AZART antena zbiorcza

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: TomW » 11 sierpnia 2013, o 15:44

Właśnie. To fachowcy są dla nas a nie my dla "fachowców". Popieram przedmówcę. Wielu jednak chce czerpać korzyści przez długi czas z tego co robi i stąd te niedorzeczne "abonamenty" (jakby tego nie nazwać). Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że nie można zmuszać, że usługę wykona tylko ten jeden właściwy i na warunkach przez niego podanych. Naciągacze to już inny wątek.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: Anduraki » 12 sierpnia 2013, o 10:56

wszystko zależy od spółdzielni - może mają umowę podpisaną na serwisowanie i pobierają jako fundusz remontowy. Z drugiej strony zobacz to tak, załóżmy w bloku padła stacja transformatorowa energii i nagle wszyscy mieszkańcy bloku załóżmy było ich 45 muszą się złożyć na kwotę 30.000 zł żeby naprawić czy wymienić transformator.
Po to są fundusze remontowe, opłaty konserwacyjne, żeby zminimalizować koszta. A wszystko zależy od szczęścia, czasami będzie tyle awarii, że przewyższy to koszt tej zbieranej daniny, a czasami przez dziesiątki lat nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 220
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: Bogoes » 13 sierpnia 2013, o 11:23

To ja może pozytywny przykład podam...
W Płocku (ul. Pszczela2) wykonując remont (1-2 lata temu) elewacji bloku wspólnota wymieniła wszystkie przewody AZARTu i przejrzała gniazda... i teraz po wyłączeniu analogu uruchomiono NTC (sygnał jest zgodny z sygnałem nadawczym, czyli tylko wzmocniony i można podpiąć każdy tuner DVB-t), mieszkańcy nie ponoszą żadnych stałych opłat... płacą tylko za ewentualne wezwanie montera (np. wymiana gniazda, dostarczenie przewodu GN./TV), ale ceny są przystępne, np. przewód z wtykami 16pln, a ja zapłaciłem na allegro za sam wtyk Azart 14,50pln (z przesyłką)...
Więc jak się chce, to można :D

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: Anduraki » 14 sierpnia 2013, o 11:55

No ale weź wytłumacz to mojej spółdzielni która dostaje kasę od UPC za to że tamci nie wpuszczają żadnej innej firmy na bloki do okablowania, był opór kiedyś z Internetem - spółdzielnia nie wyraziła zgody na internet z uzasadnieniem: "bo już jeden dostawca tu jest", albo "bo przewody mają iść w pionie z innymi kablami, a tam nie ma pionu".

Skoro jakaś niepisana umowa jest i pod stołem podają sobie koperty, bo nie wyobrażam sobie innej opcji, gdyby zrobili tu azart to z socjalnego pakietu UPC nikt by nie korzystał, bo miałby całkowicie za darmo 21 kanałów, a teraz za 8 programów w analogu każdy płaci w czynszu opłatę 9 zł czy coś w tym stylu.

I już wszystko wiadomo co do losów TVP1 i TVP2 w HD
Obecnie, ale nie dłużej niż do końca kwietnia 2014 r., Telewizja Polska będzie nadawać w HD program TVP1 i TVP2. Sytuacja ta zmieni się po zwolnieniu przez nadawcę publicznego połowy MUX 1. Wszystkie programy TVP będę musiały zostać umieszczone w MUX 3, nie będzie więc miejsca na programy wysokiej rozdzielności, dla której trzeba przewidywać większą przepływność. Tak więc polskojęzyczne programy w standardzie HD będą dostępne wyłącznie w ofercie płatnej.

quake1
Posty: 7
Rejestracja: 19 października 2013, o 21:10
Odbiornik: Ferguson Ariva t650
Instalacja antenowa: Siatka + LNA101. Planowana dipol 19/21-69 + symetryzator lub LNA 101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca 60km na wschód

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: quake1 » 15 listopada 2013, o 11:50

