Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: @GUTEK@ » 8 grudnia 2020, o 12:33

Stawiam że ma jakąs listę którą wgrywa i to po USB lub sieci. Wątpie by chciało mu się rozbierać tuner i grzebać przez terminal skoro jak @DVB-T2 napisał, kolega zaoferował pomoc za darmo.

Znalazłem takie opisy jak zrobić kopię listy:
https://www.how2shout.com/tools/chansor ... -tool.html
https://github.com/PredatH0r/ChanSort/wiki/Samsung
Może któryś sposób zadziała.

DVB-T2
Posty: 26
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: DVB-T2 » 8 grudnia 2020, o 12:52

Nie, nic z tych rzeczy, dużo prościej ;) Dekodera nie tyka nawet palcem - ma modulator, poprawił strumień Polsatu i odtwarza na odpowiedniej częstotliwości - tej samej, na której leci normalnie MUX w Warszawie, czy jak u mnie z Komina EC. A gdy już kanały są zapisane, to odbiera OK.
Patent prosty, choć wymaga sprzętu.
Niestety żadna z metod zgrywania listy nie zadziałała :cry:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: @GUTEK@ » 8 grudnia 2020, o 12:57

To z takim sprzętem to się może bawić :lol:

Jeszcze zapytam przy okazji, bo chyba nie było o tym. Czy jak tuner dogada się z TV przez CEC to można wywalić jeden z pilotów całkiem? Tzn. włączam TV pilotem z TV, włącza się z automatu tuner i steruje nim normalnie pilotem z TV? I Analogicznie w drugą stronę, włączam pilotem z tunera tuner, ten włącza mi TV, który się z automatu przełącza na źródło HDMI i po skończonym oglądaniu wyłaczenie tunera skutkuje wyłaczeniem TV ?

DVB-T2
Posty: 26
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: DVB-T2 » 8 grudnia 2020, o 13:16

O, faktycznie nie napisałem - tak czułem, że coś zgubiłem ;)

U mnie mam TV Samsung, więc niby powinno być łatwo, ale jest tak nie do końca, choć wydaje mi się, że to wina bardziej starego TV. Ogólnie dekoder automatycznie się wybudza i idzie spać, mogę też sterować pilotem TV, gdy już mam połączenie Anynet+ (tak to sobie nazwali), ale TV ma jakiś zgrzyt, żeby pamiętać, gdzie jest dekoder, czyli - wyłączam TV - gasi się dekoder. Uruchamiam TV - TV wstaje, ma wybrane niby dobre wejście HDMI, ale nie dekoder, który jest jakby osobnym źródłem na liście. Dopiero, gdy wybiorę na TV dekoder jako źródło, choć jest wpięty w to samo HDMI - dopiero ożywa i uruchamia się. Tak dziwnie jakoś.

Ale na upartego wygląda, że dałoby się sterować pilotem TV, gdy już się dogadają, to kanały na dekoderze zmieniam pilotem TV. Natomiast głośność reguluje się na TV.

Jeśli ktoś by jeszcze wpadł na jakieś patenty na zgrywanie list, to mogę popróbować, bo to by było dużo prostsze i każdy mógłby zrobić sam, gdyby zadziałało 8-) To jest fajny kierunek :idea:

MarioPL
Posty: 82
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Odbiornik: LE32C450
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: MarioPL » 8 grudnia 2020, o 14:06

Nie da się ukryć, że byłby to element decydujący o zakupie tego ustrojstwa ;-) Pomimo jego paru mankamentach.
Chodzi oczywiście o "półautomatyczne" dodanie Mux-4, a konkretnie Polsat News. Może faktycznie, ktoś, coś wymyśli :-)

Awatar użytkownika
Paweł Tutka
Posty: 46
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 13:01
Odbiornik: Kilkanaście TV umożliwiających odbiór HbbTV
Instalacja antenowa: DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - Raszyn

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: Paweł Tutka » 17 grudnia 2020, o 16:57

Sprawdziłem na swoim modelu Samsung GX-MB540TL/ZG.
Po aktualizacji oprogramowania STB do wersji "S-MB540TLDEUC-0220", HbbTV jest w wersji 1.5 (TS 102 796 V1.2.1).
W wolnej chwili postaram się potestować aplikacje HbbTV dostępne w Polsce.

