Domowa sieć DVB-T

grzewkins

jedna antena dwa tunery

Post autor: grzewkins » 20 stycznia 2011, o 07:35

witam
kupiłem takie dwa ustrojstwa
http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rej ... A99250.htm
i nową antenę
http://www.eltrox.pl/antena-kierunkowa- ... -2808.html
i rozgałęźnik
http://www.eltrox.pl/rozgaleznik-sygnal ... p-166.html
chcę podłączyć je do jednej anteny i do dwóch telewizorów aby na każdym oglądać inny program
ustawiłem na kierunek Rusinowa to tuner zaprogramował się i oglądałem, wczoraj podłączyłem drugi i wówczas ten pierwszy zameldował brak sygnału chwilami pojawiał się i zrywał
próbowałem jeszcze raz zaprogramować i wtedy znalazł kilka nie znalazł TVP 1 i 2 i TVP Info zauważyłem , że mimo braku sygnału wyświetlał się komunikat co aktualnie program nadaje i co będzie następne
jestem zielony i nie wiem co dalej mam zrobić, żona mnie dręczy, a sam bym chciał to mieć z głowy
czy jest jakiś miernik takiego sygnału w rozsądnej cenie żeby mógł zacząć od dobrego ustawienia anteny
dodam jeszcze, że z miejsca gdzie mieszkam to w linii prostej mam do Rusinowa 48 km
czy da się to jakoś przeskoczyć czy trzeba wystawić jeszcze jedną antenę?
:oops:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 528
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: DanielK » 20 stycznia 2011, o 08:53

Proszę popraw linki i zobaczymy co jest nie tak ;)

grzewkins

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: grzewkins » 20 stycznia 2011, o 08:58

http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rej ... A99250.htm
i nową antenę
http://www.eltrox.pl/antena-kierunkowa- ... -2808.html
i rozgałęźnik
http://www.eltrox.pl/rozgaleznik-sygnal ... p-166.html
chcę podłączyć je do jednej anteny i do dwóch telewizorów

grzewkins

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: grzewkins » 20 stycznia 2011, o 08:58

coś nie teges zrobię inaczej ;)


p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: p-b » 20 stycznia 2011, o 11:09

...
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:33 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

michal77
Posty: 90
Rejestracja: 20 marca 2009, o 13:09
Odbiornik: opticum 9600HD
LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Tridigit + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne /Ostawa

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: michal77 » 20 stycznia 2011, o 12:22

Musi to działać. Też mam tak zrobione (może nie dokładnie te same ustrojstwa) i działa bez problemu na obu TV. No chyba że masz kiepski sygnał i rozgałęźnik wytłumił sygnał.

P.S. Zacznij edytować posty.

grzewkins

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: grzewkins » 20 stycznia 2011, o 12:35

michal77 pisze:
P.S. Zacznij edytować posty.
:?: :?: :?:

grzewkins

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: grzewkins » 20 stycznia 2011, o 12:40

michal77 pisze:Musi to działać. Też mam tak zrobione (może nie dokładnie te same ustrojstwa) i działa bez problemu na obu TV. No chyba że masz kiepski sygnał i rozgałęźnik wytłumił sygnał.
sygnału nie mam czym zmierzyć ale na jednym tunerze obraz jak żyleta, nie ścina się
a czy ten rozgałęźnik może mieć różne parametry i czy są różnice w stosunku do różnych nadajników?

michal77
Posty: 90
Rejestracja: 20 marca 2009, o 13:09
Odbiornik: opticum 9600HD
LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Tridigit + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne /Ostawa

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: michal77 » 20 stycznia 2011, o 16:35

grzewkins pisze:
michal77 pisze:
P.S. Zacznij edytować posty.
:?: :?: :?:
tzn nie pisać postów jeden pod drugim

i znowu :|
grzewkins pisze: sygnału nie mam czym zmierzyć ale na jednym tunerze obraz jak żyleta, nie ścina się
a czy ten rozgałęźnik może mieć różne parametry i czy są różnice w stosunku do różnych nadajników?
Te wszystkie rozgałęźniki są bardzo podobne i mają małe różnice w tłumieniu. Obstawiał bym raczej instalację, tak jak kol. wyżej napisał, posprawdzaj wszystko.

