Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

DVB-T2
Posty: 27
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: DVB-T2 »

Po poczytaniu technicznych recenzji bałem się kupić - dla mnie to wygląda jak piszesz. Ściągnięte z Chin, bo jest hype na markę, ale nad jakością techniczną tego co ściągają, to już się nikt nie pochylił :(

W ogóle mam bardzo złe zdanie o TV na Android TV. Przechodziły mi przez ręce TCL i LG i w obydwu część od oglądania TV jest ekstremalnie nieintuicyjna, źle się z tego korzysta, niewygodnie, nawet głupia zmiana ścieżki audio jest tak nakombinowana, żeby się po drodze zmęczyć i zrezygnować. Wyświetlacze do Netflixa, a nie telewizory...

Niestety Android wchodzi wszędzie, jeszcze trochę i będą muszle klozetowe z Androidem. Straszny monopol i zarazem bylejakość, producenci się cieszą, bo mają gotowca i nie muszą dewelopować software samodzielnie, taniej.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

@Gutek - Można w Philipsie wyłączyć LCN w menu, oraz regulować długość wyświetlania bannera info?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: @GUTEK@ »

Regulacji banera info nie ma, w ogóle to on też jest ciulaty. Tak samo jak ta lista pod OK potrafi wystartować z nieaktualnym programem by po chwili (w ciągu hmmm 1sekundy?) zaktualizować.
Teraz nie pamiętam czy jest coś odnośnie LCN, ale kanały na liście ulubionych przyjmują numerację w takiej kolejności jak je w niej posortuje. Więc LCN w niczym nie przeszkadza. Po prostu siedzę cały czas na tej mojej liście ulubionych, którą TV pamięta. Chociaż raz coś zrobiłem\nacisnąłem, że wyświetlił mi "główną listę".
Jakość obrazu w Philipsie jest wg mnie dobra, ale faktycznie ma on fabrycznie dziwne ustawienia obrazu. Jeśli jest materiał dobrej jakości to obraz jest piękny. Ale jest gorszej to wychodzą jakieś dziwne odcienie i potrafi wyglądać to koszmarnie. Na forum HDTV można uzyskać tzw. kalibrację, czyli ustawienia kolorów. Tylko, że najpierw trzeba zapłacić... wspomóc forum, wtedy na PW jeden gość wyśle. Ja stwierdziłem, że nie będę płacić za takie coś. W ogóle to forum nie jest normalne, ktoś pisze o jakimś problemie i zaraz odpowiedź "napisz na pw dostaniesz kontakt"... oczywiście pewnie po wsparciu forum. No pięknie po prostu.

A co do Xiaomi i HDR. To też czytałem kiepskie opinie o tych ich telewizorach, ale co się dziwić w tej cenie. Podzespoły które pociągnął Androida też kosztują, a na czymś producent musiał przyoszczędzić. Jeśli chodzi o HDR to ten w Philipsie też 4liter nie urywa. Wg mnie jak komuś zależy na HDR to jedynie OLED nic z LCD (również cudo Samsunga - QLED) nie da odpowiedniego efektu.

Za Androidem też nie przepadam, zarówno na telefonach, jak i na TV. Tylko, że obecnie nie ma alternatywy. To jedyny system na urządzenia który nie jest zamknięty. Interfejs na Android TV jest wg mnie kiepski (nie mam porównania jak z SmartTV u innych producentów), ale to jedyny system gdzie mogę sobie poinstalować to co chcę i nie jestem uwiązany tym co producent wypuści bądź nie.

Mi zależało na Ambilight i Androidzie, jeśli nie to, pewnie nie brałbym Philipsa.

monter1981
Posty: 261
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: monter1981 »

Potwierdzam, że w Philipsie 32PFS5823 nie ma możliwości ułożenia wspólnej listy SAT i NTC. Te listy to dwie odrębne pozycje w menu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

@monter1981 - Nie da się stworzyć listy ulubionej i do niej przerzucić kanały DVB-T i DVB-S ? Jaki w nim siedzi system Saphi czy Android? I na jakim jest procesorze?

