Antena 60km od nadajnika

DavidGT

ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: DavidGT » 10 czerwca 2011, o 06:22

Witam,

zakupiłem antenę ATRAX 300 DVB-T i niestety nie odbieram żadnych kanałów cyfrowych na kanale K39 sygnał coś tam skacze ale nie łapie. Na analogu ściągam TVP1 TVP2 i słaby POLSAT.
Mieszkam 50km od Częstochowy i myślałem że będę łapać sygnał...

a wiec moje pytanie brzmi czy zakup wzmacniacza do tej anteny coś by pomógł ? jeśli tak to jaki zakupić ?

jestem laikiem w tych sprawach z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
keram23
Posty: 64
Rejestracja: 5 marca 2011, o 10:11

Re: ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: keram23 » 10 czerwca 2011, o 08:04

Rzuć okiem na Stronę główną forum, a zauważysz taki dział:
Anteny i systemy antenowe
Tam albo znajdziesz już gotową odpowiedź, albo będzie to odpowiednie miejsce dla rozwinięcia tego tematu.

Adminie - czyń swoją powinność ;)

DavidGT

Re: ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: DavidGT » 10 czerwca 2011, o 08:23

Czyli twoim zdaniem to wina anteny tak ?

bo ja tak naprawdę nie wiem w czym problem dlatego pisze w tym dziale...

debe
Posty: 344
Rejestracja: 10 maja 2010, o 13:35
Odbiornik: SonyKDL-40EX700
Instalacja antenowa: WIWA AN 220
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wichów/ Jemiołów

Re: ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: debe » 10 czerwca 2011, o 10:34

DavidGT pisze:Czyli twoim zdaniem to wina anteny tak ?
Tak.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: Puma » 10 czerwca 2011, o 10:41

50km to za daleko aby odebrać na takiej antenie.
Poczytaj temat o antenach a się przekonasz że taka antena nie jest najlepsza... kupno wzmacniacza nic nie da jeśli antena jest za słaba.

DavidGT

Re: ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: DavidGT » 10 czerwca 2011, o 12:00

Dobra wiec zmienię antenę wielkie dzięki za pomoc
pozdrawiam ;)

DVB-T

Re: ATRAX 300 DVB-T + wzmacniacz ?

Postautor: DVB-T » 10 czerwca 2011, o 15:46

kup antenę typu Yagi. oczywiście nie pokojową, lecz zewnętrzną. Bez wzmacniacza.
Przykładowo:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1911.htm
http://sklep.delta.poznan.pl/antena-atx ... p1778.html
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2670.htm
Nie dawaj wzmacniacza ani zasilacza, lecz zwykłą wtyczkę antenową.

W rzeczywistości masz około 30 km od nadajnika w Klepaczce. I bardzo mocny sygnał, każda z tych anten powinna zapewnić bezproblemowy odbiór. Pod warunkiem, że nie masz jakoś bardzo przesłoniętego widoku w kierunku nadajnika przez np. wysoki budynek itp.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

60km od nadajnika

Postautor: damianaleks » 20 lipca 2011, o 19:40

Witam, chciałbym zacząć "przygodę" z naszą polską NTC. Jestem ciekaw wielu rzeczy, więc postanowiłem tu napisać. Mieszkam około 60km od nadajnika Siedlce"Łosice". Analogowo na zwykłej siatkówce odbieram z łosic tvp1, tvp2, polsat. Mam drugą antenę ustawioną na Białystok"Krynice" (odległość około 80km). Z krynic nie da rady juz nic odebrac, kiedys dalo sie tvp info ktore jakos dzialalo. Anteny mam przy wejściu do TV polączone sumatorem (małostratny sumator sygnałow antenowych).
I tak, mam kilka pytań:
1) czy jeśli odbieram te kanały analogowo to będę je odbierać cyfrowo przez DVB-T? dodam że teraz z łosic kanały te mają większą moc(100kW, 300kW) a muxy mają moc 50kW i 5kW.
2) czy można do tunera podłączyć dwie anteny złączone sumatorem?
3) zastanawiałem sie nad kupnem tunera Signal HD-507. Ale niestety w telewizorze mam wejście SCART w pozycji pionowej, czy nie będzie dto problem w podłączeniu tego tunera?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3090
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: 60km od nadajnika

Postautor: qwerty » 20 lipca 2011, o 19:53

Masz zwaloną antenę skierowaną na Krynice. Przedwzmacniacz zasilany?
Przecież powinieneś z Krynic odbierać TVP1,2 oraz Info.
Czy odbierzesz multipleksy - trudno powiedzieć. Przeczytaj ten wątek viewtopic.php?f=29&t=1348

