Strona 1 z 1

Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 20:46
autor: amator
Z poziomu telewizorów ok6-8 letnim Samsungu i 2-3 letnim Telefunken nie widzę takiej możliwości ?
Menu Samsung:
https://imgur.com/a/CUMT29s
W zakładce nowy kanał nie da się zmienić; kanału , częstotliwości i pasma :(

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 21:14
autor: kris_s8
Chodzi o kanał (mux) czy o jeden program i proszę podać modele tv bo z linku nic (przynajmniej mi) się nie wyświetla.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 21:18
autor: neo69
DVBT to nie analog, gdzie jedna częstotliwość=jeden program. W telewizji cyfrowej na częstotliwości emisyjnej leci strumień danych, w których upakowane są informacje o programach, ścieżkach dźwiękowych, EPG, napisach itd. Jeśli zmienia się zawartość takiej paczki, to żeby odbiornik dodał ten przykładowy jeden nowy program, musi przeskanować dany kanał i wydobyć informację, że doszła nowa pozycja programową. Jeśli kanałów było 7, a jest 8, to nie ma siły, odbiornik zdekoduje informację o 8 programach.
Mój telewizor poza strojeniem automatycznym i ręcznym ma w menu opcję aktualizacji listy kanałów, tzn. przeprowadza strojenie i dodaje nowości na końcu listy, z zachowaniem już wyszukanych wcześniej programów. Nie jest to rozwiązanie idealne, więc co jakiś czas wyszukuję i porządkuję programy od początku.
Zatem, jeśli nie ma opcji aktualizacji, trzeba przeszukać pasmo od zera.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 21:47
autor: Krosnoludek
Może w menu jest gdzieś skanowanie lub strojenie ręczne, po jego wybraniu wprowadź kanał na jakim w Twoim regionie nadaje MUX-5 i przeszukaj, powinien na końcu listy dopisać nowe kanały.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 22:30
autor: amator
Dziękuje za błyskawiczną pomoc !

Chodzi o kanał konkretnie TVP Dokument
Telewizor Telefunken L32F800M4CW

Dostrajanie jest niestety tylko dla tv analogowej. Użyłem strojenia nowych kanałów czy coś takiego, tv wyszukał 4 programy:
TVP Kultura HD, TV Polonia HD i TV Rozrywka SD
z mux-5. Jednak nadal problemy z obrazem, łącznie z pozostałymi programami tego MUX-a.

Ustawione terytorium Niemiec, wcześniej chyba była Polska... może to mieć znaczenie ?

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 22:42
autor: Krosnoludek
To wyszukał ten nowy kanał TVP Dokument czy też nie?

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 22:45
autor: amator
TAK, 4 szt łącznie z tymi, które wymieniłem.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 22:54
autor: Krosnoludek
Masz jakiś inny telewizor na którym prawidłowo odbiera ten mux testowy, może problem jest z sygnałem, a nie telewizorem ?

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 23:04
autor: kris_s8
Jaki poziom siły sygnału?
Inne muxy działają dobrze?

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 23:09
autor: amator
Niestety TYLKO te dwa telewizory, jak w stopce. Z sygnałem nie było problemu jak pisałem, TVP kultura była ok do czasu przestrojenia w dniu wczorajszym. Coś musieli sknocić w TV :) Aha pojawiła się TV Polonia HD, której wcześniej nie było.

Poziom sygnału podawłęm w moim drugim temacie, pierwszy wpis, link do fotografii z ekranu:
viewtopic.php?p=239484#p239484

Inne mux-y OK.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 20 listopada 2020, o 23:21
autor: Krosnoludek
Pisałeś też o Samsungu gdzie nic nie wyszukuje, on jest DVB-T2 HEVC?

Nie potrzebnie w kilku wątkach o tym samym napisałeś, nie wiadomo gdzie pisać i robi się bałagan.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 10:19
autor: amator
Samsung ma ok 6-8 lat, zatem wątpię, żeby był z HEVC.. BOK Samsung potwierdził kilka meisięcy temu, że ten model nie jest przystosowany do odbioru DVB-T2, a to chyba idzie w parze ?

Celowo dwa wątki, ten akurat przykładowo zbiegło się z problemem, możemy zmienić na każdy inny program telewizyjny, żeby nie było wątpliwości.
Co do problemów z samym TVP Dokument piszmy w dedykowanym temacie, bo nie dotyczy on dostrajania.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 10:53
autor: K63
amator pisze:
20 listopada 2020, o 23:09
Z sygnałem nie było problemu jak pisałem, TVP kultura była ok do czasu przestrojenia w dniu wczorajszym. Coś musieli sknocić w TV :) Aha pojawiła się TV Polonia HD, której wcześniej nie było.
Z TVP Kultura prawdopodobnie nie było problemu, bo odbierałeś ją na mux-8. A skoro dopiero teraz pojawiła ci się TVP Polonia, to znaczy że mux-a DVB-T2 nie miałeś zeskanowanego, bo ten program nadawany jest w nim od samego początku testów.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 12:15
autor: amator
Jakiś czas temu przestawiłem antenę z Łazów (celowo używam właściwej lokalizacji, Raszyn jest kuriozalną nazwą bo leży 10 km od masztu ! ) na Warszawa PKiN. Poprawił się nawet odbiór i o dziwo był cały mux-8 (który jest aktualnie tylko z Łazów) tzn jak dobrze pamiętam:

TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Sport
Zoom tv
Nowa TV
WP
Metro

Różnica w moim azymucie PKiN i Łazy... ok 100 stopni !

Przed chwilą ponownie wyszukałem programy/kanały z wynikami jak poniżej:
https://imgur.com/a/7rVKHGq
tym razem wybierając obszar Polski jako użytkownika.

