AZART antena zbiorcza

smyk
Posty: 108
Rejestracja: 16 września 2009, o 09:46

DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: smyk » 29 listopada 2009, o 12:46

Witam

Interesują mnie instalacje zbiorcze (AZART), co należy zrobić, żeby przystosować instalację zbiorczą do odbioru DVB-T, tak, żeby każdy z odbiorców (blok ma 100 mieszkań) mógł oglądać programy DVB-T na telewizorach bez tunera DVB-T? Czy wystarczy jeden tuner DVB-T na całą instalację zbiorczą?

Pyrus

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Pyrus » 29 listopada 2009, o 17:02

Każdy musi mieć swój tuner DVB-T.

Awatar użytkownika
lemiechk
Posty: 38
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LGE M227WDP;
NOT LV5T USB
Instalacja antenowa: TRIAX LP-28 Mini
log-period. 21-68 zysk: 8 dB(d)
poziom: 30-50%; jakość: 100%
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: lemiechk » 29 listopada 2009, o 17:45

smyk pisze:Witam

Interesują mnie instalacje zbiorcze (AZART), co należy zrobić, żeby przystosować instalację zbiorczą do odbioru DVB-T, tak, żeby każdy z odbiorców (blok ma 100 mieszkań) mógł oglądać programy DVB-T na telewizorach bez tunera DVB-T? Czy wystarczy jeden tuner DVB-T na całą instalację zbiorczą?
Ciepliwości. Pracuje nad tym podgrupa ds. AIZ w Zespole Międzyresortowym ds. TiRC. Niedługo zostanią opublikowane wytyczne modernizacji AIZ oraz Wymagania Techniczno-Eksploatacyjne. Ponadto KIGEiT organizuje szkolenia dla firm instalatorskich.

Demon

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Demon » 29 listopada 2009, o 17:47

smyk pisze:Witam

Interesują mnie instalacje zbiorcze (AZART), co należy zrobić, żeby przystosować instalację zbiorczą do odbioru DVB-T, tak, żeby każdy z odbiorców (blok ma 100 mieszkań) mógł oglądać programy DVB-T na telewizorach bez tunera DVB-T? Czy wystarczy jeden tuner DVB-T na całą instalację zbiorczą?
  1. Musisz zobaczyć, jakie anteny są nakierowane na jakie nadajniki
  2. Następnie zobaczyć, czy antena skierowana na nadajnik NTC przystosowana jest do odbioru częstotliwości kanału, w którym nadawany jest cyfrowy sygnał
  3. Jeżeli powyższe jest w porząsiu, to po kabelku trzeba przejść do zwrotnicy, która składa sygnały z anten w jeden kabel. Sprawdzić, czy zwrotnica na wejściu z tej anteny nie wycina pasma z interesującym ciebie kanałem
  4. I tak dalej aż do wyjścia sygnału RTV w kierunku rozgałęźników i gniazdek.
  5. Jeżeli są wzmacniacze, to sprawdzić trzeba, czy nie są to wzmacniacze kanałowe (regulowane) na konkretne częstotliwości. Jeżeli takie są, to najlepiej zawołaj szpenia, który przerobi instalację.
Gałązki odprowadzające do gniazd RTV zupełnie nie trzeba zmieniać, a sygnał odebrać mogę tylko telewizory z głowicą DVB-T i dekoderami Audio i Video zgodnymi z wytycznymi UKE. Każde inne rozwiązanie nie ma sensu - po to jest emisja cyfrowa, żeby nie wracać do analogu w azarcie.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 1 grudnia 2009, o 18:38

A jak zrobić to?
Chcę zsumować 2 sygnały:
- pierwszy: DVB-T (k23) z anteny zewnętrznej,
- drugi: zwykła kablówka.
Gdy Śrem nadawał na k39 nie było problemu. W kablówce k39 był wolny. Miałem sumator i filtr środkowoprzepustowy k39 założony na antenie do DVB-T (żeby nie "siało" po programach z kablówki). Wszystko śmigało.

