Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

_chris_

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: _chris_ » 26 października 2012, o 11:48

@ marli: Typowa i trudna sprawa. Główny powód to lokalizacja anteny powodująca, że odbiera ona bardzo osłabiony przez dach sygnał. Jeśli anteny nie możesz ruszyć, to pozostaje mozolne eksperymentowanie:
  • wymiana i dobór wzmacniacza antenowego - przede wszystkim - ekranowany;
  • wymiana anteny na inną o maksymalnym dostępnym zysku;
  • kabel antenowy może mieć za mały współczynnik ekranowania, ale to pozostawiłbym na koniec.
@ voitek:
  • gdzie jest zamontowana antena?
  • zakłócenia występują równolegle na wszystkich odbiornikach?

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: voitek » 26 października 2012, o 17:56

► Antena jest [niestety] na strychu, pod dachem.
► Zakłócenia występują równomiernie.

_chris_

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: _chris_ » 30 października 2012, o 10:45

voitek pisze:► Antena jest [niestety] na strychu, pod dachem.
I to jest główny problem - mały sygnału użyteczny dochodzący do anteny w porównaniu do poziomów zakłóceń. Choć wygląda na to, że jest wyjątkowo źle. Najlepsza opcja to oczywiście wyniesienie anteny na zewnątrz.

Alternatywnie to poszukanie innej lokalizacji anteny na strychu, tak, aby osiągnąć maksymalny poziom i odbieranych jakość sygnałów.
voitek pisze:► Zakłócenia występują równomiernie.
Czyli źródła potencjalnych problemów to złącza, antena, kabel do rozgałęźnika i (pierwszy) rozgałęźnik.
  • Kabel antenowy - powinien być z jak najwyższym współczynnikiem ekranowania.
  • Rozgałęźnik - szczelna obudowa metalowa, złącza F.
  • Złącza, podłączenia - niewłaściwie wykonane złącza F lub inne podłączenia kabla antenowego do urządzeń.
  • Wzmacniacz antenowy + wtyczka antenowa zasilająca (separator). Wzmacniacz antenowy powinien być ekranowany (metalowa obudowa), najlepiej liniowy (typu APL, FTe, Terra)
    Separator (inserter) powinien być w metalowej obudowie.
    Wzmacniacz powinien być zasilany napięciem znamionowym.
  • Dobór wzmacniacza - wzmacniacz antenowy powinien być odpowiednio dobrany jeśli chodzi o wzmocnienie i maksymalny, dopuszczalny poziom wyjściowy.
Przy 60km z anteną pod dachem to zapewne odbiór z anteny pasywnej byłby niestabilny (lub brak), ale przy wskazaniach 100%/100% może być też przesterowanie wzmacniacza powodujące problemy przy pojawianiu się zakłóceń.

Niestety, ale trzeba kolejno i systematycznie próbować eliminować poszczególne potencjalne przyczyny.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: voitek » 3 listopada 2012, o 21:28

Akurat sygnał nie jest przesterowany. Odbieram 4 MUX-y: MUX1, 2 i 3 oraz TVN HD.

TVN HD: Jakość: 100%, Moc: 70%
MUX1: Jakość: 100%, Moc: 91%
MUX2: Jakość: 100%, Moc 94%
MUX3: Jakość: 100%, Moc: 91%

_chris_

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: _chris_ » 4 listopada 2012, o 21:33

voitek pisze:Akurat sygnał nie jest przesterowany.
Tego nie możesz wiedzieć na 100%. To, że dekoder pokazuje sygnały mniejsze od -50dBm, a jakość 100% to nie oznacza automatycznie, że sygnały nie są przesterowane.

