Prośba o poradę w sprawie anteny

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

TELMOR pisze:Nie widzę przeciwwskazań.
Ten rodzaj przepuszcza napięcie na jednym wyjściu (do tego wyjścia musisz podpiąć ten TV, który poda napięcie lub zasilacz ze zwrotnicą/separatorem). Wzmacniasz "wepniesz" pomiędzy antenę a rozgałęźnik.
zamówiłem LNA 101 ze wzmacniaczem regulowanym zobaczymy czy coś się polepszy.
Strsznie mnie to dziwi że do tej pory zakłócenia były od małych pierdziawek i na wszystkich muxach a teraz dość że motorki trochę zakłócają to jeszcze mux 3 szwankuje ....

poxipol
Posty: 1924
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: poxipol »

Można piać i pisać,a i tak większość będzie sugerować że na zakłócenia najlepszy jest przedwzmacniacz,czy rozgałęźnik aktywny.

Na zakłócenia komunikacyjne nie ma filtrów,chyba że do tych pierdziawek je się wstawi.
Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie anten o dobrych właściwościach dyskryminacyjnych.względnie układów synfazowych złożonych z tych anten,w celu maksymalnego zawężenia wiązki promieniowania.
Inne ukierunkowanie anteny,lub zmiana jej miejsca

Dla przykładu.
I piętro przy ruchliwej ulicy z trakcją tramwajową.
Niestabilna jakość sygnału,zwłaszcza na MUX-3 K 50 ( różne anteny )
Stabilny odbiór zaczynał się późnym wieczorem.
Rozwiązaniem okazało się przeniesienie anteny na drugą stronę bloku i odbiór sygnału z przeciwnej strony z odbicia.

Należy również dodać że MUX-3 ze względu na wysoką częstotliwość nadawania,równie dobrze może być zakłócany przez LTE,co coraz częściej się zdarza.
Największą głupotą jest w takich sytuacjach stosowanie elementów wzmacniających,które jeszcze bardziej potęgują te zakłócenia.
PS
Może kol. Telmor zaproponuje jakiś szerokopasmowy transformator rozwidlający do anten synfazowych.

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Pomijając już te zakłócenia od pierdziawek. Co mogło wpłynąć na na pogorszenie sygnału x z mux 3? Przyczym sygnał z mux 1 i mux 2 pozostał nie zmieniony czyli jest ok. Dodam jescze że problem jest tylko na odbiornik gdzie jest ariva t650i na drugim tv ma wbudowany dekoder sygnał na mux 3 jest ok. O co chodzi?

poxipol
Posty: 1924
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: poxipol »

Źle dobrany rozgałęźnik do instalacji pasywnej-większe tłumienie i bardziej podatny na uszkodzenie ze względu na przejście stałoprądowe.
Arivy mają fabrycznie włączoną funkcję zasilania wzmacniacza,trzeba ją wyłączyć.
Mógł ulec uszkodzeniu rozgałęźnik.
Trzeba sprawdzić styki połączenia.Na próbę zamienić odbiorniki,wykonać połączenie z pominięciem rozgałęźnika.
To tak na wstępie.

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

poxipol pisze:Źle dobrany rozgałęźnik do instalacji pasywnej-większe tłumienie i bardziej podatny na uszkodzenie ze względu na przejście stałoprądowe.
Arivy mają fabrycznie włączoną funkcję zasilania wzmacniacza,trzeba ją wyłączyć.
Mógł ulec uszkodzeniu rozgałęźnik.
Trzeba sprawdzić styki połączenia.Na próbę zamienić odbiorniki,wykonać połączenie z pominięciem rozgałęźnika.
To tak na wstępie.
Rozgałęznik był dobrany wg. zaleceń tu na forum z tym że była mowa że indukcyjny będzie lepszy. Zadecydowało to że musiał byc zastosowany na zewnątrz i dlatego wybrałem ten. Od zakupu anteny czyli jakieś 6 miesięcy wszystkie muxy odbieraly dobrze. A teraz tylko mux 3 szwankuje. Muszę porobić parę testów jescze. Z tego co do tej pory ustaliłem to na jednym tv (ariva) gdzie mux 3 spada z jakością bez rozgałęznika jest podobnie. sprawdzając kable od TV przy rozgałęzniku, na jednym (ariva) było napięcie (w ariva wylaczone) a na drugim kablu nie. To normalne? Dodam jescze że jescze wczoraj nie szło oglądać mux 3 na nim a dzisiaj już jest lepiej tzn. obraz co jakiś czas szatkuje ale przynajmniej obraz jest. Powoli ta tv dobija mnie...
Duża jest strata na jednym łączeniu że sobą dwoch kabli?