Teraz Śrem nadaje na k23. Sęk w tym, że kablówka też wykorzystuje kanał 23. Efekt jest taki, że silny sygnał z kablówki całkowicie zakłóca odbiór DVB-T. I odwrotnie sygnał z anteny DVB-T "sieje" po programach z kabla.

Macie jakieś pomysły?

Demon

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Demon » 1 grudnia 2009, o 19:08

Strzelb@ pisze:A jak zrobić to?
Chcę zsumować 2 sygnały:
- pierwszy: DVB-T (k23) z anteny zewnętrznej,
- drugi: zwykła kablówka.
Gdy Śrem nadawał na k39 nie było problemu. W kablówce k39 był wolny. Miałem sumator i filtr środkowoprzepustowy k39 założony na antenie do DVB-T (żeby nie "siało" po programach z kablówki). Wszystko śmigało.

Teraz Śrem nadaje na k23. Sęk w tym, że kablówka też wykorzystuje kanał 23. Efekt jest taki, że silny sygnał z kablówki całkowicie zakłóca odbiór DVB-T. I odwrotnie sygnał z anteny DVB-T "sieje" po programach z kabla.

Macie jakieś pomysły?
Sprawa jest ciężka. Narzuca się pomysł ze zwrotnicą wszystko/23. Teoretycznie na wejściu kablówki wytłumić kanał 23, na wejściu anteny z DVB-T odfiltrować kanał 23, następnie zsumować i po kłopocie, ale... No właśnie takie małe ale: nie da rady wyciąć dokładnie jednego kanału - pod topór pójdą również sąsiednie i być może trochę 'zasąsiednie' :P. Czyli jeżeli w kablówce nadają na kanałach 21-25 pięć programów, to ze wszystkimi będziesz mógł mieć problem. Żeby było tego mało, to w DVB-S są inne szerokości kanałów niż w DVB-T i analogu... chyba już widać, że sprawa leży i kwiczy.
Nie orientuję się w tym, ale spróbuj popytać o przemiennik (tak to się chyba nazywa), który przeniesie sygnał z kanału 23 na 39 lub inny wolny.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 1 grudnia 2009, o 19:40

Demon pisze: (...) spróbuj popytać o przemiennik (tak to się chyba nazywa), który przeniesie sygnał z kanału 23 na 39 lub inny wolny.
Takie ustrojstwo mogłoby załatwić sprawę w prosty i elegancki sposób. Ale pewnie poniesiony koszt na to ustrojstwo przewyższy efekt końcowy. Poszukam, może coś ciekawego znajdę.

Awatar użytkownika
121167
Posty: 182
Rejestracja: 29 października 2009, o 09:39
Odbiornik: Samsung UE40JU7000
Instalacja antenowa: Gubałówka - LOG21-69, Dipol7/5-12
Przehyba - BLU 420F
Magurka - BLU 420F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka, Przehyba, Magurka (SK)

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: 121167 » 1 grudnia 2009, o 20:52

Myślę, że coś takiego
http://www.dipol.com.pl/przemiennik_co- ... 905079.htm
ale domyślam się, że cena raczej zaporowa

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 1 grudnia 2009, o 21:30

121167 pisze:Myślę, że coś takiego
http://www.dipol.com.pl/przemiennik_co- ... 905079.htm
ale domyślam się, że cena raczej zaporowa
Właśnie tak myślałem. Przerost formy nad treścią by był. Do tego moja chatka zamieniłaby się w centrum nadawczo-odbiorcze NASA.

P.S.
Kiedyś moja babcia kładła 3 monety na krawędzi kineskopu starego Rubin'a + kawałek sreberka od masła na kablu sieciowym i śmigało (...kolory były). Babcia przesuwała sreberkiem wzdłuż kabla i wszyscy oczarowani byli. Przynajmniej babcia w to wierzyła.

