Antena 30km od nadajnika

VAHANARA
Posty: 186
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA » 19 grudnia 2019, o 15:38

krzyhu pisze:
18 grudnia 2019, o 18:49
Mam antenę siatkową na strychu i wzmacniacz zwykły zielony SWA-3 oraz zasilacz z regulacją (....) czy trzeba wymienić coś? (...) na obraz nie narzekam tylko czasami wyskakuje brak sygnału przy przełączaniu kanałów
Jeśli nie ma zakłóceń w czasie oglądania, a nie przeszkadza ci to dłuższe przełączanie od czasu do czasu, to nie ma musu, żeby coś zmieniać w instalacji antenowej. Przy odbiorze na strychu sygnały typowo są o nie najlepszej jakości, stąd odbiornik potrzebuje czasami trochę więcej czasu na złapanie synchronizacji po przełączeniu i stąd ten komunikat.

Możliwe, że w takiej sytuacji możesz mieć problemy po wejściu DVB-T2.

Jakie masz wskazania poziomu i jakości sygnałów pokazywane przez odbiornik na wszystkich mux-ach?
krzyhu pisze:
18 grudnia 2019, o 18:49
Mam antenę siatkową na strychu (...) na stronie emitel zalecają antenę kierunkową z bardzo dużym zyskiem .
W przypadku naszej DVB-T odbiór na strychu jest "nielegalny"... ;) To co pisze emitel odnosi się do "legalnych" odbiorów czyli antena 10m nad ziemią... ;)

Mateusz
Posty: 13
Rejestracja: 25 marca 2019, o 12:47
Miejscowość: Bydgoszcz

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Mateusz » 19 grudnia 2019, o 19:01

VAHANARA pisze:
12 grudnia 2019, o 00:17
1. Spróbuj odsunąć ile się da dekoder SAT od telewizora - jak ustawisz na nim TVP2 i wypniesz HDMI to będziesz miał duże pole manewru. Dobrze by było jeśli byś miał jakiś dłuższy kabel łączący gniazdo RTV-SAT z dekoderem SAT.
Jeśli to dekoder, powinieneś zauważyć jakieś zmiany na DVB-T.

2. Jeśli nie, to pominąłbym w ogóle sumator i skrosowałbym SAT do pokoju z dekoderem SAT, a TV do drugiego pokoju. I sprawdził po kolei wszystkie wyjścia z LNB.
Podłączając bezpośrednio SAT czy naziemną wszystko jest ok niezależnie od wyjścia. No, ale niestety docelowo muszą być oba sygnały jednocześnie w każdym pokoju.

Pożyczyłem drabinę, 2 dodatkowe konwertery i dodatkowy dekoder satelitarny.

Najpierw zmieniłem konwerter na używany Inverto Quad Black Premium, ściągnięty na chwilę z innej anteny. On ogólnie miał wcześniej zauważoną wadę przy normalnej instalacji bez sumatora, że słabnie trochę jakość jak jeden dekoder jest na innej polaryzacji niż drugi.

Gdy go podłączyłem, to kompletnie zniknął opisywany przeze mnie problem w pierwszym pokoju. Naziemna działała z taką samą jakością niezależnie od wybranego kanału na dekoderze satelitarnym. W drugim pokoju również nie było problemu z naziemną. Problem pojawił się za to, gdy podłączyłem inny dekoder satelitarny w drugim pokoju. Tam po wybraniu TVP2 HD wszystko było ok, za to naziemna znikała (w ferworze nie sprawdziłem niestety czy do 0, zniknął po prostu obraz z Polsat News) przy włączeniu Extreme Sports HD (inna polaryzacja, ale też górne pasmo). Latałem kilka razy po tej drabinie, zmieniając wejścia w konwerterze, także na zmianę. Zawsze problem był taki sam w tym samym miejscu w identycznej "konfiguracji".

