Antena siatkowa

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 28 stycznia 2011, o 18:41

a który symetryzator jest lepszy:na kanały 1-69 czy na kanały 21-69? :)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: qwerty » 28 stycznia 2011, o 19:18

ks41 pisze:a który symetryzator jest lepszy:na kanały 1-69 czy na kanały 21-69? :)
Symetryzator powinien być dostosowany do anteny i do częstotliwości. Do dvb-t jest to 21-69.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 29 stycznia 2011, o 09:15

Oglądając symetryzatory, symetryzator na kanały 21-69 jest do anten yagi, to nie przeszkadza gdy założę go do anteny siatkowej :?:

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: qwerty » 29 stycznia 2011, o 09:41

ks41 pisze:Oglądając symetryzatory, symetryzator na kanały 21-69 jest do anten yagi, to nie przeszkadza gdy założę go do anteny siatkowej :?:
Nie. Z Siedlce / Łosice nadają z kanałów 37 (analogowy tvp2) do 56 (mux-3).

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 29 stycznia 2011, o 11:32

Ok, dzięki.

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: wachcio » 29 stycznia 2011, o 21:57

ks41 tzw siatka to kilka anten typu Yagi-Uda połączonych synfazowo ze sobą z reflektorem za sobą.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Dlaczego bez wzmacniacza i nie siatka?

Post autor: ks41 » 30 stycznia 2011, o 10:10

wachcio pisze:ks41 tzw siatka to kilka anten typu Yagi-Uda połączonych synfazowo ze sobą z reflektorem za sobą.
Dobrze wiedzieć.

bongoddz

Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: bongoddz » 15 lipca 2011, o 14:48

Witam ja mam antenę szerokopasmową z symetryzatorem mieszkam w Dzierżoniowie Dolnosląskie. Programy czeskie w DVB-T mi odbierają bez problemu CT1, CT2, CT24,CT4i i mam daleko do nadajnika. A Do Ślęzy mam około 20 km wiec bez problemu powinno mi za parę dni odbierać.
Więc Radziłbym bym kupić symetryzator i wtyczkę antenową. Wywalamy zasilacz z wtyczką i zakładamy zwykłą wtyczkę antenową, i przy antenie wywalamy wzmacniacz i zakładamy płytkę z symetryzatorem. i Powinno odbierać bez problemu niema sensu wydawać pieniędzy na Anteny kierunkowe 50 czy 70 jak za niecałe 10 zł można kupic wtyk i symetryzator.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: kjt » 15 lipca 2011, o 15:12

Również posiadam szerokopasmówkę...
Zamierzam tylko wymienić płytkę na symetryzator. Wtyczka zostanie, odetnę tylko zasilacz :D
Mam niecałe 27km więc przy 100kW sam kabel może wystarczy...

DVBManiak

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: DVBManiak » 15 lipca 2011, o 15:17

Zależy skąd i gdzie się odbiera. Co do Ślęży to powinna hulać na samym drucie.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: Drekan » 16 lipca 2011, o 22:33

kjt pisze:Również posiadam szerokopasmówkę...
Zamierzam tylko wymienić płytkę na symetryzator. Wtyczka zostanie, odetnę tylko zasilacz :D
Mam niecałe 27km więc przy 100kW sam kabel może wystarczy...
Wtyczkę też radzę wymienić. :!: Znajduje się tam separator, który będzie wytłumiał sygnał. Chyba, że nie stać cię na nową wtyczkę antenową, która będzie kosztować złotówkę. :lol:

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: Maciey » 20 lipca 2011, o 23:28

Testowałem cztery anteny siatkowe ze wzmacniaczem:
Trzy ustawione na Kosztowy, odległość 35km, poziom sygnału MUX-2 94%
Czwarta ustawiona na Skrzyczne, odległość 33km, poziom sygnału MUX-2 i MUX-3 88-90%. Bokiem łapie MUX-2 Kosztowy, 34km, poziom sygnału 99%. Antena jest na strychu.
W każdym przypadku odbiór bezproblemowy.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: kjt » 24 sierpnia 2011, o 16:04

Może ktoś dla mnie sprawdzić jak wygląda analog vs. cyfrówka z tego samego obiektu na siatkówce?
Wczoraj zmodernizowałem instalacje siatkową.
Wymieniłem płytkę wzmacniacza na symetryzator (kanały 1-69)
Wymieniłem kabel na nowy (najtańszy 7m. w razie czego można spokojne odciąć metra)
Wtyczka najzwyklejsza taka wkręcana w plastikowa obwódkę.

