Strona 1 z 17

Kabel antenowy

: 27 stycznia 2011, o 22:54
autor: lukasz536
Witam,
jest taki problem. Zabrakło mi trochę kabla i muszę go przedłużyć. Mam do dyspozycji dodatkowy kabel, 2 złącza F i tzw. "beczkę" połączeniową. Jakiego rzędu strata sygnału wiąże się z takim przedłużeniem kabla? Czy takie przedłużenie zwiększy liczbę błędów w odbieranym przez tuner sygnale czy niekoniecznie?
Pozdrawiam.

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

: 28 stycznia 2011, o 08:21
autor: qwerty
lukasz536 pisze:Witam,
jest taki problem. Zabrakło mi trochę kabla i muszę go przedłużyć. Mam do dyspozycji dodatkowy kabel, 2 złącza F i tzw. "beczkę" połączeniową. Jakiego rzędu strata sygnału wiąże się z takim przedłużeniem kabla? Czy takie przedłużenie zwiększy liczbę błędów w odbieranym przez tuner sygnale czy niekoniecznie?
Pozdrawiam.
Jeżeli przewód nie jest długi (~20 m) i nie jest kupiony na rynku to nie powinieneś zauważyć jakiś szczególnych strat.

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

: 28 stycznia 2011, o 08:26
autor: lukasz536
Dzięki za odpowiedź.
Przewód ma niecałe 25m, ale był to najdroższy dostępny w sklepie :D więc powinien być dobry (jest gruby, ekranowany).

Re: Przedłużanie kabla ant. a straty sygnału

: 28 stycznia 2011, o 14:43
autor: Przemo
Cena nie jest wyznacznikiem jakości. U mnie w jednym ze sklepów elektronicznych można kupić przewód antenowy po 2zł/m, ale co z tego, że jest najdroższy w ofercie jak to zwykłe g... produkcji Conotech z żyłą pomiedziowaną i lichym ekranem. O wiele taniej można kupić Triset'a, niestety tylko zamawiając internetowo. Powiem więcej, kiedyś kupiłem ok 20m Conotecha bo był gruby i najdroższy :D do tego aby podłączyć telewizor w sypialni do tunera SAT i móc oglądać TVN24. Z uwagi na emisje w kanałach 21-60 ustawiłem jako kanał w modulatorze kanał 61. Już na 20m widać było "kaszkę" i bez wzmacniacza się nie obyło. Po wymianie na Triset mogę ustawić nawet kanał 69 bez wzmacniacza i obraz jest żyleta.

Dobór kabla antenowego do instalacji

: 7 lipca 2011, o 12:49
autor: Taaz
Witam,
nie wiem czy wybrałem dobry dział, ale wydaje mi się że jest ok.

Generalnie mam problem z kablami antenowymi ;) Mam TV Samsunga D5500 i jak podłączę do niego zwykły kabel antenowy (5m, bez dodatkowego ekranowania, bez filtrów ferrytowych) to wyszukują mi się kanały cyfrowe (antena zbiorcza na dachu bloku). Ale że kabel jest słaby to inne kable czy np. konsola powodują co chwilę zakłócenia w obrazie (albo jak dotknę kabla). No więc postanowiłem kupić lepszy kabel - kupiłem już dwa firmy hama, 3m, jeden 90dB, drugi 100dB, jeden z filtrami ferrytowymi, drugi bez i - niespodzianka - kanały cyfrowe w ogóle się nie wyszukują :shock: Jakby ich nigdy nie było... (z kolei analogowe kanały są na wszytskich wypróbowanych kablach, z tym że strasznej jakości na tym tanim kablu i w super jakości na tych droższych kablach). Nie znam się na tych sprawach, ale to nawet dla laika wydaje się absurdalne ;) Czy ktoś z Was ma pomysł jak temu zaradzić??? Jeśli chodzi o sygnał to mieszkam w Poznaniu, blisko nadajnika, powinno śmigać...

Re: DVB-T a kable antenowe

: 7 lipca 2011, o 12:59
autor: ANDPOL
Pewnie instalacja nie jest przystosowana do dvb-t, a sygnały cyfrowe odbierasz pradopodobnie na samych kablach.

