Antena siatkowa

_chris_

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: _chris_ » 10 grudnia 2010, o 23:18

Dig Dug pisze:1) w opisie producenta jest polaryzacja H czyli nadal jest nie za bardzo pod V TVP1 u mnie.
to trzeba się pytać, gdyż część z nich ma możliwość montażu części VHF w polaryzacji pionowej, a części UHF w poziomej. Jak się rozejrzysz po dachach, to powinny takie wisieć gdzieś w twojej okolicy. Albo, jak pisałem dwie osobne plus zwrotnica i ewentualnie wzmacniacz - wtedy możesz powiesić dwie krótkie yagi.
Dig Dug pisze:2) jeżeli i tak by się nadała, to ma 130 cm. Jak bym chciał ją max schować, to czy montaż ma uchwycie ściennym we wnęce balkonowej (wystawałaby 30 cm poza barierkę balokonu) będzie dawał dobry efekt ?? Kierunkowość i czyste pole przed nią byłaby nadal zachowana.
co do zasady powinno być oczywiście gorzej niż przy montażu zaokiennym, ale wszystko zależy od konkretnego balkonu, kierunku i anteny. W sumie nie musi być znacząco gorzej, ale to tylko próby mogą pokazać. I pamiętaj, że w takiej sytuacji może być istotne miejsce montażu anteny w obrębie balkonu - może być i tak, że przyzwoity odbiór będzie tylko w jednym, jedynym miejscu. Oraz druga sprawa, w zasadzie chyba jeszcze istotniejsza. Otóż przy analogu antenę ustawia się w takich warunkach głównie pod kątem minimalizacji odbić, zaś przy cyfrze pod kątem jakości sygnału cyfrowego, a to oznacza, że kierunki mogą być całkiem różne... Tu masz zaletę systemu na dwu antenach - można je ustawiać niezależnie dla 1 i 2 pod kątem jakości tych sygnałów.
Dig Dug pisze:Inna sprawa. Z prezentowanych na dipolu anten pod VHS (tvp1) wszystkie są z polaryzacją H. Czyli co, należałoby je montować obracając o 90 stopni ?? żeby dipol robił się pionowy ??
Tak, anteny na VHF są przystosowane do montażu odpowiednio do polaryzacji poziomej H (dipol ułożony poziomo) lub pionowej V (dipol ułożony pionowo) poprzez obrót całej anteny.
Dig Dug pisze:Kolejny wariant. Załóżmy, że montuje sobie yage tylko pod TVP2 i DVB-t. Ale ..... nie daje jej na balkon, tylko ustawiam na strychu i celuje w okienku na nadajnik. Czy jest sens bawić się w ogóle w takie coś ? Załóżmy, że zainwestuje w taką http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A3380.htm wygląda na porządny sprzęt co do UHF...
tego typu antena w ogólności potrzebuje pustej przestrzeni wokół siebie aby utrzymać parametry. Na strychu może być różnie, może być tak, że straci niektóre kanały, a na innych może zyskać. Loteria. Na strych to raczej krótsze yagi, logoperiodyczne lub siatki - zwykle lepiej sprawują się w zamkniętych przestrzeniach.
Dig Dug pisze:Kolejne pytanie, do anten kierunkowych potrzebuje wzmacniacza?, czy sadzisz ze pochodzą na symentatorze ??
do cyfry, przy montażu zaokiennym powinny wystarczyć same pasywne, z symetryzatorem. Do analogu raczej nie. Tu tylko próby. A zacząć i tak powinno się od pasywnych.
Dig Dug pisze:Zamiennie anteny pokojowej mam zwykłe teleskopy w formie litery V jak od radia, same bez wzmocnienia i tvp2 odbiera super, jedynka ma odbicia i przebarwienia (słabawo).
Taki to już urok anten wewnętrznych, choć teleskopy w 'V' to właśnie powinny lepiej odebrać 1 na k12 niż 2 na UHF-ie. Ale tu nie ma reguły...

lpf1972
Posty: 215
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 12:38
Odbiornik: LE40B650, Ariva T50
Instalacja antenowa: ASR860P25 (pod dachem ceramicznym)+ antena SAT, rozdzielnia HDTV Center plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno / Kisielice

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: lpf1972 » 15 grudnia 2010, o 15:52

Jeśli koniecznie chcesz odbierać u siebie TVP1 (analog polaryzacja V) + pozostałe kanały (analog TVP2 i DVBT - polaryzacja H), to nie masz wyboru - muszą być dwie anteny - powodem są oczywiście różne polaryzacje.