Planuje zakup tunera w najbliższym czasie i wolałbym się upewnić ze problemów nie będzie.
Aktualnie analog jest jako taki. TVP1 w miarę dobry / TVP2 najładniejsza z leciutkim przebiciem / Polsat średnio i lekko śnieży. Moc analogu to tvp1-80kW/tvp2-500kW/Polsat-100kW a cyfrowy sieje 100kW.
Nie wiem czy ma sens porównywanie jakości polsatu analogowego do cyfrówki?

I tak na marginesie jak ma być ustawiony ten ruchomy element w siatkówkach (dipol chyba)?

_chris_

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: _chris_ » 24 sierpnia 2011, o 16:34

kjt pisze:Może ktoś dla mnie sprawdzić jak wygląda analog vs. cyfrówka z tego samego obiektu na siatkówce? (...)
Planuje zakup tunera w najbliższym czasie i wolałbym się upewnić ze problemów nie będzie.
Jeśli odbierasz w miarę poprawnie analog - z DVB-T nie powinno być problemu. Ale czy odbiór będzie stabilny, to tego nigdy nie można być pewnym dopóki nie włączy się pierwszy raz dekodera... Bo jakość odbioru analogowego to tylko jakś tam wskaźnik poziomu docierającego sygnału, ale nic nie mówi o zakłóceniach, na które wrażliwe jest DVB-T, a niewrażliwy za to analog...
kjt pisze:Nie wiem czy ma sens porównywanie jakości polsatu analogowego do cyfrówki?
specjalnie nie ma. Co do warunków odbioru - to jak wyżej; a co do jakości obrazu - w DVB-T będzie lepiej, bo bez szumów i odbić....
kjt pisze:I tak na marginesie jak ma być ustawiony ten ruchomy element w siatkówkach (dipol chyba)?
typowa 'siatka' nie ma żadnych ruchomych elementów. Jeśli masz na myśli direktory (plastikowe wysięgniki skierowane do przodu anteny z trzema, czterema małymi aluminiowymi rurkami w poprzek) to nie montuj ich wcale. 'Siatce' w ogólności wystarczają cztery podstawowe dipole 'X'.

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: kjt » 24 sierpnia 2011, o 17:04

_chris_ pisze:typowa 'siatka' nie ma żadnych ruchomych elementów. Jeśli masz na myśli direktory (plastikowe wysięgniki skierowane do przodu anteny z trzema, czterema małymi aluminiowymi rurkami w poprzek) to nie montuj ich wcale. 'Siatce' w ogólności wystarczają cztery podstawowe dipole 'X'.
Moja widocznie jest starsza od "dzisiejszych" Nie mam tych directorków tylko kilka rurek ustawionych pionowo a ten ruchomy dipol prosty jest umocowany przed tymi rurakami pionowymi i można go odchylać...

Awatar użytkownika
ANDPOL
Posty: 298
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Ferguson Ariva 250, WinFast DTV 1000S, Wiwa HD 50
Instalacja antenowa: "Siatka" za 20zł + LNA169
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź-EC4, Łódź-Sienkiewicza, Zygry

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: ANDPOL » 24 sierpnia 2011, o 21:13

Po co taki temat :?: Każdy ma inne warunki odbioru. W jednym miejscu antena siatkowa się sprawdzi a w innych nie.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Antena szerokopasmowa jest wystarczająca do DVB-T

Post autor: Kpc21 » 25 sierpnia 2011, o 14:27

Te pionowe rurki to Yagi na polaryzację pionową, zintegrowana z tą siatką.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Zysk anteny siatkowej

Post autor: tomekogg » 30 grudnia 2012, o 19:53

Jak w tytule, jaki jest zysk energetyczny samej anteny siatkowej? Czyli bez wzmacniacza?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Zysk anteny siatkowej

Post autor: m@rtops » 30 grudnia 2012, o 19:58

mniej więcej taki ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Antena siatkowa

Post autor: Domel28 » 16 lutego 2013, o 07:22

Witam. Wczoraj wygrzebałem na strychu stara ant. siatkową (ale bez siatki) i postanowiłem zrobić z niej dwie anteny. Przeciąłem na pół i wyszło takie coś http://www.dipol.com.pl/antena_asp-4_a_ ... _A0050.htm i jak widać na zdjęciu puszka zamontowana jest pomiędzy "iksami" czy będzie miało jakieś znaczenie jeśli puszka będzie pod tymi dwoma "iksami"? Czy jest to bez znaczenia?? Proszę o odp. Pozdrawiam.

Odpowiedz