Antena siatkowa ze wzmacniaczem

intresto1983

Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: intresto1983 » 17 listopada 2010, o 06:05

Miesiąc temu kupiłem antenę pokojową Jupiter 9,5 ze wzmacniaczem regulowanym 36 dB i ze wzmacniaczem do odbioru DVB-T mieszkałem wtedy w Warszawie na Natolinie, 1 piętro, wystawiłem na parapet miałem siłę sygnału 50% jakość 82%, kanały odbierałem wszystkie dostępne, czasem przy złej pogodzie odbiór się pogarszał ale można było oglądać. Mieszkam obecnie na Wawrze na 2 pietrze nie mam żadnych przeszkód na drodze anteny, dziś zakupiłem antenę
TELMOR DIGITmax HD/P25 aby poprawić jakość sygnału, zamontowałem na maszcie za oknem skierowana na Raszyn, poziom sygnału się nie zmienił, jakość poszła do 86%. Nie wiem co zrobić aby uzyskać lepsze parametry. Pozdrawiam.

_chris_

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: _chris_ » 17 listopada 2010, o 09:32

Bardzo silny wzmacniacz, jak na tak niewielkie odległości od nadajników (powinieneś odbierać na antenie pasywnej). To może powodować jego przesterowania, a w konsekwencji taką a nie inną jakość sygnału, choć zastanawiający jest poziom sygnału, który wskazuje twój odbiornik. Na czym odbierasz DVB-T? I czy próbowałeś w Wawrze odbioru z PKiN - na antenie telmorowskiej lub wewnętrznej?

intresto1983

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: intresto1983 » 17 listopada 2010, o 19:39

Ktoś polecił mi odłączenie wzmacniacza i separatora, zakupiłem również symetryzator IV-V i podłączyłem antenę na zwykłym kablu ale siła sygnału się wogóle nie zmienia, skacze tylko jakość między 82-86%, odbiór z pałacu kultury na podobnym poziomie, 50% siły sygnału stoi jak wryte i ani drgnie, posiadam tuner hybrydowy LV5HD NotOnlyTV i na nim odbieram DVB ale posiadam również stary tuner TECHNIKA który odbiera DVB ale ma jedynie kodowanie MPEG2 wiec nie mam obrazu ale parametry jakości i sygnału na tym samym poziomie. Nie mam już pomysłów, nie chcę zmieniać anteny wszak odległość Wawer-Raszyn nie jest tak wielka a znam przypadki gdzie na większych odległościach siła i jakość sygnału była znacznie wyższa.

_chris_

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: _chris_ » 17 listopada 2010, o 21:23

intresto1983 pisze:Ktoś polecił mi odłączenie wzmacniacza i separatora, zakupiłem również symetryzator IV-V i podłączyłem antenę na zwykłym kablu ale siła sygnału się wogóle nie zmienia, skacze tylko jakość między 82-86%, odbiór z pałacu kultury na podobnym poziomie, 50% siły sygnału stoi jak wryte i ani drgnie
tak to nie ma. Wymiana wzmacniacza na symetryzator to 24dB różnicy w sygnale wchodzącym na odbiornik (powiedzmy jakieś 300 x). Więc:
  1. odbiornik (oprogramowanie) pokazuje nieprawdę (po prostu ten typ tak ma). Trzeba wziąć poprawkę na to, że wskazania poziomu to kwestia czysto informacyjna dla użytkownika - a w związku z czym oznaczać mogą wszystko. Niektóre odbiorniki potrafią pokazywać sygnał nie w sposób ciągły, a skokowy, czyli, przykładowo, w szerokich zakresach zmian sygnału jest wskazywane 50%, a potem długo 75% itd. Może ten też tak ma. Nie wiem, nie znam tego odbiornika.
    Ale, wydaje się, że powinny być większe zmiany jakości sygnału przy zmianie ze wzmacniacza na symetryzator.
    .
  2. odbiornik ma uszkodzony wskaźnik poziomu. Zdarza się, choć mało prawdopodobne.
    .
  3. coś jest źle robione przy montażu anteny (lub uszkodzona jest sama antena) i w obu wersjach (wzmacniacz i symetryzator) sygnał odbierany jest de facto tylko kablem antenowym. Jeszcze mniej prawdopodobne.
    .
  4. jest tak silny sygnał, że niezależnie od ustawienia anteny wskaźnik odbiornika pokazuje to samo (jest przesterowany i pokazuje nie wiadomo co).
intresto1983 pisze:Nie mam już pomysłów, nie chcę zmieniać anteny wszak odległość Wawer-Raszyn nie jest tak wielka a znam przypadki gdzie na większych odległościach siła i jakość sygnału była znacznie wyższa.
Antena sama z siebie jest jest OK i nie ma powodu żeby zaczynać od wymiany na inną. Trzeba spróbować znaleźć przyczynę tego stany rzeczy.

