Domowa sieć DVB-T

Lukaszu1984
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwietnia 2015, o 14:35

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: Lukaszu1984 » 5 maja 2015, o 17:15

Kable już przepiete tak jak powinno być, teraz kolejne pytanie zasilacz podłączyć do kabla antenowego czyli do wejścia IN tak ?

poxipol
Posty: 1908
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: poxipol » 5 maja 2015, o 17:26

Zasilacz podpina się do rozgałęznika który ma wbudowany wzmacniacz.W twoim przypadku masz rozgałęznik pasywny bez wzmacniacza.

Lukaszu1984
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwietnia 2015, o 14:35

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: Lukaszu1984 » 5 maja 2015, o 17:29

proszę więc o polecenie rozgałęźnika odpowiedniego dla mojego podłączenia tak abym mógł podłączyć zasilacz

poxipol
Posty: 1908
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: poxipol » 5 maja 2015, o 17:33


Lukaszu1984
Posty: 6
Rejestracja: 30 kwietnia 2015, o 14:35

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: Lukaszu1984 » 6 maja 2015, o 08:35

Dziś zakupię polecony rozgałęźnik aktywny, mając nadzieję że poprawi to moją sytuację telewizyjną ;)

Jeszcze mam kolejne pytanie z puli laickich : co jest ważniejsze moc czy jakość sygnału ?

Ps. zapomniałem dodać że poprawne podłączenie kabli pod mój obecny rozgałęźnik ani trochę nie wpłynęło na moc i jakość sygnału - obydwie wartości pozostały takie same jak przy złym podłączeniu - czyli kiepskie.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Blok - 2 telewizory (problem z sygnałem)

Post autor: ObywatelDVB-T » 6 maja 2015, o 09:49

Ważniejsza jest jakość.

wuja3d
Posty: 2
Rejestracja: 6 września 2015, o 23:07

Problem z rozdzieleniem sygnału na 3 tv

Post autor: wuja3d » 7 września 2015, o 18:40

Witam
Mam problem posiadam 3 telewizory podłączone w schemacie takim jak na poniższym rysunku
http://scr.hu/5kea/57sy6
Obrazek


Wszystko działało bez zarzutu ,aż do momentu gdy przeciął się kabel po wymianie na nowy przez tydzień było wszystko dobrze a teraz dwa pierwsze telewizory działają bez zarzutu a na trzecim telewizorze (oznaczony na rysunku numerem 3) jest poziom błędów 300, straszna pikseloza nie da się oglądać.
Na każdym telewizorze włącznie z trzecim siła sygnału waha się pomiędzy 70-80%


Dodam że w antenie zamontowany jest wzmacniacz LNA-177 a najbliższy nadajnik znajduje się 40km od mojej lokalizacji.

Nie mam możliwości zamontowania zasilacza przy samej antenie mogę go zamontować tylko przy którymś z telewizorów, być może problem leży po stronie rozdzielaczy w takim przypadku proszę o wskazanie na jaki rozdzielacz mogę wymienić.

Proszę o pomoc i przepraszam za błędy jest to mój pierwszy post.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 276
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Problem z rozdzieleniem sygnału na 3 tv

Post autor: Acid » 7 września 2015, o 19:25

Napewno tak to jest podłączone ? Przeicież to nie miało prawa nigdy działać. Rozgałęźnik z przejsciem napięcia zamontuj zaraz za anteną i w miejscie gdzie pisze power pass podłącz kabel na którym zamontowany jest zasilacz, napięcie musi zasilać wzmacniacz w antenie a nie inny tv.

wuja3d
Posty: 2
Rejestracja: 6 września 2015, o 23:07

Re: Problem z rozdzieleniem sygnału na 3 tv

Post autor: wuja3d » 7 września 2015, o 20:12

Dziękuję za pomoc
Pomogło jednak na długości kabla (20m) między telewizorem 2>3 zauważyłem w tym momencie przestrojenie( założę słabszy wzmacniacz antenowy np. LNA-101) podejrzewam ,że na długości kabla zaczął on wzmacniać sygnał za zasadzie kondensatora.

Na tv2 jest siła sygnału 92% a na tv3 98-99% poziom błędów między 10-30


Jeszcze raz dziękuje za pomoc

poxipol
Posty: 1908
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problem z rozdzieleniem sygnału na 3 tv

Post autor: poxipol » 7 września 2015, o 20:55

Acid pisze:Napewno tak to jest podłączone ? Przeicież to nie miało prawa nigdy działać. Rozgałęźnik z przejsciem napięcia zamontuj zaraz za anteną i w miejscie gdzie pisze power pass podłącz kabel na którym zamontowany jest zasilacz, napięcie musi zasilać wzmacniacz w antenie a nie inny tv.
Wbrew pozorom taki układ może poprawnie pracować,z uwagi na to że każdy odbiornik ma zabezpieczenie.W starszych modelach odbiorników stosowano kondensatory ceramiczne 470 pF.
Na pewno lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie rozgałęźnika trójdrożnego z przejściem stałoprądowym.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem o ile poziom sygnału będzie wystarczający,to zrobić układ pasywny z zastosowaniem symetryzatora.Jeżeli sygnał będzie niewystarczający po rozdzieleniu sygnału to wtedy rozgałęźnik aktywny.
W takim układzie pozbywamy się przedwzmacniacza antenowego i pozostajemy tylko ze wzmacniaczem antenowym zintegrowanym z rozgałęźnikiem.