Re: DVB-T a kable antenowe

: 7 lipca 2011, o 13:20
autor: Taaz
Dzięki za odpowiedź, przeszło mi to przez myśl, ale myślałem że to niemożliwe żeby odbierać cyrowe kanały na samym kablu... Czy w takiej sytuacji jest jakaś możliwość żeby jakoś odebrać te kanały cyfrowe (aż żal tracić taką jakosć i oglądać analogi teraz)?

Re: DVB-T a kable antenowe

: 7 lipca 2011, o 13:58
autor: ANDPOL
Po pierwsze dowiedzieć się u administratora budynku, co idzie z tych anten i czy są planowane jakieś modernizacje. Jeżeli nie to pozostaje jakaś własna antena.

Re: DVB-T a kable antenowe

: 7 lipca 2011, o 16:35
autor: Taaz
Ok, dzięki, postaram się dowiedzieć (chociaż pewni prędzej kupię własną antenę :lol: ).

Re: DVB-T a kable antenowe

: 7 lipca 2011, o 16:37
autor: JKE
Prawdopodobnie układ antenowy zawiera filtry pasmowe na poszczególne dotychczas dostępne kanały. Jeśli jest niewykorzystany filtr to trzeba go dostroić do kanału DVB-T.

Re: DVB-T a kable antenowe

: 7 lipca 2011, o 17:27
autor: ANDPOL
Pewnie raczej wzmacniacze kanałowe.

Dobór przewodu do instalacji

: 6 sierpnia 2011, o 12:21
autor: michael_1234
Witam,
Muszę powymieniać wszystkie stare przewody na nowe, lepsze.
Zastanawiam się nad Triset 113 czarny. I chciałbym się dowiedzieć czy mogę go użyć wewnątrz pomieszczeń?

Dzięki
Pozdrawiam

Re: Dobór przewodu do instalacji

: 6 sierpnia 2011, o 14:20
autor: qwerty
Można, ale jeżeli chcesz je zatynkować to lepiej użyj przewodu, a nie kablu.

Re: Dobór przewodu do instalacji

: 6 sierpnia 2011, o 15:27
autor: michael_1234
Nie będzie tynkowany. Większość będzie na poddaszu, które jest nieocieplone.

Re: Dobór przewodu do instalacji

: 6 sierpnia 2011, o 22:13
autor: brencik
qwerty pisze:Można, ale jeżeli chcesz je zatynkować to lepiej użyj przewodu, a nie kablu.
Możesz rozjaśnić swoją wypowiedz, bo raczej jest bez sensu...

Re: Dobór przewodu do instalacji

: 6 sierpnia 2011, o 22:23
autor: qwerty
Białe łatwiej ukryć, a i cena mniejsza. :)

Re: Dobór przewodu do instalacji

: 6 sierpnia 2011, o 22:34
autor: michael_1234
Chodzi głównie o jakość i wytrzymałość, więc wybieram czarny.

Kabel antenowy

: 12 listopada 2011, o 19:50
autor: DVB-T/S
Tak sobie pomyślałem czy da się jakoś sensownie zabezpieczyć kawałek kabla co jest na zewnątrz - może 1m. Coś czytałem że po kilku latach jest do wymiany jednak jak by go włożyć w jakąś rurkę czy coś zda to egzamin?
Ani deszcz ani słońce go nie sięgnie.
Co o tym sądzicie?

Re: Kabel wewnętrzny na zewnątrz

: 12 listopada 2011, o 20:01
autor: _chris_
możesz go wsadzić w kawałek peszla, ale jeśli nie ma bezpośredniej operacji słońca i deszczu, to niech sobie wisi. Zrobi się problem - to wymienisz.

Dobrze zabezpiecz złącze F przy antenie, bo to jest najczulszy punkt instalacji.

Po włożeniu wzmacniacza, ustaw jeszcze raz antenę.

Re: Kabel wewnętrzny na zewnątrz

: 12 listopada 2011, o 20:27
autor: qwerty
Też pomyślałem o peszlu, ale jeżeli napada do środka to może tylko pogorszyć.