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: dvbtowiec »

@GUTEK@ pisze: 25 listopada 2020, o 22:04 A co ciekawe, w obecnych recenzjach telewizorów próżno szukać informacji na temat właśnie jak wygląda interfejs kanałów, EPG i rzeczy związane z normalną telewizją. Szukałem z ciekawości jak wygląda to w telewizorach Xiaomi 4S na Androidzie. Obejrzałem z 5 recenzji. Wszyscy zachwycają się jak tam pięknie działa Netflix, YT, gry z konsoli. Ale nikt tego nie pokazał. Tragedia.

W Sony działa dobrze, żeby nie powiedzieć idelanie.
Wystarczy włączyć telewizor i sam w tle pobiera EPG dla każdego kanału. Po kilku sekundach bez skakania na kanały z poszczególnych MUX, masz EPG wypełnione.

DVB-T2 pisze: 26 listopada 2020, o 01:15 W ogóle mam bardzo złe zdanie o TV na Android TV. Przechodziły mi przez ręce TCL i LG i w obydwu część od oglądania TV jest ekstremalnie nieintuicyjna, źle się z tego korzysta, niewygodnie, nawet głupia zmiana ścieżki audio jest tak nakombinowana, żeby się po drodze zmęczyć i zrezygnować. Wyświetlacze do Netflixa, a nie telewizory...

Niestety Android wchodzi wszędzie, jeszcze trochę i będą muszle klozetowe z Androidem. Straszny monopol i zarazem bylejakość, producenci się cieszą, bo mają gotowca i nie muszą dewelopować software samodzielnie, taniej.
Tu wszystko zależy jak producent się bardzo postara o nakładki na Androida.
Widzę jak działa Android w Sony i w TCL.
W Sony cała masa skrótów różnych funkcji Android pod specjalnymi przyciskami, lub specjalnymi menu.
W TCL wszystko musisz wykonać wchodząc do pulpitu Android TV.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2017
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: ObywatelDVB-T »

dvbtowiec pisze: 26 listopada 2020, o 15:16 W Sony działa dobrze, żeby nie powiedzieć idelanie.
Wystarczy włączyć telewizor i sam w tle pobiera EPG dla każdego kanału. Po kilku sekundach bez skakania na kanały z poszczególnych MUX, masz EPG wypełnione.
W LG też tak to działa. W Samsungu muszę przełączać między MUX'ami aby wczytało.

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: dvbtowiec »

Na konkurencyjnym forum piszą że jest nowy soft do Sony Android TV i sporo zmian.

W tym jedna która mnie zaciekawiła

a jedną ze zmian jest "Konfiguracja kanałów". User piszę że m.in. "Dodano nr kanałów w liście kanałów"
Obrazek
No to dziś wieczorem instaluje i podzielę się wrażeniami :) Czyżby z indywidualną numeracją? hmmm.

monter1981
Posty: 261
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: monter1981 »

Krosnoludek pisze: 26 listopada 2020, o 14:33 @monter1981 - Nie da się stworzyć listy ulubionej i do niej przerzucić kanały DVB-T i DVB-S ? Jaki w nim siedzi system Saphi czy Android? I na jakim jest procesorze?
System Saphi, procesor MediaTek MT5802 Core 4. Listy ulubionych są odrębne, wyszczególnione w menu , co oznacza, że można do nich dodawać lub usuwać programy zaś nie ma możliwości tworzenia nowych list. Programy do list dodaje się zielonym klawiszem. W zależności od typu programu (Sat,ntc) wybrana stacja wrzucana jest automatycznie do listy ulubionych satelitarnych lub ulubionych naziemnych.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

Czyli wychodzi, że w Philipsie tylko na Androidzie da radę zrobić listę ulubionych naziemno-satelitarą, w Saphi już nie, to muszę poprawić na pierwszej stronie.

Do kuchni jak kiedyś będę kupował 32" to będzie coś z Vestela nie na Androidzie tylko na ich smarcie, bo tam się da ta taką listę utworzyć. Myślałem ze we wszystkich Philipsach jest to moiwe i kupię 32 z Saphi a tu klops, więc Philips do kuchni nie powędruje.

