[POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Bogdan G. » 18 września 2010, o 23:40

Stanowczo odradzam układania na zewnątrz kabli z wypełnieniem piankowym ( nasiąkają wodą ). Ja kupiłem w Dipolu razem z anteną kabel Triset-113 ( z pełnym dielektrykiem i podwójnym ekranowaniem ).

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: romanodepalma » 19 września 2010, o 09:09

_chris_ pisze: I warto jest kupić też razem z kablem złącza F, tak by pasowały średnicą...
Pisząc o złączach typu F sugerujesz antenę wynalazek . Anteny YAGI ,siatkowe i podobne "dachowe" nie wymagają złącza F . Przewód podłącza się do symetryzatora (lub wzmacniacza , ale nie w tym przypadku), a z drugiej strony do wtyczki antenowej ( prostej lub kątowej). Nie ma po drodze złącz typu F.

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ » 19 września 2010, o 11:28

Bogdan G. pisze:Stanowczo odradzam układania na zewnątrz kabli z wypełnieniem piankowym ( nasiąkają wodą ). Ja kupiłem w Dipolu razem z anteną kabel Triset-113 ( z pełnym dielektrykiem i podwójnym ekranowaniem ).
TRISET-113 1,13/4,8/6,8 to kabel z dielektrykiem piankowym - co w tabelce Dane Techniczne na stronie Dipola jest wyraźnie napisane: "Dielektryk fizycznie spieniany".
Jest tam również napisane wyraźnie przeznaczenie kabla:
"Wysokiej klasy kabel koncentryczny stosowany w instalacjach indywidualnych i zbiorczych."
Natomiast dla tego samego kabla w wykonaniu czarnym (TRISET-113 PE żelowany) jest wyraźnie zapisane:
"Wysokiej klasy kabel koncentryczny z rodziny TRISET. Stosowany w instalacjach indywidualnych i zbiorowych. Kabel wykonany w płaszczu PE (polietylen), jest zatem przeznaczony do zostawań zewnętrznych - podłączenie anten."
romanodepalma pisze:Pisząc o złączach typu F sugerujesz antenę wynalazek . Anteny YAGI ,siatkowe i podobne "dachowe" nie wymagają złącza F . Przewód podłącza się do symetryzatora (lub wzmacniacza , ale nie w tym przypadku), a z drugiej strony do wtyczki antenowej ( prostej lub kątowej). Nie ma po drodze złącz typu F.
Antena do DVB-T to antena z podłączeniem F - niezależnie czy jest pasywna czy aktywna. To wynika z konieczności zachowania ekranowań, a w szczególności dopasowań w całym torze antenowym - od anteny po dekoder czy telewizor. Anteny, które wskazywałem są firmowo w takie wyjścia wyposażone (zresztą ASR miała od zawsze wyjście F, kiedy jeszcze nikomu nie śniło się o DVB-T). Symetryzatory na świecie wyposażane są typowo w wyjście F, do nas to po prostu jeszcze nie dotarło...

I taka ciekawostka - specjalny, firmowy symetryzator do zestawu anten siatkowych - http://www.hdtvprimer.com/ANTENNAS/DB8.html.

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: romanodepalma » 19 września 2010, o 11:49

Nie istnieje dla mnie pojęcie "antena do DVBT". Takie pojecie jest stosowane w celach marketingowych . Można śmiało podbić cenę takiej anteny . Jeżeli się mylę to pokaż mi antenę DVBT , która u mnie odbierze Skrzyczne . Jeden z moich przykładów : ta antena http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2670.htm z symetryzatorem jak i ze wzmacniaczem LNA101 nie odbiera , ze wzmacniaczem LNA169 odbiera ale słabo ,a LNA177 odbiera przwidłowo. Podobnie z kilkoma innymi antenami.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: janek 77 » 19 września 2010, o 11:56

Szczerze mówiąc jako końcowy uzytkownik nigdy nie rozumiałem dlaczego nie ułatwia się życia na tyle aby mozna podłaczyć antenę wtykiem antenowym czy F.
Całe to antenowe vodoo z obóbką kabli i podłaczaniem można najwyrazniej wyeliminować na przykładzie anten Atrax 300 czy Telmor Digit

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ » 19 września 2010, o 12:59

romanodepalma pisze:Nie istnieje dla mnie pojęcie "antena do DVBT". Takie pojecie jest stosowane w celach marketingowych.
mamy różne podejście do tematu - to dobrze, fakebox ma możliwość wyboru.

