Antena OPTICUM AX1000

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Antena OPTICUM AX1000

Post autor: marcepun » 22 listopada 2012, o 08:45

Witam,kupiłem niedawno wspomnianą antenę i ku mojemu zdziwieniu nie odbierałem sygnału(prócz z kabla-śnieżynkę)
Czy do tej anteny wymagany jest zasilacz,jeśli tak to jaki?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: m@rtops » 22 listopada 2012, o 08:55

wygląda że tak - jeżeli masz podłączone do dekodera to włącz "zasilanie anteny" w menu
zasilacz zwykły antenowy z wtyczką z separatorem na 12v (ok 10-12zł) ;)

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 22 listopada 2012, o 09:19

m@rtops pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Spróbuje twojej metody i odpisze czy poskutkowało

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 27 listopada 2012, o 08:21

Niestety nic nie pomogło,jak nie było sygnału tak nadal nie ma

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 942
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: Domel28 » 27 listopada 2012, o 12:02

Czyli że podłączyłeś Zasilacz z separatorem i nic? Czy włączyłeś zasilanie z tunera? Jeśli masz wtyk z separatorem to zasilanie z tunera nie przejdzie do wzmacniacza. Sprawdź też kabel czy nie jest nigdzie uszkodzony i dobrze podłączony.

_chris_

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: _chris_ » 27 listopada 2012, o 12:05

marcepun pisze:Czy do tej anteny wymagany jest zasilacz, jeśli tak to jaki?
Zależy, jaką wersję kupiłeś - czy pasywną (cena zwykle ~80zł) czy z wbudowanym wzmacniaczem (cena zwykle ~`100...110zł). Wzmacniacz w tej antenie można zasilać albo z dekodera (+5V) albo z zewnętrznych zasilaczy antenowych (+12/24V).

Gdzie mieszkasz i gdzie tę antenę ustawiasz (balkon, okno, dach...)?

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 28 listopada 2012, o 08:59

Mieszkam w Ożarowie(Świętokrzyskie)antena pasywną ustawiłem na wysokość ok 2 metrów,przymocowana na ścianie domu.

W ten sposób podłączyłem przewód kabla do separatora zasilania
http://images.dipol.com.pl/pict/d0010+++.jpg

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: plecho1 » 28 listopada 2012, o 09:22

Jeśli to antena pasywna, to takiej się nie zasila. Jeśli nie masz sygnału na pasywnej to dokup jakiś wzmacniacz przelotowy na 75 omów i zamontuj go jak najbliżej anteny oraz zasil go wtedy jakimś zasilaczem z separatorem lub bezpośrednio z tunera poprzez zwykłą wtyczkę antenową.

penknife
Posty: 233
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: penknife » 28 listopada 2012, o 09:23

marcepun według mnie ten separator nadaje się tylko do odbioru analogu
jak chcesz stosować separator napięcie to już lepiej w takiej formie: http://www.dipol.com.pl/separator_zasil ... _C0397.htm lub http://www.dipol.com.pl/separator_zasil ... R55301.htm

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: plecho1 » 28 listopada 2012, o 09:42

marcepun, tu masz swoją lokalizację względem nadajników http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark25481
Chyba najlepszym wyjściem było by ustawić antenę na Kielce lub jeśli nie będzie takiej możliwości, spróbować ustawić ją na Piaski.
Na tej mapie lokalizacje możesz doprecyzować przesuwając strzałkę dokładnie na Swój dom.

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 29 listopada 2012, o 09:15

Teraz jestem w poważnej kropce jaki pisze plecho1 powinienem wzmacniacz przelotowy na 75 omów,z kolei penknife radzi zakup Separator zasilania AZS-03 gniazdo jack 3,5 mm.
I'm so confused

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: plecho1 » 29 listopada 2012, o 13:34

Chodziło mi o wzmacniacz tego typu: http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... _B4013.htm
Kup coś z tego typu wzmacniaczy montowanych na kablu, na początku nie wymieniaj tego zasilacza z separatorem co masz tylko na nim wypróbuj. Wiele osób na takich zasilaczach i separatorach jak masz odbiera z powodzeniem DVB-t.
Tu masz lepszy sprzęt tego typu: http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-tv-sa ... v,4809.htm

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 14 lutego 2013, o 16:49

Postanowiłem wznowić próby "instalacji" tej anteny,proszę o rady krok po kroku(dla laika, gdyż moja wiedza nie jest dostatecznie wielka by móc łapać sygnał z tej anteny) co powinienem zrobić.oczywiście włączałem zasilanie anteny w dekoderze (wiwa 90)
Na zwykłej starej siatkowej(z separatorem 12v) łapię MUX 2,szczególnie chciałbym odbierać MUX 1


lokalizacja

http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark25481

W ten sposób podłączyłem przewód kabla do separatora zasilania
http://images.dipol.com.pl/pict/d0010+++.jpg

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: kb997 » 14 lutego 2013, o 19:20

