Prośba o poradę w sprawie anteny

poxipol
Posty: 1827
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Proszę o pomoc w doborze anteny.

Post autor: poxipol » 27 maja 2016, o 22:27

W twojej konkretnej lokalizacji,odbiór można porównać do odbioru jak z anteny pokojowej w pomieszczeniu zamkniętym,gdzie jest nieco loterii i może decydować przypadek.
Dam ci taki przykład do podobnej sytuacji.
Teren zabudowany.Na balkonie zamontowana zmodyfikowana Tri Digit Televesa..
Wszystkie MUX-y odbierane są poprawnie.Problem tylko w tym że aby odebrać brakujący MUX konieczne jest niewielkie skręcenie anteny.
Jak by nie było jest to uciążliwe.
Można w takiej sytuacji dać drugą antenę i połączyć je zwrotnicą.
Jeżeli jest to możliwe,można rozwiązać w inny sposób.
19 el.Yagi,widoczna na twoim zdjęciu zachowuje się podobnie jak Televes
Po zamontowaniu siatki,poziom sygnału nieco spadł,przy jakości prawie takiej samej.
i znikła konieczność przestawiania anteny.
Po zamontowaniu LPD Log 5-69,parametry prawie identyczne jak z siatki.
Pozostała LPD z uwagi na to że wykonana jest w całości z aluminium,nie wymaga desymetryzacji i ma możliwość odbioru VHF w pol.V ( MUX-8 )

Dzisiaj przy okazji w podobnej sytuacji,przetestowałem 19 el Yagi,gdzie odbiór był poprawny z załamanego sygnału ( 4 kanały ) gdzie przed nadajnikiem jest nieco wyższy blok.
Po wykręceniu anteny plecami do nadajnika,poziom sygnału nieco wzrósł,a jakość skoczyła na 100%,bez wahań.
W tej sytuacji jakość odbioru się poprawiła z odbicia z innego bloku,niż jak poprzednio z załamania.

Dla uzupełnienia.
Zakłócenia w odbiorze,w takich sytuacjach może też powodować sygnał odbity dostający się z opóźnieniem.
W analogu było to widoczne jako przesunięcie echowe,skrośna mara.
Dlatego między innymi w antenach stosuje się różnego rodzaju reflektory.
Propagacja rozchodzenia się fal zmienia się w zależności od pory dnia,pogody.gdzie dobrze jest zapewnić sobie jakiś margines.

Nikt nie jest w stanie wskazać ci konkretnej anteny do twoich specyficznych warunków odbioru.Trzeba po prostu próbować.

Z przedstawionych trzech anten najlepsze parametry ma ATX-50.
Składa się z 4 anten Yagi pobudzanych synfazowo,dwóch dipoli całofalowych połączonych równolegle i elementu dopasowującego do znamionowej impedancji falowej.

Barcaa44
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2016, o 22:37

Pomocy, podłączenie anteny

Post autor: Barcaa44 » 26 listopada 2016, o 22:42

Witam
Mój problem wygląda następująco. Kupiłem sobie tv oczywiście z wbudowanym Dekoderem. Wszystko podłączyłem jak trzeba. I mój problem jest taki? Jak podłącżyłem przez zasilacz wzmacniający to nie ma wogole sygnału a jak bez zasilacza tylko przyloze masę i drut do gniazdka ro jest obraz ale przerywa . Dodam że zasilacz nowy a Antena była już wcześniej u mnie w skrytce . O co chodzi. ??

Z góry dzięki za pomoc

eter
Posty: 623
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: eter » 26 listopada 2016, o 23:57

Widocznie nie wszystko podłączyłeś jak trzeba.
Po pierwsze jaka to antena?
Po drugie, jeśli podłączasz zasilacz, to oczywiście masz wmontowaną płytkę wzmacniacza do zacisków anteny.
Antenę miałeś już wcześniej, więc może napięcie tego zasilacza jest nieodpowiednie do wzmacniacza (płytka przy antenie).
Podłączając sam przewód od anteny z pominięciem wtyczki z zasilaczem masz odbiór jedynie na samym przewodzie, ponieważ płytka wzmacniacza (o ile taką masz przy antenie), bez zasilania stanowi przerwę w obwodzie antenowym.
Jeśli natomiast masz przy antenie zamontowaną jedynie płytkę symetryzatora zamiast wzmacniacza, to oczywiście podłączając zasilacz do takiego układu nic nie uzyskasz.
Więc musisz dokładniej opisać jaką masz antenę, jaką płytkę przy niej (wzmacniacza czy symetryzatora), to będzie można coś więcej odpowiedzieć, bo tak to wróżenie z fusów.
Najprawdopodobniej odbiór będziesz miał właściwy, podłączając sygnał bezpośrednio z anteny (wówczas wyjmujemy płytkę wzmacniacza i zamieniamy ją na symetryzator, lub w ostateczności na próbę, kabel przykręcamy bezpośrednio do zacisków anteny) i zakończony normalnym wtykiem antenowym, czyli sprawdzamy sygnał na instalacji bez wzmacniacza, ta opcja jest najlepszym sposobem odbioru, przy założeniu, że mamy wystarczający sygnał.
Jeśli będzie zbyt slaby, wówczas trzeba instalacje zmodyfikować dołączając prawidłowo płytkę wzmacniacza i odpowiedni zasilacz pod względem napięcia do niego.
Zasilacz daje tylko napięcie do wzmacniacza, który powinien być przy antenie, dopiero wówczas ma to sens.