marekns
Posty: 92
Rejestracja: 9 września 2015, o 18:51
Instalacja antenowa: ATX-107 + SWA 6000/6T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków Chorągwica 75 km

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: marekns » 9 września 2015, o 20:01

Witam. Obieram sygnał Chorągwicy z odbicia w trudnym terenie górskim, nadajnik oddalony jest linii prostej o 75 km. Występują następujące parametry odbioru na poszczególnych muxach:

MUX 1 - siła 96/100; jakość: liczba błędów praktycznie zerowa, bardzo rzadko przekracza 10
MUX 2 - siła 93/100; jakość : gorzej niz w przypadku mux 1 ale zazwyczaj liczba błedów nie przekracza 50, czasami zdarzają sie przycięcia
MUX 3 - siła 91/100; jakoś przeważnie kiepska częste przycięcia, stabilny obraz tylko wieczorami i przy dobrym tropo

Czy przy podziale sygnału na dwa tv jakość odbioru się jeszcze pogorszy (będzie więcej błędów) czy obniży sie tylko moc sygnału? Co rozgałęźnik najlepiej zastosować aby straty w jakości były jak najmniejsze?

poxipol
Posty: 1908
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: poxipol » 9 września 2015, o 21:49

Najistotniejszą sprawą w rozgałęźniku sygnału jest wzajemna separacja między odbiornikami i tłumienie w danej częstotliwości
Obecnie są w sprzedaży rozgałęźniki indukcyjne,które będą pracować poprawnie pod warunkiem że kable połączeniowe będą tego samego rodzaju (o tych samych parametrach)
W opisie twoim wynika że masz problem na 50K,który jest w górnym paśmie UHF i bardzie bardziej tłumiony niż pozostałe kanały.
Myślę że najpierw trzeba sobie zapewnić poprawny stabilny odbiór,modernizując swoją instalację antenową.
Nie napisałeś czy twoja antena ma wzmacniacz,czy symetryzator.

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: Marcin1324 » 11 września 2015, o 20:37

Witam, mam pytanie a właściwie chciałbym prosić o poradę. a mianowicie mam nową antenę Emmerson antv 260 chyba całkiem ok. ale jest taki problem że mój odbiór jest dość marny tzn. zależnie od tego jak ustawie antenę to albo mam 1, 2 mux w idealnej jakości albo 1, 2, 3 tylko w marnej jakości a to dlatego że z skrzycznego mux 3 jest nadawany w mocy 60 kw a reszta 100 kw. 3 mux zawdzięczam nadajnikowi doświetlającemu kozińce. tylko właśnie jedną anteną kierunkową nie zdołam złapać wszystkich tych sygnałów. I właśnie chciałem spytać jak połączyć 2 anteny, bo mam jeszcze drugą antene ?? Jest jeszcze jeden problem, podejrzewam że problemy z odbiorem powoduje też to że 4 odbiorniki są połączone tylko przez zwykły rozgałęźnik, czy wzmacniacz abonencki by pomógł ? a jak tak to jaki model polecacie. z góry dziękuje za odp.

marekns
Posty: 92
Rejestracja: 9 września 2015, o 18:51
Instalacja antenowa: ATX-107 + SWA 6000/6T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków Chorągwica 75 km

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: marekns » 11 września 2015, o 20:42

poxipol pisze:Najistotniejszą sprawą w rozgałęźniku sygnału jest wzajemna separacja między odbiornikami i tłumienie w danej częstotliwości
Obecnie są w sprzedaży rozgałęźniki indukcyjne,które będą pracować poprawnie pod warunkiem że kable połączeniowe będą tego samego rodzaju (o tych samych parametrach)
W opisie twoim wynika że masz problem na 50K,który jest w górnym paśmie UHF i bardzie bardziej tłumiony niż pozostałe kanały.
Myślę że najpierw trzeba sobie zapewnić poprawny stabilny odbiór,modernizując swoją instalację antenową.
Nie napisałeś czy twoja antena ma wzmacniacz,czy symetryzator.
Mam antenę ATX-107 ze wzmacniaczem SWA 6000/6T. Odbiór poprawić będzie ciężko symetryzator w ATX nie daje rady, antena siatkowa na symetryzatorze zero sygnału na wzmacniaczu działa tylko MUX-1 z licznymi błędami, jedyne co jeszcze mógłbym spróbować to antenę typu tri digit ale zapewne efekt lepszy niż w przypadku ATX-107 nie będzie.

góra od której odbija sie sygnał (dystans 77,5 km):
Obrazek

profil przy antenie bezpośrednio skierowanej na Chorągwice (74,5 km) :
Obrazek

Czyli w przypadku braku możliwości poprawy odbioru raczej nie warto dzielić synału na dwa telewizory?