Podłączyłem drugi konwerter, no name twin "Gold Edition". W pierwszym pokoju obniżyła się jakość w naziemnej przy zarówno TVP2 HD jak i Extreme Sports HD w SAT, ale nie odcinało do 0. W drugim pokoju bez problemu. Przy podłączeniu SAT w drugim pokoju to samo, co przy pierwszym konwerterze: Extreme Sports HD odcina naziemną. Czyli coś pomiędzy Inverto a konwerterem używanym na co dzień.

Wydaje się, że problemem jest konwerter (w tym przypadku wszystkie trzy), ale nie mam stuprocentowej pewności. Przy każdym z nich system zachowywał się inaczej. Pytanie brzmi: jaki zakupić konwerter Quad, aby była pewność co do jego jakości, aby rozwiązać ostatecznie ten problem? Tak, aby nie trzeba było go potem 4 razy reklamować.

Jestem trochę tym zniecierpliwiony, ale nadal na tyle uparty, aby to działało właściwie. Trochę to jest dziwne, że aż takie problemy występują...

krzyhu
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2019, o 20:06
Miejscowość: Kasina Wielka
Odbiornik: telewizor manta
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: krzyhu » 19 grudnia 2019, o 19:31

MuX-1 : moc:96%, jakość 100%
MuX-2: moc:93%, jakość ~75%
MuX-3:moc 70%, jakość 100%

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 228
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: sirdaniel » 20 grudnia 2019, o 08:55

Krzychu, w tak bliskim sąsiedztwie nadajnika załóż symetryzator. Wzmacniacz ci nie potrzebny, a wręcz przy dobrych mocach z nadajnika będzie ci jakość sygnału pogarszał, czyli moc 100% a sygnal np 75% lub mniej. To jest rozwiązanie twojego problemu.

VAHANARA
Posty: 186
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA » 20 grudnia 2019, o 13:12

__________________________________________________________________

@ Mateusz:

to raczej niemożliwe, albo przynajmniej znikomo prawdopodobne, aby trzy przypadkowo wybrane LNB miały podobne uszkodzenia. Oczywiście, każdy z nich charakteryzuje się innymi parametrami, jeden jest częściowo wadliwy jak sam napisałeś, co może tłumaczyć, że te twoje dziwne sytuacje migrują po pokojach.

Wygląda to mi bardziej na coś z siecią - może faktycznie coś jest nie tak z tym sumatorem, a może coś z gniazdami RTV/SAT.

* Jakie gniazda RTV/SAT używasz?

* Roiłeś próbę z odsunięciem dekodera SAT od linii DVB-T?

__________________________________________________________________

@ krzyhu:

zasadniczo poziomy masz OK, czyli wzmacniacz nie przesterowuje odbiornika. Może mux-3 jest odrobinę przy nisko, ale jeśli odbiera stabilnie, to znaczy, że wystarcza zapasu na zmiany poziomów sygnału w powietrzu.

Jakość mux-2 odstaje od reszty, czyli jest jakiś problem z jakością sygnału. Przyczyny mogą być wielorakie:

1. obiektywnie słaba jakość sygnału na strychu. Tak już bywa na strychach, że uzyskać wysokie jakości sygnałów wszystkich mux-ów bywa trudne, czasami wręcz niemożliwe na jednej antenie.

2. zakłócenia wnoszone przez wzmacniacz

3. odbiór w SFN-ie. To może się ujawniać różnie w różnych lokalizacjach w sposób nieprzewidywalny, zwłaszcza przy odbiorze na strychu.

