Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

druy
Posty: 102
Rejestracja: 6 marca 2009, o 21:46

Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: druy » 5 września 2011, o 18:48

Mam dziwny problem. Wystarczy, że ktoś włączy światło, użyje zapalnika elektrycznego, czy włączy szlifierkę, to wtedy odbiór DVB-T staje się na 1 sek. niemożliwy (pikselizacja i zamrożenie obrazu). Wie ktoś jak to można naprawić?

Antena: 19 elementowa kierunkowa
Wzmacniacz: LNA-177 (na samym symetryzatorze nie ma sygnału)

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: Andrew525 » 5 września 2011, o 18:52

U mnie jest to samo. Antena pokojowa.

Czasami jak przed warsztatem sąsiad odpali jakieś szlifierki frezarki itp to też tak się dzieje. A w domu odpalenie miksera = brak dvb-t :)

Sygnał mam MUX3 100% a MUX2 90% i tak się dzieje.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: belliash » 5 września 2011, o 19:00

Moze kabel antenowy? Moze zaklocenia z sieci? Tuner/TV podlaczony bezposrednio do gniazdka czy pod listwe?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: qwerty » 5 września 2011, o 19:01

Jaki przewód? Pewnie słabe ekranowanie. Gdy włączamy jakieś urządzenie zakłóca harmonicznymi (pewnie zasilacz wtedy ma problem) i/lub występują przepięcia w kontakcie. Żeby było śmieszniej - u mnie przycięcia w odbiorze występuje tylko wtedy, gdy winda zatrzymuje się / rusza z piątego piętra (mieszkam na 6). :)

druy
Posty: 102
Rejestracja: 6 marca 2009, o 21:46

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: druy » 5 września 2011, o 19:39

Tuner podłączony bezpośrednio do gniazdka. Kabel jest taki sam, jak do SAT, jest gruby i ma solidny oplot.

DVBManiak

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: DVBManiak » 5 września 2011, o 19:45

Ja też zaobserwowałem coś podobnego jak sąsiad kosił trawę i właśnie też od szlifierki. Zresztą w tv analogowej jak mama włączyła lokówkę/suszarkę to też takie paski przechodziły. Podobnie z piecem do pieczenia ciast. Tuner i tv mam podłączone do gniazdka, nie do listwy, bo listwę wykorzystałem do kompa i chyba czas kupić drugą. Kabel jest porządny - 3 metrowy Triset-113.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: Andrew525 » 5 września 2011, o 19:49

Ja mam do listwy tv komputer i zasilacz anteny i jest jak było.

druy
Posty: 102
Rejestracja: 6 marca 2009, o 21:46

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: druy » 5 września 2011, o 19:52

Czyli radzicie podłączyć tuner do listwy filtracyjnej?

DVBManiak

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: DVBManiak » 5 września 2011, o 19:53

Ja mam antenę z symetryzatorem. Ze wzmacniaczem mam siatki i wczoraj też zaobserwowałem pikselozę podczas przejazdu motoru, mimo że antena jest skierowana w drugą stronę od jezdni. Ale pewnie te turbo wzmacniacze tak działają.

druy
Posty: 102
Rejestracja: 6 marca 2009, o 21:46

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: druy » 5 września 2011, o 20:38

No niestety przy przejeździe motorów, skuterów itp. też obraz się wiesza.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: belliash » 5 września 2011, o 20:41

druy pisze:No niestety przy przejeździe motorów, skuterów itp. też obraz się wiesza.
Ja tego chyba nie zaobserowalem (jeszcze). Ogolnie z DVB-T jestem zadowolony, nie liczac nieszczesnego Polsatu, choc ostatnio i tu lepiej, ale to temat na osobny watek ;)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: qwerty » 5 września 2011, o 20:59

druy pisze:No niestety przy przejeździe motorów, skuterów itp. też obraz się wiesza.
Pewnie alternator sieje mocno. Kiedyś miałem okazję pobawić się transformatorkiem i silnikiem o mocy 35 kW. Zakłócenia takie były duże, że monitor CRT tracił synchronizację (obraz się zniekształcał) mimo oddalenia o kilka metrów + 2 ściany.

Awatar użytkownika
hiszpan2403
Posty: 58
Rejestracja: 6 sierpnia 2011, o 19:05
Odbiornik: Philips 32PFL5605H
Instalacja antenowa: Yaga 16el z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: hiszpan2403 » 5 września 2011, o 21:15

Witam! Ja mam poważniejszy problem...
W pobliżu anteny na drugim piętrze mam małą stację trafo i ona mi chyba bardzo piermandoli sygnał... Wie ktoś co z tym zrobić? Może jakieś filtry albo co?
Do nadajnika mam 30 km z profilem lekko przysłoniętym jedną górką i nie mogę na symetryzatorze na Yadze 16el złapać sygnału... jak ktoś może niech poradzi :) Dzięki.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: qwerty » 5 września 2011, o 21:21

Ciężko jest filtrować 50 Hz. Normy zostały tak zrobione, żeby wszystkie stacje trafo w blokach spełniały (najpierw pomierzono natężenie pola, a potem ustalono normy). Jeżeli masz porządny przewód to chyba nic nie zdziałasz.