Dla TVP1 wydaje mi się że mógłbyś użyć zwykłej yagi na pasmo VHF montując ją w pionie. Jeśli w ogóle odbiera Ci na antenie pokojowej (teleskop) i to w kolorze, to poziom sygnału jest u Ciebie niezły.

Dla pozostałych kanałów na paśmie UHF warto spróbować nabyć tą antenę. Jeśli uważasz że za długa, to sprawdź jakość odbioru po zdjęciu kilku direktorów (zaczynaj od końca najdalej od symetryzatora. Jak dojdziesz do akceptowalnego rozmiaru jednocześnie przy dobrym odbiorze, piłka do metalu w 5 min. dostosuje antenę do potrzeb.

Oczywiście, aby to puścić jednym kablem musisz nabyć zwrotnicę antenową. Jak sygnał będzie za słaby wtedy dołóż wzmacniacz antenowy (tylko na UHF, tylko na VHF lub jeżeli i tu i tu sygnał za słaby to między zwrotnicą a TV).

Koszt powyższego zestawu to raptem ok 70 zł + przesyłka (+ ewentualnie wzmacniacz antenowy).

Nie przejmuj się i wyrzuć tą instalację na strych!

Moja antena (ASR860P25) od ponad roku jest pod dachem (ceramiczny + pełne deskowanie + ocieplenie itd) i sprawuje się nieźle. Tak na prawdę ta antena to mix dwóch anten na dwa pasma z 25dB wzmacniaczem. Zysk samej anteny bez wzmacniacza to 6dB dla UHF, 11dB dla VHF. Wymienione przeze mnie powyżej anteny dadzą Ci podobny lub nawet lepszy efekt.
Moje wyniki - w odległości 32 km od nadajnika (Chwaszczyno) mam doskonały odbiór silnych kanałów TVP1, TVP2, TVP Info (100-600kW) bardzo dobry odbiór nadawanego z mniejszą mocą TVN (20KW, odległość 20km, na antenie teleskopowej pojawiają się tylko marne cienie - nie można zidentyfikować kanału) i... dający się oglądać Polsat (1kW, odległość 21km, azymut 21). MUX3 nadawane z mocą 15kW odbieram bez większych niespodzianek - przy wyjątkowo paskudnej pogodzie (burze, bardzo intensywne opady) bywają sporadyczne zacięcia. Żeby było ciekawiej nadajniki mam na azymutach od 347 do 21 (rozstęp 34 stopnie), a antena ustawiona na azymucie 347.

Pozdrawiam

Dig Dug
Posty: 163
Rejestracja: 23 września 2009, o 15:16

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: Dig Dug » 16 grudnia 2010, o 13:03

lpf1972 - najpierw sprawdze siatkę z dołożonym dipolem. Jest to droga na skróty, ale tak jak piszesz, mam dobry sygnał i może uda się półśrodkami osiągnąć zadowalający efekt. Wiem, że na siatce dvb-t łapie bez problemu. Dyskusyjny jest odbiór TVP na polaryzacji V. Jak siądzie, to nie będę dalej wnikał w temat. Jka nie to droga jest jasna. Dwie anteny kierunkowe. Już dzwoniłem do dipola i wiem co i jak + anteny mogą być jedna nad drugą, byle się nie dotykały, stąd załatwie w razie czego wszystko masztem 1m, byle tylko było do czego złapać anteny.

Siatkę jeszcze wyniosę na strych, bo okazało się, że znajomy mieszkający niedaleko ma siatkę opartą o komin na strychu i dach pod blachą, bez żadnych okienek. TVP 2 analog na lcd 22 cale wygląda bardzo ładnie, tvp1 ma delikatne mróweczki patrząc na ekran poniżej 1m.

Może coś z tego będzie. Dzieki za podpowiedzi. Jak obraz będzie na CRT super, pomyślę o nowym telewizorze.

lpf1972
Posty: 215
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 12:38
Odbiornik: LE40B650, Ariva T50
Instalacja antenowa: ASR860P25 (pod dachem ceramicznym)+ antena SAT, rozdzielnia HDTV Center plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno / Kisielice

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: lpf1972 » 16 grudnia 2010, o 13:16

Jak masz "siatkę" i działa DVBT (i TVP2 w analogu) to nie ma sensu kupować yagi na VHF (po prostu szkoda pieniędzy). W takim wypadku kupiłbym antenę dla TVP1 i zwrotnicę. Taką antenę albo kupisz "zdalnie' albo nawet u siebie w jakimś sklepie RTV.

Dig Dug
Posty: 163
Rejestracja: 23 września 2009, o 15:16

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: Dig Dug » 17 grudnia 2010, o 10:18

Pewnie zostanę przy siatce. Wziąłem na wymówienie w sklepie.

