jak i na przykład MI BOX i nie potrafię zrozumieć, dlaczego taka stara WIWA ma najlepszy obraz na plikach SD i TV SD.
Po prostu na niej te treści są świetnie odtwarzane w przeciwieństwie do obecnych produktów.
Ma jakiś stary "magiczny" procesor, który najlepiej sobie radzi z SD...trochę śmieszne, że te nowsze urządzenia mają gorszą jakość.

adiq
Posty: 36
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Ja problemy z synchronizacją audio-video na HD-50 miałem tylko chwilowo, kiedy DVB-T jeszcze się wdrażało. U Ciebie musi być jakiś zgrzyt między parametrami nadawania a softem WIWY. Spróbuj obrócić antenę na inny obiekt, może problem sam się rozwiąże.
I dekodery na chipsecie MSTAR faktycznie mają całkiem fajną jakość obrazu bo chyba używają innego algorytmu do skalowania. W przypadku DVB-T2 przestanie to mieć znaczenie, jeśli kanały będą w 1080p, tym bardziej, że tanie STB nie wskoczą powyżej tej rozdzielczości i scaler nie będzie nawet potrzebny.

Powtórzę się - na razie odłóż na bok pomysły kupowania najtańszych przystawek bo zapewnie analogicznie do poprzedniej cyfrowej rewolucji, niedługo po wyłączeniu DVB-T, TVP przeskoczy ze swoimi kanałami na 4K i będziesz kupować kolejny tuner.
Poza tym, jeśli myślisz, że nowe WIWY h265 to odpowiedniki starych modeli z nowym kodekiem, to się zdziwisz bo ich soft jest rozwijany od zera, żadnych poprawek które znasz z WIWY HD50 tu nie uświadczysz :D

eter
Posty: 752
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: eter »

Tą złą synchronizację mam od samego początku i to nie zależnie jaki podam sygnał z Wiwy, czyli - czy jest to sygnał TV SD, FHD jak i filmy z odtwarzacza FHD, SD.
Jest niestety zauważalne opóźnienie fonii względem wizji.
Możliwe, że akurat nie chce dobrze współpracować z moim TV Philips (wszystko inne, konsola i inne dekodery współpracują z nim dobrze, więc to nie wina TV).
Poza tym, wyjście analogowe nie ma tego opóźnienia i odbierałem właśnie tak, że fonię podawałem z analogowego wyjścia poprzez wzmacniacz a wizja szła po HDMI.
Jednak obecnie nie mam takiej możliwości...
Szkoda, że te nowe Wiwy już są na innych chipsetach, pewnie już nie mają tak świetnego upscalingu jak te stare.
Przydałoby się to jeszcze, ponieważ oglądam czasem filmy ściągnięte z netu w jakości SD, ale i HD mają też lepszą jakość na tej starej Wiwie.
Mając podłączony TV w trybie PC z tej Wiwy - obraz ma dużo lepszą paletę barw i w ogóle właśnie to sprytne scalowanie, na niczym innym nie mogę uzyskać tak dobrego efektu.
Marnej jakości film, gdzie inne po prostu pokazują całą tę marność...to Wiwa ciągnie jakością tak dobrze, że po prostu w ogóle nie widać, ze film jest takiej niskiej jakości.
Sygnał SD z TV też ma świetną jakość, dużo lepszą niż bezpośrednio przez tuner TV.
Chyba przesadzasz z tym, że TVP ruszy z emisją 4K z większą ilością programów.
Ja mam TV tylko FHD więc jest mi to obojętne.
Martwi mnie jeszcze inna sprawa a mianowicie taka, że wszelkie tunery zewnętrzne mają jednak słabsze głowice od tych montowanych w TV.
Ja obecnie mam fatalne warunki odbioru...i jako tako na TV to idzie, jednak na tunerze zewnętrznym marnie to widzę.
Wiwa na przykład ma o wiele bardziej mniej stabilny odbiór od TV...i pewnie te nowe nie mają lepszych głowic a pewnie jeszcze gorsze ...więc widzę to na razie "czarno", sam nowy sygnał jest też chyba mniej odporny na zakłócenia.
Chyba będę musiał wołać firmę od instalacji, ale nie wiem czy w ogóle będą chcieli, ponieważ nie ma właściwie gdzie zamontować anteny...

nomadeus
Posty: 28
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: nomadeus »

Niestety, co jakiś czas dekoder przestaje działać... Na ekranie i na wyświetlaczu pojawia się "A068" i jedyne, co mogę zrobić to reset do ustawień fabrycznych. Spotkaliście się z tym? Reklamować? Gdzie mogę zdobyć najnowsze polskie oprogramowanie?

2Tom
Posty: 49
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

We Wrocławiu na testowym mux 5 włączyli kanał TVP 4K a wyłączyli TVP Kulturę HD. Tunery Wiwa H265 MAXX i PRO widzą sygnał, działa EPG ale wyświetlają czarny obraz bez dźwięku , ponieważ nie są to tunery 4K.. Co ciekawe można na nich nagrać ten program i obejrzeć na komputerze , na ten moment jest nadawana plansza i gra muzyka..

Obrazek

Ścieżki dźwiękowe na nagraniu przez WIWY są 2

Obrazek


@ nomadeus
napisz do serwisu Wiwy wyślą ci najnowszą wersję jaką mają

edit
Okazuje się że dźwięk jest , tylko tuner go wycisza na tym programie, naciśniecie 2 x mute lub ściszenie i pogłośnienie przywróci fonie..

Odpowiedz