Strona 7 z 42

Odp: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 11:57
autor: kb997
Trzeba by dać nowe złączki (beczki) i od nowa zarobić kabel przy złączkach. Warto sprawdzić jakość wszystkich odcinków kabla.

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 12:01
autor: karol12_124
Jak wyżej. Tu: http://obrazki.elektroda.pl/7275131700_1329841796.jpg masz obrazkową instrukcje. :roll:

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 12:31
autor: dash4
Końcówki mam dobrze zarobione, żeby było śmieszniej główną żyłę staram się zawsze ucinać pod kontem prostym...
Jeśli chodzi o jakośc sygnału- na satelicie przez te 2 złączki mam jakoś na poziomie 80%- więc myślę że coś przechodzi po tym kablu.

Muszę kupić wtyczkę do normalnego wejścia antenowego (nie Fkę tak jak podłączałem wcześniej) i wtedy spróbuję czy działa- jak nie to się poddaję- pewnie antena walnięta;/

tak to wygląda:
http://img40.imageshack.us/img40/693/20120724155.jpg -tv

http://img16.imageshack.us/img16/7228/20120724156.jpg - antena

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 12:37
autor: Mutango
m@rtops pisze: tu też coś może być - we wcześniejszych próbach podłączenia rodziców pod moją antenę zrobiłem prowizorkę i połączyłem trzy kawałki kabla złączkami "F" - w efekcie zero sygnału
zacząłem się zastanawiać czy te złączki nie są czasem dedykowane do przesyłu w jedną stronę :? - ale to byłoby bez sensu :oops:
Nie, no coś ty? Beczka jest substytutem kabla, działa w dwie strony. Przy czym każda beczka, to ok 1dB straty. Jeśli byłeś na "granicy" odbioru, to 2dB mogły odegrać rolę. Ewentualnie beczka może być uszkodzona, zaśniedziała.. i wtedy strata może być gigantyczna.

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 13:22
autor: m@rtops
Mutango pisze:Jeśli byłeś na "granicy" odbioru, to 2dB mogły odegrać rolę.
fakt że antena jeszcze nie była na swoim miejscu i sygnał był słaby :(
ale jak pisałem to była prowizorka więc i kable z "wykopalisk" wątpliwej jakości :lol:
edit
@dash4
i podłączanie anteny pod gniazdo sat może być problemem (teraz widać że podłączasz złączem "f") zwykłe antenowe wejścia masz chyba nawet dwa
wystarczy dokupić tę wtyczkę - najlepsze rozwiązanie zamiast "zwykłej" (chyba że o taką ci chodziło ;) )
http://images.dipol.com.pl/pict/e8260.jpg

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 13:23
autor: karol12_124
@dash4 Wtyczka do TV wygląda tak :?: : http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... 21328.jpg/

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 13:55
autor: dash4
Również i to jak wtyczka wygląda też wiem.
Po 3 testach udało mi sie coś osiągnąć.
W cyfrowym mam 1,2,Info Waw, TVP Kultura,Historia,Polonia, i to wszystko
w analogu mam 1,2,TVN, Polsat, z tym że śnieży cholernie.
Wydaje mi się że potrzebny jest jakiś maszt lub coś w tym stylu bo w tym momencie antena wystawiona za okno dachowe, kabel e jednym odcinku (z tym że 100m co nie chciało mi się do testów ciąć) i takie efekty. Ale przynajmniej już wiem że antena działa.

Fajnie by było złapać inne muxy.
Pozdrawiam -będę próbował.

Re: Antena 20km od nadajnika

: 24 lipca 2012, o 14:01
autor: m@rtops
no to masz mux z "cieszyńskiej" 90* w prawo powinny być "krynice" :?
http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark22285

Re: Antena 20km od nadajnika

: 25 lipca 2012, o 08:42
autor: dash4
Dzięki za pomoc Panowie- udało mi się złapać 21 prg obracając na Krynice (w tym jakieś analogi itp)
Ogólnie antena działa- polecam.
Teraz tylko zostało zamocować ją na dachu i cieszyć się z cyfrowej Tv.

Pozdrawiam

Re: Antena 20km od nadajnika

: 25 lipca 2012, o 22:26
autor: karol12_124
Jeszcze do pełni szczęścia możesz kupić symetryzator do tej siatki na kanały 21-69. Ma mniejsze tłumienie niż ten co masz na kanały 6-69 :roll:

Zadowolenia z DVB-T życzę :D

Pozdrawiam!