poxipol
Posty: 1924
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: poxipol »

Można przypuszczać że u ciebie wystąpił problem internetowego LTE.
DLACZEGO W JEDNYM ODB.JEST DOBRZE A W DRUGIM PROBLEMY.
Różne odbiorniki o różnych parametrach.
Jeżeli np poziom zakłóceń jest mały,odbiornik o gorszej czułości głowicy może wytłumić sygnał zakłócający na tyle że zniknie,a użyteczny będzie wystarczający.
Może też być problem wnikania zakłóceń bezpośrednio do odbiornika.
Nieraz wytłumienie sygnału na pasywnwj antenie daje rezultat.
Może też wystąpił problem synchronizacji nadajników k 50-Limanowa,Tarnów
Arivy gorzej sobie radzą z synchronizacją

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Ten drugi tv na którym muxy chodzą wszystkie ma już W sobie tuner, ale na nim nie mam jak sprawdzić sygnału. Co do LTE to mam antenę na balkonie na drugiej ścianie budynku. Korzystam w domu z LTE.
A co z tym napięciem na kablu, może być czy nie powinno? I jak z tym łączeniem kabli? Duże są straty?

poxipol
Posty: 1924
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: poxipol »

W instalacji pasywnej jaką posiadasz,nie powinno być napięcia prądu stałego.
Jeżeli istnieje należy je wyłączyć na którymś z odbiorników.
Parametry sygnału są u ciebie wystarczające.
Tak jak przypuszczałem problem leży po stronie LTE.Tu raczej korzystniejsze jest osłabienie sygnału,niż jego wzmocnienie.
Miałem taki przypadek k/Łapanowa,gdzie po zamontowaniu CP z LTE K 50 całkowicie zniknął z anteny siatkowej ze wzm.
Poradziłem wstawić symetryzator,sygnał wskoczył z szatkowaniem.
Jeżeli posiadasz antenę LTE powinna być o bardzo dobrych parametrach-kierunkowa z reflektorem aperiodycznym i o bardzo dobrym współczynniku promieniowania głównego do wstecznego.
Do jednego z odbiorników sygnał może wnikać bezpośrednio z ominięciem instalacji.
Oprócz tego mamy dostępne różne filtry LTE

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Co do napięcia to napewno jest jest na kablu od arivy pomimo wyłączenia w urządzeniu- coś jest chyba nie tak. Co do anteny LTE była juz zamontowana i wszystkie muxy działały. Czy ma wpływ to że kable od anteny LTE idą razem z kablami od anteny? Bo tak jest u mnie. Ta antena dvbt która mam ma już chyba jakiś filtr LTE ,czy się mylę?Jaki jescze filtr radził byś zamontować i gdzie musiałby być zamontowany?
Nierozumiem tylko jednego, dlaczego teraz a nie odrazu po instalacji anteny dvbt wystąpiły takie problemy? Mam ją już przecież około 6 miesięcy.

poxipol
Posty: 1924
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: poxipol »

Ułożenie kabli względem siebie ma ogromne znaczenie,ze względu na ekranowanie i nie tylko.
Mając antenę LTE,jesteś obiektem odbiorczym i nadawczym.
W LTE stosuje się koncentryk 50 omowy,lub w niektórych przypadkach 75 oma z elementami dopasowującymi.

Problemem u ciebie może być bliskość kabli obok siebie.
U siebie miałem podobny problem,gdzie dwa kable były obok siebie tylko 60 cm ( przejście przez ścianę Sat i tensometria 800 MHz ) Programy z sata w polaryzacji V były zakłócane.Po oddzieleniu problem zniknął.

Dlaczego problem pojawił się teraz?
Modem LTE cały czas łączy się ze stacją bazową,poziom sygnału wyjściowego powinien dobierać automatycznie w zależności od odległości do bazy i od posiadanej anteny.
Mogła się zmienić stacja bazowa jej parametry,względnie nieco osłabła własna instalacja LTE i poziom sygnału wyjściowego z modemu się zwiększył.