Oczywiście, przy tych wartościach można zakładać że dużo bardziej nie ma przesterowania, niż że jest.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: voitek » 9 listopada 2012, o 15:59

Dzisiaj wyniosłem antenę na balkon (ale tylko na chwilę, żeby przetestować, bo na razie nie mam możliwości jej tak zamontować), już tam nie była pod blachą. Tym mocniejszym MUX-om (1 i 2, co mają po 100 kW) pstrykanie lampką nocną czy inne tego typu problemy nie przeszkadzają, jakość ani moc nie spadają.
Ale tym słabszym (MU-owi 3 co ma 50 kW i TVN HD z 3 kW) dalej to przeszkadza - jakość na chwilę spada, pojawiają się piksele, ale moc jest stabilna.

Najbardziej przeszkadza mi to w nagrywaniu...

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: quartz » 9 listopada 2012, o 22:49

No ale to jak? To masz siatkę ze wzmacniaczem (jak w opisie) czy jednak tego Dipola? Jedno i drugie na taką odległość to kiepskie rozwiązanie. Do tego wzmacniacz 30 i zbierasz wszystkie "śmieci", pewnie nawet jak sąsiad odpala papierosa piezoelektryczną zapalniczką będą zakłócenia. Na przesterowanym tak właśnie będzie. Będziesz miał maks a za chwilę, z byle powodu brak sygnału albo zacięcia.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: Anduraki » 10 listopada 2012, o 14:33

to tak, na tym dipolu + lna 177 jesteś na granicy przesterowania - radziłbym wymienić na słabszy wzmacniacz LNA 169,

nie wiem co masz w tej siatce z opisu - jeśli jakiś noname zasilacz - to w sumie mógłbyś spróbować na początek z tym LNA 177 - nie musisz siatki umieszczać przy kominie, wystarczy że gdzieś na wysokości komina żeby wisiała przymocowana do jakiegoś drewnianego pala, może być też trochę niżej. Siatki fajnie zbierają DVB-T, a jeszcze jaki kabel użyłeś - kolor + nazwa?

edit: swoja drogą te anteny dipola, te co dipol produkuje to szajs, są bardzo delikatne i kruche

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: voitek » 10 listopada 2012, o 18:00

Jeśli patrzyliście na mój opis w profilu, to sorry, ale nie zdążyłem go jeszcze zaktualizować, bo sytuacja zmieniła się nie dawno. Teraz go zaktualizowałem.

Teraz używam Yagi. I wcześniej w niej właśnie używałem symetryzatora, który był zamontowany fabrycznie przez DIPOL. I wtedy tej anteny używałem tylko do jednego odbiornika. Z sygnałem było słabo, TVN HD miał moc 20%. Były zakłócenia z lampki nocnej, przychodzącego SMS-a, przejeżdżających motocykli czy skuterów. A przecież antena była podłączona tylko do jednego odbiornika, bez podłączenia do zasilacza (bo symetryzator tego nie wymaga). Potem postanowiłem rozdzielić sygnał z tej anteny na 3 odbiorniki. No i niestety, symetryzator był za słaby. Antenę umieściłem na strychu. TVN HD pikselował cały czas. Z balkonu było podobnie z sygnałem. Symetryzator wymieniłem na taki wzmacniacz. Sygnał był dużo lepszy, tak jak pisałem wcześniej w moich postach, ale zakłócenia związane z elektrycznością były nadal (co prawda już mniejsze, nie przeszkadzał np. nadchodzący SMS). Wymieniłem go więc na taki ekranowany, który miał być bardziej odporny na zakłócenia. Ale zakłócenia zostały nadal.

A to, że pisałem o antenie siatkowej, to piszę dlatego, bo wcześniej używałem jej właśnie na tej samej instalacji (puszczonej w ścianach), co teraz używam tej yagi po rozdzieleniu na 3 odbiorniki. Tylko widać to nie jest problem, bo wcześniej przy yagi też pojawiały się zakłócenia, ale z całkiem innej instalacji (kabla puszczonego od anteny prosto do TV).

A może to jest kwestia anteny? Może powinienem wymienić ją na jakąś inną?