Miernik pozoiomu wyjaśniłby sprawę od razu, a tak to trzeba jakoś kombinować. Ja bym na początek sprawdził, czy (i jak) ta antena w ogóle działa. Obróciłbym ją na maszcie dookoła obserwując wskazania jakości sygnału (wskazania poziomu są prawdopodobnie i tak nieprawdziwe).

Antena ma takie charakterystyki, że obracając ją od kierunku na Raszyn do PKiN-u odbiór powinien być raczej cały czas zachowany na mniej więcej podobnej jakości. Kręcąc ją dalej dookoła w kierunku północ - wschód - południe powinny być już wyraźne wahania jakości w stosunku do jakości w ustawieniu na Raszyn, PKiN lub pomiędzy nimi.

Jeśli wahania będą - to znaczy, że antena jakoś pracuje. Jeśli wahań nie będzie - to znaczyć będzie, że antena nie pracuje.
intresto1983 pisze:(...) ale posiadam również stary tuner TECHNIKA który odbiera DVB ale ma jedynie kodowanie MPEG2 wiec nie mam obrazu ale parametry jakości i sygnału na tym samym poziomie.
Porównywanie wskazywanych poziomów przez różne typy odbiorników jest mało celowe - w ogólności każdy pokazuje co innego, w zależności od tego, jak go zaprogramowano. Przypadkowo, wskazania dla danego poziomu wejściowego mogą być porównywalne, ale lepiej nie wyciągać na tej bazie jakichś zasadniczych wniosków. A właśnie - próbę z kręceniem anteną możesz powtórzyć również dla tego odbiornika, to może pomóc.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: Drekan » 17 listopada 2010, o 23:47

intresto1983 pisze:Ktoś polecił mi odłączenie wzmacniacza i separatora, zakupiłem również symetryzator IV-V i podłączyłem antenę na zwykłym kablu ale siła sygnału się wogóle nie zmienia, skacze tylko jakość między 82-86%, odbiór z pałacu kultury na podobnym poziomie, 50% siły sygnału stoi jak wryte i ani drgnie, posiadam tuner hybrydowy LV5HD NotOnlyTV i na nim odbieram DVB ale posiadam również stary tuner TECHNIKA który odbiera DVB ale ma jedynie kodowanie MPEG2 wiec nie mam obrazu ale parametry jakości i sygnału na tym samym poziomie. Nie mam już pomysłów, nie chcę zmieniać anteny wszak odległość Wawer-Raszyn nie jest tak wielka a znam przypadki gdzie na większych odległościach siła i jakość sygnału była znacznie wyższa.
Na twoim miejscu poeksperymentowałbym z ustawieniami anteny itp. Jednak więcej informacji daje sygnał analogowy niż cyfrowy (ten jest lub go nie ma). W przypadku nadawania analogowego dobrym wyznacznikiem siły sygnału jest ilość śniegu w sygnale. Zwłaszcza w twoim przypadku, gdy zachodzi podejrzenie nieprawidłowego działania wskaźników siły i jakości w tunerze. _chris_ ci dobrze radzi, jednak lepiej obserwować zmiany na jakimś słabym sygnale analogowym w twoim rejonie. Zwłaszcza, że wskaźniki często działają z opóźnieniem, a odbierany obraz analogowy będzie na bieżąco oddawał zmianę parametrów nadawania.

intresto1983

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: intresto1983 » 18 listopada 2010, o 06:02

Dzisiaj po pracy spróbuje pokierować anteną na sygnale analogowym, dodam że być może naprawdę jest tak silny sygnał że pokazuje przekłamania, po wywaleniu wszystkiego i zamontowaniu samego symetryzatora antena w pokoju w jakimkolwiek miejscu nawet bokiem na podłodze pokazuje 86% jakości. Czy kanały TVN7 i TVP HD są dostępne w warszawie? Pozdrawiam i dziękuje za pomocne rady.

