Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 20 listopada 2020, o 20:46

Z poziomu telewizorów ok6-8 letnim Samsungu i 2-3 letnim Telefunken nie widzę takiej możliwości ?
Menu Samsung:
https://imgur.com/a/CUMT29s
W zakładce nowy kanał nie da się zmienić; kanału , częstotliwości i pasma :(

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 157
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: kris_s8 » 20 listopada 2020, o 21:14

Chodzi o kanał (mux) czy o jeden program i proszę podać modele tv bo z linku nic (przynajmniej mi) się nie wyświetla.

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 144
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Opole
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.717
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: neo69 » 20 listopada 2020, o 21:18

DVBT to nie analog, gdzie jedna częstotliwość=jeden program. W telewizji cyfrowej na częstotliwości emisyjnej leci strumień danych, w których upakowane są informacje o programach, ścieżkach dźwiękowych, EPG, napisach itd. Jeśli zmienia się zawartość takiej paczki, to żeby odbiornik dodał ten przykładowy jeden nowy program, musi przeskanować dany kanał i wydobyć informację, że doszła nowa pozycja programową. Jeśli kanałów było 7, a jest 8, to nie ma siły, odbiornik zdekoduje informację o 8 programach.
Mój telewizor poza strojeniem automatycznym i ręcznym ma w menu opcję aktualizacji listy kanałów, tzn. przeprowadza strojenie i dodaje nowości na końcu listy, z zachowaniem już wyszukanych wcześniej programów. Nie jest to rozwiązanie idealne, więc co jakiś czas wyszukuję i porządkuję programy od początku.
Zatem, jeśli nie ma opcji aktualizacji, trzeba przeszukać pasmo od zera.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2028
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: Krosnoludek » 20 listopada 2020, o 21:47

Może w menu jest gdzieś skanowanie lub strojenie ręczne, po jego wybraniu wprowadź kanał na jakim w Twoim regionie nadaje MUX-5 i przeszukaj, powinien na końcu listy dopisać nowe kanały.

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 20 listopada 2020, o 22:30

Dziękuje za błyskawiczną pomoc !

Chodzi o kanał konkretnie TVP Dokument
Telewizor Telefunken L32F800M4CW

Dostrajanie jest niestety tylko dla tv analogowej. Użyłem strojenia nowych kanałów czy coś takiego, tv wyszukał 4 programy:
TVP Kultura HD, TV Polonia HD i TV Rozrywka SD
z mux-5. Jednak nadal problemy z obrazem, łącznie z pozostałymi programami tego MUX-a.

Ustawione terytorium Niemiec, wcześniej chyba była Polska... może to mieć znaczenie ?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2028
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: Krosnoludek » 20 listopada 2020, o 22:42

To wyszukał ten nowy kanał TVP Dokument czy też nie?

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 20 listopada 2020, o 22:45

TAK, 4 szt łącznie z tymi, które wymieniłem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2028
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: Krosnoludek » 20 listopada 2020, o 22:54

Masz jakiś inny telewizor na którym prawidłowo odbiera ten mux testowy, może problem jest z sygnałem, a nie telewizorem ?

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 157
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: kris_s8 » 20 listopada 2020, o 23:04

Jaki poziom siły sygnału?
Inne muxy działają dobrze?

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 20 listopada 2020, o 23:09

Niestety TYLKO te dwa telewizory, jak w stopce. Z sygnałem nie było problemu jak pisałem, TVP kultura była ok do czasu przestrojenia w dniu wczorajszym. Coś musieli sknocić w TV :) Aha pojawiła się TV Polonia HD, której wcześniej nie było.

Poziom sygnału podawłęm w moim drugim temacie, pierwszy wpis, link do fotografii z ekranu:
viewtopic.php?p=239484#p239484

Inne mux-y OK.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2028
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: Krosnoludek » 20 listopada 2020, o 23:21

Pisałeś też o Samsungu gdzie nic nie wyszukuje, on jest DVB-T2 HEVC?