_chris_

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: _chris_ » 6 września 2011, o 10:32

hiszpan2403 pisze:Witam! Ja mam poważniejszy problem...
W pobliżu anteny na drugim piętrze mam małą stację trafo i ona mi chyba bardzo piermandoli sygnał... Wie ktoś co z tym zrobić? Może jakieś filtry albo co?
Do nadajnika mam 30 km z profilem lekko przysłoniętym jedną górką i nie mogę na symetryzatorze na Yadze 16el złapać sygnału... jak ktoś może niech poradzi :) Dzięki.
to bywa duży problem, z tym, że raczej nie 50Hz a coś po prostu 'sieje' w tej stacji w paśmie TV. Nadawanie TV jest w tzw. 'paśmie chronionym' i nic nie ma prawa zakłócać odbioru, jeśli jesteś na zielonych polach zasięgu: http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-2 lub / i http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-3. Oczywiście, jest małe 'ale' - montaż anteny na balkonie, a nie dachu, ale fakt pozostaje faktem, że stacja zakłóca.

Więc jeśli to stacja trafo, to w takim przypadku możesz próbować zgłosić problem do zakładu energetycznego (pisemnie) - niech naprawiają. Jeśli nie podziała - to zgłoszenie do UKE.

Sam coś zrobić masz niewielkie szanse, jeśli to włazi przez antenę (i to pewnie dodatkowo bokiem). zakładając, że anteny nie masz gdzie przesunąć, to można spróbować z małym wzmacniaczem w antenie, ale coś ciemno to widzę.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: Andrew525 » 6 września 2011, o 12:11

W Polsce UKE nic nie zdziała.

wiwi
Posty: 58
Rejestracja: 23 kwietnia 2011, o 22:23
Odbiornik: ferguson ariva t60
LG 32LV3550
Instalacja antenowa: ATX 91 13m npt+
BLU420F 10m npt
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tatarska Góra, Sucha Góra, Leżajsk

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: wiwi » 6 września 2011, o 18:50

Ja miałem to samo tylko powodem była lampa uliczna... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2077028.html tutaj wszystko opisane i problem a raczej jego źródło na szczęście rozwiązany.

Awatar użytkownika
hiszpan2403
Posty: 58
Rejestracja: 6 sierpnia 2011, o 19:05
Odbiornik: Philips 32PFL5605H
Instalacja antenowa: Yaga 16el z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: hiszpan2403 » 6 września 2011, o 20:15

Stał się cud bo złapałem zaśnieżoną tvp1 tvp2 oraz muxa2 na symetryzatorze :)
Narazie jeszcze nie zdecydowałem się na wzmacniacz ale zapytam jeżeli mam siłe sygnału
powyżej 30% to ilę muszę wzmocnić żeby było jak najbliżej 100% ? Jaki wzmacniacz z Dipola mam do yagi 16el kupić? A wogóle to ile decybeli ma mieć sygnał żeby mi w tv skoczyło w okolice 100% ? Odpowiadając na powyższe to jestem w zielonym zasięgu muxa2 a reszty jeszcze niema. Do nadajnika mam 30km z małym przysłonięciem jednej górki przed samą anteną.. Trafo mam na wprost anteny niez boku. O latarni czytałem na elektrodzie- dzięki za radę :)
Najpierw spróbóję ze wzmacniaczem a jak nie wyjdzie to pomyślę o waszych radach. Dzięki!
Pozdrawiam!!! To jaki ten wzmacniacz ktoś poleci???

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: qwerty » 6 września 2011, o 20:22

To, że sztucznie podbijesz siłę sygnału nic Ci nie da. Możesz dopiero rozważać przedwzmacniacz, kiedy będzie Ci się przycinać obraz.

Awatar użytkownika
hiszpan2403
Posty: 58
Rejestracja: 6 sierpnia 2011, o 19:05
Odbiornik: Philips 32PFL5605H
Instalacja antenowa: Yaga 16el z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: hiszpan2403 » 6 września 2011, o 20:52

Przedwzmacnacz mówisz...
Możesz opisać to bardziej szczegółowo?
Ja nie jestem jakiś super znawca sprawy, jakiś opisik żebym dał radę samemu możesz machnąć?
Zacznijmy od anteny przez gniazko i do telewizora... To gdzie ten przedwzmacniacz? I zasilanie jakieś do niego też?
Pozdrawiam!

Odpowiedz