grodek75

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: grodek75 » 19 września 2010, o 15:57

janek 77 pisze:@romanodepalma
Konkretna odpowiedź.
Może jakaś fachowa opinia na temat antenki TELMOR DIGIT
http://tels.pl/antenacyfrowadvbtdigitpa ... 68eaf98178
Czy tego typu charakterystyka i rodzaj konstrukcji do odbioru 1-10 km to jakieś dobre rozwiązanie?
Bardzo dobry wybór kolego.
Używam tej antenki razem z TV Samsunga.
Mieszkam na Chomiczówce, czyli w podobnej odległości od centrum jak Ty (fakt, że mam z balkonu bezpośrednią widoczność PKiN i na niego skierowałem antenę).
Odbiór bardzo dobry, siła sygnału cały czas pomiędzy 90-95%, ilość błędów 0.
Ktoś polecał Ci tą samą antenę w wersji aktywnej - zapomnij o tym. W Warszawie byloby to strzelanie z armaty do wróbla (i wyrzucenie kasy w błoto).
Antenę tą kupiłem z takiego samego powodu z jakiego Ty zwróciłeś na nią uwagę - nie chciałem mieć żelastwa wiszącego przed oknem.
Ostatnio zmieniony 20 września 2010, o 09:49 przez grodek75, łącznie zmieniany 1 raz.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Kafar » 19 września 2010, o 17:06

romanodepalma pisze:
_chris_ pisze: I warto jest kupić też razem z kablem złącza F, tak by pasowały średnicą...
Pisząc o złączach typu F sugerujesz antenę wynalazek . Anteny YAGI ,siatkowe i podobne "dachowe" nie wymagają złącza F . Przewód podłącza się do symetryzatora (lub wzmacniacza , ale nie w tym przypadku), a z drugiej strony do wtyczki antenowej ( prostej lub kątowej). Nie ma po drodze złącz typu F.
Jak to nie ma- a po stronie tunera?? Set Top Boxy może jeszcze nie, ale większość komputerowych do wewnątrz ma F-ki. A i ja wole F nakręcić na przelotkę na gniazdo antenowe, za to w symetryzatorze pewniejszym mocowaniem są zaciski do płytki.

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: romanodepalma » 19 września 2010, o 20:16

Kiedyś w instalacjach zbiorczych były stosowane wtyki BNC , albo podobne . To było rozwiązanie lepsze niż wtyczka antenowa. Teraz się stosuje F-ki .Wtyczka antenowa może wyskoczyć ,a BNC ,czy F-ka nie .Poza tym wtyk F może podłączyć (prawie) każdy. Kiedyś może i w telewizorach będą stosowane.Teraz się stosuje sporadycznie we wzmacniaczach antenowych( przelotowe na kabel i dopuszkowe ektanowane), częściej w zwrotnicach i prawie zawsze w rozdzielaczach .Tunery wewnętrzne pojawiły się niedawno. Jednak autor tego tematu pisał ,że ma TV Samsung ps50b550. Też uważam ,że są najlepsze w instalacjach domowych ,ale nie będę szukał miejsc gdzie by można je zastosować,gdy nie ma takiej potrzeby.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: janek 77 » 19 września 2010, o 21:39

grodek75

Dzięki za info

fakebox

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: fakebox » 19 września 2010, o 22:03

Witam ponownie.
Kupiłem antenę DIPOL 19/21-69 DVB-T, kabel żelowy. Nie było konieczności kupowania wtyczek F ponieważ antena posiada inny sposób połączenia. Z drugiej strony zastosowałem nakręcany wtyk 90 stopni.
Antena skierowana na Raszyn, lecz ściąga także sygnał TVN Warszawa. Rozumiem, że TVN Warszawa nadawany jest tylko z PKiN? Jak to jest zatem możliwe?

Jakość odbioru przewyższyła moje oczekiwania. Kanały mają znacznie lepszą jakość niż te nadawane przez kablówkę Aster. Jednak mam pytanie: W jaki sposób można zmierzyć siłę sygnału? Z poziomu telewizora? Nie mam pewności czy mój Samsung posiada taką funkcję.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc w temacie.