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: jedna antena dwa tunery

Post autor: damians1 » 21 stycznia 2011, o 07:20

Być może będzie konieczny jakiś słabszy wzmacniacz np LNA101. Ale najpierw próbuj dokładniejszego ustawienia anteny

gajowy
Posty: 21
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, o 22:59

Domowa sieć DVB-T

Post autor: gajowy » 13 kwietnia 2011, o 23:18

witam !
Mam w domku małą sieć kablową.
FOTO :
Obrazek

PYTANIE : Czy można ulepszyć sieć na np. wymianę konkretnych rozgałęźników ?
Proszę o wasze opinie
Robert Ostróda

ps na foto powinno być telmor 4way 7db
Robert

Mark
Posty: 36
Rejestracja: 2 marca 2011, o 13:13

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: Mark » 14 kwietnia 2011, o 08:48

Dlaczego chcesz coś zmieniać ? Masz jakieś kłopoty z odbiorem ?

gajowy
Posty: 21
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, o 22:59

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: gajowy » 14 kwietnia 2011, o 10:45

Przy analogu ta mini sieć nie zdawała egzaminu. Przy dvb-t na wszystkich wyjściach śmiga. Pytanie dotyczy czy można jeszcze ją usprawnić ? ps nie posiadam miernika i posiłkuję się wskazaniami z tunera.

Mark
Posty: 36
Rejestracja: 2 marca 2011, o 13:13

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: Mark » 14 kwietnia 2011, o 11:22

Zawsze można coś poprawić :mrgreen:

podaj swoją: lokalizacje , profil terenu , siłe sygnału , jakość sygnału , co masz w antenach a i interesuje mnie ten Alda splitter 3,5 daj do tego link :oops:

Swoją drogą nie za dużo tych splitterow nie lepiej było dać 1 większy, pamiętaj każdy generuje dodatkowe tłumienie :idea:
Ostatnio zmieniony 14 kwietnia 2011, o 15:02 przez Mark, łącznie zmieniany 1 raz.

_chris_

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: _chris_ » 14 kwietnia 2011, o 11:32

Znasz takie powiedzenie: "lepsze wrogiem dobrego"... :D

Masz w porządku - instalację pasywną. Jeśli antena jest dobrze ustawiona na max jakości słabszego mux-a, złącza są starannie pozakładane a jakość na obu mu-ach max, to nie ruszać.

Ale jak już musisz usprawniać, to ja bym zamienił ewentualnie rozdzielacz Aldy sumujący FM i TV na jakąś zwrotnicę FM/TV (a jeszcze lepiej FM/UHF) - tylko musiałbyś poszukać czegoś ekranowanego i na złączach F.

A po drugie - można by zamienić ten układ rozdzielaczy na trzy i na cztery rozdzielaczem na sześć, przykładowo R-6 Signala czy FS-06 Technetixa.

MarcinTM

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: MarcinTM » 14 kwietnia 2011, o 11:43

Od anteny kolejne rozgałęzniki musza miec od najwiekszego tłumienia do najmniejszego by wyrównać tłumienie na kazdym odbiorniku.

Nie mozesz dac mniejsze tlumienie na poczatku,a pozniej wieksze.

Dopasuj tak by bylo równo na kazdym dobiorniku. Dlugosc kabla i rodzaj tez ma znaczenie.
Ile dB antna ptrafi Ci dac i jakie tłumienie ma przewod antenowy?

gajowy
Posty: 21
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, o 22:59

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: gajowy » 14 kwietnia 2011, o 14:11

Witam i dziekuję za wasze odpowiedzi :)
Prosze zwrócić uwagę na długość poszczególny linii docelowych. Dlatego tak miej więcej dobrałem te dwa splittery aby miej więcej na każdym końcu był taki sam rezultat.
O ile dbt-t śmiga jak ta lala - na najdłuższej linii KUCHNIA mux2 77% jakość mux3 52% jakość.
Mam delikatny problem z FM. Sama antena ma ok może 5dB zysku ale na gniazdach końcowych jakość fm jest marna (k. olsztyn 40km). Na alledrogo zauważyłem coś takiego "Wzmacniacz antenowy radiowy UKF/FM UKF-3/CERAMIC" ok 16dB wzmocnienia a zasilacz dałbym przed Alda spliter. Czy taki wzmacniacz generowałby zakłócenia na dvb-t ?
Mark pisze:Zawsze można coś poprawić :mrgreen:

podaj swoją: lokalizacje , profil terenu , siłe sygnału , jakość sygnału , co masz w antenach a i interesuje mnie ten Alda splitter 3,5 daj do tego link :oops:

