Maszt antenowy

Evolve
Posty: 19
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 11:46

Re: Jaki wpływ ma maszt na odbiór anteny?

Post autor: Evolve » 25 czerwca 2012, o 15:15

luxpiotr pisze:Czy rodzaj masztu ma jakiś większy wpływ na odbiór anteny? Chodzi mi np. o różnice między aluminiowym a stalowym, długością całkowitą, czy jest czymś pomalowany, odległość między dachem a anteną. Czy antena powinna być jakoś odizolowana od masztu tzn. jakieś np. gumowe wkładki między uchwytem anteny a masztem - bo może maszt sam robi za taką antenę? Czy np. jeśli nadajnik jest po przeciwnej stronie domu i cały sygnał musi "przechodzić nad dachem" to jest wtedy gorszy?
Najlepiej jeżeli maszt będzie na tyle wysoki, żeby zamontowana na nim antena znajdowała się powyżej wszelkich potencjalnych barier w odbiorze sygnału. Trzeba mieć jednak świadomość, że im wyższy maszt, tym bardziej jest on podatny np. na podmuchy wiatru, które mogą zniszczyć konstrukcję lub wpłynąć na jakość sygnału. W celu zapewnienia stabilności masztu można zainstalować tzw. „odciągi”. Jeżeli chodzi o rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest maszt, to przy prawidłowym przygotowaniu konstrukcji, nie powinien on mieć wpływu na jakość sygnału.

Robert03
Posty: 884
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60 (H)
ATV 19/21-69 (H)
Hirschmann FM30 (V)
Hirschmann FM50 (H)
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*

Re: Jaki wpływ ma maszt na odbiór anteny?

Post autor: Robert03 » 25 czerwca 2012, o 17:28

luxpiotr pisze:Czy rodzaj masztu ma jakiś większy wpływ na odbiór anteny? Chodzi mi np. o różnice między aluminiowym a stalowym, długością całkowitą, czy jest czymś pomalowany, odległość między dachem a anteną. Czy antena powinna być jakoś odizolowana od masztu tzn. jakieś np. gumowe wkładki między uchwytem anteny a masztem - bo może maszt sam robi za taką antenę? Czy np. jeśli nadajnik jest po przeciwnej stronie domu i cały sygnał musi "przechodzić nad dachem" to jest wtedy gorszy?
W swoim poście poruszyłeś bardzo wiele kwestii. Wszystkie odpowiedzi znajdziesz na forach o tematyce radiowej bądz elektronicznej. W skrócie wygląda to tak:
-Materiał masztu nie ma wpływu na odbiór sygnału przez antenę
-montaż anteny na maszcie, wysokość masztu może mieć bardzo znaczący wpływ na odbiór sygnału z anteny
-jeśli maszt jest wykonany ze stali antenę należy zamocować tak by nie była odizolowana od masztu. Maszt powinien być uziemiony. W przypadku masztu wykonanego z dielektryka antena powinna być osobno uziemiona.
- maszt nie robi za antenę jeśli tworzy z jej elementami (dipolem, direktorami i reflektorem) kąt prosty. Izolowanie anteny w tym kontekście nie ma tu żadnego znaczenia. Dlatego anteny odbierające sygnały w polaryzacji pionowej montuje się na wysięgniku bocznym.
- Każda przeszkoda na drodze "nadajnik" "antena" wpływa na odbiór (fale się od niej odbijają, tłumią, rozpraszają itp.).
- sygnał przechodzący "nad dachem" nie jest gorszy ale sygnał przechodzący "przez dach" jak najbardziej: jest mocno wytłumiony ( a ile wytłumiony zależy od tego czy dach jest z dachówki, blachy czy jeszcze innego materiału: każdy materiał tłumi-odbija inaczej).