A teraz ta cała "cyfryzacja wsi".
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: qwerty » 1 grudnia 2009, o 22:55

Przypadkiem nie jest tak, że jak coś nadaje naziemnie na jakiejś częstotliwości to inne podmioty (kablówki) nie mogę wykorzystywać tej częstotliwości w swoich instalacjach? Ja od razu kontaktował się z kablówką, aby zmieniali częstotliwość.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 2 grudnia 2009, o 13:16

qwerty pisze:(...) Ja od razu kontaktował się z kablówką, aby zmieniali częstotliwość.
Tam takie buractwo pracuje, że nawet nie ma z kim i o czym gadać. Kiedyś dzwoniłem do nich, bo cały czas im się tunery wieszały. Resetowanie czasem tydzień trwało. Zero reakcji, zero kompetencji, zero podejścia do klienta. Monopol czyli.
Ostatnio zmieniony 2 grudnia 2009, o 13:34 przez Strzelb@, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 2 grudnia 2009, o 13:25

...a najlepiej to by było gdyby kablówki same wpuszczały multipleks DVB-T do swoich instalacji. Myślę, że technicznie to żaden problem. Odebrać sygnał porządną anteną, wzmocnić i wpuścić w kabel. Bez jakiejkolwiek konwersji. Każdy, kto w domu ma odpowiedni sprzęt, po prostu odbierałby mux'a na takim kanale na jakim nadawany jest w regionie zamieszkiwania.

Demon

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Demon » 2 grudnia 2009, o 15:19

Strzelb@ pisze:...a najlepiej to by było gdyby kablówki same wpuszczały multipleks DVB-T do swoich instalacji. Myślę, że technicznie to żaden problem. Odebrać sygnał porządną anteną, wzmocnić i wpuścić w kabel. Bez jakiejkolwiek konwersji. Każdy, kto w domu ma odpowiedni sprzęt, po prostu odbierałby mux'a na takim kanale na jakim nadawany jest w regionie zamieszkiwania.
DVB-T i DVB-S różnią się od siebie. Taka operacja może nie wyjść na dobre.

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 2 grudnia 2009, o 15:43

Demon pisze:DVB-T i DVB-S różnią się od siebie. Taka operacja może nie wyjść na dobre.
Zgadzam się z Tobą. Oczywiście pomiędzy DVB-T i DVB-S są różnice. Tylko mi nie chodziło mi o sygnał satelitarny.
Chodzi o to, żeby sygnał DVB-T wpuścić w kabel, tak jak to robią z analogową telewizją odbieraną z nadajników naziemnych.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: JaroslawMroczkowski » 2 grudnia 2009, o 16:49

Wpuszczanie DVB-T w kabel zamiast DVB-C jest poważnie rozważane w przypadku mniejszych instalacji.
Gdyby się upowszechniło nie były by potrzebne oddzielne odbiorniki do kanałówki. Wszystko odbierał by 'zwykły' telewizor lub STB z odbiornikiem DVB-T.

Demon

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Demon » 2 grudnia 2009, o 17:18