poxipol
Posty: 1908
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: poxipol » 11 września 2015, o 23:46

Myślę że przy stosowaniu przez ciebie przedwzmacniacza, przy takim rozgałęźniku nie powinno być zauważalnych zmian.
http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_ind ... _E2094.htm
Zmiana anteny na krokodyla nic tu nie da.Jedynie zastosowanie anteny o lepszych parametrach,ale takich nie ma w sprzedaży.Trzeba by było samemu zrobić,albo wykonać układ synfazowy z kilku anten.Np.cztery takie antenki dają ci przyrost zysku ok.4,5 dB,a to już jest kosmos w porównaniu z zyskiem przedwzmacniacza.(z pustego się nie przeleje).
Nie podałeś swojej lokalizacji,możesz być w zasięgu synchronicznego doświetlającego nadajnika MUX-3 których jest dość dużo rozsianych w Małopolsce.

marekns
Posty: 92
Rejestracja: 9 września 2015, o 18:51
Instalacja antenowa: ATX-107 + SWA 6000/6T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków Chorągwica 75 km

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: marekns » 12 września 2015, o 10:01

poxipol pisze:edit.
Lokalizacja to 49°26'35.7"N 20°44'42.7"E Mam doświetlenie MUX 3 z góry Kicarz oddalonej o 3 km z bezpośrednią widocznością tylko znowu wiąże się to z użyciem sumatora lub zwrotnicy co znowu powoduje straty. Poza tym slyszałem że powinno sie sumować sygnały z takich samych anten które posiadają takie same wzmacniacze co dla mnie jest nonsensem zakładać kolejną mocną antene na stacje doświetlajacą oddaloną o 3 km. Rożnica między kątem odbioru Choragwicy a Kicarza wynosi ok 90 stopni wiec spokojnie powinno odbierac sygnały z obu nadajnikow jednak antene od strony kicarza przysłania mi ściania a jest tak dlatego że dzieki temu mam lepszy odbiór z Chorogwicy.
Ostatnio zmieniony 15 września 2015, o 17:21 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 504
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: Tomciosz » 12 września 2015, o 10:55

Ja sumuję sygnał z TRI DIGIT'a + LNA188(Wręczyca, MUX1 i 2) i jakiejś YAGI kilku el. na K36 z symetryzatorem(Dobromierz, MUX3). Wszystko działa przez zwrotnicę FTE MF101. Jedyny problem tej instalacji jest taki, że do odbioru z TRI DIGIT'a muszę włączać zasilanie +5V w dekoderze, a do odbioru kanałów TVP je wyłączać. Czasem da się oglądać gdy zasilanie +5V jest włączone, ale częściej następuje przesterowanie sygnału i pikseloza. Także to sumowanie sygnałów z dwóch takich samych anten, przyjmuję połowicznie jako wymóg instalacji. Z chęcią bym przerobił instalacje na całkowicie pasywną, ale warunki odbioru w tym miejscu gdzie jest zamontowana instalacja - to istna tragedia.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2870
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: K63 » 12 września 2015, o 14:56

@marekns - a jak u Ciebie z odbiorem z Przehyby ? Profil nie jest rewelacyjny, ale udawało mi se czasami łapać sygnał w gorszych warunkach. Próbowałeś z odbicia ? Przy takiej odległości to raczej na pasywnym ATX lub słabym wzmacniaczem.

Awatar użytkownika
Marcin1324
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwietnia 2013, o 18:04
Odbiornik: DVB-T CP T-HD 210
Telewizor Philips 221TE4LB
Instalacja antenowa: Davbol TTV lux 15 elementowa :D
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła *Góra Skrzyczne*

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: Marcin1324 » 12 września 2015, o 17:02

Tomciosz jeśli pisałeś do mnie, to mam pytanie czy użycie takiej zwrotnicy byłoby dobrym pomysłem http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_anten ... _C0370.htm ? Do jednej anteny dać symentryzator (mux3 kozińce) a drugą z wzmacniaczem podpiąć do wejścia z zasilaniem (mux1, 2 Skrzyczne) ? A jaki polecacie wzmacniacz abonencki i czy można z wyjścia OUT z zwrotnicy podpiąć bezpośrednio do wzmacniacza ?

marekns
Posty: 92
Rejestracja: 9 września 2015, o 18:51
Instalacja antenowa: ATX-107 + SWA 6000/6T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków Chorągwica 75 km

Re: Domowa sieć DVB-T

Post autor: marekns » 12 września 2015, o 17:04

@K63 - nie ma możliwości odbioru z Przechyby, mieszkam pod górą która zasłania mi Przechybe o bezpośrednim odbiorze można zapomnieć. Odbić też ani przy pomocy mapy i analizy profilów, ani praktycznie kręcą anteną się nie udało znaleźć. Po prostu sygnał w moim kierunku z Przechyby rozbija się na jednym ze szczytów pasma Radziejowej a góry przede mną są za niskie żeby ten sygnał odbić.

Odpowiedz