WIWA H.265 MAXX

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2153
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krosnoludek »

Tu na Czeskiej stronie jakieś są: https://sapro.cz/ke-stazeni/category/51-wiwa

VAHANARA
Posty: 252
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: VAHANARA »

Zadanie domowe odrobiłem i dzisiaj posłałem swoje uwagi do serwisu... Na żadne cuda nie liczę, ale jakoś tak "lżej na duszy" jakby było... ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 118
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Miejscowość: Jedlnia-Letnisko
Odbiornik: WIWA H.265 MAXX,Canal+Box 4K,DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Krzysiek25 »


2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Kupiłem sobie dzisiaj drugi tuner tym razem w wersji PRO , są jeszcze mniejsze zarówno tuner jak i pilot niż tuner i pilot z WIWA H.265 MAXX.. Niedługo chyba będą robić je wielkości pudełka od zapałek hehe
Piloty z obu tunerów mogą być używane naprzemiennie , pilot z wersji MAXX działa z tunerem w wersji PRO i odwrotnie.
Faktycznie pasek postępu działa dobrze na tej wersji .
To do czego nie mogę się przyzwyczaić to pilot , a mianowicie jego przyciski które działają tak twardo jak z ruskiej myszy z bazaru z lat 90-tych . Boję się że za mocno nacisnę i rozleci to się w rękach haha
Obrazek

Kilka spostrzeżeń do wersji Pro wraz z najnowszym oprogramowaniem..
- Time Shift działał dobrze za 1 razem, nie można było zawiesić tunera poprzez próbę zmiany kanału , po kilku testach zawiesza się tak samo jak wersja Maxx..
- Pasek postępu działa dobrze
- Zmienione czcionki w telegazecie na bardziej grube w porównaniu do Wiwy Maxx
- Przełączanie kanału trwa odrobinę dłużej (może dzięki temu ten pasek postępu ma czas na załadowanie się poprawnie ?)
- Możliwe jest zawieszenie tunera gdy spróbujemy wejść do IPTV bez podłączonego kabla internetowego (nie wczytywałem jeszcze list ) ..

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Witam.
Kupiłem właśnie maxxa i próbowałem podłączyć go do dwóch różnych monitorów. Jeden ma gniazdo DVI. Drugi tylko D-SUB. Oba są full-hd i obsługują rozdzielczości do 1080p/60hz. Pierwszy monitor łączyłem kablem HDMI>DVI, drugi kablem SCART>D-SUB. Oba kable są oryginalne, marki Vivanco. Za każdym razem efekt był ten sam: czarny ekran.
Mam tuner Ariva 650i do którego analogicznie podłączałem oba monitory i obraz był dobrej jakości. Co prawda, przy połączeniu SCART>D-SUB obraz był zielony, ale to inny problem :(
Tuner maxx jest napewno sprawny, bo kolega podłączał go do telewizora kablami HDMI-HDMI, oraz SCART-SCART. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie mam obrazu po kablu HDMI>DVI. Przecież to ten sam sygnał cyfrowy? Czyżby specyfikacja hdmi1.3 się zmieniła?
Miła pani z Wiwy, do której zgłosiłem mój problem, odpisała mi: Niestety dekodery WIWA służa do podłączenie odbiorników TV. Co ma niewiele sensu, bo telewizory mają własne, lepsze tunery. Natomiast analogowych TV, którym byłby potrzebny cyfrowy tuner, nie ma na rynku już od kilkunastu lat. A ci, którzy używają takich TV, mają dekoder od dawna.
Teraz mój problem. Najbardziej interesuje mnie połączenie tunera kablem SCART>D-SUB. Jestem w stanie sam taki kabel zrobić. Orginalny kabel Vivanco korzysta tylko z pinów koloru: 5, 7, 9, 11, 13, 15, oraz dźwięku: 1, 3. Efektem jest zielony obraz na monitorze z tunera Ariva. Czy ktoś wie jakie sygnały wychodzą z gniazda SCART tunera Wiwa H.265 Maxx?
W międzyczasie użyłem do połączenia konwertera z Allegro HDMI>D-SUB. Ale maksymalną rozdzielczość mogłem uzyskać 1080i. W dodatku obraz był miejscami zakłócony. Dlatego wolę rozwiązanie kablowe.
Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5439
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: @GUTEK@ »

Proponuję takie rozwiązanie:
https://www.aliexpress.com/item/MEUYAG- ... 00824.html
Wprawdzie z nowymi Wiwami nie mam możliwości sprawdzić, ale z różnymi innymi urządzeniami działa bardzo dobrze.