Nie chcę zakładać nowego tematu o instalacjach zbiorczych więc zadam pytanie w tym wątku. Dlaczego podczas nadawania testowego z Wręczycy na instalacji zbiorczej bez żadnych modyfikacji mogłem odbierać mux2 (albo mux-1 bo wtedy był nadawany jeden multiplex ale nie pamiętam który) a teraz nic nie ma. Przecież nie zmienił się kanał z którego nadawano więc teoretycznie powinno być bez zmian. Z Błeszna odbierałem też bez problemów z odległości 60km przy tak małej mocy nadajnika. Czy może zmieniły się jednak parametry nadawania i bez modyfikacji się nie obejdzie. Albo może kabel został przecięty albo sąsiad z góry zlikwidował gniazdko albo ktoś odłączył zasilanie wzmacniaczy.
Niby wszędzie można przeczytać że AIZ nie odbiera kanałów cyfrowych bez modyfikacji ale na mojej instalacji zbiorczej nie było problemów do czasu aż z Wręczycy zaczęli nadawać MUX-1 i 2 jednocześnie. Wówczas odbierał tylko MUX-1 ale często szatkowało a MUX-2 też dekoder wyszukał ale nie było w ogóle odbioru a MUX-3 z Błeszna to zanik całkowity. Gdy dali MUX-3 do Wręczycy to już nic nie odbiera a na antenie siatkowej czy kierunkowej z balkonu mogę złapać tylko MUX-1 i 2 przy czym często się zacina jak przejedzie jakiś samochód. Kablówka kanały cyfrowe nadaje w pakiecie za 49zł a spółdzielnia mówi że zbiorczej anteny nie będzie bo firma co ją zakładała już nie istnieje.
Czy może mi ktoś w kilku zdaniach wytłumaczyć dlaczego zbiorcza odbierała a teraz nie odbiera.
Instalacja w bloku 4 klatki, 4 piętra + parter = 40 mieszkań

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: adac » 16 listopada 2013, o 13:02

Właściwie można by założyć nowy wątek pt. " tłumaczenia Spółdzielni mieszkaniowych dlaczego nie można założyć Azartu " :lol:
Z mojej kolekcji: bo Azart nie nadaje się do tego sygnału cyfrowego, to musi być na kablówce (wie pan).
spółdzielnia mówi że zbiorczej anteny nie będzie bo firma co ją zakładała już nie istnieje.
- to też jest dobre, inna firma która obecnie istnieje nie może tego oczywiście zrobić, a nierozgarnięty lokator tego nie rozumie.

Porada techniczna: na następnym zebraniu wyborczym (są bodaj co 3 lata) zmienić RN na taką która od razu wywali obecny zarząd. I od razu się okaże, że można.

@ quake1: na odległość nikt Ci nie powie w jaki stanie jest ta instalacja, być może jest sporo do wymiany. Firma instalatorska musi zrobić przegląd a potem zaproponować jakieś rozwiązanie, być może w tańszym wariancie da się wykorzystać stare kable.
Przejrzyj ten wątek gdzieś od strony 6.

tysiek
Posty: 2
Rejestracja: 1 grudnia 2015, o 14:18

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: tysiek » 1 grudnia 2015, o 14:24

Witam i proszę o pomoc (trafiłem do tematu z google)
W mieszkaniu które kupiłem jest AZART przy ścianie jest krótki kabel.Chciałbym korzystać z tej tv ale nie wiem jak podłączyć .Czy mam kupić jakiś tuner czy trzeba kupic jakąś wtyczkę i wtedy podłączyć kabel do tv ? nie mam pojęcia korzystałem zawsze z anteny satelitarnej.Dziękuję za ewentualną pomoc

poxipol
Posty: 1790
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: poxipol » 1 grudnia 2015, o 15:12