PS: Czy przy wykorzystaniu splitera będzie możliwe podłączenie anteny do TV oraz do tunera radiowego celem odbioru stacji radiowych? Jaki spliter pozwoli zminimalizować stratę sygnałową?

grodek75

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: grodek75 » 20 września 2010, o 09:48

[quote="fakebox"]Witam ponownie.
...
Jakość odbioru przewyższyła moje oczekiwania. Kanały mają znacznie lepszą jakość niż te nadawane przez kablówkę Aster. Jednak mam pytanie: W jaki sposób można zmierzyć siłę sygnału? Z poziomu telewizora? Nie mam pewności czy mój Samsung posiada taką funkcję.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc w temacie.

...

Siłę i jakość sygnału sprawdzisz w menu telewizora. Nie wiem jaki model Samsunga masz, ale u mnie jest to rozwiązane następująco:
MENU (OK) -> Test diagnostyczny (OK) -> Informacja o sygnale (OK)
Masz tam podane dane o częstotliowści, ID mulipleksu, Poziom błedów i Siłę sygnału
Pozdrawiam,

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ » 20 września 2010, o 11:40

fakebox pisze:Antena skierowana na Raszyn, lecz ściąga także sygnał TVN Warszawa. Rozumiem, że TVN Warszawa nadawany jest tylko z PKiN? Jak to jest zatem możliwe?
bo antena oprócz odbioru na kierunku podstawowym potrafi odbierać również silne sygnały na kierunkach bocznych (tzw. przednie i tylne listki boczne) lub z tyłu. Odbiór na tych dodatkowych kierunkach jest oczywiście słabszy niż na podstawowym (wszystko zależy od typu i wykonania anteny), ale jest. Może więc masz takie usytuowanie, że twoja antena odbiera bezpośrednio z kierunku pałacu, albo może jest to jakiś sygnał odbity.
Czy przy wykorzystaniu splitera będzie możliwe podłączenie anteny do TV oraz do tunera radiowego celem odbioru stacji radiowych? Jaki spliter pozwoli zminimalizować stratę sygnałową?
to nie jest antena przeznaczona do odbioru w pasmach radiowych (ani FM (analog) ani DAB (cyfra)), choć oczywiście, jeśli się ją podłączy to coś tam zawsze może podziałać...
W ogólności do odbioru stacji radiowych warto jest zainwestować w odpowiednią antenę - przykładowo dla stacji w FM (88 - 108MHz) antena SV Total (pasywna) sprzedawana przez Dipol.

Adalbert M.

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Adalbert M. » 20 września 2010, o 16:57

Witam

Chciałbym kupić antenę do odbioru sygnału z PKiN w Warszawie.
Lokalizacja: do 30km w linii prostej, dokładnie wieś Skierdy, na północny-zachód od nadajnika, obok lasy, ale akurat chyba na drodze do nadajnika głównie Wisła i domki jednorodzinne;
Miejsce na antenę mam na wysokości ~5m, ale jak będzie trzeba to się na kominie zamontuje. Kabli z prądem nie mam pociągniętych, więc chciałbym uniknąć wzmacniacza.
Oczywiście przeczytałem cały temat, pogooglowałem i wychodzi, że najlepiej zaopatrzyć się w antenę kierunkową.
I tutaj pojawiają pytania:
-czy http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1610.htm bądź http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm wystarczą w zupełności, czy dla pewności lepiej wziąć coś silniejszego (nie chcę podpinać wzmacniacza, ani wymieniać anteny w przypadku za słabego sygnału, przygotowanego miejsca na balkonie na wysokości ~5m również nie chciałbym zmieniać)?
-w przypadku mocniejszych anten, lepsza będzie konstrukcja typu http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A3710.htm / http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A3380.htm czy raczej http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2670.htm / http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2682.htm / http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2680.htm i dlaczego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: damians1 » 20 września 2010, o 17:04

Przy tej odległości jak już ktoś wcześniej wspomniał wystarczy kawałek drutu, nie potrzeba dobrej anteny o dużym zysku, dlatego nie dziwi fakt ze antena odbiera bokiem. Podejrzewam że nawet zmiana polaryzacja nie utrudniła by odbioru.
Sile sygnału na Moim LG sprawdza się: Menu -> Ustawienia -> diagnostyka
na twoim TV może być bardzo podobnie

@Adalbert M.
Pierwsza antena myślę ze w zupełności wystarczy.
Wata uwagi była by również ATX-55.
Jednak z PKiN przy takiej odległości bez wzmacniacza odbiór jest raczej nie pewny, lepiej spróbować odbioru z Raszyna, chyba że zależy ci na TVN warszawa

Adalbert M.