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Dzięki za szybką odpowiedź.
Wybacz, ale nie mam zaufania do aliexpress. Od trzech miesięcy czekam na rysik do tabletu. Miał być na początku stycznia :(
Na razie zamówiłem https://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/oferta/adapter-konwe ... ZDJjZmQ%3D
Ale to półśrodek. Miałem inny konwerter, lecz jak pisałem wcześniej, obraz w max 1080i był w niektórych miejscach (jasne, pionowe linie) zakłócony. Dlatego wolę rozwiązanie kablowe. Bez przejściówek.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5439
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: @GUTEK@ »

Bo poczta polska wypięła sie na przesyłki nierejestrowane z Chin (jest dużo komentarzy w necie o tym), mi od września nie przyszło nic. Tylko spory otwieram i na szczęście na razie kase zwracają.
Z Ali polecam brać do paczkomatów - zwykle w ciągu 10 dni przychodzi.

A ten adapter co kupiłeś to bardzo możliwe, że to to samo tylko w innej obudowie od tego co podałem.

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Zastanawiam się, dlaczego nie mam obrazu przez kabel HDMI>DVI, jak na Arivie650i?

adiq
Posty: 21
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

2Tom pisze: 1 lutego 2021, o 17:28 - Możliwe jest zawieszenie tunera gdy spróbujemy wejść do IPTV bez podłączonego kabla internetowego (nie wczytywałem jeszcze list ) ..
Z kablem jest jeszcze ciekawiej. Aplikacja do aktualizacji przez Internet uruchamia się bezproblemowo kiedy tuner jest offline, ale oczywiście wyświetla komunikat o braku połączenia.
Kiedy to połączenie jest - zaczynają się jaja. Zawsze pierwsze uruchomienie aplikacji permanentnie zawiesza tuner. Zawsze. Pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki i po takim restarcie już apka działa bezproblemowo.
Próbowałem "oszukać system" resetując tuner wtyczką wcześniej, przed uruchomieniem aplikacji aktualizacji - nic z tego.
Żeby sprawdzić aktualizacje do tunera obligatoryjnie muszę go zawiesić i wyciągnięciem wtyczki zresetować. Dopiero wtedy daje się sprawdzić aktualizacje.

Pasek postępu i wyświetlanie aktualnych audycji działają bez zgrzytów bo niższe modele pobierają i aktualizują informacje o audycjach przy każdej zmianie kanału, podczas gdy wersja MAXX zapisuje te informacje i później tylko wyciąga je pamięci. Co ciekawe Ariva 650i działa podobnie i ma podobne problemy z wyświetlaniem pasków/aktualnych audycji. (Z tego co czytam to ten problem do dziś występuje nawet w najnowszych tunerach z chipsetem ALI więc na poprawkę tego dziwnego zachowania w WIWACH też bym nie liczył)

A jak oceniasz różnice w działaniu EPG między modelem MAXX a niższymi? Jest wolniej?

2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

adiq pisze: 23 lutego 2021, o 20:14 Kiedy to połączenie jest - zaczynają się jaja
Masz podłączony w tym samym czasie do portu USB jakiś pendrive dysk? Wyjmij to przestanie się wieszać..
Kolejny babol ze strony wiwy ahaha
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2021, o 20:22 przez 2Tom, łącznie zmieniany 1 raz.

adiq
Posty: 21
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

Też myślałem, że chodzi o USB, ale bez podłączonego pendrive'a ten sam efekt.

@@GUTEK@
Pamiętam, że kiedyś udostępniałeś na stronie zmodowane softy do tunerów, da się jakoś partyzancko poprawić w nowych WIWACH ekran wyświetlania EPG? Na to chwilę jest tam mnóstwo niezagospodarowanej przestrzeni i tytuły się nie mieszczą. Przeglądając np. TVP Sport wiadomo, że wieczorem będzie mecz, ale nie widać kto gra. Wiadomo że będzie walka bokserska, ale kto z kim? Itd.
Znacznie lepiej wyglądało to w starych modelach.

Zgłosiłem to na support, ale czy ktoś się tym zajmie?
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2021, o 20:27 przez adiq, łącznie zmieniany 1 raz.

2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

w moim pomaga na te zawieszania wyjęcie pendriva , zresztą tu jest bug na bugu .

adiq
Posty: 21
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

To jest fakt. Ciekawe są błędy uniemożliwiające nagrywanie, ale na dające żadnych objawów. Po prostu wracasz do domu, próbujesz obejrzeć nagrany program a tu nic nie ma. Próba ręcznego nagrywania daje "nieznany błąd" i dopiero po wyciągnięciu wtyczki tuner wraca do pełnej niepełnosprawności :D

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5439
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: @GUTEK@ »

adiq pisze: 23 lutego 2021, o 20:21 @@GUTEK@
Pamiętam, że kiedyś udostępniałeś na stronie zmodowane softy do tunerów, da się jakoś partyzancko poprawić w nowych WIWACH ekran wyświetlania EPG? Na to chwilę jest tam mnóstwo niezagospodarowanej przestrzeni i tytuły się nie mieszczą. Przeglądając np. TVP Sport wiadomo, że wieczorem będzie mecz, ale nie widać kto gra. Wiadomo że będzie walka bokserska, ale kto z kim? Itd.
Znacznie lepiej wyglądało to w starych modelach.
Bez źródeł softu nie da rady.
W tych niekompletnych źródłach co kiedyś wyciekły do MSD7818 był edytor skórek, czyli chińczyki coś mają do łatwej edycji.