Robert03
Posty: 882
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60 (H)
ATV 19/21-69 (H)
Hirschmann FM30 (V)
Hirschmann FM50 (H)
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*

Re: 60km od nadajnika

Postautor: Robert03 » 28 lipca 2011, o 14:34

damianaleks pisze:Witam, chciałbym zacząć "przygodę" z naszą polską NTC. Jestem ciekaw wielu rzeczy, więc postanowiłem tu napisać. Mieszkam około 60km od nadajnika Siedlce"Łosice". Analogowo na zwykłej siatkówce odbieram z łosic tvp1, tvp2, polsat. Mam drugą antenę ustawioną na Białystok"Krynice" (odległość około 80km). Z krynic nie da rady juz nic odebrac, kiedys dalo sie tvp info ktore jakos dzialalo. Anteny mam przy wejściu do TV polączone sumatorem (małostratny sumator sygnałow antenowych).
I tak, mam kilka pytań:
1) czy jeśli odbieram te kanały analogowo to będę je odbierać cyfrowo przez DVB-T? dodam że teraz z łosic kanały te mają większą moc(100kW, 300kW) a muxy mają moc 50kW i 5kW.
2) czy można do tunera podłączyć dwie anteny złączone sumatorem?
3) zastanawiałem sie nad kupnem tunera Signal HD-507. Ale niestety w telewizorze mam wejście SCART w pozycji pionowej, czy nie będzie dto problem w podłączeniu tego tunera?

Anten nie wolno łączyć sumatorem. Sumator sumuje sygnały obu anten które się wzajemnie zakłócają. Takie łączenie powoduje bardzo duży spadek sygnału i niezadowalający odbiór.
Dlatego nie odbierają Ci Krynice bo zakłócają je sygnały z tej drugiej anteny sumowane sumatorem :-).
Anteny należy łączyć za pomocą zwrotnicy odpowiednio dobranej na kanały lub pasma kanałów które odbiera dana antena.
1. Jest możliwe że będziesz obierał na tej samej instalacji DVB-T. MUX z mocą 50 kW odbierzesz napewno. Ten słabszy być może. Warunkiem koniecznym jest odłączenie sumatora.
2. Nie można do tunera podłączać dwóch anten łączonych sumatorem. Anteny łączy się zwrotnicą.
3.Praca w pionie tunerowi nie zaszkodzi.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: 60km od nadajnika

Postautor: damianaleks » 28 lipca 2011, o 20:37

Anteny są połączone sumatorem, aby nie wchodzić za każdym razem za telewizor i nie odłączać anten na zmianę jeśli chce się obejrzeć coś z innej, a tak tylko odłącza się zasilacze od anten. Tzn kiedyś tak robiliśmy bo teraz nie idzie nic odebrać z Krynic.
Robert dzięki za informacje :)

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: 60km od nadajnika

Postautor: damianaleks » 2 sierpnia 2011, o 22:05

No i cieszę się już cyfrówką :D:D
działa mux2i3 elegancko. jutro spróbuję znaleźć mux z bialorusi bo mam jakieś 5km do granicy. tylko nie wiem na jaki nadajnik skierować.

jurandzik
Posty: 52
Rejestracja: 9 stycznia 2011, o 16:49
Odbiornik: LV5TDelux, Samsung UE40C6000
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra 52,1km

Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: jurandzik » 9 września 2011, o 16:54

Witam, mam taką antenę: Obrazek Tak wygląda, 3+3 te takie 'pionowo ułożone' i 12 wzdłuż anteny... jest sygnał z Gołogóry, dzięki temu wzmacniaczowi: Obrazek jakość wynosi ok. 90%, ale jak pada deszcz, to jest gorzej, pikseloza, błędy i koniec... Czy to za słaba antena?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: Puma » 9 września 2011, o 17:07

Wymień zasilacz na symetryzator, jeśli jesteś na granicy Gołogóry to masz za silny sygnał.

Podaj dokładniejsze dane, odległość i profil terenu -> www.dvbtmap.eu

jurandzik
Posty: 52
Rejestracja: 9 stycznia 2011, o 16:49
Odbiornik: LV5TDelux, Samsung UE40C6000
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra 52,1km

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: jurandzik » 9 września 2011, o 17:14

Oto informacje o profilu terenu i odległości: Obrazek
A co do symetrytazora... to może być coś w środku tej anteny, oto foto: Obrazek

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2151
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: Puma » 9 września 2011, o 17:47

Kabel podłącz bez zasilacza do tego dysksa (wygląda jak symetryzator to coś w antenie).