Mam pytanko.

Odbicia wynikają z samego sygnału, czy są powodowane za dużym wzmocnieniem wzmacniacza?? Jeśli tak, to wymienić trzeba wzmacniacz (płytka w antenie) i zasilacz, czy wystarczy tylko sama płytka w antenie ??

_chris_

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: _chris_ » 17 grudnia 2010, o 10:48

Dig Dug pisze:Odbicia wynikają z samego sygnału, czy są powodowane za dużym wzmocnieniem wzmacniacza?? Jeśli tak, to wymienić trzeba wzmacniacz (płytka w antenie) i zasilacz, czy wystarczy tylko sama płytka w antenie ??
Generalnie odbicia pochodzą od sygnału (odbija się on po drodze od obiektów budowlanych czy jakichś innych przeszkód terenowych).

Wzmacniacz sam z siebie nie powoduje widocznych odbić, ale oczywiście użycie wzmacniacza może spowodować, że odbicia, które wcześniej były niewidoczne (subiektywne odczucie widza w obrazie nie najlepszej jakości) zaczną być widoczne.

Za silny wzmacniacz (za duże wzmocnienie) lub wzmacniacz niskiej jakości może natomiast spowodować inne dokuczliwe zakłócenia, jak prążki, szumy, pofalowania obrazu, itd.

Jeśli warunki odbioru są trudne, to niestety, ale zwykle trzeba dobierać sprzęt, zaczynając od samego symetryzatora, a potem próbując wzmacniacze.
Pewnie zostanę przy siatce. Wziąłem na wymówienie w sklepie.
'wymówienie' ??? :D

Dig Dug
Posty: 163
Rejestracja: 23 września 2009, o 15:16

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: Dig Dug » 17 grudnia 2010, o 14:26

_chris_ To był skrót myslowy, ale rozwinę temat. Wziąłem siatkę na testy do domu. Wymówienie, tzn, że moge oddać w poniedziałek jak mi nie spasi. Mam weekend na testy. Ale wstępnie w domu (stoi oparta o szafkę nocną) odbiera spoko, tylko na TVP1 są odbicia. TVP 2 jest ładny, gładki, prawie jak DVB-t. :)
Wystawię ją na balkon i powinno się poprawić. A jakby było to co teraz mam w domu, ale po wystawieniu na strychu, to nie robie dalej testów anten kierunkowych tylko zostaje przy siatce.

Odnośnie pytania o wpływ wzmacniacza na odbicia, to ta siatka ma mocny wzmacniacz - koleś mówił, że około 40dB. Mam jeszcze antenę pokojową z regulowanym wzmocnieniem (gałka na zasilaczu) i od niej mógłbym podmienić wzmacniacz, jeśli mozna takie rzeczy robić.

_chris_

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: _chris_ » 17 grudnia 2010, o 17:24

Dig Dug pisze:Mam jeszcze antenę pokojową z regulowanym wzmocnieniem (gałka na zasilaczu) i od niej mógłbym podmienić wzmacniacz, jeśli mozna takie rzeczy robić.
można, jeśli wzmacniacze mają taką samą konstrukcję mechaniczną (mocowania, wejście, etc.)- tzn. jeśli da się podmienić jeden z drugim.

Dig Dug
Posty: 163
Rejestracja: 23 września 2009, o 15:16

Re: Antena do DVB-T, czy zwykła, zmodyfikowana siatka?

Post autor: Dig Dug » 18 grudnia 2010, o 23:32

Po wystawieniu siatki na balkon (wystawienie rozumiem, wyjście na balkon i oparcie anteny o ścianę :) ) włączyłem tv i zostałem pozytywnie zaskoczony. Analog tvp1 odbiera spoko są delikatne odbicia widoczne tylko na jednolitym tle. tvp2 samo przez się jest OK. W takiej sytuacji zostaje przy siatce. Co ciekawe, zamiast masztów antena jest zawieszona na ścianie, na haczykach. Nic nie widać, bo zasłania ją balustrada, nic nie przeszkadza, bo jest "przyklejona" do ściany. To rozumiem. :)

W dawnej lokalizacji nie miałem normalnie tvp1 i dość słaby tvp2, a miałem maszty na dachu po 5m, czyli łącznie z 12-13m od ziemi. Tu jest na balkonie, powiedzmy na 3 m nad ziemia.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 27 stycznia 2011, o 16:58

dlaczego do odbioru sygnału DVB-T nie należy używać 1.anteny siatkowej?
2.wzmacniacza?
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, o 12:27 przez ks41, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
maciek_p
Posty: 93
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków/Chorągwica