Re: Antena 20km od nadajnika

: 27 lipca 2012, o 08:31
autor: dash4
A co mi to da ? ta zmiana symetryzatora.
Znajdę przez to więcej kanałów (raczej nie bo chyba wszystko co sie da już mam)
Poprawi się obraz- na ten też nie mam co narzekać- jest bardzo dobry.
Poza tym który to ma być symetryzoator- prosiłbym o jakiś link lub konkretną nazwę.
Pozdrawiam

Odp: Antena 20km od nadajnika

: 27 lipca 2012, o 10:43
autor: kb997
Jeżeli symetryzator będzie mial mniejsze straty to i sygnał będzie stabilniejszy. Jeżeli teraz masz zakłócenia co jakiś czas, to po zredukowaniu strat będą rzadsze. Każdy element przy słabym sygnale odgrywa znaczącą rolę. Każdy ułamek dB więcej to czasem stabilny odbiór lub jego brak

Re: Antena 20km od nadajnika

: 27 lipca 2012, o 11:35
autor: m@rtops
dash4 pisze:Poza tym który to ma być symetryzoator- prosiłbym o jakiś link lub konkretną nazwę.
proszę bardzo :D
Obrazek

Re: Antena 20km od nadajnika

: 27 lipca 2012, o 11:38
autor: DVBManiak
Symetryzator antenowy SA IV-V i już chyba wszystko jasne. :D

Re: Antena 20km od nadajnika

: 2 sierpnia 2012, o 12:14
autor: qkiz_xt
adac pisze:@qkiz_xt:
problem u Ciebie wynika z trudnych warunków, masz 3 nadajniki rozstawione równo w trójkącie, ale profil do każdego jest zasłonięty. Na odbiór z Gorlic szans na raczej nie ma.
Mux-y 2 są na wysokich kanałach (k64, k61) i będzie Ci trudno je złapać. Mux 1 nadaje w układzie SFN Tarnów-Gorlice.
Spróbuj dołożyć wzmacniacz do tej anteny którą już masz i szukaj na tych 3-ch kierunkach.
Sprawdź kabel, bo jeżeli jest nieodpowiedni to będzie silnie tłumił wyższe pasmo.
Antenę już kupiłeś, ale do Twoich trudnych warunków wcześniej proponowałbym inną: Telmor ASR ze wzmacniaczem albo 2 siatkowe w synfazie.
Kupiłem wzmacniacz LNA177 z regulowanym zasilaczem niestety dalej to samo! Żadnych zmian. Z Tarnowa najlepiej "łapie" MUX-2 a MUX-1 tylko od wieczora do rana działa... Z Krakowa tylko MUX-1. Natomiast z innych kierunków nic.
Co ciekawe splashlite pokazuje sile 0 jakość 80-100% przy MUX-2, natomiast przy MUX-1 w nocy siła 0 jakość 80, w dzień siła 0 jakość skacze 10-80% czasem spadnie do zera. Niezależnie czy symetryzator czy wzmacniacz. Wiem że ten program może nie pokazywać dobrze. Jakieś rady?
EDIT:
Mam kabel CONOTECH RG6-U wymieniać go?
Może kupić tuner np. WIWA HD90? Na ile większa jest czułość od mojego MediaTech MT4167 na USB?
Czy może kupić drugą taką samą antenę i ustawić na chorągwicę? Jest to w ogóle możliwe? Bo widzę że są zwrotnice bądź sumatory z dwoma np. wejściami z tym że jedno jest na 1-12 kanał a drugi 21-60 kanał a chcąc nastawić jedną na "marcinkę" a drugą na "chorągwicę" potrzebuje kanały z przedziału tylko jednego wejścia? Jak to jest?