Panowie zaczynacie po chińsku tłumaczyć laikowi.
1) nie dawaj takiej wtyczki jak pokazujesz a uzyj takiej http://images.dipol.com.pl/pict/e8260+.jpg lub takiej http://images.dipol.com.pl/pict/e3010.jpg
Powinno być ok.
Edit: jeżeli pojawi się odbiór ale nie będzie stabilny zamontujesz na powrót swój separator, a w pobliżu anteny założysz jakiś wzmacniacz "na kabel" np FTE LG100 albo coś podobnego.
Edit2: wszystko pod warunkiem, że antena którą posiadasz jest w wersji pasywnej (bez wzmacniacza)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: m@rtops » 14 lutego 2013, o 21:20

jeżeli w antenie jest symetryzator lub chcesz zasilać wzmacniacz z dekodera to musisz założyć "zwykłą" wtyczkę - przykłady podał kol.@kb997
wtyczkę z separatorem podłącza się używając dołączonego do niej zasilacza oczywiście przy wył zasilaniu anteny w dekoderze :oops:
dokupywałem do tej anteny wzmacniacz "AX W-11" i mogę potwierdzić że ten model wzmacniacza można zasilić napięciem 5V z dekodera , natomiast jeżeli siedzi tam coś innego to może potrzebować 12V :?

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Odp: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 15 lutego 2013, o 09:41

kb997 pisze:Panowie zaczynacie po chińsku tłumaczyć laikowi.
1) nie dawaj takiej wtyczki jak pokazujesz a uzyj takiej http://images.dipol.com.pl/pict/e8260+.jpg lub takiej http://images.dipol.com.pl/pict/e3010.jpg
Powinno być ok.
Edit: jeżeli pojawi się odbiór ale nie będzie stabilny zamontujesz na powrót swój separator, a w pobliżu anteny założysz jakiś wzmacniacz "na kabel" np FTE LG100 albo coś podobnego.
Edit2: wszystko pod warunkiem, że antena którą posiadasz jest w wersji pasywnej (bez wzmacniacza)
Posiadam te dwa wtyki F, zrobię jak radzicie, bezpośrednio kabel z wtykiem f podłącze do dekodera (bez separatora i z wył zasilaniu anteny w dekoderze). napisze jak poszło

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: m@rtops » 15 lutego 2013, o 09:47

ale wciąż nie napisałeś (chyba że coś pominąłem :? ) czy antena jest ze wzmacniaczem czy bez :?: :roll:

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: adac » 15 lutego 2013, o 15:22

@ marcepun

Odpowiedz m@rtopsowi, bo nie da Ci spokoju ;) . Dla ułatwienia link do Twojej anteny w wersji bez wzmacniacza: AX 1000 uhf triplex
Porównaj opis do swojej anteny i sprawdź parametry. Antena w wersji ze wzmacniaczem kosztowała ok 100 zł i miała w komplecie zasilacz.
Jeżeli to jest ten model i podłączyłeś go tak jak na podanym obrazku, to powinno działać.
Antenę pasywną ( z zabudowanym w środku symetryzatorem) podłącza się bez zasilacza, dlatego na początek trzeba ustalić co właściwie masz.
marcepun pisze: Mieszkam w Ożarowie (Świętokrzyskie) antena pasywną ustawiłem na wysokość ok 2 metrów, przymocowana na ścianie domu.
Bardzo niekorzystne warunki do odbioru. Przy ziemi sygnał ma małą moc i jakiekolwiek przeszkody w pobliżu: drzewa budynki dodatkowo go osłabiają. Kierunek odbioru wyznacza Ci ściana; z zachodniej teoretycznie masz możliwość odbioru ze Św.Krzyża (44 km).

Rozumiem, że próbowałeś sobie polepszyć kupując mocniejszą antenę, ale dużo korzystniejszym rozwiązaniem jest podniesienie anteny, np na dach.
Nawet bez zakupu nowej anteny mógłbyś mieć lepszy odbiór.

marcepun
Posty: 16
Rejestracja: 11 września 2012, o 16:41
Odbiornik: Telewizor Samsung full HD
WIWA HD 90
Instalacja antenowa: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św. Krzyżu k. Nowej Słupii

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: marcepun » 15 lutego 2013, o 16:48

posiadam bez wzmacniacza, rozglądam się właśnie za wzmacniaczem.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Antena OPTICUM AX 1000 UHF TRIPLEX

Post autor: adac » 15 lutego 2013, o 18:09

Jeżeli masz już tą antenę podłączoną na gotowo, bez zasilacza, to spróbuj odbioru k.analogowych ze Św.Krzyża.
Nry: 28, 38, podłączenie bezpośrednio pod tv. Antena skierowana na zachód.
Rozumiem że k.cyfrowych dekoder Wiwa HD 90 w ogóle nie łapie ?
Czy Twój tv Samsung nie ma głowicy dvb-t ?

Odpowiedz