Poczekaj jeszcze na opinię innych którzy lepiej się na tym znają.

Jak widzisz ja nie mam wzmacniacza i odbieram z dalszej odległości, co prawda mam lepszą antenę ale ta Twoja też powinna bez problemu odebrać przy takiej odległości.

jurandzik
Posty: 52
Rejestracja: 9 stycznia 2011, o 16:49
Odbiornik: LV5TDelux, Samsung UE40C6000
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gołogóra 52,1km

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: jurandzik » 9 września 2011, o 17:51

Niestety bez tego 'zasilacza' to było max 50 jakości (czy cokolwiek pokazują tam w TV Samsungu) i tylko super pogoda coś dawała oglądać. A dzięki temu zasilaczowi nawet przy trochę gorszej odbiór był możliwy. Wiec chyba antena musi być zamieniona na lepsiejszą...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3090
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: qwerty » 9 września 2011, o 18:24

Jak masz przedwzmacniacz (wzmacniacz) i nie zasilasz to odbierasz tylko na samym przewodzie. Wymień na symetryzator (3-4 zł) i go się nie zasila (nie wiem co przedstawiłeś na zdjęciu bo "ciekawe rzeczy" są po drugiej stronie).

Robert03
Posty: 882
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60 (H)
ATV 19/21-69 (H)
Hirschmann FM30 (V)
Hirschmann FM50 (H)
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: Robert03 » 9 września 2011, o 20:09

jurandzik pisze:Witam, mam taką antenę: Obrazek Tak wygląda, 3+3 te takie 'pionowo ułożone' i 12 wzdłuż anteny... jest sygnał z Gołogóry, dzięki temu wzmacniaczowi: Obrazek jakość wynosi ok. 90%, ale jak pada deszcz, to jest gorzej, pikseloza, błędy i koniec... Czy to za słaba antena?

Ta antena dla Słupska do odbioru z Gołogóry jest dobra.
Coś masz nie tak podłączone. Proponuję wywalić tą płytkę z anteny - to jest prawdopodobnie przedwzmacniacz. a Ty go nie zasilasz więc tłumi sygnał. Włóż tam symetryzator i wtedy sprawdz jak będzie odbierało. Zobacz jeszcze przy okazji jak Ci odbiera analogowy TVP2 z Gołogóry. Jak odbiera z lekkim sniegiem lub bez śniegu to cyfra powinna iść bez problemu w jakości 100. Dobrego odbioru życzę.

_chris_

Re: Pomorskie / zachodniopomorskie... na granicy Gołogóry

Postautor: _chris_ » 9 września 2011, o 20:38

jurandzik pisze:Witam, mam taką antenę: Obrazek (...)
Czy to za słaba antena?
niekoniecznie antena.

Czy ta puszka antenowa na zdjęciu nie ma pokrywki od spodu?

Zasadniczo sama zła pogoda, czyli deszcz, nie ma większego wpływu na tłumienie sygnałów TV. Ale wraz z deszczem (śniegiem) zmieniają się dwie rzeczy:

  • zmieniają się poziomy sygnałów odbitych dochodzących do anteny. Ponieważ sygnał TV odbijać się może od wszystkiego po drodze, zmiany bywają nieprzewidywalne - i mogą wpływać na plus albo na minus w odbiorze.
    U Ciebie może być dodatkowo dochodzić oddziaływanie mokrego dachu (i może również ściany) z uwagi na sposób montażu anteny.
    .
  • padający deszcz to również może być problem samej instalacji antenowej, co wydaje się być najbardziej prawdopodobne u Ciebie. Bezpośredni opad deszczu na elementy instalacji - symetryzator i złącze, a także wilgoć powstająca podczas opadu mogą zmieniać parametry instalacji, aż do utraty odbioru.

    I tak to wygląda u Ciebie - niezabezpieczona puszka antenowa z symetryzatorem i złączem F i biały, wewnętrzny kabel zastosowany do instalacji zewnętrznej (a powinien być czarny, zewnętrzny) mogą dawać takie efekty.

Kiedy masz te efekty - kiedy deszcz pada na antenę czy opady są gdzieś pomiędzy twoją miejscowością a nadajnikiem?


Wróć do „Anteny i systemy antenowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika