Antena 60km od nadajnika

_chris_

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: _chris_ » 20 października 2012, o 21:51

@ davis: Powinno nawet na samym symetryzatorze, jeśli masz w miarę przyzwoite warunki odbioru na kierunku Rachocina. A kabel antenowy nowy?

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: davis » 20 października 2012, o 22:24

Z tego co patrzyłem na mapke profilu terenu to była właśnie najładniejsza na Rachocin.Blizej miałem Pieczewo, ale tam już coś na koncu mapki terenu przeszkadzało.
Oczywiscie kabel jest nowy, chociaz nie najwyzszych lotow.
Przyznam sie, ze antene mam na strychu(przeszkoda sam eternit). Wczesniej ja zamontowałem na dworze,ale jakosc odbioru byla prawie taka sama.

Najpierw spróbuje na samym symetryzatorze tak jak napisałeś kolego.W najgorszym wypadku podłącze zasilacz. Balem się tylko, aby na marne nie wydac na tuner.

A i żeby nie zasmiecac już forum takimi samymi watkami,to chyba żadna różnica, czy kupie tuner:
Blow 4601HD
Wiwe HD-90
Korr HD128
...?
Wiadomo sprzedawca poleca ten na ktory ma najwieksza marże,a na forum zdania sa podzielone. Aczkolwiek malo informacji jest o tym Blow.

_chris_

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: _chris_ » 21 października 2012, o 11:02

@ davis: jeśli chodzi o dekodery, to popatrz tam.

Przy antenie pod dachem wzmacniacz raczej będzie konieczny przy tej odległości.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: adac » 21 października 2012, o 11:06

@ davis:

WK-1 Ten, to całkiem dobry wzmacniacz, ale z przejściem zasilania.
Jeżeli podłączasz go do anteny z symetryzatorem to zastosuj od strony wejścia (ANT) separator, np: Taki.
Alternatywnie możesz też użyć podobnego wzmacniacza ale bez przejścia DC, np: APL-103

luki1782@op.pl
Posty: 10
Rejestracja: 21 października 2012, o 12:56

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: luki1782@op.pl » 21 października 2012, o 13:28

DAVIS
Dlaczego rozpatrujesz tunery BLOW WIWA KOR????
Przecież to paskudna Chińszczyzna .
dołóż parę złotych i kup coś lepszego z porządnym pilotem.
Co do Anteny ja korzystam z Polskiej anteny TELMOR

http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/antena-tv-telmor-digi ... 93431.html
W zestawie dają zasilacz , z zamontowaniem też żadnego problemu nie miałem

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: voitek » 25 października 2012, o 22:24

Mam antenę DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzmacniacz dopuszkowy LNA-177 30dB ekranowany i mam problem z zakłóceniami "elektrycznymi". Otóż, kiedy gaszę lampkę nocną, czy włączam/wyłączam okap kuchenny, albo zapalam kuchenkę gazową zapalarką, która nie jest podłączona do proądu, na ekranie przez moment pojawia się pikseloza (na chwilę spada jakość i moc, ale po chwili wracają na stabilne poziomy).

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: m@rtops » 26 października 2012, o 07:59

może tu znajdziesz rozwiązanie problemu?
http://[podajemy linki tylko do źródła informacji]/sx41
ewentualnie pytaj w tamtym temacie ;)

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: Antena 60km od nadajnika

Post autor: kb997 » 26 października 2012, o 10:37

@voitek
Duże prawdopodobieństwo, że kabel zbiera zakłócenia, może jakieś kiepskie połączenia.

davis
Posty: 12
Rejestracja: 20 października 2012, o 20:02
Odbiornik: HD 128/ NotOnlyTV
Instalacja antenowa: Opticum AX-1000+WK-1/ Anprel Atriaa-MC-9102 Ceramic
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: davis » 28 października 2012, o 19:47

Hejka.
Panowie mam maly problem.
Kupilem tuner korra hd 128,zamontowałem wczoraj złapałem mux-1 i mux-2 i nawet mux-3 i wszystko pięknie odbierało.Chociaz dziwne,że zlapało muxa-3 ponad 60km od nadajnika.
Dzisiaj też odbierało ładnie,aż nagle zaczeła sie pod wieczor pikseloza...obraz się wieszał,nawet był brak sygnalu.
Jedynie mux-1 odbierał lepiej,ale z tego co czytałem oba maja moc nadajnika 100kW.A mux-3 aby 20kW.

Proszę o poradę doświadczonych użytkowników.