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Maszt antenowy

Post autor: karol12_124 » 12 lipca 2012, o 15:17

A czy są jakieś problemy z montażem tej obejmy?: http://www.dipol.com.pl/uchwyt_antenowy ... _E9210.htm

W jaki sposób naciąga się ten drut? Trzeba go tylko nawinąć w to oczko i potem napinać śrubami? Zamierzam taką obejmę sobie zamontować wraz z rurą stalową 1 cal(ok.170cm.)
Obwód komina 2,5m

Pozdrawiam!

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Maszt antenowy

Post autor: kuku1234 » 19 lipca 2012, o 11:39

Zapewne tak tylko zastanawia mnie czy ten drut z racji, ze jest okragly nie bedzie sie wywijal. Ja sobie strzelilem cos takiego - sruby sa naciete przez pol i na nie nawijasz tasme. Choc na poczatku tez nie wiedzialem jak to ugryzc, bo instrukcja rowniez niezbyt przydatna.

http://www.skymedia.pl/0sklep/obejma-ko ... p-320.html

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Maszt antenowy

Post autor: karol12_124 » 19 lipca 2012, o 21:45

Obejma z tego linku jest też w dipolu..konstrukcja ta sama. Tylko wolałbym tę z drutem. Nie dość że tańsza..to wcale nie gorsza. A czytałem na jednym forum, że ten drut łatwiej nawet naciągnąć niż taśmę. Rura ma dokładnie 177cm. Już by było zakładane ale ciągle brak towaru w dipolu :cry:

Sierek
Posty: 43
Rejestracja: 5 sierpnia 2011, o 12:45
Odbiornik: DM8000, LE46A956, HDS7241, M227WDP, HD-507, DM2780D
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS
Televes DAT 75 HD BOSS
Wzm. kan. WWK-1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrawa

Re: Maszt antenowy

Post autor: Sierek » 20 lipca 2012, o 12:22

Ja bym jednak wybrał taśmę. Ma lepsze rozłożenie sił działających na komin. Przy drucie te blaszki na rogach z czasem skorodują i pętla będzie podcinała komin.

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Maszt antenowy

Post autor: karol12_124 » 20 lipca 2012, o 12:34

Czytałem, że u kogoś ta taśma zmiażdżyła komin :lol: A poza tym podobno taśma przez ciepło cie rozszerza i kurczy a komin tego nie lubi :roll: Szkoda że ta z taśmą jest sporo droższa :(

BTW. O korozje bym sie nie martwił..całą obejmę zamierzałem pomalować podkładem a potem olejną. Blaszki też ;)


edit. Odpowiedzieli mi na facebooku, że objema będzie dostępna we wtorek, najpóźniej środe :D

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Maszt antenowy

Post autor: m@rtops » 31 sierpnia 2012, o 11:42

takie tam porady na temat montażu instalacji antenowych ;)
http://[podajemy linki tylko do źródła informacji]/ry8c

_chris_

Re: Maszt antenowy

Post autor: _chris_ » 31 sierpnia 2012, o 12:37

Tak po prawdzie, w świetle rozsądku i prawa, do komina nie powinno być nic montowane...

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Maszt antenowy

Post autor: kuku1234 » 1 września 2012, o 10:43

karol12_124 pisze:Czytałem, że u kogoś ta taśma zmiażdżyła komin :lol: A poza tym podobno taśma przez ciepło cie rozszerza i kurczy a komin tego nie lubi :roll:
To trzeba mieć porządnie komin zrobiony, a nie jakiś stary, rozsypujący się gdzie cegły są polączone piaskiem zamiast cementu ;). Jak najbardziej może ci komin zmiażdżyć, bo trzeba go mocno ścisnąć.

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Maszt antenowy

Post autor: karol12_124 » 6 września 2012, o 16:33

@kuku1234
Mój komin jest okej, stawiany był na cement :) Obejmę z drutem mam już ponad miesiąc i jest o wiele lepiej. Trzyma w porządku, nie buja rurką tak jak to wcześniej było ;) No pewnie też dlatego, że rurka jest krótsza i grubsza :roll:

Pozdrawiam!

Odpowiedz