Jeżeli jest to koncentryk to wystarczy zamontować wtyczkę antenową i podłączyć do odbiornika.
Jeżeli nic nie wyszuka to należy skontaktować się z administratorem budynku.
Może to być też kabelek z kablówki ?
Jak jest kabelek za krótki to można go przedłużyć za pomocą złączy typu F
http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-sat-z ... ?showall=1

tysiek
Posty: 2
Rejestracja: 1 grudnia 2015, o 14:18

Re: AZART antena zbiorcza

Post autor: tysiek » 2 grudnia 2015, o 19:51

Dziękuję za odpowiedz. w mieszkaniu jest również kablówka i właśnie azart.Rozmawiałem z gościem który remontował mi mieszkanie i niestety on nie wiedział który kabel to azart ,poprzedni właściciel nie korzystał z tv i dlatego są gołe małe kabelki.
Spróbuję zakupić wtyczkę i złącze i może coś zadziała.Obecnie nie ma mnie na mieszkaniu (przeprowadzka).
Pozdrawiam

tamerlan80
Posty: 10
Rejestracja: 1 listopada 2013, o 22:42
Odbiornik: Thomson THT501
Instalacja antenowa: Dipol 16/21-69 DVB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne

Azart i antena zewnętrzna na jednym kablu.

Post autor: tamerlan80 » 20 lutego 2016, o 18:06

Witam

Dotychczas korzystałem z anteny zewnętrznej (DIPOL 19/21-69) ze wzmacniaczem LNA-177. Idealnie odbierał mi program z nadajnika Wisła-Skrzyczne (ok 70 km). Jakiś czas temu 4 km ode mnie uruchomiono nadajnik MUX-3 o mocy 20 kW. Mimo iż antena nie jest ustawiona w światło tego nadajnika (60 stopni odchylenia) na zainstalowanym wzmacniaczu sygnał jest mocno przesterowany. Po zredukowaniu wzmocnienia MUX-3 jest ok ale kosztem pozostałych mux-ów odbieranych ze Skrzycznego. Odbiór z nadajnika Katowice-Kosztowy jest zakłócony (trakcja tramwajowa + stacja bazowa GSM).
Ostatnio wymieniano u mnie gniazdo AZART (brak ciągłości sygnału w pionie) i postanowiłem się pod nie podłączyć. Mam zatem trzy mux-y z AZARTU na kanałach 6, 8 i 12. Częstotliwość ustawiona ręcznie - 178, 194 i 226 MHz. Chciałbym teraz pokombinować z anteną zewnętrzną i złapać multipleks lokalny (Ornontowice 15 km) lub jakiś czeski. Anteną mogę już kręcić dowolnie, mogę wstawić również słabszy wzmacniacz albo symetryzator.

Pozostają kwestie techniczne. Wiem, że będę musiał zsumować sygnały. Ogólnie według dekodera sygnał na kanałach 21-69 jest "czysty" z wyjątkiem kanału 41 gdzie przebija się nawet ten nieszczęsny bliski MUX-3. Ale pewnie dla świętego spokoju trzeba by wstawić jakiś filtr przed sumatorem. Czy lepiej będzie filtrować sygnał DVB-T na kablu azartu czy sygnał azart na kablu z anteny zewnętrznej? Czy w ogóle takie zsumowanie sygnałów ma sens?

poxipol
Posty: 1790
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Azart i antena zewnętrzna na jednym kablu.

Post autor: poxipol » 20 lutego 2016, o 18:39

Stary Azart.
Pod tym względem masz dobrą sytuację.
Azart ze swoją anteną możesz sumować poprzez zwrotnicę pasmową,nie sumatorem.
Nieraz sygnał ze zbiorczej jest duży.Jeżeli jest taka sytuacja należy go delikatnie wytłumić,aby nie wszedł na pasmo UHF.
Sumatorem mógłbyś zakłócać Azart

Jeżeli wcześniej miałeś problem z przesterowaniem to wtedy stosuje się np.filtr strojony z 4- pułapkami..

tamerlan80
Posty: 10
Rejestracja: 1 listopada 2013, o 22:42
Odbiornik: Thomson THT501
Instalacja antenowa: Dipol 16/21-69 DVB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne

Re: Azart i antena zewnętrzna na jednym kablu.