Awatar użytkownika
AnanAS
Posty: 33
Rejestracja: 2 października 2012, o 15:21
Odbiornik: Philips 40PFL4508H (wbudowany tuner z MPEG-4)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa DPM ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX-1,2,3,4 PL(ŚK) /MUX-1,2 CZ (ČH)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: AnanAS » 1 listopada 2012, o 21:57

Witam.
Mieszkam około 60 km. od nadajnika Ślęża. Stara antena siatkowa ze wzmacniaczem nie jest w stanie odebrać żadnego sygnału z tego nadajnika. Analog jest ok. Dodam, że ta antena jest na strychu.
Co mam zrobić, żeby móc odbierać sygnał? Odbierałem sygnał z MUX 1 anteną pokojową (sic!) z zasilczem przez kilkadziesiąt minut aż nagle jakość spadała z ok. 95% - 70% - 50% (przy niemal maksymalnej sile!) Aż do 0%.

Dodam, że:
- mieszkam w dolinie,
- kabel/ przewód od anteny do telewizora ma 5 - 6 metrów,
- na drodze do nadajnika są dość duże drzewa.

_chris_

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: _chris_ » 1 listopada 2012, o 23:17

AnanAS pisze:Mieszkam około 60 km. od nadajnika Ślęża.
ee tam, jakieś trzydzieści kilka tylko - kierunki na nadajniki.
AnanAS pisze:Stara antena siatkowa ze wzmacniaczem nie jest w stanie odebrać żadnego sygnału z tego nadajnika. Analog jest ok.
tak bywa.
AnanAS pisze:Odbierałem sygnał z MUX 1 anteną pokojową (sic!) z zasilczem przez kilkadziesiąt minut aż nagle jakość spadała z ok. 95% - 70% - 50% (przy niemal maksymalnej sile!) Aż do 0%.
przy antenie wewnętrznej (pokojowej) to jak najbardziej normalne sytuacje są. Zwłaszcza przy takiej odległości.
AnanAS pisze:Co mam zrobić, żeby móc odbierać sygnał?
Poprawić instalację antenową z 'siatką'. Wymienić kabel antenowy, założyć do anteny symetryzator, a przy TV zwykłą wtyczkę antenową. Połazić po strychu i spróbować odebrać DVB-T. Oczywiście, najlepiej byłoby wystawić antenę na zewnątrz.

r0siu
Posty: 5
Rejestracja: 4 listopada 2012, o 12:56

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: r0siu » 4 listopada 2012, o 13:06

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad zakupem anteny do odbioru DVB-T. Anteny dla siebie i 3 znajomych. Wybrałem antenę Dipol 44/21-69 Tri Digit z zintegrowanym symetryzatorem odległość do nadajników:

3 osoby:

http://zapodaj.net/images/42044e251431b.png

1 osoba:

http://zapodaj.net/images/6e5eded88f787.png

czy taka antena będzie działać prawidłowo na takie odległości?

Obecnie jest są siatki. W dzień działa prawidłowo ale wieczorami czasami pojawiają się problemy i brak sygnału. Sygnał i jakość w dzień powyżej 90%

emtekles
Posty: 2
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 22:42
Odbiornik: Samsung VE 40EH5000 LED
Instalacja antenowa: Sowar Alfa 7 1011-101-AD02
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: emtekles » 24 listopada 2012, o 23:57

Witam - to mój pierwszy post na forum, jeśli w złym miejscu to z góry przepraszam.
Generalnie jeśli chodzi o sprawy elektroniczno - telewizyjno - techniczne to jestem laikiem.

Do nadajnika (Raszyn) mam prawie 60 km.
Kupiłem antenę Sowar Alfa 7 1011-101-AD02
Odbieram: Mux 2 - bardzo dobrze
Mux 1 - udało się znaleźć i ustawić w telewizorze, ale niestety, prawie zawsze pokazuje się komunikat kanał niedostępny
Mux 3 - nigdy nie udało się znaleźć i ustawić (nie wykrywa tego kanału)
TVN HD - bardzo dobrze.

Problem moim zdaniem wynika z konfiguracji terenu - to jest mieszkam około 20 metrów od ściany lasu na kierunku na Raszyn ( i ogólnie Warszawę).

