Telmor ASR-860

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Telmor ASR-860

Post autor: wandosu » 21 kwietnia 2012, o 14:48

Spoko kilkanaście lat temu ją zasadziłem kilku centymetrową wyrosła na 13m,14m
antena jest po środku tam ledwie co się rusza wyżej nie dawałem bo cienka

DVBManiak

Re: Telmor ASR-860

Post autor: DVBManiak » 21 kwietnia 2012, o 14:48

He, no rzeczywiście ciekawie z tym drzewem :). Z twoich wyników wygląda na to, że działa dobrze to zasilanie 5V. Czyli wszystko jasne.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Telmor ASR-860

Post autor: wandosu » 21 kwietnia 2012, o 15:16

Czyli tunery; Cruger i Cable Tech dają rady na +5V miałem droższego z tych dwóch Technisata i za Chiny nie chciało iść na +5V

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Telmor ASR-860

Post autor: Bartt » 21 kwietnia 2012, o 15:52

@ wandosu

Ja bym na twoim miejscu zrobił sobie jakąś rozłączkę burzową na kablu antenowym. Przykładowo przy samym drzewie lub przy wejściu przewodu do budynku, tak aby przy zbliżającej się burzy lub dłuższej nieobecności odłączyć antenę od reszty instalacji ;).

No i kable powinny isć częściowo wzdłuż pnia drzewa, bo w tej konfiguracji narażone są na uszkodzenie przez wiatr.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2770
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Telmor ASR-860

Post autor: K63 » 21 kwietnia 2012, o 21:03


Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Telmor ASR-860

Post autor: nkp123 » 21 kwietnia 2012, o 21:33

Niestety zabezpieczenie przeciwprzepięciowe w przypadku bezpośredniego trafienia piorunem w antenę może się nie sprawdzić - prąd będzie za duży. Dlatego ja zawsze i tak odłączam TV od instalacji antenowej w trakcie burzy.

DVBManiak

Re: Telmor ASR-860

Post autor: DVBManiak » 21 kwietnia 2012, o 21:42

Ja też odłączam antenę. To jedyne bezpieczne rozwiązanie. Z innymi różnie bywa.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Telmor ASR-860

Post autor: wandosu » 22 kwietnia 2012, o 10:06

Zawsze wyciągam Anteny z Tunera czy TV
Dlatego nie chciałem żeby zasilacz cały czas chodził z doby na tydzien z tygodnia na miesiąc ma się wlączać tylko jak tuner potrzebuje czyli z pilota (jak żarówka w lodowce :P )
Kabel ułożę jeszcze to na szybko było.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Telmor ASR-860

Post autor: Wojewoda82 » 22 kwietnia 2012, o 11:09

Ja mam antenę pod dachem, wiec jedyne co odłączam to kabel od listwy komputera i od listwy TV. Mieszkam w jednym z najwyższych budynków w mojej małej miejscowości. Budynek nie posiada instalacji odgromowej, ale obok (30 metrów) jest budynek podstacji trafo(tak samo wysoki jak mój dom) który ściąga wszystkie pioruny :D Gdybym wystawił antenę na zewnątrz na dach to bym chyba w lecie co tydzień kupował nową antenę (i) tv.

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Telmor ASR-860

Post autor: kaliope » 14 maja 2012, o 16:38

kolega chce mi podarować tę antenę...tylko powiedzcie mi, jeśli wypnę zasilacz z gniazdka w tej antenie to naturalnie nie bedzie obrazu. A co bedzię jeśli całkiem wyrzucę ten wzmacniacz? Jest akurat przy samej wtyczce, wiec można go wyrzucić, łądnie zakończyć kabel wtyczką na e'F'ce ....tylko właśnie, czy będzie łądny odbiór dvbt na tym telmorze bez wzacniacza? Mam 15 km do nadajnika.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Telmor ASR-860

Post autor: m@rtops » 14 maja 2012, o 16:45

wzmacniacz (przed wzmacniacz) masz w puszce anteny a przy zasilaczu masz wtyczkę z separatorem :)
myślę że ta antena nie jest aż tak inna ;)

edit
a dokładnie to jest wzmacniacz do asr 860
Obrazek

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2770
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Telmor ASR-860

Post autor: K63 » 25 marca 2014, o 21:52

W swojej starej ASR P25 postanowiłem zmontować symetryzator. Prawdę mówiąc jeszcze niedawno sporo było tego w sklepach, ale ostatnio mają go w ofercie tylko nieliczni. Postanowiłem zadzwonić do jednego ze sklepów, który oferuje sporo wyrobów Telmora i zapytałem czy mają takowy symetryzator w sprzedaży. Odpowiedziano mi że Telmor nie produkuje już tych symetryzatorów, tylko same wzmacniacze. No to zapytałem co mam zamontować w antenie aby była pasywna. Otrzymałem odpowiedż że ... przedwzmacniacz ! Ponoć nowe przedwzmacniacze Telmora po odłączeniu zasilania przejmują funkcję symetryzatora. Czy ktoś z Was może to potwierdzić, bo nigdzie nie mogę znależć na ten temat informacji.

maziizam
Posty: 27
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 21:08
Odbiornik: Toshiba 55wl968
Instalacja antenowa: opticum 1000 ze wzmacniaczem oraz telmor p25
Nadajnik - obiekt nadawczy: W. Sk, K. Kos, R. chw, Ż. Kriz, Ostrava

Re: Telmor ASR-860

Post autor: maziizam » 25 marca 2014, o 23:21

Wystarczy tylko podepnąć kabel antenowy za dławikiem (częścią wzmacniacza która jest de fa-kto symetryzatorem)

michal_TT
Posty: 8
Rejestracja: 29 kwietnia 2014, o 15:11
Odbiornik: Wszystkie :)
Instalacja antenowa: Wiele ich było
Nadajnik - obiekt nadawczy: zależy jaka antena

Re: Telmor ASR-860

Post autor: michal_TT » 3 czerwca 2014, o 00:15

K63 pisze: Odpowiedziano mi że Telmor nie produkuje już tych symetryzatorów, tylko same wzmacniacze. No to zapytałem co mam zamontować w antenie aby była pasywna. Otrzymałem odpowiedż że ... przedwzmacniacz !
Wszystkie płytki są u nas dostępne, Pasywna, P15, P20, P25.

;)

Nuk
Posty: 1
Rejestracja: 27 sierpnia 2014, o 08:57
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy

Re: Telmor ASR-860

Post autor: Nuk » 27 sierpnia 2014, o 08:59

michal_TT

A mogę prosić info gdzie można kupić wersje pasywną ? lub ewentualnie jaki jest numer producenta ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2770
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Telmor ASR-860

Post autor: K63 » 27 sierpnia 2014, o 12:38

michal_TT tak mi napisał:
michal_TT pisze:Płytki są dostępne wszystkie w granicach do 27 zł.

Jeśli chodzi o ASR i o działanie jako baypass czyli antena działa jako pasywna w momencie kiedy nie podamy napięcia na antene to prawda, ale działa to tylko w wersjach LTE czyli ASR IQ LTE i ASR Classic LTE.

Linka nie ma do tych płytek, mamy po prostu jeszcze zapasy płytek od ASR-860 i ASR Max HD. a Te były produkowane jako 15 dB i 25 dB

ASR Clasic ma wzm. 20 dB i działa na 5/12 V
Pozdrawiam
Michał
W profilu kol @michal_TT figuruje adres http://www.telmor.pl/, więc musisz dzwonić/pisać do producenta.

Odpowiedz