Na razie w styczniu do pokoju 43", a do kuchni po wyłączeniu DVB-T.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

@dvbtowiec - I jak tam Sony na nowym oprogramowaniu, i ta lista naziemno-satelitarna, poprawiono coś ?

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: dvbtowiec »

Poprawiono, ale nie nie do końca w Twoim kierunku o jakim się wypowiadasz.
Nie znikają już kanały zaznaczone z listy.
Nie usuwa ich także po zmianie kolejności na liście Naziemne lub Satelitarne, są ładnie przenoszone no nowe pozycje w ulubionych.
Wspólna lista działa świetnie obecnie. Wybierając przycisk numeryczny przenosi niestety do głównej listy Cyfrowe lub Satelitarne.
Na liście można sobie rozwinąć podręczne EPG z opisem emitowanego programu (widać to w momencie kiedy kafelek się wydłuża)

Załączam film jak to działa https://youtu.be/TIsWzQXOPKs
  • Kategorie: Cyfrowy, Satelita (ewentualnie może tu być takeż Cyfra+, Cyfrowy Polsat, lub nazwa operatora kablowego) -> to są kategorie automatyczne które powstają na liście po zaprogramowaniu tunera.
  • Kategorie HD/UHD, Film/dramat, Sport, Wiadomości, Rozrywka, Muzyka, Dla dzieci, a także szereg innych stworzonych przez użytkownika pod + na końcu wypełniają się same dynamicznie w oparciu o przeszukiwaną zawartość EPG wszystkich zaprogramowanych tunerów cyfrowych.
  • Kategoria: Popularne -> Wypełnia się on-line na podstawie jakiegoś rankingu z internetu. Bez internetu krzyczy że go nie ma i nie zostanie pokazana.
  • dvbt-sat -> to moja własna nazwa ulubionych, z wymieszanych tunerów naziemnych i satelitarnych. Mogę zmieniać kanał po kanale między tunerami, mogę wybierać z kafelków.
Narzekaliście wcześniej że po macoszemu traktuje się opisy jak działają tunery, to zrobiłem specjalnie dla forumowiczów krótki przewodnik jak działa w Sony :)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

Dziękuję za opis i filmik, widać idzie w dobrą stronę, ale jeszcze Sony nie dla mnie, skoro nie można nadal używać przycisków numerycznych bo wyrzuci.

Z tego co się dowiedziałem, Philips niby trzyma listę kanałów ulubionych mieszanych, oprócz długiego wyłączenia z prądu powyżej 30 minut, wtedy wyrzuci. Ciężko się z Philipsem pisze.

Jest tu na forum może użytkownik Philipsa: PUS8505 / PUS8535 / PUS7805 / PUS7855 ?

O matko, teraz zauważyłem, w Philipsie na Androidzie brak przycisku info 😭
model na Saphi ma normalnie i

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: dvbtowiec »

Krosnoludek pisze: 28 listopada 2020, o 20:44 O matko, teraz zauważyłem, w Philipsie na Androidzie brak przycisku info 😭
Wybór telewizora to jednak sztuka kompromisu na dzień dzisiejszy :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: @GUTEK@ »

Mam PUS8804 to jest tensam soft co w serii z Androidem z piątką na końcu.
Czym się różni to długie wyłączenie z prądu od zwykłego odlączenia z prądu? I tak się wtedy Android ładuje na nowo.
Przycisku info nie ma, ale opis z EPG wyświela po naciśnięciu strzałki w lewo.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

Dziękuję za podpowiedź z tą strzałką w lewo, sprawdzę w sklepie :)
Taką informację otrzymałem od Philipsa, że przy braku prądu powyżej 30 minut wyrzuci z listy ulubionej, czy tak jest nie wiem.

Prawda jest taka, że w obecnych czasach telewizor odchodzi od telewizji, znikają przydatne przyciski jak: info, subtitle, Audio, AD, czy nawet przyciski numeryczne. Dotyczy to wszystkich producentów. Także w testach telewizja naziemna czy satelitarną jest całkiem pomijana, nie ma pokazanego jak wygląda banner info, epg, układanie list, czy wyszukiwanie kanałów. Teraz liczy się tylko Netflix i granie, ewentualnie podłączenie dekodera operatora.