Lokalizacja szczegółowsza: jak na mapce
https://maps.google.com/maps?q=52.50326 ... 1&t=m&z=11

Czy ktoś mógłby mi pomóc i coś doradzić?
Z góry dziękuję.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: cyber » 25 listopada 2012, o 05:05

A moim zdaniem główny problem to antena ...tego typu wynalazki i to jeszcze szerokopasmowe z megawzmacniaczami nie rzadko się poprostu nie sprawdzają w DVB-T,co nie oznacza ,że w pewnych warunkach oraz nastawach antenka bedzie O.K.
Jednak jak widać masz problem - moim zdaniem to antena siatkowa-pasywna byłaby już lepszym wyborem ,która to przy wysokich pasmach(48,53,55,58 -Raszyn,PKiN) radzi sobie conajmniej dobrze ;)
Skoro już jednak jesteś właścicielem tej anteny to:
1. Jest jakaś wzmianka w sieci ,że antena ta posiada regulowane wzmocnienie ...rzecz jasna tego typu konstrukcja(VHF+UHF) regulacje powinna mieć na oba pasma oddzielnie (dwa potencjometry).
Najpewniej przy wzmacniaczu ,bądź też zasilaczu znajdziesz potencjometr do regulacji wzmocnienia pasma UHF(k.21-69) i poexperymentuj jak zachowuje się sygnał przy różnych ustawieniach wzmocnienia np.Min-Średnie-Max -bądź pośrednie.

2 Jeśli nie uzyskasz w powyższy sposób dobrego sygnału wszystkich Muxów to proponuję zakup porządnej anteny kierunkowej 19 lub wieloelementowej typu Yagi-Uda z symetryzatorem (bez wzmacniacza)na pasmo UHF(k21-69) . Należy pamiętać ,żeby przy pasywnej antenie przy Tv stosować zwykły wtyk antenowy. Jeśli posiadasz antenę siatkową z symetryzatorem,bądź nawet wzmacniaczem to warto ją przetestować.

3.Wysokość antenki jest bardzo istotna jednak jeśli masz ją na wysokości CO NAJMNIEJ 6m npt to wg DVBMaps profil terenu nie powinien wpływać niekorzystnie na odbiór. Jeśli chodzi o pobliski las to jedyne co można zrobić to dać antenę najwyżej jak tylko warunki na to pozwalają.

4. Jeśli anteną kierunkową "wstrzelisz" się w miarę dokładnie w Raszyn to jednocześnie prawie na jednej lini masz nadajnik PKiN (oba nadają w SFN trzy Muxy) .Dodatkowo PKiN nadaje testowo małą mocą -TVN HD.
Uwzględniając powyższe oraz odległości od nadajników- przy zastosowaniu anteny pasywnej,dobrej jakości kabla, precyzyjnych złącz - powinien być prawidłowy odbiór wszystkich 3 Muxów oraz spora szansa także na odbiór TVN HD z PKiN.

5. Jeśli przy zastosowaniu anteny pasywnej sygnał na słabszym Mux3 ,bądź testowym TVN HD-(tutaj bardziej prawdopodobne) byłby niewystarczjący ,wtedy można ewentualnie pomyśleć o delikatnym wzmocnieniu napięciowym .

6.Alternatywne nadajniki to: kierunek północny(odchodzi problem lasu) SLR -Różan 40km ,profil terenu O.K.Obecnie Mux1 i 2 -mała moc ale sygnał powinien być nienajgorszy...Nadajnik Chruszczewka w kierunku wschodnim ale tutaj tylko Mux1.
Pozdrawiam.

emtekles
Posty: 2
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 22:42
Odbiornik: Samsung VE 40EH5000 LED
Instalacja antenowa: Sowar Alfa 7 1011-101-AD02
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: emtekles » 10 grudnia 2012, o 22:41

Bardzo dziękuję cyber za odpowiedź.

1. Próbowałem znaleźć tą regulację wzmocnienia; niestety przy wzmacniaczu nie ma nic, a ściągać anteny "w ciemno" nie chciałem. Napisałem maila do producenta (Sowar)z prośbą o pomoc, ale niestety olali mnie zupełnie i na mojego maila w ogóle nie odpowiedzieli.

2. Antenę dokładnie taką, jaka mi poleciłeś dostanę pod choinkę. ;)

3. Nie wiem jak to działa, ale wraz z nadejściem zimy - a konkretnie spadkiem temperatur poniżej 0 - sytuacja sama się naprawiła. Nic nie zmieniałem, a od około tygodnia wszystkie 3 Muxy oraz TVN HD (test) odbierają bez zarzutu.
Czyżby zwiększono moc nadawanego sygnału? Opad liści niewiele zmienił w sytuacji, bo nastąpił już w listopadzie, a poprawiło się dopiero teraz.

Niewiele z tego rozumiem, ale się cieszę. Zobaczymy jak się dalej moja "cyfryzacja" potoczy.
Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Odezwę się po zmianie anteny lub na wiosnę.