Antena którą posiadasz ma tzw naturalny filtr LTE,czyli ograniczenie pasma powyżej 60 k LTE jest na 64 k.
Są lepsze i gorsze filtry LTE,te lepsze to już kwota ok 300 zł.
W twoim przypadku w pierwszej kolejności filtr wpina się między symetryzatorem a rozgałęźnikiem.

Jeżeli napięcie zasilania wychodzi z odbiornika,to z symetryzatora robi się dodatkowo grzałka.Mogło się coś uszkodzić jeżeli nie da się go wyłączyć.

Po prostu THE BEST.....

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Ok to pozostało mi testowanie tego co mam. Zobaczymy jak przyjdzie lna z zasilaczem . dzisiaj mux 3 odbiera całkiem nieźle. A tak na marginesie jaki tuner dvbt bez dodatkowych bajerów byś polecił zamiast ariva t650i ( jak ona faktycznie puszcza napięcie to będzie do wymiany). Pojawił się się Chyba jego następca a może jakaś inna marka?

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Moje kolejne testy wykluczają całkowicie problemy z rozgaleznikiem. Przegięcie kabli, podłączenie bezpośrednie i cały czas na jednym tv co jakiś czas jest problem z mux 3 z chorągwicy, Kanal 50. Tak się zastanawiam nad kupnem filtra LTE. Czytałem trochę o tym i dobrym rozwiązaniem było by wpiecie go najbliżej odbiornika. Czy coś takiego było by ok :

http://www.[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/ShowItem2.php?item=4898881981

Czy może szukać czegoś lepszego?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2920
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: K63 »

A robiłeś test wyłączając na chwilę zasilanie LTE?
Ja co prawda nie mam LTE, tylko "radiówkę", ale przez pewien okres takie ustrojstwo wycinało mi część pasma w okolicy k. 50. Nie miałem sygnału na k. 49 (słowacki Mux-1), k.50 (mux-3 Tarnów), k.52 (mux-1 Rzeszów). Wyłączenie zasilania usuwało problem. Tylko poprawienie parametrów jakościowych sygnału tv na tych kanałach umożliwia obecnie odbiór, ale widać spadek jakości gdy NS M5 jest włączony.
Z zakłóceniami LTE spotykam się coraz częściej przy instalacjach tv-sat. W tym wypadku pomaga odsunięcie routera/anteny od instalacji lub odbiornika.

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

K63 pisze:edit
Jak będe miał mozżiwość to sprawdzę czy pomaga wyłączenie. Tak czy siak LTE musi być i przeniesienie całej instalacji nie wchodzi w grę. W okolicy mam parę nadajników z LTE i na 800 również jest . Sam odbieram z czestotliwości 1800 . Zeby było bardziej pod górę router z modem stoi obok dekodera dvbt a kable z anteny LTE i anteny dvbt idą równolegle kolo siebie na odcinku około 5 m . Jak bym wiedział wcześniej na pewno instalacje zrobiłbym inaczej .

Ma ktoś jakieś doświadczenie z filtrami LTE? Jaki by się sprawdził wpięty zaraz za odbiornikiem w cenie 50-100 zł ? Czy już tylko ceramiczne ...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2016, o 08:26 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

malojk pisze:
K63 pisze:A robiłeś test wyłączając na chwilę zasilanie LTE?
Ja co prawda nie mam LTE, tylko "radiówkę", ale przez pewien okres takie ustrojstwo wycinało mi część pasma w okolicy k. 50. Nie miałem sygnału na k. 49 (słowacki Mux-1), k.50 (mux-3 Tarnów), k.52 (mux-1 Rzeszów). Wyłączenie zasilania usuwało problem. Tylko poprawienie parametrów jakościowych sygnału tv na tych kanałach umożliwia obecnie odbiór, ale widać spadek jakości gdy NS M5 jest włączony.
Z zakłóceniami LTE spotykam się coraz częściej przy instalacjach tv-sat. W tym wypadku pomaga odsunięcie routera/anteny od instalacji lub odbiornika.
Jak będe miał mozżiwość to sprawdzę czy pomaga wyłączenie. Tak czy siak LTE musi być i przeniesienie całej instalacji nie wchodzi w grę. W okolicy mam parę nadajników z LTE i na 800 również jest . Sam odbieram z czestotliwości 1800 . Zeby było bardziej pod górę router z modem stoi obok dekodera dvbt a kable z anteny LTE i anteny dvbt idą równolegle kolo siebie na odcinku około 5 m . Jak bym wiedział wcześniej na pewno instalacje zrobiłbym inaczej . Antenę LTE mam taką : http://www.cybertech.com.pl/p125,antena ... -e398.html