Re: Antena 20km od nadajnika

: 6 sierpnia 2012, o 18:42
autor: qkiz_xt
adac pisze: - no i pozostaje ten USB tuner; to bardzo dobre urządzenie jeżeli masz okno z widokiem na nadajnik.
PS.W trakcie prób podłącz też na zmianę normalny, analogowy telewizor i sprawdź odbiór. To dobry test, bardziej można na nim polegać niż na wskaźnikach od Splash Lite czy innych wynalazkach.
Jaka jest różnica między tunerami na USB a zewnętrznymi? (chodzi oczywiście o czułość głowicy)

Re: Antena 20km od nadajnika

: 6 sierpnia 2012, o 21:33
autor: adac
Zajrzyj tutaj, dyskusja z udziałem kol. @QkiZ (przypadkowa zbieżność :?:)
Ja pozostaję przy swoim zdaniu: tunerki usb nie nadają się do odbioru w trudnych warunkach, a nadawanie w sfn dodatkowo je rozkłada. Może mniej lub bardziej zależy to od konkretnego modelu, ale generalnie nie polecam. Pzy okazji: jak odbierasz analogi z najbliższych nadajników ?
Jeżeli myślisz na poważnie o odbieraniu dvb-t w trudnych warunkach rozejrzyj się za STB. Z tego co wyczytałem, Wiwy dość dobrze radzą sobie z takim odbiorem, możesz też przejrzeć inne.
Co do tego kabla Conotech RG6-U ; żyła wewnętrzna 1 mm Fe/Cu, dość duże tłumienie. Są tacy którzy go stosują na kilometry, ale do trudnych warunków ja bym go nie polecał żeby nie pogarszać sprawy.

ps. W odległości 7 km na wsch. usadowił się nadajnik Tarnów-Lichwin. Moc 10 kW, bardzo korzystny profil. Co prawda polaryzacja V, ale wystarczy obrócić antenę..

.

Re: Antena 20km od nadajnika

: 8 sierpnia 2012, o 13:03
autor: Narren
Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące doboru modemu oraz anteny.
Mam wykupioną usługę orange free. Z różnych przyczyn w które nie będę wnikał muszę wymienić osprzęt do tej usługi. Obecnie mam modem huawei bez wyjścia na antenę zewnętrzną. Od teraz chcę korzystać z tego internetu z miejsca, gdzie jest słaby zasięg (granica mazowieckiego ze świętokrzyskim). Stoję przed wyborem zarówno modemu jak i anteny zewnętrznej więc w tym względzie pełna dowolność. Byle współpracowało z moją kartą sim z orange free. W okolicy mam 2 nadajniki, 5km ode mnie jest nadajnik w Siennie, 7km jest drugi nadajnik w Lipsku. Wydaje mi się, że z 1. piętra domu powinien być "widoczny" nadajnik w Siennie (w Lipsku być może też, ciężko mi to stwierdzić na 100%).
Bardzo będę wdzięczny za pomoc w wyborze zestawu - modemu do komputera (stacjonarnego czyli tylko USB) i anteny zewnętrznej którą można przymocować do ściany (na dach nie ma wejścia).
Znalazłem zestaw Huawei E173U-2 + antena kierunkowa (płaski panel) 17dBi. Czy taka panelowa antena nada się? Niewiele takich widziałem. Co do samego modemu to obsługuje UMTS 900/2100 MHz, transfer do 7,2 Mbps. Czy brakuje tu czegoś do poprawnego działania?
Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek

Re: Odp: Antena 20km od nadajnika

: 8 sierpnia 2012, o 13:17
autor: kb997
To jest forum o DVB-T choć Emitel świadczy usługi dla sieci komórkowych. Co się tyczy anteny do gsm to nie odbiega od tv różni się wielkością. Jesli jesteś w zasięgu hsdpa to potrzebujesz anteny na 2Ghz. Polecam quadosy lub podwójne biquady. Sa płaskie i mają spory zysk. Co do tej panelowej to nie wiem co to jest i ile ma faktycznie zysku.

Re: Antena 20km od nadajnika

: 8 sierpnia 2012, o 20:11
autor: Grzechot
Witam.

Mieszkam w Krakowie, ul. Komandosów. Mam problemy z odbiorem telewizji.
http://imageshack.us/photo/my-images/824/info1q.png/ <-- Link do zrzutu odległości do Chorągwicy. Jest 14km.
Informacje o mnie.
Mam antenę http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A0315.htm
Do tego tuner USB (korzystam z DVB na laptopie).
Do anteny mam wzmacniacz (LNA-169).
Byłem w sklepie dipol i takie coś mi dali. Jednakże odbieram tylko MUX-2 w słabej jakości, przycina czasem.
MUX-1 i MUX-3 nie mam sygnału umożliwiającego odbiór.
Mieszkam na parterze w bloku 4 piętrowym.
Jest jakaś szansa, żeby mi odbierało przynajmniej MUX-1?
Pozdrawiam,
Grzegorz