Nie potrzebnie w kilku wątkach o tym samym napisałeś, nie wiadomo gdzie pisać i robi się bałagan.

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 21 listopada 2020, o 10:19

Samsung ma ok 6-8 lat, zatem wątpię, żeby był z HEVC.. BOK Samsung potwierdził kilka meisięcy temu, że ten model nie jest przystosowany do odbioru DVB-T2, a to chyba idzie w parze ?

Celowo dwa wątki, ten akurat przykładowo zbiegło się z problemem, możemy zmienić na każdy inny program telewizyjny, żeby nie było wątpliwości.
Co do problemów z samym TVP Dokument piszmy w dedykowanym temacie, bo nie dotyczy on dostrajania.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: K63 » 21 listopada 2020, o 10:53

amator pisze:
20 listopada 2020, o 23:09
Z sygnałem nie było problemu jak pisałem, TVP kultura była ok do czasu przestrojenia w dniu wczorajszym. Coś musieli sknocić w TV :) Aha pojawiła się TV Polonia HD, której wcześniej nie było.
Z TVP Kultura prawdopodobnie nie było problemu, bo odbierałeś ją na mux-8. A skoro dopiero teraz pojawiła ci się TVP Polonia, to znaczy że mux-a DVB-T2 nie miałeś zeskanowanego, bo ten program nadawany jest w nim od samego początku testów.

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 21 listopada 2020, o 12:15

Jakiś czas temu przestawiłem antenę z Łazów (celowo używam właściwej lokalizacji, Raszyn jest kuriozalną nazwą bo leży 10 km od masztu ! ) na Warszawa PKiN. Poprawił się nawet odbiór i o dziwo był cały mux-8 (który jest aktualnie tylko z Łazów) tzn jak dobrze pamiętam:

TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Sport
Zoom tv
Nowa TV
WP
Metro

Różnica w moim azymucie PKiN i Łazy... ok 100 stopni !

Przed chwilą ponownie wyszukałem programy/kanały z wynikami jak poniżej:
https://imgur.com/a/7rVKHGq
tym razem wybierając obszar Polski jako użytkownika.

Może zmienię antenę, coś podobnego do:
https://telewizja-cyfrowa.com/wp-conten ... 00x120.png
na np Telmora podobnego do:
http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/5 ... cb8cb2.jpg
ma już ze 20 lat i leży w komórce :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: K63 » 21 listopada 2020, o 16:23

amator pisze:
21 listopada 2020, o 12:15
Poprawił się nawet odbiór i o dziwo był cały mux-8 (który jest aktualnie tylko z Łazów) tzn jak dobrze pamiętam:

TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Sport
Zoom tv
Nowa TV
WP
Metro
Mux-8 z Łazów (Raszyna) włączono chyba przed kilkoma dniami, bo jeszcze niedawno nie było go w zestawieniu emisji https://www.emitel.pl/strefa-klienta/od ... ry-emisji/. Ale z PKiN nie został wyłączony.
W powyższym zestawieniu programów nie ma TVP Sport, który aktualnie jest w mux-3.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 12:15
tym razem wybierając obszar Polski jako użytkownika
I dlatego teraz masz numerację zgodną z LCN.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 12:15
na np Telmora podobnego do:
http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/5 ... cb8cb2.jpg
ma już ze 20 lat i leży w komórce
Bardzo dobra antena. Ze wzmacniaczem czy bez?

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 21 listopada 2020, o 18:58

Przepraszam w nawiasie napisałem pomyłkowo "(który jest aktualnie tylko z Łazów)", a miało być tylko z PKiN. Z kolei wg info od K63 mux-8 jest już i w Łazach. To teraz nie wiem czy czekać do czasu kiedy włączą mux-5 w Łazach bo pewnie to zrobią, abo zmienić antenę na aktualnym ustawieniu na PKiN. Telmora chciałem wykorzystać w innym budynku, który jest gorzej położony wzgl nadajników, ale z drugiej strony jest dość spory i przeszkadza mi w komórce, zatem może i zaniosę ją na dach. Zastanawiam się czy zmieści się symetryzator, który posiadam... bo podobno te anteny miały symetryzatory o innych gabarytach. Tak czy inaczej płytkę zmienię, bo była niepotrzebnie pod wzmacniacz.

