Pomimo tego że od dłuższego czasu śledzę to forum, to będzie mój pierwszy post - witam wszystkich fanów DVB-T. Od miesiąca posiadam tuner na usb, został on wymieniony na liście powyżej LifeView TV Hybrid LV5HD USB 2.0.
Jednym z głównych kryteriów mojego wyboru było to by tuner pracował z oprogramowaniem Media Center w Windows. LifeView TV Hybrid LV5HD USB 2.0 pracuje po kontrolą układu ATI Theater™ HD 750 PC TV - na stronie Ati wyczytałem że nie powinno być problemu z działaniem po MC.
W domu mam dwa komputery, stacjonarny i laptop.
Stacjonarny: Intel Dual Core, k.graf: Nvidia 8400GS /Windows 7 x64
Laptop: Intel Core2Duo, k.graf: Intel x4500MHD /Windows 7 32bit
Karta na obydwu systemach jest wykrywana automatycznie, Windows sam instaluje sterownik (nawet świeży bo z stycznia tego roku!). Należy pamiętać żeby przy dodawaniu nowego sprzętu system miał dostęp do internetu, Siódemka często dociąga sterownik automatycznie z sieci. (nie instalowałem nic pozatym) Karta współpracuje z MC na obydwu systemach, z tym że na x64 niekiedy zamiast obrazu TV mam czarny ekran - jednak przeważnie ponowne uruchomienie MC załatwia sprawę. Na laptopie zawsze wszystko chodzi od ręki. Mieszkam w Poznaniu, w okolicach ronda solidarności, w bloku na 3 piętrze, z oknami na zachód (Śrem przynajmniej częściowo zasłonięty) - na zwykłej antence wewnątrz pomieszczeń sygnału brak, gdy antenkę wystawiłem na parapet sygnał się pojawił - po pewnych manewrach z anteną sygnał był na tyle silny że można było oglądać TV bez większych przycinek. Testowałem również kartę na tym samym osiedlu tyle że w wieżowcu na 8 piętrze z widokiem na Śrem - tutaj sygnał łapałem wewnątrz pomieszczeń, można było bez problemu oglądać. Karta działa sterowniku zgodnym z BDA, tak więc powinna chodzić z innymi softami do DVB-T. Program ScanChannelsBDA_UK (przydatny do pomiarów) działa, jednak karta mierzy tylko jakość sygnału, natomiast siła się nie zmienia... Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie radio FM, naprawdę przyjemnie się tego słucha.. EPG działa (można wykorzystać do nagrania jakiegoś programu w danym czasie), czasami zamiast polskich liter mam krzaczki, ale jest ich na tyle niewiele że nie przeszkadzają w czytaniu.
Uparłem się na Media Center, bo nie lubię zasyfiać sobie kompa jakimiś przerośniętymi softami, jeżeli to tylko możliwe wolę korzystać z narzędzi wbudowanych w system.
Muszę przyznać że win7 posiada moim zdaniem doskonałe kodeki do mpeg4/avc, x264, i innego rodzaju formatów video. Obraz jest płynny, nie ma żadnych poszarpanych krawędzi itd. Nie musiałem instalować żadnych kodekpaczek. Co więcej, obciążenie procesora przy oglądaniu TV to ok 12% - strumień jest dekodowany przez kartę graficzną, nie procesor. Właśnie dlatego podałem konfigurację obydwu komputerów, obydwa posiadają karty graficzne ze sprzętową obsługą dekodowania materiałów w HD. (chodzą na tym nawet filmy z bitrate na poziomie 32Mb/s).
Podsumowując moje wypociny... tuner polecam, polecam też Windowsa 7 z MC (W Viscie pewnie jest podobnie) i jego kodekami które pięknie wykorzystują power dzisiejszych kart graficznych. Przy problemach z płynnością obrazu zwracajcie uwagę na to, jakie macie karty graf. i jakich kodeków używacie.
Podrawiam