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Adalbert M. » 20 września 2010, o 17:28

Raszyn akurat jest jakieś 10km dalej, czyli byłoby to już koło 40km w linii prostej, do PKiN mam znacznie bliżej.
Czyli lepiej by było wziąć tę 16elementową i do tego wzmacniacz, niż np. http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2670.htm ? A do tej ATX-55 będę potrzebował wzmacniacz?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: janek 77 » 20 września 2010, o 17:28

Biorąc pod uwagę podany kierunek to pewnie Raszyn jest za PKiN kilkanaście km. i trochę w prawo.
Zaryzykowałbym
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm
W Wa-wa mozna odbierać na byle czym do 5km. 25 km dalej chyba nie trzeba wiele więcej

Adalbert M.

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: Adalbert M. » 20 września 2010, o 17:35


janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: janek 77 » 20 września 2010, o 17:48

Ja sprawdziłbym na byle jakiej antenie nawet od sąsiada jaki jest poziom sygnału i jakość w sposób opisany wyżej. I biorac pod uwagę wynik wybrałbym antenę myslę, że wystarczy antena
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm
Zacząłbym od PKiN

_chris_

Re: [POMOC] Dobór anteny do podanej lokalizacji.

Post autor: _chris_ » 20 września 2010, o 19:35

Adalbert M. pisze:Chciałbym kupić antenę do odbioru sygnału z PKiN w Warszawie.
Lokalizacja: do 30km w linii prostej
To masz przysłowiowe wróżenie z fusów, bo wszystko zależy jaki masz sygnał na swoim balkonie albo kominie i czy wokół fruwają jakieś zakłócenia, a to można sprawdzić tylko z anteną w ręku, jak napisał janek 77.
Jeśli sprawdzisz na czymkolwiek i tuner będzie cokolwiek odbierał, to można walczyć dalej, aby podnieść jakość sygnału. Kilka uwag przydatnych przy odbiorze pasywnym:
  • .
  • zamontować antenę maksymalnie wysoko.
    Jest to najlepsze co można w twojej sytuacji zrobić - każdy metr wysokości to znaczne zwiększenie poziomu , a zatem i jakości odbieranego sygnału. Długością kabla się nie przejmować - tłumienie wnoszone przez wydłużający się kabel powinno być znacznie mniejsze od zysku na poziomie sygnału, nawet jeśli powiesisz antenę na drzewie obok domu :D
    .
  • wybrać antenę z maksymalnym zyskiem i jak najmniejszą widocznością kątową.
    Nie jest to istotne z punktu widzenia uzyskanego poziomu wejściowego (teoretycznie różnica poziomów pomiędzy wskazanymi antenami wynosi około 1.. 1,5dB), bo i tak trzeba mieć większy zapas z uwagi na wahania sygnału, natomiast ma to bezpośrednie przełożenie stosunek sygnału do szumu (S/N) w odbieranym sygnale, co przekłada się bezpośrednio na ilość błędów w odbieranym sygnale (BER), a więc na jego jakość. W tak ekstremalnych warunkach liczyć się będzie więc każdy stracony (lub nie zyskany) decybel.
    Warto więc wybrać antenę o maksymalnym zysku i kierunkowości czyli coś jak: DAT-75, Tri Digit 44/21-69 czy ATX-94 lub 107 lub podobnych.
    .
  • stosować dobry kabel - żyła środkowa co najmniej o średnicy 1mm. Wyżej był podany niezły typ.
    .
  • unikać łączeń kabla na drodze od anteny do odbiornika.
    .
  • dla polepszenia jakości sygnału można zastosować zestaw dwu anten ułożonych poziomo - uzyskuje się niewielki zysk na poziomie odbieranego sygnału - ok.2dB, ale bardzo zawęża się kierunkowość anten, skutkiem czego odbieramy dużo mniej szumów, a więc jakość sygnału dodatkowo rośnie. Dodatkowo można eliminować niektóre sygnały zakłócające.
    .
  • Przy wysokim montażu anten na maszcie nie zapomnieć o odgromie. Dobrze zastosować też dodatkowo izolator galwaniczny przy TV.
Pamiętaj też o tym, że docelowo będziesz odbierał kilka mux-ów o różniących się poziomach, czasami nawet dość znacznie. Więc nawet przy najlepszych chęciach może się nie udać odebrać wszystkich. Więc wzmacniacz może być niezbędny - w ostateczności można go później dodać nawet w obrębie budynku...

Odpowiedz