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: quartz » 10 listopada 2012, o 18:43

Wciąż przez "strych"?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: Anduraki » 11 listopada 2012, o 12:53

A jeszcze jedno, czym obecnie rozdzielasz sygnał? Jaka siła i jakość po podłączeniu tylko do jednego odbiornika(reszta odbiorników odłączona)? Jaki kabel? W jakiej odległości od tunera / kabla trzymasz telefon? Gdybyś miał zasięg 3G to byś mógł pozbyć się problemu z zakłóceniami z telefonu. Z motocyklami i innymi iskrowymi cudami jeżdżącymi po ulicy nie dasz rady nic zrobić, chyba, że oddalisz ile się da antenę od ulicy.

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: quartz » 11 listopada 2012, o 19:02

Przecież pisał przez co rozdziela...

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: voitek » 13 listopada 2012, o 01:16

Info o rozdzielaczu jest też w moich informacjach o profilu.

Kabel używany przeze mnie to SONIK, ale nie dam głowy, że w całej instalacji (w ścianach) jest taki.

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: quartz » 13 listopada 2012, o 01:34

Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w kawał nowego koncentryka, wystawił antenę na zewnątrz (nawet na prowizorycznym mocowaniu do byle czego taśmą) i testował w ten sposób. Jesteś za daleko, żeby "przez strych" dobrze odbierać. Nie wiesz co masz w ścianach, z tym przewodem, czasem bywają takie jajca, że strach tu opisywać. Typu: przewiercony i skręcony palcami, różnego rodzaju złączki bo akurat zabrakło i takie tam. Złap dobry odbiór najpierw na jednym TV i patrz co się będzie działo, na rozdzielanie sygnału masz czas.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: Anduraki » 13 listopada 2012, o 12:43

To jakiś kabel cabletecha, przynajmniej tak mi wyskoczyło. Niestety nic więcej nie ustaliłem. Ale pewnie nie masz teraz za bardzo możliwości pruć kabla ze ściany.

Ok nie doczytałem się jak zasilasz wzmacniacz - czy przy jednym z odbiorników masz zasilacz i idzie po kablu do rozgałęźnika, który przenosi do anteny? czy zasilacz masz za rozgałęźnikiem. Nie jestem pewien czy przenoszenie zasilania po pasywnym rozgałęźniku to dobry pomysł - może niech _chris_ się wypowie.
Ponadto jak wspominałem wcześniej wydaje mi się, że lepiej zastosować słabszy wzmacniacz (LNA 169).

Co mi jeszcze do głowy wpadło, nie wiem czy to może mieć miejsce, czy sygnał od odbiornika może wracać do rozgałęźnika, bo mam podejrzenie że zakłócenia mogą wnikać przez jeden lub wiele kabli od odbiorników i zakłócać sygnał na trzecim, ale to jak zaznaczam nie jestem tego pewien, najlepiej jakby _chris_ się wypowiedział, a moją teorie potraktuj jako burzę mózgów.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: kb997 » 13 listopada 2012, o 14:13

Rozgałęźnik musi mieć wycięte napięcie na jednym odgałęzieniu. Najprościej wybebeszyć i zobaczyć czy jest kondensator ceramiczny. Jeśli jest to to odgałęzienie nie przepuszcza napięcia, jeśli nie ma to można wlutować ceramika 1pF i będzie ok.

marwinn
Posty: 4
Rejestracja: 2 grudnia 2012, o 05:39

Re: Używanie sieci energetycznej zakłóca DVB-T

Post autor: marwinn » 3 grudnia 2016, o 08:18

mam podobny problem,
antena siatkowa na zewnątrz + wzmacniacz dipol LNA-188 32dB, za nim rozdzielacz pasywny, podłączone 2 telewizory, przy jednym zasilacz antenowy,
występuję problem zaniku sygnału przy włączaniu komputera lub światła /1 żarówka ok ale już dwie jest zanik/ ale tylko dla mux 8, pozostałe muxy odbierają bez problemu
zasilacz w komputerze raczej dobry OCZ ZS 550 W, ruter wifi i modem lte nie wpływają na odbiór, gniazdko z bolcem, jest podłączony 3 kabel ale czy jest uziemienie...?
nie wiem jak temu zaradzić

Odpowiedz