Post autor: tamerlan80 » 20 lutego 2016, o 18:58

Dokładnie - azart jest stary. Zaadaptowano starą instalację rzec by można po kosztach. Dlatego pomyślałem o takim połączeniu. Monter instalujący gniazdko po zmierzeniu sygnału powiedział pod nosem - "65 dB - może być" chociaż mogłem się przesłyszeć. Faktem jest, że na dekoderze siła sygnału oscyluje w okolicy 85%. Nie chcę nic siać w instalacji Azartu więc jeżeli zwrotnica zablokuje ewentualne sygnały zwrotne będzie dobrze. W stronę anteny chciałbym mieć możliwość ewentualnego puszczenia zasilania do wzmacniacza - najlepiej 5V z dekodera. Da się to zrobić na zwrotnicy?

poxipol
Posty: 1790
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Azart i antena zewnętrzna na jednym kablu.

Post autor: poxipol » 20 lutego 2016, o 19:07

Ze zwrotnicą nie ma problemu.Na VHF,trzeba tylko przeciąć zworę.Wszystko jest w instrukcji.
Np.taka.
http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_anten ... _C0364.htm

tamerlan80
Posty: 10
Rejestracja: 1 listopada 2013, o 22:42
Odbiornik: Thomson THT501
Instalacja antenowa: Dipol 16/21-69 DVB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne

Re: Azart i antena zewnętrzna na jednym kablu.

Post autor: tamerlan80 » 21 lutego 2016, o 00:05

Właśnie o coś takiego mi chodziło :) Dziękuję za informacje

przemek89k
Posty: 2
Rejestracja: 20 listopada 2016, o 19:27
Odbiornik: samsung ue32eh 5000 wxxh

Brak sygnału MUX-8 - antena zbiorcza

Post autor: przemek89k » 20 listopada 2016, o 19:32

Witam,

mieszkam w Katowicach i nie mogę odebrać nowego multipleksu MUX-8, korzystam ze zbiorczej anteny umieszczonej na bloku - poprawnie odbiera pozostałe MUX-y.

Telewizor to Samsung UE32EH5000WXXH - chciałbym zapytać, czy jest to wina telewizora (tuner może nie być dostosowany do MUX-8, jeżeli ktoś może to sprawdzić to będę wdzięczny?) A może to wina anteny, niestety nie mogę jej sprawdzić, jest na dachu bloku więc nie wiem co to za cudo...

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: Brak sygnału MUX-8

Post autor: SAT-COM » 20 listopada 2016, o 20:13

Bez interwencji w spółdzielni się nie obejdzie.
Prawdopodobnie instalacja zbiorcza nie obsługuje pasma VHF.
Nie jest to tylko kwestia anteny również wzmacniaczy pasmowych ewentualnie zwrotnicy.

dvbtowiec
Posty: 489
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału MUX-8

Post autor: dvbtowiec » 20 listopada 2016, o 22:14

Sprawdź w instrukcji jakie pasma telewizyjne lub częstotliwości obsługuje.
Powinno być od 177,5 MHz do 226,5 MHz dla pasma VHF.
Teoretycznie powinieneś móc to też sprawdzić po wejściu do menu i użyciu ręcznego programowania.

Nie przypuszczam jednak żeby to była wina telewizora. Raczej jak napisał poprzednik, instalacja antenowa nie dostosowana do pasma VHF.

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: Brak sygnału MUX-8

Post autor: Rozsądny » 21 listopada 2016, o 01:43

Na 99,99% nie wina telewizora - dużo wcześniejszy Samsung z serii C650 obsługuje bezproblemowo MUX8.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Brak sygnału MUX-8

Post autor: JaroslawMroczkowski » 21 listopada 2016, o 12:13

:arrow: Moim zdaniem to temat do dyskusji w wątku AZART antena zbiorcza

Poza możliwym brakiem anteny VHF koneczne może być dodanie albo przestrojenie wzmacniacza. Anteny zbiorcze są z reguły wyposażane we wzmacniacze kanałowe więc bez interwencji u administratora budynku się raczej nie obejdzie.

przemek89k
Posty: 2
Rejestracja: 20 listopada 2016, o 19:27
Odbiornik: samsung ue32eh 5000 wxxh

Re: Brak sygnału MUX-8 - antena zbiorcza

Post autor: przemek89k » 22 listopada 2016, o 19:14

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Odpowiedz