Re: dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: maciek_p » 27 stycznia 2011, o 20:00

Może raczej wzmacniacza, a nie zasilacza.
Poczytaj http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: qwerty » 27 stycznia 2011, o 21:55

ks41 pisze:dlaczego do odbioru sygnału DVB-T nie należy używać 1.anteny siatkowej?
2.zasilacza?
1. Antena siatkowa ma bardzo szeroką wiązkę (nie jest kierunkowa). Jak w pobliżu działa CDMA to może skutecznie zakłócić sygnał dvb-t.
2. Pewnie chodziło o przedwzmacniacz / wzmacniacz. Antena o małej kierunkowości + wzmacnianie zakłóceń przy cyfrowym sygnale to zły pomysł. Dam przykład z własnego doświadczenia. Antena siatkowa + wzmacniacz. Podczas wykorzystywania gsm na analogu nie ma zakłóceń, a przy odbiorze dvb-t brak sygnału (stop klatka, 10/10 błędów). Dodatkowo "super wzmacniacz" może się sam (!) wzbudzić i nadawać na losowej częstotliwości (opisywałem tutaj sytuację, że kanał analogowy łapałem na paśmie kablowym S1 (111,25 MHz). Takie zakłócenie ma zasięg nawet kilkunastu (!!!) km. Dlatego gdy to nie jest potrzebne należy zamienić szmelc i użyć symetryzatora. Dodatkowo część oferowanego towaru znajduje się na liście wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami UKE: http://www.uke.gov.pl/uke/redir.jsp?pla ... s&id=35022
3. Wzmacnianie sygnału z dużymi szumami może tylko go pogorszyć (wzmacnia dobry i zły sygnał i sam dodaje kilka dB szumów, więc stosunek C/N jest jeszcze gorszy).

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 28 stycznia 2011, o 11:23

qwerty pisze:
Jak w pobliżu działa CDMA to może skutecznie zakłócić sygnał dvb-t.
Sam używam internetu CDMA :)

DZIĘKI ZA INFO! ;)

A czy w antenie pokojowej można "wyrzucić" wzmacniacz sieciowy i w antenie zamienić wzmacniacz szerokopasmowy na symetryzator?
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2011, o 14:15 przez ks41, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: qwerty » 28 stycznia 2011, o 12:52

ks41 pisze:Sam używam internetu CDMA :)

DZIĘKI ZA INFO! ;)

A czy w antenie pokojowej można "wyrzucić" wzmacniacz sieciowy i w antenie zamienić wzmacniacz szerokopasmowy na symetryzator?
Na 98,6% powinno się udać. Najbardziej spodobało mi się:
Antena szerokopasmowa najnowszej generacji z regulacją wzmocnienia sygnału aż do 50 dB !!!
To będzie szumofon. hehe IMO lepiej wziąć kawałek druta, powyginać i mieć antenę (chyba, że daleko mieszkamy od nadajnika).

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2352
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: JaroslawMroczkowski » 28 stycznia 2011, o 13:52

A czy w antenie pokojowej można "wyrzucić" wzmacniacz sieciowy i w antenie zamienić wzmacniacz szerokopasmowy na symetryzator?
można, tylko po co kupować antenę, którą trzeba potem przerabiać?

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 28 stycznia 2011, o 13:54

Nie chciało mi się szukać identycznej anteny jaką ja mam, to wkleiłem pierwszą lepszą, aby była podobna. Poszperałem trochę i znalazłem identyczną http://www.tamiza.com.pl/products/index ... /0/p/2/c/1.

Na 98,6% powinno się udać.
A dlaczego nie na 100%??

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 28 stycznia 2011, o 13:55

JaroslawMroczkowski pisze:
A czy w antenie pokojowej można "wyrzucić" wzmacniacz sieciowy i w antenie zamienić wzmacniacz szerokopasmowy na symetryzator?
można, tylko po co kupować antenę, którą trzeba potem przerabiać?

Antenę już mam dawno, tylko od niedawna odbieram DVB-T i chcę polepszyć odbiór.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: qwerty » 28 stycznia 2011, o 14:08

ks41 pisze:A dlaczego nie na 100%??
Jak rozłożysz puszkę to możesz jej nie złożyć. ;)

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 28 stycznia 2011, o 14:13

Postaram się nie nabroić :mrgreen:
Nabędę symetryzator i pokombinujemy :D

A wtyk przy wejściu do TV trzeba wymienić :?:

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: qwerty » 28 stycznia 2011, o 14:59

Symetryzatora się nie zasila, więc sobie sam odpowiedz. :)

Odpowiedz