Przemo
Posty: 511
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: Przemo » 16 grudnia 2012, o 18:30

Mogę potwierdzić, że anteny tego producenta nadają się kiepsko do analogu, ale przy odbiorze cyfrowym kompletnie zawodzą. Pomijam wykonanie i dostającą się do środka wilgoć.

imakowski
Posty: 19
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 09:25
Odbiornik: Samsung 37A656
Ferguson T65
Instalacja antenowa: Azart
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: imakowski » 27 grudnia 2012, o 21:24

Witam,
Mam do was pytanie odnośnie mux 3. Chcę odbierać w Rogowie (powiat brzeziński) mux 3 i obecnie mam 2 możliwości, albo próbować szukać sygnału z Łodzi (ulica Sienkiewicza) gdzie nadajnik ma moc 0,4 kW i jest w odległości 42km, lub przestawić antenę w zupełnie innym kierunku na Warszawe Raszyn do której mam 62km a nadajnik mux 3 ma moc 50kW (pozostałe muxy 100 kW). Jak myślicie czy na zwykłej antenie siatkowej ze wzmacniaczem (zwykły) uda mi się odebrać sygnał i czy będzie stabilny? Sprawdzałem na dvbtmap.eu i mux 3 jest na pograniczu zielonego i zółtego w miejscu gdzie chce odbierać sygnał. Antene mam na wysokości 7m.
Myslałem ewentualnie o zakupie LNA-177 do tej anteny siatkowej ale nie wiem czy ma to sens?

Obecnie mam wzmacniacz wa-501s-3 w antenie siatkowej i daje mi to 90% siły i 30-40% jakosci (dzwiek przerywa obraz pixeloza)
Zmiana na SWA-9009/Ceramic pogorszyła odbiór z Warszawy (siła:98% jakosc 10-20%).

Jakie są dla mnie opcje?

przenioslem tu temat z pomocy dla woj. łódzkiego sorry za zamieszanie

Profil terenu
http://www.dvbtmap.eu/terrainprofile.ht ... 6645438885

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Antena 60km od nadajnika

Post autor: adac » 29 grudnia 2012, o 09:40

Wg mojej mapy masz 72 km do Raszyna i 28 km do komina w Łodzi.
Zdecydowanie powinieneś zostać przy bliższym nadajniku i nie przestawiać anteny, dotyczy to podstawowego odbióru mux1 i 2.

Jeżeli zależy Ci na tym Mux3, to można próbować na drugiej antenie z ustawieniem na Raszyn, instalacja ze zwrotnicą i prawdopodobnie wzmacniaczem. Całość warto robić, jeżeli nie pogorszy to odbioru który już masz.

Zrozumiałem, że próby które tu opisujesz: 90% siły i 30-40% jakości na ant. siatkowej ze wzmacniaczem, dotyczą odbioru z Wa-wy. Nie spodziewam się większych rewelacji z tego kierunku, chyba że doinwestuje się w sprzęt.
Odbiór z Łodzi powinien być możliwy na siatce bez wzmacniacza, jeżeli w pobliżu nie ma przeszkód (nie dotyczy mux3) .
Do odbióru z Raszyna jeżeli chcesz tego próbować, bardziej odpowiednia będzie antena kierunkowa.

tinker7
Posty: 1
Rejestracja: 2 stycznia 2013, o 14:28

instalacja antenowa

Post autor: tinker7 » 2 stycznia 2013, o 14:38

Witam. na antenie siatkowej mam problem z odbiorem dvb-t wiec pora cos z tym zrobic. Myśle o antenie DIGIT OPTIMA IQ TELMOR http://www.sklepsaturn.pl/antena-digit- ... elmor.html . tylko teraz jaki wzmacniacz , zasilacz i czy cos wiecej? sygnał chciał bym odebrac z raszyna (MUX 1, 2, 3) antena znajduje sie w odległości 75km od nadajnika na wysokosci 12m. sygnał chciał bym rozdzielic na trzy TV. Najlepiej jak by zasilacz wzmacniacz i rozgałęznik bylo w jednej puszce. Prosze o pomoc

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: instalacja antenowa

Post autor: m@rtops » 2 stycznia 2013, o 16:28

po co nowy wątek? :x
tinker7 pisze:Najlepiej jak by zasilacz wzmacniacz i rozgałęznik bylo w jednej puszce.
tylko po co? :?
W antenie zastosowano inteligentny przedwzmacniacz antenowy, dzięki któremu możliwe jest instalowanie jej niezależnie od odległości do nadajnika. Antena optymalnie dostosowuje swoje parametry do natężenia odbieranego sygnału TV.

Odpowiedz