Znaleziony TVP sport HD jest na częstotliwości 522 MHz zatem to faktycznie mux-3.

Z kolei TVP Kultura HD znaleziony został dzisiaj podwójnie... na kanale 30 i 83.
- jeden opisany jako k31 DVB-T2 ma parametry P 76-80 i J 100 ale obraz pikselizuje
- drugi opisany jako k7 DVB-T ma niższe parametry P50 i J100 ale obraz jest bez zastrzeżeń

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2797
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: K63 » 21 listopada 2020, o 19:43

amator pisze:
21 listopada 2020, o 18:58
teraz nie wiem czy czekać do czasu kiedy włączą mux-5 w Łazach bo pewnie to zrobią, abo zmienić antenę na aktualnym ustawieniu na PKiN
Raszyn (Łazy) ma pozwolenie na nadawanie mux-8 od lipca 2017, a dopiero teraz (prawdopodobnie) został uruchomiony. Nie jestem w stanie tego zweryfikować, bo bazuję tylko na informacjach opublikowanych przez Emitel. Tobie powinno być łatwiej.
Pozwolenie na testowy mux-5 ma ważność do 7.09.2021. Na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy (i czy w ogóle) zostanie odpalony. Jeżeli to nastąpi, to zapewne najpóźniej przed przyszłorocznymi ME w piłce kopanej.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 18:58
Zastanawiam się czy zmieści się symetryzator, który posiadam... bo podobno te anteny miały symetryzatory o innych gabarytach.
Aby cokolwiek zamontować w tej antenie, musisz ją całkowicie rozebrać (rozpołowić tzw. monstrancję). Symetryzator jest do niej dedykowany i ma inny kształt od tych powszechnie dostępnych na rynku. Najprawdopodobniej dostaniesz go tylko w firmowym sklepie Telmor-a w Gdańsku.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 18:58
Z kolei TVP Kultura HD znaleziony został dzisiaj podwójnie... na kanale 30 i 83.
- jeden opisany jako k31 DVB-T2 ma parametry P 76-80 i J 100 ale obraz pikselizuje
- drugi opisany jako k7 DVB-T ma niższe parametry P50 i J100 ale obraz jest bez zastrzeżeń
Prawidłowo. Dlatego - jak wcześniej napisałem - do tej pory bezproblemowo odbierałeś ten program na k.7.
Podobnie nadawana w mux-8 TVP Rozrywka, jest zdublowana w mux-5.

amator
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwietnia 2017, o 21:38
Miejscowość: Podwarszawą
Odbiornik: Telefunken L32F800M4CW
Samsung UE46EH5450
Instalacja antenowa: na dachu pasywna kierunk UHF polar H; 800 m przed anteną blok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN odl 14 km

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

Post autor: amator » 21 listopada 2020, o 21:19

A czym różni się symetryzator pod wzmacniacz i bez ? Można jakoś przerobić ten pierwszy, żeby nie marnować czasu na zamówienia ,wysyłki itp ? Na witrynie Telmora
https://blog.telmor.pl/antenowe-instala ... -zaklocen/
doczytałem dobrą wiadomość:
"Starsze modele anten asr (ceglasto-czerwony kolor belki) miały poszerzone pasmo odbioru sygnałów (47-862 MHz), pozwalały więc odbierać pasma FM i VHF, na którym nadawany jest MUX"
Poza tym sam Telmor nie oferuje na witrynie symetryzatora biernego :( za to pełno ich u innych dystrybutorów, z charakterystycznym wtykiem przyłączeniowym odsuniętym od płytki na przewodzie koncetrycznym.

Słyszałem o monstrancji i właśnie z problemem przy jej rozpoławianiu, ale spróbuję.

Odpowiedz