Może zmienię antenę, coś podobnego do:
https://telewizja-cyfrowa.com/wp-conten ... 00x120.png
na np Telmora podobnego do:
http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/5 ... cb8cb2.jpg
ma już ze 20 lat i leży w komórce :)

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 16:23
autor: K63
amator pisze:
21 listopada 2020, o 12:15
Poprawił się nawet odbiór i o dziwo był cały mux-8 (który jest aktualnie tylko z Łazów) tzn jak dobrze pamiętam:

TVP Kultura
TVP Rozrywka
TVP Sport
Zoom tv
Nowa TV
WP
Metro
Mux-8 z Łazów (Raszyna) włączono chyba przed kilkoma dniami, bo jeszcze niedawno nie było go w zestawieniu emisji https://www.emitel.pl/strefa-klienta/od ... ry-emisji/. Ale z PKiN nie został wyłączony.
W powyższym zestawieniu programów nie ma TVP Sport, który aktualnie jest w mux-3.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 12:15
tym razem wybierając obszar Polski jako użytkownika
I dlatego teraz masz numerację zgodną z LCN.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 12:15
na np Telmora podobnego do:
http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/5 ... cb8cb2.jpg
ma już ze 20 lat i leży w komórce
Bardzo dobra antena. Ze wzmacniaczem czy bez?

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 18:58
autor: amator
Przepraszam w nawiasie napisałem pomyłkowo "(który jest aktualnie tylko z Łazów)", a miało być tylko z PKiN. Z kolei wg info od K63 mux-8 jest już i w Łazach. To teraz nie wiem czy czekać do czasu kiedy włączą mux-5 w Łazach bo pewnie to zrobią, abo zmienić antenę na aktualnym ustawieniu na PKiN. Telmora chciałem wykorzystać w innym budynku, który jest gorzej położony wzgl nadajników, ale z drugiej strony jest dość spory i przeszkadza mi w komórce, zatem może i zaniosę ją na dach. Zastanawiam się czy zmieści się symetryzator, który posiadam... bo podobno te anteny miały symetryzatory o innych gabarytach. Tak czy inaczej płytkę zmienię, bo była niepotrzebnie pod wzmacniacz.

Znaleziony TVP sport HD jest na częstotliwości 522 MHz zatem to faktycznie mux-3.

Z kolei TVP Kultura HD znaleziony został dzisiaj podwójnie... na kanale 30 i 83.
- jeden opisany jako k31 DVB-T2 ma parametry P 76-80 i J 100 ale obraz pikselizuje
- drugi opisany jako k7 DVB-T ma niższe parametry P50 i J100 ale obraz jest bez zastrzeżeń

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 19:43
autor: K63
amator pisze:
21 listopada 2020, o 18:58
teraz nie wiem czy czekać do czasu kiedy włączą mux-5 w Łazach bo pewnie to zrobią, abo zmienić antenę na aktualnym ustawieniu na PKiN
Raszyn (Łazy) ma pozwolenie na nadawanie mux-8 od lipca 2017, a dopiero teraz (prawdopodobnie) został uruchomiony. Nie jestem w stanie tego zweryfikować, bo bazuję tylko na informacjach opublikowanych przez Emitel. Tobie powinno być łatwiej.
Pozwolenie na testowy mux-5 ma ważność do 7.09.2021. Na dobrą sprawę nie wiadomo kiedy (i czy w ogóle) zostanie odpalony. Jeżeli to nastąpi, to zapewne najpóźniej przed przyszłorocznymi ME w piłce kopanej.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 18:58
Zastanawiam się czy zmieści się symetryzator, który posiadam... bo podobno te anteny miały symetryzatory o innych gabarytach.
Aby cokolwiek zamontować w tej antenie, musisz ją całkowicie rozebrać (rozpołowić tzw. monstrancję). Symetryzator jest do niej dedykowany i ma inny kształt od tych powszechnie dostępnych na rynku. Najprawdopodobniej dostaniesz go tylko w firmowym sklepie Telmor-a w Gdańsku.
amator pisze:
21 listopada 2020, o 18:58
Z kolei TVP Kultura HD znaleziony został dzisiaj podwójnie... na kanale 30 i 83.
- jeden opisany jako k31 DVB-T2 ma parametry P 76-80 i J 100 ale obraz pikselizuje
- drugi opisany jako k7 DVB-T ma niższe parametry P50 i J100 ale obraz jest bez zastrzeżeń
Prawidłowo. Dlatego - jak wcześniej napisałem - do tej pory bezproblemowo odbierałeś ten program na k.7.
Podobnie nadawana w mux-8 TVP Rozrywka, jest zdublowana w mux-5.

Re: Jak dodać jeden kanał np z telewizji naziemnej żeby uniknąć nowego wyszukiwania kanałów ?

: 21 listopada 2020, o 21:19
autor: amator
A czym różni się symetryzator pod wzmacniacz i bez ? Można jakoś przerobić ten pierwszy, żeby nie marnować czasu na zamówienia ,wysyłki itp ? Na witrynie Telmora
https://blog.telmor.pl/antenowe-instala ... -zaklocen/
doczytałem dobrą wiadomość:
"Starsze modele anten asr (ceglasto-czerwony kolor belki) miały poszerzone pasmo odbioru sygnałów (47-862 MHz), pozwalały więc odbierać pasma FM i VHF, na którym nadawany jest MUX"
Poza tym sam Telmor nie oferuje na witrynie symetryzatora biernego :( za to pełno ich u innych dystrybutorów, z charakterystycznym wtykiem przyłączeniowym odsuniętym od płytki na przewodzie koncetrycznym.

Słyszałem o monstrancji i właśnie z problemem przy jej rozpoławianiu, ale spróbuję.