__________________________________________________________________

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2686
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: K63 » 20 grudnia 2019, o 14:57

Mateusz pisze:
11 grudnia 2019, o 19:53
sumator RTV/SAT DSE DOC-4 zewnętrzny
Separacja w tym sumatorze to ok. 30 dB, zatem teoretycznie nie jest źle. Ale już niejednokrotnie przekonałem się że przy sumowaniu naziemnej i sat przy pomocy sumatorów mogą dziać się cuda. Najlepiej by sygnał naziemnej miał bardzo dobre parametry, wówczas trudniej o niespodzianki.
Pamiętam przypadek, gdy przy Axingu SWE 30-01 na telewizorze LG zanikał sygnał jednego mux-a, po włączeniu dekodera sat. O ile dobrze pamiętam sygnał na wtyku antenowym naziemnej miał powyżej 60 dBuV, Pre/Post BER to E-05/E-08. W diagnostyce sygnału w tv - siła ok. 100%, jakość 100%. Po włączeniu dekodera sat, sygnał mux na k.45 zanikał do 0 (siła, jak i jakość). Ale co ciekawe, przy takich wskazaniach parametrów, telewizor działał na tym kanale bezproblemowo i stabilnie. Pomiar sygnału na wtyku antenowym także nie wykazywał zmian, czyli nadal był dobry - j.w.
Prawdę mówiąc zostawiłem to tak, bo skoro nie było problemu z odbiorem przy ... braku sygnału, to nie będę "szukał dziury w całym". I do tej pory nie miałem sygnału by coś się pogorszyło.

krzyhu
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2019, o 20:06
Miejscowość: Kasina Wielka
Odbiornik: telewizor manta
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: krzyhu » 20 grudnia 2019, o 18:48

to czemu nie mam sygnału w mux-8 moc 0% jeżeli mam wzmacniacz, niby tak jest blisko ale mam szeroką górę o wysokości 700m bo to jest teren górzysty,
na kanale 23 490mhz brak sygnału czasami wskakuje na 100% pochodzi chwile i potem spada do 0% a moc nadajnika 100kW i to nie pomaga chyba.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2686
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: K63 » 21 grudnia 2019, o 00:08

krzyhu pisze:
20 grudnia 2019, o 18:48
to czemu nie mam sygnału w mux-8
Przyczyn może być kilka, np.
- antena na strychu,
- nie jest dostosowana do odbioru sygnału VHF nadawanego w polaryzacji pionowej,
- utrudnienia terenowe, itd.
A jeżeli na dodatek moc wypromieniowana w Twoim kierunku jest niska, to wszystkie te przyczyny mogą się zsumować.
krzyhu pisze:
18 grudnia 2019, o 18:49
odbieram głównie sygnał z RTON Chorągwica
Mam rozumieć, że antena odbiera także sygnał z innego nadajnika?
krzyhu pisze:
20 grudnia 2019, o 18:48
na kanale 23 490mhz brak sygnału czasami wskakuje na 100% pochodzi chwile i potem spada do 0% a moc nadajnika 100kW
Co wskakuje na 100% - siła czy jakość? Jeżeli jakość, to symptomy charakterystyczne dla zbyt mocnego sygnału.
Jeżeli miejsce odbioru znajduje się miedzy Chorągwicą a Tarnowem, to jak wspomniał kol. VAHANARA, może być to m.in. problem SFN. Sygnał na k.23 z Chorągwicy dolatuje do Tarnowa, a nadawany stamtąd na tym samym kanale mux-2, można odebrać między Bochnią a Krakowem.
Nie można wykluczyć, że do w/w problemów odbiorczych przyczynia się odbiornik (Manta). Jakoś nie mam zaufania do tej marki.

Mateusz
Posty: 13
Rejestracja: 25 marca 2019, o 12:47
Miejscowość: Bydgoszcz

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: Mateusz » 21 grudnia 2019, o 01:35

VAHANARA pisze:
20 grudnia 2019, o 13:12
to raczej niemożliwe, albo przynajmniej znikomo prawdopodobne, aby trzy przypadkowo wybrane LNB miały podobne uszkodzenia. Oczywiście, każdy z nich charakteryzuje się innymi parametrami, jeden jest częściowo wadliwy jak sam napisałeś, co może tłumaczyć, że te twoje dziwne sytuacje migrują po pokojach.