2Tom
Posty: 28
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: 2Tom »

Te problemy z nagrywaniem występują identyczne zarówno na Wiwie Maxx jak i Pro..
Czasami pojawiają się komunikaty o nagrywaniu przy próbie przełączenia programu , gdy nic nie nagrywam..
Można powiedzieć ze żyje własnym życiem . Zauważyłem też że Maxx można nagrać 2 programy w tym samym czasie
z tego samego muxa w Pro obcięli do 1 nagrania.. Przynajmniej w ostatnich softach i tak poprawili masę baboli .
Np: teraz tuner wyłącza się po zakończeniu nagrania z epg..
w końcu działa zmiana 50/60 HZ bo nawet to nie działało.. :)) EPG w Wiwie Maxx mniej dogrywa niż w Pro ale też
nie jest to idealne raz wczyta trzyma raz dogrywa .. Już chyba wole zachowanie tego EPG jakie jest w PRO mimo że wolniejsze ,wiem ze przełączę to dogra brakujące dane..
Ostatnio zmieniony 23 lutego 2021, o 21:25 przez 2Tom, łącznie zmieniany 1 raz.

Byczek12345
Posty: 273
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Byczek12345 »

Geminus pisze: 23 lutego 2021, o 14:21 Zastanawiam się, dlaczego nie mam obrazu przez kabel HDMI>DVI, jak na Arivie650i?
Wiwy tak mają, problem z HDCP, też tak miałem i nie tyko ja.

Do poczytania;

viewtopic.php?f=47&t=8179

viewtopic.php?f=47&t=2706&start=260

Geminus
Posty: 11
Rejestracja: 23 lutego 2021, o 11:11
Miejscowość:
Odbiornik: Ariva650i, Wiwa HD90 i H.265 Maxx, SyncMaster 2230
Instalacja antenowa: Wiedyska slim
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Geminus »

Jeśli rzeczywiście mój problem z kabelkiem HDMI>DVI, to wina HDCP, to po jaką cholerę firma brnie w tą anachroniczną technologię.
Za Wikipedią: Głównym celem HDCP jest uniemożliwienie przesyłania treści w wysokiej rozdzielczości w postaci, która pozwalałaby na utworzenie nieautoryzowanych kopii.
Jeśli ktoś chce, to w Internecie znajdzie wiele źródeł treści w wysokiej rozdzielczości. Szara strefa nigdy nie miała większych problemów z zabezpieczeniami. Ale jak zwykle cierpią tylko zwykli konsumenci :(

adiq
Posty: 21
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 02:48
Miejscowość: Polska

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: adiq »

2Tom pisze: 23 lutego 2021, o 20:52 Przynajmniej w ostatnich softach i tak poprawili masę baboli .
Np: teraz tuner wyłącza się po zakończeniu nagrania z epg..
Jeśli zachowuje się tak jak w Pro, to wyłącza się tylko przy pojedynczych nagraniach, a przy powtarzalnych nagraniach wyłącza się tylko pierwszego dnia, w kolejnych dniach tuner pozostaje włączony.
Jedyne obejście to automatyczne wyłączanie przy bezczynności, ale z tym też nie można przesadzić, bo dla nowych tunerów aktywne nagrywanie jest bezczynnością i można się zdziwić.

Byczek12345
Posty: 273
Rejestracja: 3 maja 2013, o 23:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Byczek12345 »

Geminus pisze: 24 lutego 2021, o 00:12 .... to po jaką cholerę firma brnie w tą anachroniczną technologię.
Nie musi być wina HDCP.
Będzie OT, ale napiszę co myślę o cyfrowym przesyle sygnałów, dwa przykłady.
1. Dwa różne PC firmy HP i dwa monitory markowe z głośnikami (Eizo i LG), jednego PC HP nie zmusisz do przesłania dźwięku do Eizo po DisplayPort, do LG idzie bez problemu - sprawdzane różne systemy operacyjne.
2. Dwa identyczne PC i kabel DisplayPort=>HDMI, na jednym PC działa, a drugiego (identyczny) nie nie zmusisz go do przesyłania obrazu. Natomiast na kablu DP=>DP idzie bez problemu.

Odpowiedz