Witam,
jestem tu nowy i anteny buduje od dzisiaj ;P a wczoraj trafilem na forum.
Proponuję przyjrzeć się lepiej okręgom zamiast kwadratów - szybsza budowa i można wykonać bardzo dokładnie.
Podziele się swoimi obserwacjami z dzisiaj krok po kroku.
Co ważne:
odległość od nadajnika 25km w lini prostej
nadajnik 100k
Przeszkody
8m od domu na lini dom sąsiada
100m od domu blok 10 piętrowy w lini (idealnie w sam środek)
bok dla 2/3 pomiędzy pasmami tj 12,5cm
1. Budowa biquada - jak w instrukcji na samym początku, kabel 2,5^2, zwykły kabel antenowy (najtańszy)
Antena na parterze przy tv (2,5m kabla) - ciężko trafić w sygnał - trzeba znależć idealne ułożenie jak się trafi to mux1 i 2 chodzą ładnie jakość 100% mux 3 widzi ale nie działaja kanały
2. Trafiłem na link jak kilkanaście postów wstecz z kołami z kabla antenowego.
Wykonany zgodnie z instrukcja obwód koła 52cm (dual - 4 koła)
Antena ustawiona jak wyżej - lepsza siła na mux1 i 2 jakość 100% łatwiej ustawić (nie ma problemu że działa tylko w jednej pozycji w jednym miejscu - dużo większa tolerancja)
3. Antena zrobiona jak wyżej z kabłą 2,5 - zostawiłem oryginalną izolację w miejscu krzyżowania przewodów. Antene wyniosłem na poddasze, wbiłem gwóźdź przy oknie dachowym powiesiłem w strone bloku (punkt orientacyjny po którym wiem w która strone antena

)
długość przewodu do TV - 10m
Działą wszystko odrazu wszystkie 3 muxy + ściaga mux4 z poznania (odchylenie ok 40* wzgledem nadajników) - musialem sie gimnastykować żeby mi kodowanego muxa4 nie wrzucało do listy kanałów!
Co bardzo ciekawe- anteną można manipulować obracać w zakresie ok 30* bez żanej różnicy dla sygnału. można nawet nią trząść w trakcie oglądania tv. nie ma ekranu ani wzmacniaczy.
Czas wykonania poniżej 10 minut. czas montażu 30 sekund z czego 20 to znalezienie młotka i gwoździa.
Co ważne i czego się dowiedziałem po forach - najważnejszy w quadach jest obwód przy zachowaniu symetri figury dla tego kwadrat lub koło. w przypadku kół idzie łatwo uzyskać idealny obwód (długopisem zaznaczyłem odległości i tak sklejałem taśmą.
Moja mała sugestia odnośnie kwadratów:
Jeśli chodzi o wyginanie w kwadraty to jest na to banalny sposób aby były to idealne i płaskie kwadraty - wycinamy (lub kupujemy w markecie budowlanym gdzie docinają na wymiar) kawałek grubej płyty np OSB - co ważne aby poprawić dokładność wymiaru - nasz kwadracik powinien mieć boki a - 2*średnica drutu.
owijamy do okoła doginajac przy narożnikach do narożnika.
Pozdrawiam