[POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Czy na pewno zwykła antena bez wzmacniacza da radę? Nie chcę po raz kolejny zmieniać anteny :)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: m@rtops »

zobacz jakie anteny mam w profilu - twoja odległość też ok 15km
ja odbieram na obu mux 3 nadawany z mocą 2 kW - resztę sobie dopowiedz :D

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Więc dlaczego moja "antena" która nazywa się "elita" nie odbiera tych kanałów skoro zasięg pokazuje 100% i jakośc 100%? Może nie w antenie problem? mieszkam na 1wszym piętrze.

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ »

@ gumis12355: a inne mux-y (1,3) odbierasz? Z jakimi parametrami? Bo może ten polsat i tvn to z mobilnej polsatu są a nie z mux-2? Częstotliwość sprawdziłeś?

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

kompletnie się na tym nie znam, ale gdy robie wyszukiwanie kanałów to znajduje mi 7 kanałów: tvp1hd, tvp2, tvpinfo Szczecin, Eska TV, TTV, PoloTV, ATM rozrywka. Prosiłbym o jakieś instrukcje, czy można jakoś wyszukać więcej kanałów? Może po prostu trzeba coś przestawić?
A polsatu i tvn w ogóle mi nie pokazuje.

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ »

@ gumis12355:
Włączasz strojenie ręczne dekodera, ustawiasz częstotliwości (kanały) kolejnych mux-ów:
m@rtops pisze:mux 1 - k41 - 100 kW
mux 2 - k34 - 100 kW
mux 3 - k49 - 10 kW
i próbujesz tak ustawić antenę aby uzyskać odbiór. Najpierw patrzysz na pasek poziomu sygnału, a potem, doprecyzowujesz ustawienie na MAX jakości odbieranych mux-ów.

Jak masz antenę wewnętrzną, to możesz nieć kłopot z odbiorem mux-3, pozostałe dwa, jak masz dużo szczęścia - masz szansę odebrać (mux-1 już chyba masz).

Kołowo

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Gdy wchodzę w wyszukiwanie ręczne mogę tylko ustawić numer kanału. Chodzi o to, że np ustawiam sobie kanał 34, i wtedy ruszam anteną tak, aby była jakość i siła wysoka? Czy źle rozumiem? Przy kanale 41 jest siła i jakość 100% przy reszcie tych co podałeś jest 0% i 0%
Bo dla kanału 34 częstotliwośc jest ustawiona automatycznie na 578.0 i nie mozna tego zmienić

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ »

gumis12355 pisze:Bo dla kanału 34 częstotliwość jest ustawiona automatycznie na 578.0
i tak ma być, a Ty masz znaleźć przy pomocy anteny sygnał.

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Rozumiem, dziękuję bardzo za pomoc, jutro dam znać czy coś pomogło, bo dziś trochę przy późno.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: m@rtops »

gumis12355 pisze: moja "antena"(...)"elita"
ponoć pracuje przy zasileniu 5v - więc można spróbować podłączyć ją kablem "złącze F"-->"wtyk antenowy" (normalna wtyczka) i zasilić wzmacniacz z dekodera - mniejsze napięcie może obniży wzmocnienie :roll:

Mirek71
Posty: 210
Rejestracja: 27 października 2010, o 10:42
Odbiornik: Panasonic 50g30
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860 Pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Mirek71 »

gumis
a z której strony masz antenę - ja mieszkam niedaleko ciebie przy Cyryla i Metodego ,antena musi być skierowana na Kołowo tj w stronę wałów chrobrego ... inaczej musisz łapać z odbić ale nie z tej anteny - sprawdza się wtedy zwykła pasywna siatka

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Więc próbowałem bez zasilania, z zasilaniem z tv i z zasilacza, najlepiej chyba sprawuje się z zasilaniem z tv, ale nadal nie odbiera kanału 34 ani 49. NA kanale 34 pojawia się sygnał na 10sek 100% sygnału i mruga tak co 10sek zanika do 10 i pojawia się 100%, a jakość rośnie i maleje.
@Mirek No właśnie ja mam skierowaną antenę w stronę Polic, dubois, parkowa, te strony. Nie mam innej możliwości, bo z tej strony akurat mam parapet.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: m@rtops »

masz na zbyciu kawałek "koncentryka" to "obierz go z ok 15-20 cm otuliny i oplot wygnij w jedną stronę a "gołą" żyłę środkową w drugą w kształt litery "T" (wystaw na zewnątrz)
podłącz do odbiornika i sprawdź wskazania podczas ruszania tą "anteną" :roll:

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Więc tak, 5min temu włączyłem telewizor, i chciałem zoobaczyc czy coś się zmieniło przy odbiorze k34, no i sygnał jest 100% tylko jakość około 50-60% i pojawiły sie nowe kanały, polsat, tvn, tv4, puls, tvn7 itp. tylko ze strasznie "klatkują" da radę to jakoś poprawić?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: m@rtops »

jest to przykład "przesterowanego" sygnału gdzie za mocne wzmocnienie sygnału powoduje spadek jakości
próbowałeś tego "obranego" koncentryka? :?

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Nie mam możliwości spróbowania tego obranego koncentryka, ale mam tu również taką antenę siatkową zewnętrzną, którą się stawia na parapet, próbowałem z nią, to nie łapie nawet sygnału. Jeśli to wina anteny, to doradźcie mi jaką mam kupić i będzie po problemie, oraz jaki kabel do tej anteny, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: m@rtops »

musiałbyś zajrzeć co jest w puszce tej anteny jeśli wzmacniacz to należy go zasilić ;)

jeżeli to taka antena http://[podajemy linki tylko do źródła informacji]/sn86 - to jest to jedna z lepszych anten pokojowych ;)

gumis12355
Posty: 21
Rejestracja: 11 września 2012, o 19:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: gumis12355 »

Dokładnie taka, znalazłem ją w domu kiedyś w szafie, prosiłbym o jakieś instrukcje co i jak ;)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: m@rtops »

mam taką i w puszce jest zapewne wzmacniacz - jeżeli na końcu jest zwykła wtyczka można spróbować zasilić z odbiornika 5v - jeśli to napięcie nie "wzbudzi" wzmacniacza to należało by zamontować zasilacz 12v z wtyczką który masz przy "elicie" ;)
--co pisze na płytce w puszce tej anteny?--
Ostatnio zmieniony 6 października 2012, o 17:08 przez m@rtops, łącznie zmieniany 1 raz.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Mutango »

gumis12355 pisze:no i sygnał jest 100% tylko jakość około 50-60%
Czyli mocny sygnał słabej jakości. Należy dążyć do sytuacji odwrotnej, czyli jakość ma być stabilne 90-100%, natomiast siła sygnału może być niższa.
To jest typowe przesterowanie. Kiepska antena podłączona do bardzo mocnego wzmacniacza, wszystko opakowane w ładne pudełko, to co nazywamy "mydelniczkami", wzmacniacze szumów i zakłóceń.

Odpowiedz