Wygląda to mi bardziej na coś z siecią - może faktycznie coś jest nie tak z tym sumatorem, a może coś z gniazdami RTV/SAT.

* Jakie gniazda RTV/SAT używasz?

* Roiłeś próbę z odsunięciem dekodera SAT od linii DVB-T?
W dwóch pokojach, które tutaj opisywałem są gniazda Axing SSD 2-00. Z kolei w trzecim jest gniazdo DSE (na razie nic nie jest do niego podłączone).

No właśnie nie zrobiłem tego odsunięcia, gdyż jak podłączyłem konwerter Inverto to myślałem, że problem został rozwiązany (dekoder SAT z pierwszego pokoju przestał robić problemy). Za to problem znalazłem wtedy w drugim pokoju. Tylko właśnie mój głupi błąd, bo mając ten drugi dekoder satelitarny nie sprawdziłem czy na natywnym konwerterze też jest problem w drugim pokoju. Bo może ten problem w drugim pokoju z wysokim H jest niezależny od konwertera.

Bo właśnie tak się zastanawiam czy nie nakładają się tutaj dwa błędy. Jeden to zaszumiony konwerter i Inverto ten problem być może rozwiązał. A drugi to być może sumator (lub coś po drodze), który na wtyku, który idzie do drugiego pokoju ma jakiś błąd z wysokim H.
K63 pisze:
20 grudnia 2019, o 14:57
Mateusz pisze:
11 grudnia 2019, o 19:53
sumator RTV/SAT DSE DOC-4 zewnętrzny
Separacja w tym sumatorze to ok. 30 dB, zatem teoretycznie nie jest źle. Ale już niejednokrotnie przekonałem się że przy sumowaniu naziemnej i sat przy pomocy sumatorów mogą dziać się cuda. Najlepiej by sygnał naziemnej miał bardzo dobre parametry, wówczas trudniej o niespodzianki.
Pamiętam przypadek, gdy przy Axingu SWE 30-01 na telewizorze LG zanikał sygnał jednego mux-a, po włączeniu dekodera sat. O ile dobrze pamiętam sygnał na wtyku antenowym naziemnej miał powyżej 60 dBuV, Pre/Post BER to E-05/E-08. W diagnostyce sygnału w tv - siła ok. 100%, jakość 100%. Po włączeniu dekodera sat, sygnał mux na k.45 zanikał do 0 (siła, jak i jakość). Ale co ciekawe, przy takich wskazaniach parametrów, telewizor działał na tym kanale bezproblemowo i stabilnie. Pomiar sygnału na wtyku antenowym także nie wykazywał zmian, czyli nadal był dobry - j.w.
Prawdę mówiąc zostawiłem to tak, bo skoro nie było problemu z odbiorem przy ... braku sygnału, to nie będę "szukał dziury w całym". I do tej pory nie miałem sygnału by coś się pogorszyło.
I to jest w tym najgorsze, takie najróżniejsze wymyślne problemiki. Bo jak teraz sprawdzić, że np. w trzecim pokoju w naziemnej nie działa MUX-2, gdy w pierwszym pokoju ktoś włączy kanał z górnego pasma V na satelicie, włączy lampkę i podrapie się po głowie? Nie da się sprawdzić wszystkich możliwych kombinacji, zawsze taka instalacja może mieć jakąś ukrytą wadę. A jeszcze nie wiadomo jak takie instalacje z sumatorami mogą zachować się za 2-3 lata przy wejściu DVB-T2/HEVC i jakiś zmianach w kanałach. Dzisiaj wszystko działa, a jutro wychodzi nowy problem.

No, ale niestety w tym konkretnym przypadku musi sumator zostać.

A czy stosujecie jakieś konkretne modele konwerterów przy sumatorach?

