Sumowanie sygnału DVB-T i TV kablowej

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Sumator DVB-T i Data

Post autor: adac » 15 lipca 2014, o 10:46

Na początek najważniejsze: należy się dopisywać w istniejących tematach a podobne do twojego były wielokrotnie poruszane.
-------
Na tym schemacie: linia oznaczona jako DATA to kabel od twojego operatora ?

Moje propozycje:
- nic nie zmieniać w podłączeniu gniazda GMF 351 i przewodów od operatora chyba że chcesz coś namieszać, zrobić tzw. kaszanę a potem wzywać technika,

- nie dołączać żadnych żołtych modułów (?) wg tego schematu który wyrysowałeś,

- jeżeli chcesz zamienić sygnał tv od operatora > na DVB-T to zwyczajnie odłącz od telewizora przewód idący z gniazda i podłącz antenę, najlepiej zewnętrzną,

Jeżeli interesuje cię odbior tv z odydwu źródeł to poszukaj na forum postów 'sumowanie sygnału z tv kablowej i anteny'. W praktyce to nie jest sumowanie tylko przełączanie za pomocą dodatkowego przełącznika sygnałów (albo jeden albo drugi).

g_r_a_d
Posty: 3
Rejestracja: 14 lipca 2014, o 20:17

Re: Sumator DVB-T i Data

Post autor: g_r_a_d » 15 lipca 2014, o 12:32

Dzięki za odpowiedz.
Utworzyłem nowy temat ponieważ wydawał mi się dość specyficzny.

Sprecyzuję
Linia DATA to kabel od operatora, w tym przewodzie jest TV i DATA.
Dodatkowy moduł (?) (sumator sygnału) wydaje mi się konieczny ponieważ muszę "wpuścić" sygnał w jeden przewód, a następnie go rozdzielić na dwa, gdybym mógł podłączyć tv bezpośrednio z anteną, nie było by tematu.

Więc ponawiam pytanie, czy jest to w ogóle możliwe?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2366
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Sumator DVB-T i Data

Post autor: JaroslawMroczkowski » 15 lipca 2014, o 12:45

Z opisu wynika, że masz zwykłą "kablówkę z internetem". To nie TV i DATA tylko DVB-C.

Problem ten był już opisywany tu: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=1916

Proste sumowanie nie wchodzi w rachubę.
Nie wiesz które kanały TV są wykorzystywane w kablu. Mogą być te same co w DVB-T.
Jeśli przez swoje eksperymenty zakłócisz pracę sieci, choćby tylko sąsiadom, to nie tylko mogą Ci odciąć dostęp, ale jeszcze obciążyć sporymi kosztami. Poczytaj regulamin usług operatora.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Sumator DVB-T i Data

Post autor: adac » 15 lipca 2014, o 17:16

@ g_r_a_d:
Domyślam się skąd wziął się twój pomysł: chcesz podwójnie wykorzystać odcinek kabla który położył operator do gniazda, i 'wciąć' się w niego z sygnałem z anteny poprzez jakiś 'moduł'. Btw: odcinek do gniazda abonenckiego jest częścią sieci operatora i nie możesz zakładać tam swoich urządzeń bez jego zgody.

Argumenty masz już podane wyżej i znajdziesz w innych wątkach: jedyne sensowne wyjście -techniczne i formalne- to kupić i położyć swój kabel i uruchomić oddzielną instalację antenową. Z siecią operatora typu DATA/TV lepiej nie ekperymentuj z powodów technicznych (nie masz czym, nie wiesz jak) i nie tylko technicznych.

g_r_a_d
Posty: 3
Rejestracja: 14 lipca 2014, o 20:17

Re: Sumowanie sygnału DVB-T i TV kablowej

Post autor: g_r_a_d » 17 lipca 2014, o 05:51

@ adac
Jest dokładnie tak jak piszesz.
No trudno, będzie trzeba kombinować inaczej, bo na dodatkowy kabel nie ma miejsca.

Odpowiedz