_chris_

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: _chris_ » 18 listopada 2010, o 09:48

intresto1983 pisze:... po wywaleniu wszystkiego i zamontowaniu samego symetryzatora antena w pokoju w jakimkolwiek miejscu nawet bokiem na podłodze pokazuje 86% jakości.
to nie jest dobrze. Przy antenie w pomieszczeniu muszą być różnice w poziomach i jakości przy różnych ustawieniach anteny - cudów generalnie nie ma. Coś ten twój tuner jest coraz bardziej podejrzany. Wygląda zupełnie tak, jakby mu było doskonale wszystko jedno, co ma podłączone do gniazda antenowego.
intresto1983 pisze: Czy kanały TVN7 i TVP HD są dostępne w warszawie?
TVP HD póki co nie, TVN7 powinien być dostępny na dniach, bo KRRiTV wygenerowała już z siebie koncesje na ten kanał.

intresto1983

Re: Dlaczego wciąż tak słaby sygnał?

Post autor: intresto1983 » 21 listopada 2010, o 08:22

Dziś podłączyłem antenę pod telewizor i wszystkie dostępne kanały na analogu mam w idealnej jakości bez ruszania anteną, oczywiście na symetryzatorze i bez zasilacza, sama antena z przewodem.

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: waldzio21 » 25 sierpnia 2011, o 21:08

Witam wszystkich, czy mieszkając 30km od nadajnika w Warszawie (PKiN) nada się popularna antena siatkowa ze wzmacniaczem? Czy może lepiej użyć dołączonej do jakiegoś tunera? Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: qwerty » 25 sierpnia 2011, o 21:29

Może być siatka, ale bez przedwzmacniacza (na symetryzatorze). Chyba, że musisz kupić antenę - wtedy lepiej kierunkową.

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: waldzio21 » 25 sierpnia 2011, o 21:36

A na jakiej odległości od nadajnika mogła by się nadać antena dołączona do tunera?
http://www.notonlytv.net/pl/p_lv5hd.html

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: qwerty » 25 sierpnia 2011, o 21:45

Ja testując miałem już problemy z odległości ~ 17 km. Lepiej to poczytaj:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 8&start=53

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: kuku1234 » 25 sierpnia 2011, o 22:25

Na siatce bez wzmacniacze to ja to ciezko widze. Z PKiN sa 3kW, u mnie 63kW, odleglosc 30 km, u mnie 21km na 4 metrach od siatki na wzmacniaczu sila 91%, bez wzmacniacza.. echo :).

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: qwerty » 26 sierpnia 2011, o 08:36

Wymieniłeś na symetryzator, czy tylko odłączyłeś zasilanie? :>

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: waldzio21 » 26 sierpnia 2011, o 08:41

A co to ten syntezator?

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: waldzio21 » 26 sierpnia 2011, o 08:47

Bo ja mam dwie anteny: siatkową http://hubag.alte.pl/sklep/124-127-thic ... cniacz.jpg i CDMA http://photos01.istore.pl/7633/photos/big/348744.jpg
Ta druga ma taką końcówkę Obrazek
Czy da się ją jakoś zmodyfikować do DVB-T?

giaur500
Posty: 1344
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: giaur500 » 26 sierpnia 2011, o 08:49

Najpierw sprawdź czy działa ze wzmacniaczem siatkowa antena normalnie. Wg mnie jest szansa że zadziała.

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: waldzio21 » 26 sierpnia 2011, o 08:52

Tyle, że ja dopiero mam zamiar kupić tuner we Wtorek gdzieś tak. Not Only TV LV5HD. Ja po prostu nie wiem czy jakość i siała będą odpowiednio wysokie. Muszę wiedzieć wcześniej jaka antena jest potrzebna żeby zrobić instalację.

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: waldzio21 » 26 sierpnia 2011, o 08:57

To wie ktoś czy jest jakaś przejściówka żeby z tego wtyku od anteny CDMA zrobić DVB-T?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Antena siatkowa ze wzmacniaczem

Post autor: qwerty » 26 sierpnia 2011, o 09:09

Tak - utnij końcówkę, zastąp wtykiem antenowym i jak będzie odbierać to należy upić się do nieprzytomności bo CDMA pracuje w zakresie 400-450 MHz i jak będzie dobrze odbierać to będzie CUD.

Odpowiedz