Barcaa44
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2016, o 22:37

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Barcaa44 » 27 listopada 2016, o 08:22

A wiec dodam wiecej szczegołów. WprowadzaLem sie rok temu. Wtedy poprzedni wlasciciel miał wszystko podciagniete. Powiesiłem tv włożyłem wtyczkę i dzialalo . Oczywiscie z zasilaczem. Wziąłem sobie nc+ także to wszystko ściąglem. Antene schowalem, zasilacz tez jest tylko sie koncowka zepsuła. Wiec wczoraj kupiłem zasilacz w obi. Nie działało pojechalem oddać. Kupiłem droższy w euro rtv i tez nic. Dlaczego np tez nie działa jak włożę wtyczkę od zasilacza ale samego zasilacza do prądu nie wkładam ? Tylko jak drut włożę bezpośrednio do tv ? Juz podaje parametry.ten stary zasilacz to typ dca-1a 230v imput 50hz 21mA output 2v100mA a ten nowy 12v/100mA imput 230v-50h max 25mA out 12v -100mA Antena: swa-2000/4t. Dodam że kupiłem kabel w obi ale był ocżywiscie do anteny ale drut jest nieco cienszy.

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Tomciosz » 27 listopada 2016, o 09:38

Płytka(przedwzmacniacz antenowy SWA 2000-4T) którą masz w antenie bez podania na nią zasilania, działa niczym tłumik sygnału. Prawie nic nie dojdzie z anteny do odbiornika.

Zastosowany zasilacz(poza pierwszym - aby na pewno tylko 2 V?) jest wystarczający, wydatek prądowy 100 mA w większości przypadków wystarczy.

Kabel antenowy powinien być jakoś opisany na izolacji. Co tam jest napisane?

Barcaa44
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2016, o 22:37

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Barcaa44 » 27 listopada 2016, o 09:53

Sory. Fakt zasilacz 12v kabel 0.5/4.4

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Tomciosz » 27 listopada 2016, o 09:59

Masz suwmiarkę? Bo jeżeli żyła główna jest 0,5 mm to jest stanowczo za mała, zazwyczaj powinna mieć koło 1 mm. Natomiast średnica zewnętrzna od 6,8 mm, ale to już różnie z tym bywa.

Barcaa44
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2016, o 22:37

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Barcaa44 » 27 listopada 2016, o 10:15

Podłączyłem przez kabel gdzie mam antene nc i działa teraz z wtyczka od zasilacza ale jak podłącze zasilacz obraz znika. No i bez zasilacza na kanalach hd trochę obraz ucieka. Dobra kabel do duszy. Juz wiemy ale dlaczego obraz znika z chwilą włączenia zasilacza ?

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Tomciosz » 27 listopada 2016, o 10:26

Jakla to antena? "siatka"?

Bo SWA2000/4T to nie oznaczenie anteny. ;) No i ważna jest miejscowość(miejsce) odbioru, oraz z jakiego nadajnika. Bez tego to wróżenie z fusów.

Barcaa44
Posty: 5
Rejestracja: 26 listopada 2016, o 22:37

Re: Pomocy !!!!! Problem z odbiorem

Post autor: Barcaa44 » 27 listopada 2016, o 10:33

Siatka. Mieszkam w lesznie wlkp i ciągne sygnał z mosiny 50 km z tąd.

pawlo432
Posty: 1
Rejestracja: 7 maja 2017, o 17:30

Czy ta antena będzie dobra?

Post autor: pawlo432 » 7 maja 2017, o 17:33

Chciałbym się spytać czy ta antena będzie dobra do Samsunga 32 całe a jeżeli nie to jaką inną byście polecili. Zależy mi na antenie pokojowej gdyż nie mam możliwości zainstalowania na zewnątrz. http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/cyfrowa-antena-pokojo ... 31595.html

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Posty: 49
Rejestracja: 7 grudnia 2014, o 14:23
Odbiornik: VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2
Instalacja antenowa: Mabo 150
Diora 90
Televes Q90AL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Czy ta antena będzie dobra?