Ma ktoś jakieś doświadczenie z filtrami LTE? Jaki by się sprawdził wpięty zaraz za odbiornikiem w cenie 50-100 zł ? Czy już tylko ceramiczne ...

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Dzisiaj spróbowałem podpiąć po instalacje gdzie szwankuje mux 3 ( kanał 50 chorągwica) odbiornik czyli tv z wbudowanym dekoderem dvbt na którym mux 3 chodzi znacznie lepiej ( przypomnę ze sygnał jest rozdzielany na dwa odbiorniki) i co się okazało że na tym kablu gdzie pracuje ariva t650i, odbiornik z wbudowanym dekoderem również nieźle sobie radzi. Czyli to nie wina kabli oraz bliskiego ich ułożenia z kablami od LTE. To albo tuner w tym TV ma słabszą głowicę albo mocniejszą. Na pewno jedno z tych dwóch :) Jak sądzicie ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2920
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: K63 »

Oczywiście dekodery w porównaniu z telewizorami to sprzęt stosunkowo prymitywnej konstrukcji. W wielu wypadkach bez korekcji i filtrów na wejściu antenowym. A i wśród telewizorów jest różnie. Są takie co dobrze, ale także i takie co gorzej radzą sobie z mocnym sygnałem, także zakłócającym - w tym SFN.
Ostatnio w Limanowej poprawiałem antenę ustawioną na Chorągwicę. Przekręcenie jej o dosłownie kilka milimetrów powodowało poprawę sygnału na mux-3, a degradację na mux-2 i odwrotnie. Mux-1 był najmniej wrażliwy na zmianę ustawienia anteny. Mimo wielu wysiłków, jakość sygnału mux-2 i 3 pozostawiała jednak (wg miernika) poniżej normy (BER E-02/E-04), a MER był praktycznie na pograniczu odbioru (22-23 dB). A jednak tv Sony pokazał na wszystkich mux-ach jakość 100%!
U Ciebie kłopoty z odbiorem wynikają prawdopodobnie z bardzo niskiej wartości MER. Wystarczą nieduże zakłócenia, by ten parametr ulegał obniżeniu do wartości granicznej (klif cyfrowy), co powoduje pikselozę lub zaniki obrazu.

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Ten tv z tunerem to też Sony. Czyli tak, potrzebuję lepszego dekodera. Jakieś sugestie co mogło by zastąpić fergusona t650i(bez dodatkowych bajerów ) ?
Rozważam jescze jedna opcje tylko nie wiem czy się uda a mianowicie spróbować złapać sygnał z Tarnowa z Góry św. MARCINA. Nadajnik 50 kw odległość 46 km lub Krosno sucha Góra - nadajnik 100 kw, odległość około 100 km, tylko te góry....ta antena co mam będzie chyba za slaba

malojk
Posty: 53
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:24
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kossztowy

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: malojk »

Widzę słabe zainteresowanie tematem ale walczę dalej :). Zamontowanym dzisiaj lna 101. Sygnał na wszystkich mux ach skoczył o kilka procent w górę. Mux 3 podniosło sie z 70 do 73 dla siły a jakość pozostała bez zmian 90% i skacze w dół. Czyli problem jak był tak jest.... Próbować z mocniejszym wzmacniaczem, jak sądzicie?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2920
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Prośba o poradę w sprawie anteny

Post autor: K63 »

malojk pisze: Próbować z mocniejszym wzmacniaczem, jak sądzicie?
Bez sensu - tylko wzmocnisz sygnał zakłócający. Musisz szukać lepszej jakości, a nie silniejszego sygnału.
Nic nie piszesz czy wyłączyłeś zasilanie routera/anteny LTE i jaki był tego efekt.

Odpowiedz