gajowy pisze:Mam delikatny problem z FM. Sama antena ma ok może 5dB zysku ale na gniazdach końcowych jakość fm jest marna (k. olsztyn 40km). Na alledrogo zauważyłem coś takiego "Wzmacniacz antenowy radiowy UKF/FM UKF-3/CERAMIC" ok 16dB wzmocnienia a zasilacz dałbym przed Alda spliter. Czy taki wzmacniacz generowałby zakłócenia na dvb-t ?
(...)
- czy będzie jakaś różnica pomiędzy splitterem a zwrotnicą ?
różnice pomiędzy spliterem pracującym jako sumator będą następujące:
- typowo mniejsze straty (tłumienia) na zwrotnicy. Różnice mogą dochodzić do 2dB.
- filtrowanie sygnałów z poszczególnych pasm, a co za tym idzie zmniejszanie ilości szumów i zakłóceń podawanych na każdy odbiornik (radio i tunery DVB-T).
Oba te czynniki mogą dać w efekcie wzrost jakości sygnału na odbiorniku DVB-T oraz na odbiorniku FM.
Wzmacniacz FM generalnie nie powinien zakłócać pasma UHF, ale nigdy nie wiadomo. Jeśli byłby użyty przed zwrotnicą, to wtedy, nawet gdyby
śmiecił to zwrotnica by to odcinała, przy użyciu splitera zakłócenia dosumowywałyby się prosto do sygnałów UHF. Trzeba podłączyć i zobaczyć.
gajowy pisze:Myślałem o takim rozdzieleniu o jakim piszesz ale 6way spliter signala ma ok 9db tłumienia a w domu mam dwie długie linie o dlatego mam taką konfigurację. Oczywiście masz racje gdyby sieć miała miej więcej podobnej długości linie.
no dobra, to trochę praktyki. Liczymy tłumienia torów dla góry pasma, czyli na 860MHz. Tłumienia liczymy od wejścia splitera
noname do każdej wtyczki antenowej. Zakładamy:
- tłumienie 1m kabla antenowego: 0,2dB
- tłumienie przelotowe rozdzielacza noname 1/3: 7dB
- tłumienie połączenia obu rozdzielaczy na trzy: 1dB
- tłumienie przelotowe rozdzielacza telmora 1/3: 6dB
- tłumienie przelotowe na wyjściu TV gniazda GA-16F: 3,0dB
- tłumienie przelotowe rozdzielacza signal 1/6: 9,5dB
na pozycji '1' tłumienie dla obecnego układu, na poz. '2' dla rozdzielacza 1/6:
- kuchnia:
- 7 + 9x0,2 + 2,5 + 15x0,2 = 14,3dB
- 9,5 + 9x0,2 + 2,5 + 15x0,2 = 15,8dB
- Ola:
- 7 + 16x0,2 + 2,5 = 12,7dB
- 9,5 + 16x0,2 + 2,5 = 15,3dB
- Sypialnia:
- 7 + 1 + 6 + 5x0,2 + 2,5 = 17,5dB
- 9,5 + 5x0,2 + 2,5 = 13,0dB
- Salon:
- 7 + 1 + 6 + 9x0,2 = 15,8dB
- 9,5 + 9x0,2 = 11,3dB
- Marcin:
- 7 + 1 + 6 + 4x0,2 = 14,8dB
- 9,5 + 4x0,2 = 10,3dB
Jak więc widzisz udało Ci się w miarę dobrze wypoziomować sieć, masz rozrzut poziomów na poszczególnych odbiornikach około 3dB (analogicznie dla rozdzielacza na sześć byłoby rozrzutu około 5,5dB).
Co ciekawsze - największe tłumienie masz nie w torze do kuchni, a do sypialni. Wyliczanka jest teoretyczna, może do kuchni masz jakiś znacznie gorszy kabel, o większym tłumieniu i małym ekranowaniu, co powoduje taki spadek poziomu sygnału i jakości, że odbiór szwankuje. Ewentualnie odbiornik w kuchni ma po prostu małą czułość.
A wskazaniami % odbiorników nie trzeba się za bardzo przejmować (nawet w obrębie tego samego typu) bo pokazują co chcą. Jako wiarygodny można traktować jedynie wzrost lub malenie tych parametrów.
Podsumowując - z instalacją, co pisałem na początku, nie jest moim zdaniem źle. Przejrzyj jeszcze raz montaż wszystkich złącz '
F', możesz wymienić Aldę i tego
noname na inne, przykładowo, jakąś zwrotnicę i Signala.
Może po prostu masz trochę za mało sygnału w antenie. Ta antena ma teoretycznie tylko 12dB na 860. Jeśli wymieniłbyś ją np. na UHF-200 (18dB na 860MHz) plus zamienił Aldę na zwrotnicę - dostałbyś około 8dB więcej poziomu, co mogłoby już zapewnić w miarę stabilny odbiór. Trudno powiedzieć na odległość, czy to by już wystarczyło do
stabilnego odbioru, ale jest duża szansa, ze tak. Alternatywą byłoby dodanie małego wzmacniacza po Aldzie, co wzmocniłby ci automatycznie również FM.
no, może starczy, bo przydługo się zrobiło...