DVB-T2
Posty: 26
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: DVB-T2 » 19 grudnia 2020, o 16:54

Gorąco popieram i bardzo dziękuję za dołączenie do tematu ;)

W innym wątku padło, że TVP coś podobno zmieniła w playerze, dziś spróbowałem jeszcze raz z ich HbbTV, ale kanały live niezmiennie nie działają, VOD - Ranczo mi się uruchomiło.
Działanie serwisu TVP jest na tym STB bardzo wolne i ociężałe, poruszanie się po elementach to koszmar - niestety :(

PS: Informacja dla wszystkich - szykuję na boku recenzję kolejnego urządzenia z HbbTV, czegoś, czego na tym forum jeszcze nie było, ani w ogóle w Polskim Internecie o tym sprzęcie w zasadzie nie ma nic 8-) Sprzęt z unikalnymi możliwościami, jestem strasznie podjarany :ugeek: Stay tuned 8-)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2104
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: Krosnoludek » 19 grudnia 2020, o 21:32

Już zacieram ręce i czekam na test STB z HbbTV 🤓

MarioPL
Posty: 82
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Odbiornik: LE32C450
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: MarioPL » 21 grudnia 2020, o 19:25

DVB-T2 pisze:
19 grudnia 2020, o 16:54

PS: Informacja dla wszystkich - szykuję na boku recenzję kolejnego urządzenia z HbbTV, czegoś, czego na tym forum jeszcze nie było, ani w ogóle w Polskim Internecie o tym sprzęcie w zasadzie nie ma nic 8-) Sprzęt z unikalnymi możliwościami, jestem strasznie podjarany :ugeek: Stay tuned 8-)
Ja się zastanawiam nad ustrojstwem "rodem z RFNu", a tu coś następnego się szykuje ;)
Czekamy !

Edytka:
Może jakiś spojler?
Taki mały, malutki... ;)

DVB-T2
Posty: 26
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: DVB-T2 » 1 stycznia 2021, o 19:21

Zachęcony komentarzami z wątku o HbbTV, że jakby coś się zmieniło w kwestii kompatybilności serwisu HbbTV od TVP - zerknąłem dziś jak wygląda sytuacja, ale bez postępów. Kanały live nie grają. Polsat News z HbbTV także nieosiągalny. Coś się popsuło na portalu EmiTV - jakby grafiki nie działały, nie ma tła i ikon. Poza tym bez zmian...

Przy okazji poprawiłem obrazki z pierwszego postu - pogubiły się, mogą się chwilowo u niektórych nie wyświetlać, ale do jutra powinno się opanować ;) Przepraszam za to, moje niedopatrzenie ;)

Co do kolejnego testu - urządzenie przyszło, ruszyłem i... mamy impas. Wpadłem na problem, sprawiający, że użyteczność tego odbiornika w Polsce jest ograniczona. Ale walczę, podpytałem nieśmiało producenta o wsparcie, czekam. Będę dawał znać ;)

MaxMax
Posty: 1
Rejestracja: 9 stycznia 2021, o 23:30
Miejscowość: Wrocław

Re: Samsung MEDIA BOX Lite freenet tv (GX-MB540TL): DVB-T2 z HEVC (i w teorii HbbTV) z Niemiec

Post autor: MaxMax » 10 stycznia 2021, o 16:09

A czy ktoś wie, czy jest możliwość odblokowania funkcji nagrywania w tym tunerze? Jeśli tak to w jaki sposób?

Odpowiedz