Mój plan jest taki, że zamówię z 2 zupełnie nowe konwertery w zamyśle dobrej jakości. I tutaj jestem otwarty na propozycje modeli (w wersji quad). W zależności od wyników jeden z nich albo oba oddam. I jeżeli to w pełni nie pomoże to spróbuję pozamieniać kolejność wyjść z sumatora. Jedno z nich jest nieużywane, więc jedno może zdarzyć się takie wadliwe. Jeżeli ostatecznie nie uda się rozwiązać problemów, to chociaż postaram się je zminimalizować, dążąc miejmy nadzieje do uznania sprawy za zakończoną.

krzyhu
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2019, o 20:06
Miejscowość: Kasina Wielka
Odbiornik: telewizor manta
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: krzyhu » 21 grudnia 2019, o 07:28

k63@; to ja mieszkam na południu w okolicach mszany dolnej może dlatego nie działa kanał 23 , ale teraz mux2 odbieram z lubonia
a antena jest skierowana na chorągwicę i nic nie przycina.
Skoro na mux-8 jest moc erp 10kW to pewnie trzeba najmocniejszy wzmacniacz.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2686
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: K63 » 21 grudnia 2019, o 10:32

Okolice Mszany to już spore "górki". Odbiór na strychu w takiej lokalizacji to spore wyzwanie, gdy nawet antena na zewnątrz może mieć problemy. W takiej sytuacji może zaistnieć konieczność odbioru z odbicia lub eksperymenty z wysokością zawieszenia anteny. A na strychu warunki masz mocno ograniczone. Może tak się zdarzyć, że poszczególne muxy dobrze odbierzesz z różnych nadajników - np. mux 1 i 3 z Choragwicy, a mux-2 z Rabki. Lub w jakiejkolwiek innej konfiguracji. Dlatego odbiornik powinieneś stroić ręcznie na k. 23,25,34,36,43,50 - i wybrać te, które mają najlepsze parametry.
Chorągwica nie we wszystkich kierunkach nadaje mux-8 z mocą 10 kW. W kierunku Mszany jest to 5-7 kW. Rabka ma słabiutki nadajnik mux-8 i dodatkowo sygnał jest wytłumiony w kierunku Mszany. Dodatkowo z obydwu tych obiektów sygnał tego mux-a nadawany jest w polaryzacji pionowej. W sytuacji całkowitego braku sygnału na siatce, raczej wskazana dodatkowa antena pasmowa VHF, a nie mocniejszy wzmacniacz.

krzyhu
Posty: 9
Rejestracja: 17 grudnia 2019, o 20:06
Miejscowość: Kasina Wielka
Odbiornik: telewizor manta
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: krzyhu » 21 grudnia 2019, o 17:38

a nie wystarczy przekręcić direktory(cybanty) z poziomo na pionowo? a jeszcze jeden mi się zgubił i mam tylko trzy ,czy ma to wpływ?
jak mam trudne warunki to raczej odpada symertryzator :lol:

VAHANARA
Posty: 186
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: VAHANARA » 21 grudnia 2019, o 23:09

Mateusz pisze:
21 grudnia 2019, o 01:35
Bo właśnie tak się zastanawiam czy nie nakładają się tutaj dwa błędy. Jeden to zaszumiony konwerter i Inverto ten problem być może rozwiązał. A drugi to być może sumator (lub coś po drodze), który na wtyku, który idzie do drugiego pokoju ma jakiś błąd z wysokim H.
Przejrzałem to wszystko co napisałeś w tym temacie, dodałem do tego doświadczenia @k63 i brak swoich negatywnych doświadczeń oraz zagłębiłem się w danych technicznych sumatorów i LNB. No i niestety wynik wyszedł mi mało ciekawy.

Przychyliłbym się do twojej tezy, że mamy tu do czynienia ze splotem nieprzychylnych okoliczności, a może lepiej powiedzieć, takich a nie innych parametrów LNB oraz sumatorów TV/SAT.