Swoją drogą nie za dużo tych splitterow nie lepiej było dać 1 większy, pamiętaj każdy generuje dodatkowe szumy :idea:

Ostróda profil bez przeszkód na kisielice 50km Fm olsztyn 40km pomiar tunerem prosto z anteny mux3 iława 78%jakość. W antenach same symetryzatory. link do aldy http://www.dipol.com.pl/rozga_e_nik_tel ... XE2075.htm

Do mark - splitery w sieci pasywnej też generują szumy ? same ? nie wiem ... hmmm

Do _chris_ - czy bedzie jakaś różnica pomiędzy splitterem a zwrotnicą ?
Myślałem o takim rozdzieleniu o jakim piszesz ale 6way spliter signala ma ok 9db tłumienia a w domu mam dwie długie linie o dlatego mam taką konfigurację. Oczywiście masz racje gdyby sieć miała miej więcej podobnej długości linie.

Do MarcinTM - gdybym miał takiego multitapa np 6 lub 8 wyjść bez przelotu z zmiennym tłumieniem np 1 wyjśie 6db a ostatnie 12 db to bym sobie ślicznie dopasował ... eh marzenia.
Antena UHF zysk 10-16 dB zysk. Tłumienie kabla trzeba przyjąć ok 0,2dB/m.

Dziękuje za wasze odpowiedzi i czekam dalszą pomoc
Robert

_chris_

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: _chris_ » 14 kwietnia 2011, o 18:48

gajowy pisze:Mam delikatny problem z FM. Sama antena ma ok może 5dB zysku ale na gniazdach końcowych jakość fm jest marna (k. olsztyn 40km). Na alledrogo zauważyłem coś takiego "Wzmacniacz antenowy radiowy UKF/FM UKF-3/CERAMIC" ok 16dB wzmocnienia a zasilacz dałbym przed Alda spliter. Czy taki wzmacniacz generowałby zakłócenia na dvb-t ?
(...)
- czy będzie jakaś różnica pomiędzy splitterem a zwrotnicą ?
różnice pomiędzy spliterem pracującym jako sumator będą następujące:
  • typowo mniejsze straty (tłumienia) na zwrotnicy. Różnice mogą dochodzić do 2dB.
  • filtrowanie sygnałów z poszczególnych pasm, a co za tym idzie zmniejszanie ilości szumów i zakłóceń podawanych na każdy odbiornik (radio i tunery DVB-T).
Oba te czynniki mogą dać w efekcie wzrost jakości sygnału na odbiorniku DVB-T oraz na odbiorniku FM.