Post autor: Fotodetektor » 7 maja 2017, o 17:43

Mieszkasz 1km od nadajnika to będzie dobra. :lol: :lol:

showmen
Posty: 16
Rejestracja: 31 lipca 2012, o 23:36
Odbiornik: Samsung LE32C450
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo - SZCZECIN

Pytania dotyczące anteny na bloku

Post autor: showmen » 18 maja 2017, o 12:14

Witam, o odpowiedź na kilka pytań dotyczącej anteny wspólnej na bloku:

1. Czy antena nr 1 służy do odbioru radia?
2. Czy któraś z tych anten nr 2, 3 lub 4 umożliwia odbiór mux-8?
3. Chciałem się upewnić więc pytam czy antena nr 2 skierowana jest na odbiór w lewą strunę, czy antena nr 3 skierowana jest na odbiór w prawą stronę, czy antena nr 4 skierowana jest na odbiór w lewą stronę? Odpowiedź wyjaśni mi w 100% na jaki nadajnik jest poszczególna antena ustawiona!!!
4. Proszę napisać jaki mux odbiera antena nr 2, 3, 4 np. antena nr 2 mux: 1, 2 i 3, antena nr 3 tylko mux-4?

Obrazek

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 238
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Pytania dotyczące anteny na bloku

Post autor: Acid » 18 maja 2017, o 12:31

1. Tak ale zakresu AM
2. Nie
3. Nie za bardzo rozumiem pytanie, w każdym razie antena w środku jest skierowana w przeciwnym kierunku do pozostałych
4. A to powie Ci tylko wróżka, znając dokładną lokalizację można by coś wydedukować.

showmen
Posty: 16
Rejestracja: 31 lipca 2012, o 23:36
Odbiornik: Samsung LE32C450
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo - SZCZECIN

Re: Pytania dotyczące anteny na bloku

Post autor: showmen » 18 maja 2017, o 12:38

Czyli podsumowując na żadnych z tych anten nie odbiorę mux-8 i radia na częstotliwości FM? Więc do odbioru mux-8 musi wspólnota dołożyć antenę, jesteś pewny?

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 238
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Pytania dotyczące anteny na bloku

Post autor: Acid » 18 maja 2017, o 15:35

Podsumowując jestem pewny :) Zainstalowane anteny są antenami na pasmo UHF w dodatku są to prawdopodobnie anteny wąskopasmowe i pracują na określonej grupie kanałów. MUX 8 jest nadawany w paśmie VHF.

poxipol
Posty: 1827
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Pytania dotyczące anteny na bloku

Post autor: poxipol » 18 maja 2017, o 17:30

Tutaj kolega ma rację są to anteny wąskopasmowe-profesjonalne,jeszcze za czasu analogu.
W takich instalacjach nie montowano szerokopasmowych anten UHF.
Szerokopasmowa 21-60 nie spełnia norm jako antena profesjonalna.
Podobnie szerokopasmowa VHF 5-12,której nie ma.

Układ anten może sugerować że instalacja była dostosowana do odbioru niemieckich programów,względnie dodatkowych programów,jak bywało za analogu.

834
Posty: 5
Rejestracja: 13 stycznia 2017, o 20:02
Odbiornik: LG 43" LED 43LH510V
Instalacja antenowa: Antena Kierunkowa Opticum DVB-T AX 1000 Combo VHF UHF LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Zielona Góra/Wichów

Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: 834 » 8 lipca 2017, o 15:52

Cześć,

kupiłem zestaw antena + wzmacniacz + zasilacz (antena Dipol 15/5-12/21-60 DVB-T +Wzmacniacz APL-109e +Zasilacz 12V z separatorem)

Zainstalowałem zestaw i wszystko chodziło dobrze. Bez problemu odbierałem wszystkie MUXy, włącznie z programami MUX-8 w polaryzacji pionowej. Nagle pewnego dnia pojawiły się zakłócenia i odbiór programów przestał działać.

Kiedy włączę w TV automatyczne wyszukiwanie kanałów, skaner znajduje tylko 7 kanałów! Głównie z MUX-1. Kiedy zepnę telewizor z anteną "na krótko" (z pominięciem wzmacniacza) telewizor znajduje 27 kanałów ale większość nie działa przez brak sygnału.

Sprawdziłem wszystkie wtyki i końcówki - wszystko wygląda ok. Ale telewizja nadal nie działa. Gdzie może być problem?

Obrazek

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 151
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: Jingiel » 8 lipca 2017, o 16:41

Na początek sprawdziłbym zasilacz

poxipol
Posty: 1827
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Nagle... brak sygnału? Problem ze wzmacniaczem? Anteną?

Post autor: poxipol » 8 lipca 2017, o 16:53

Zestaw ten raczej nie ma nic wspólnego z profesjonalnym wykonaniem.
Antena VHF to taka obcięta Dipol 7/5-12,gdzie pozostał jedynie dipol z biernym elementem dopasowującym o zysku -1 - 0 dB
UHF jest do przyjęcia.
W tej konfiguracji przy pol.V powinna być montowana na poziomym wysięgniku 60 cm

Aby coś wywnioskować,powinno się podłączyć po kolei anteny z pominięciem zwrotnicy i wzmacniacza z użyciem odpowiednich symetryzatorów.

Odpowiedz