@dvbtowiec - chyba to Ty jak pamiętam pisałeś, że w tym rozporządzeniu Ministerstwa Cyfryzacji powinien być zapis, że jeżeli telewizor posiada głowice DVB-T i DVB-S to powinien umożliwić ułożenie wspólnej listy kanałów DVB-T i DVB-S, i było by po problemie. Wtedy producenci na Polskę musieli by to poprawić, a tak to tą sprawę "olewają". LG już ładnych parę lat obiecywał to poprawić, i na obietnicach się skończyło😢

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: dvbtowiec »

Owszem pisałem jako postulat, ale nie spotkało się to z uznaniem. Padł argument, że byłaby to zbyt duża ingerencja ustawodawcza.
Ja kompletnie nie rozumiem, czemu to od lat działa w tunerach combo, a w telewizorach nie może. Z punktu widzenia oprogramowania, to z pewnością nie jest problem.

Ja się i tak bardzo cieszę z tego co mam w Sony. Wspólna lista i kanał po kanale, lub wybór z kafli, to duży postęp.
Mam porównanie do TCL, wybór pomiędzy satelitą, a naziemnymi to himalaje kombinacji :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: @GUTEK@ »

Więc tak:
- wyłączyłem tv z prądu na jakieś 2 godziny
- podłączyłem
- nacisnąłem "4" na pilocie
- TV włączył się, ładował się Android
- włączył się na PolsatHD, nacisnąłem OK i wyświetliła się lista Ulubionych której używam

Wychodzi więc na to, że pamięta. Nie wiem jak w przypadku gdy ma się kilka Ulubionych, bądź też na Ulubionych kanały naziemne i satelitarne.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2119
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: Krosnoludek »

Obecnie jak piszą na forum HDTV jest jakiś problem z jakością obrazu na czerni w Philipsach z Androidem PUS8535 i nie da się oglądać, dlatego zwracane są do sklepów. Nie wiadomo co jest tego przyczyną, czy pojedyńcze egzemplarze uszkodzone, czy wszystkie przekątne itp. Zmiana ustawień nie pomaga.

Czemu brakuje w sklepach telewizorów Vestel, tj. Toshiba, Hitachi czy JVC, byłem w sobotę zobaczyć i nic nie ma.
https://toshiba-tv.com/pl-pl/support/product/43ul6b63dg

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Telewizor z możliwością ułożenia wspólnej listy kanałów naziemnych i satelitarnych

Post autor: @GUTEK@ »

Chodzi o ten przykład z filmem szczęki? Włączyłem u siebie i wygląda znacznie lepiej, ale szczerze mówiąc też zadu nie urywa.
Jak już pisałem, Philips ma problem gdy materiał jest gorszej jakości. Potrafi wtedy taki koszmarny obraz wyświetlić, że ciężko to oglądać. I też za bardzo ustawienia nie pomagają. Chociaż też mam wrażenie, że ten sam materiał odtworzony przez Kodi wygląda lepiej niż przez "odtwarzacze" wbudowane. Dla mnie te całe ustawienia obrazu w tym tv też są mocno przekombinowane.
Za to TV naziemna wygląda całkiem ok.
W ogóle na HDTV robią wiedzę tajemną z kalibracji. Udostępniliby to publicznie, każdy zrobiłby takie same ustawienia i wtedy porównywali obraz. A tak, każdy w TV pogrzebał po swojemu i porównują kto jaki ma obraz. I też teraz nie wiadomo czy ktoś nie włączył gdzieś głębiej jakiejś jednej durnej opcji i obraz się kaszani.

Ja mam jeszcze inny problem z tym TV, jak podłączam po HDMI do niego boxa z AndroidTV to on z automatu ustawia "Tryb HDR". Nie potrafię tego wyłączyć. W boxie nie ma żadnych ustawień. A obraz jest tak koszmarnie wyblakły i też żadnymi ustawieniami nie potrafię tego ustawić.

Odpowiedz