W czym rzecz - separacja pomiędzy pasmami SAT i TV w sumatorach TV/SAT jest iluzoryczna - jeśli już jest podawana, to na wysokości 35dB, co w rzeczywistości produkcyjnej może oznaczać jeszcze mniej. Zakłócenia generowane przez LNB poza pasmem nie są generalnie podawane (przy pracy tylko z dekoderem SAT nie mają większego znaczenia), natomiast poziom zakłóceń w paśmie SAT jest stosunkowo wysoki (około -40dB). Można domniemywać, że poza pasmem SAT, czyli w paśmie TV może być znacznie gorzej.

No i jak się te obie rzeczy poskłada, to jak najbardziej możliwe wydaje się być, że w niesprzyjających okolicznościach poziom zakłóceń od sygnałów zakłócających w paśmie TV pochodzenia z LNB mógłby degradować odbiór DVB-T "przebijając" się przez sumator z toru SAT do TV. Oczywiście, efekt w paśmie TV byłby nieprzewidywalny, bo zależałby zarówno od parametrów sumatora, jak i samego LNB - zależy jakie egzemplarze się po prostu trafi.

Jak to sprawdzić?

Najprościej byłoby "wyciąć" te potencjalne zakłócenia stosując filtry pasma TV na kablach SAT PRZED sumatorem TV/SAT. Ale ja takich filtrów nie kojarzę w sprzedaży, więc rozwiązaniem zastępczym byłoby zastosowanie jako filtra pojedynczego sumatora TV/SAT. Podłączenia normalnie - do wejścia SAT sumatora kabel z LNB, z wyjścia TV/SAT kabel do jednego z wejść obecnego sumatora, zaś wejście TV sumatora pracującego jako filtr KONIECZNIE zakręcone dopasowanym obciążeniem.
Przy próbach praca tylko z jednym wyjściem QUADa, reszta kabli odłączona od sumatora poczwórnego.

Dobrze byłoby użyć coś dającego minimum pewności parametrów, np. MM-214 Alcada
Rezystor zakończeniowy dowolny, np. https://www.dipol.com.pl/rezystor_obcia ... R66200.htm

Jeśli problem wynika z tego co napisałem wyżej, sprawa powinna być w ten sposób załatwiona.

Oczywiście, można też próbować zestawić jakiś LNB z innym sumatorem - np. konwerter Inverto czy Televesa, sumator Telmora. Ja nie kojarzę, żebym miał kiedyś jakieś problemy podobne do twoich, ale może po prostu nikt nigdy nie użył kombinacji w klimatach jak u ciebie.
Co więcej, nie kojarzę jakichś spektakularnych przypadków z multiswitchami, które przecież są tym samym, co sumatory odnośnie sumowania sygnałów. Ale możliwe, że switche są lepiej robione, bo są po prostu droższe. I tam są generalnie używane QUATRa, co może mieć też istotne znaczenie.

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 228
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: Antena 30km od nadajnika

Post autor: sirdaniel » 8 stycznia 2020, o 19:33

krzyhu pisze:
21 grudnia 2019, o 17:38
a nie wystarczy przekręcić direktory(cybanty) z poziomo na pionowo? a jeszcze jeden mi się zgubił i mam tylko trzy ,czy ma to wpływ?
Skoro masz antene na strychu to wejdź na strych o wypróbuj.
jak mam trudne warunki to raczej odpada symertryzator :lol:
To zmień miejsce zamieszkania skoro nie chcesz sprawdzić symetryzatora za 7zł.
krzyhu pisze:
21 grudnia 2019, o 07:28
k63@; to ja mieszkam na południu w okolicach mszany dolnej może dlatego nie działa kanał 23 , ale teraz mux2 odbieram z lubonia
a antena jest skierowana na chorągwicę i nic nie przycina.
Skoro na mux-8 jest moc erp 10kW to pewnie trzeba najmocniejszy wzmacniacz.
To załóż najmocniejszy wzmacniacz.

Odpowiedz