Strzelb@ pisze:
Demon pisze:DVB-T i DVB-S różnią się od siebie. Taka operacja może nie wyjść na dobre.
Zgadzam się z Tobą. Oczywiście pomiędzy DVB-T i DVB-S są różnice. Tylko mi nie chodziło mi o sygnał satelitarny.
Chodzi o to, żeby sygnał DVB-T wpuścić w kabel, tak jak to robią z analogową telewizją odbieraną z nadajników naziemnych.
Oczywiście miałem na myśli DVB-C a nie DVB-S.
Troszkę dziwnym jest pomysł wpuszczenia sygnału DVB-T do kablówek ( w kablówkach jest nadawany sygnał DVB-C). Natomiast w systemach antenowych zbiorczych wystarczy dołożyć wzmacniacz kanałowy i ewentualnie antenę. (chyba, że system wykonywał szpenio na siatkach i drucikach).
Odbiorniki co raz częściej posiadają głowicę DVB-T/C. UKE może ustalić warunki techniczne sprzedawanych w Polsce odbiorników.
Kablówki nie są zainteresowane wykorzystaniem modułów CI. Wolą stosować bezmyślnie swoje STB.
Zamiast zastanawiać się i brać co raz bardziej lub mniej pod uwagę i nieuwagę kombinacje alpejskie, powinniśmy się skupić na zastosowaniu adekwatnych technologii i rozwiązań do swoich celów. Irytuje mnie, gdy słyszę (a już zupełnie jak widzę) stosowanie narzędzi inaczej niż producent to przewidział (np koparka służąca jako kafar :lol: ).
Oszczędzanie w taki głupi sposób doprowadza do znacznie większych kosztów końcowych. Niestety u nas przyjęło się, że w robocie i w rządzie dysponuje się obcymi narzędziami i pieniędzmi. :evil:

Awatar użytkownika
Strzelb@
Posty: 117
Rejestracja: 1 października 2009, o 22:53
Odbiornik: SONY KDL-46Z4500
WIWA HD50
Instalacja antenowa: Tri Digit + LNA 101
85 m.n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: Strzelb@ » 2 grudnia 2009, o 17:20

JaroslawMroczkowski pisze:Wpuszczanie DVB-T w kabel zamiast DVB-C jest poważnie rozważane w przypadku mniejszych instalacji.(...)
A czy operator takiej kablówki musi mieć stosowne umowy/pozwolenia do retransmisji?

IRS
Posty: 13
Rejestracja: 25 października 2009, o 00:26

Re: DVB-T, a instalacje zbiorcze

Post autor: IRS » 15 czerwca 2010, o 12:30

Witam
testowałem przemienniki Telmora nie działają .
Z tego co wiem one to rozkładają do mcz. Audio i sygnału Video a następnie modulują
modulatorem coś jak magnetowid z tunerem . Czemu to nie działa . ARW , ARC nie widzi tego jako sygnał tylko szum nie jest w stanie się dostroić do kanału . Testy robiłem na 28 kanale z Śremu TVP HD w Azarcie to byłby coś :) Zostaje pytanie o szerokość kanału w analogu fonia jest 6,5MHz czyli do tego miejsca jest wizja a DVBT ma 7-8Mhz pozostaje modyfikacja przemiennika blokada ARW,ARC wywalenie fonii albo eksperymenty z jakimś antycznym przemiennikiem który nie wnika w zawartość kanału .

projek1

Problem z odbiorem MUX2 z instalacji zbiorczej

Post autor: projek1 » 22 stycznia 2011, o 16:54

Mieszkam w bloku, 60 km od nadajnika w Śremie. Dopóki trwała emisja testowa wszystkie programy ładnie odbierało (poprzez tuner rwt 421t). Odkąd trwa już normalne nadawanie łapie tytlko MUX3 (publiczna), MUX 2 nie widzi (chociaż wcześniej łapał). Instalacja zbiorcza antenowa. W trakcie przeszukiwania wyraźnie przy K39 zatrzymuje się dłużej, ale niestety żadnego sygnału nie łapie. Czy ktoś miał podobny problem i czy udało się go rozwiązać?

Ka.mil

Re: Problem z odbiorem MUX2 z instalacji zbiorczej

Post autor: Ka.mil » 22 stycznia 2011, o 17:47

Z tego co wiem kolego instalacje zbiorcze mogą utrudniać lub uniemożliwiać odbiór naziemnej telewizji cyfrowej, w zależności od tego w jaki sposób zostały wykonane.
Możliwe też, że należy zmienić ustawienie anteny.
Sam dokładnie jestem ciekawy jak to dokładnie jest z Azartem i naziemną tv cyfrową.

EDIT: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... amtype=WM1 - myślę, że choć po czesku to da się zrozumieć, a materiał okaże się w tej sprawie pomocny.

Odpowiedz