Wzmacniacz FM generalnie nie powinien zakłócać pasma UHF, ale nigdy nie wiadomo. Jeśli byłby użyty przed zwrotnicą, to wtedy, nawet gdyby śmiecił to zwrotnica by to odcinała, przy użyciu splitera zakłócenia dosumowywałyby się prosto do sygnałów UHF. Trzeba podłączyć i zobaczyć.
gajowy pisze:Myślałem o takim rozdzieleniu o jakim piszesz ale 6way spliter signala ma ok 9db tłumienia a w domu mam dwie długie linie o dlatego mam taką konfigurację. Oczywiście masz racje gdyby sieć miała miej więcej podobnej długości linie.
no dobra, to trochę praktyki. Liczymy tłumienia torów dla góry pasma, czyli na 860MHz. Tłumienia liczymy od wejścia splitera noname do każdej wtyczki antenowej. Zakładamy:
  • tłumienie 1m kabla antenowego: 0,2dB
  • tłumienie przelotowe rozdzielacza noname 1/3: 7dB
  • tłumienie połączenia obu rozdzielaczy na trzy: 1dB
  • tłumienie przelotowe rozdzielacza telmora 1/3: 6dB
  • tłumienie przelotowe na wyjściu TV gniazda GA-16F: 3,0dB
  • tłumienie przelotowe rozdzielacza signal 1/6: 9,5dB
na pozycji '1' tłumienie dla obecnego układu, na poz. '2' dla rozdzielacza 1/6:
  1. kuchnia:
  2. 7 + 9x0,2 + 2,5 + 15x0,2 = 14,3dB
  3. 9,5 + 9x0,2 + 2,5 + 15x0,2 = 15,8dB
  1. Ola:
  2. 7 + 16x0,2 + 2,5 = 12,7dB
  3. 9,5 + 16x0,2 + 2,5 = 15,3dB
  1. Sypialnia:
  2. 7 + 1 + 6 + 5x0,2 + 2,5 = 17,5dB
  3. 9,5 + 5x0,2 + 2,5 = 13,0dB
  1. Salon:
  2. 7 + 1 + 6 + 9x0,2 = 15,8dB
  3. 9,5 + 9x0,2 = 11,3dB
  1. Marcin:
  2. 7 + 1 + 6 + 4x0,2 = 14,8dB
  3. 9,5 + 4x0,2 = 10,3dB
Jak więc widzisz udało Ci się w miarę dobrze wypoziomować sieć, masz rozrzut poziomów na poszczególnych odbiornikach około 3dB (analogicznie dla rozdzielacza na sześć byłoby rozrzutu około 5,5dB).

Co ciekawsze - największe tłumienie masz nie w torze do kuchni, a do sypialni. Wyliczanka jest teoretyczna, może do kuchni masz jakiś znacznie gorszy kabel, o większym tłumieniu i małym ekranowaniu, co powoduje taki spadek poziomu sygnału i jakości, że odbiór szwankuje. Ewentualnie odbiornik w kuchni ma po prostu małą czułość.

A wskazaniami % odbiorników nie trzeba się za bardzo przejmować (nawet w obrębie tego samego typu) bo pokazują co chcą. Jako wiarygodny można traktować jedynie wzrost lub malenie tych parametrów.

Podsumowując - z instalacją, co pisałem na początku, nie jest moim zdaniem źle. Przejrzyj jeszcze raz montaż wszystkich złącz 'F', możesz wymienić Aldę i tego noname na inne, przykładowo, jakąś zwrotnicę i Signala.

Może po prostu masz trochę za mało sygnału w antenie. Ta antena ma teoretycznie tylko 12dB na 860. Jeśli wymieniłbyś ją np. na UHF-200 (18dB na 860MHz) plus zamienił Aldę na zwrotnicę - dostałbyś około 8dB więcej poziomu, co mogłoby już zapewnić w miarę stabilny odbiór. Trudno powiedzieć na odległość, czy to by już wystarczyło do stabilnego odbioru, ale jest duża szansa, ze tak. Alternatywą byłoby dodanie małego wzmacniacza po Aldzie, co wzmocniłby ci automatycznie również FM.

no, może starczy, bo przydługo się zrobiło... :D

gajowy
Posty: 21
Rejestracja: 10 kwietnia 2011, o 22:59

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: gajowy » 14 kwietnia 2011, o 22:17

Witaj Chris ! :D
Dzieki super za twoje obliczenia i wypowiedź !!!!
Dopiero wróciłem z fabryki i musze przeanalizować wszystko.
Na świeżo : Z anteną nie będe kombinował bo stówka drogą nie chodzi ale reszta jak piszesz.
Obecna antena jest nówka i to był kompromis koszt ok chyba 33zł plus kabelki czarne.
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł zapraszam do pisania
Pozdrawiam serdecznie Robert

ps chris co do zwrotnicy to jedyna jak narazie co znalazłem z tłumieniem 1,5db to taka taniocha nieekranowana z dipola Zwrotnica antenowa ZA 1-12/21-60 DIPOL kod towaru: C0010
za dychę tylko czy tylko brak puszki metalowej to mit ? Czy tylko już wszystko musi być ekranowane ?? :?: w innym wypadku zwrotnice mają tyle tłumienia co moje ALDI ok 3-4 dB


Poz ROBERT 8-)

Odpowiedz