Antena OPTICUM AX1000

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: systemlan » 27 września 2014, o 20:34

Ja uważam subtelnie, że jakbyś wezwał fachowca z wiedzą i miernikiem wyszłoby to na dobre :D

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: adac » 27 września 2014, o 20:53

W dodatku nie zapoznałeś się z Regulaminem forum a czas najwyższy, system wyciął linki do allegro a pod skróconym numerem jest wazon szklany ozdobny.
Wygląda że powrót do DVB-T nie jest u Ciebie zbyt szczęśliwy. :(

/ Edit
Wygląda na to że największy problem stanowi u Ciebie teren czyli dostęp do sygnału. W promieniu 65 km widać 2 nadajniki: Raszyn i Ostrołęka-Ławy (pn-wsch), próbuj na ten na który masz lepszą widoczność, czyli mniej zasłania las i pagórki. Ostrołęka kan: 40,41,42 , moce po 60 kW, odbiór z tej odległości zupełnie możliwy.

Antenę już masz ale gdyby wcześniej znać sytuację można by zaproponować inne modele. Niewykluczone że i tak trzeba będzie zmienić.

Co do wzmacniaczy: takie znalazłeś i chcesz wypróbować, albo ktoś polecił albo się spodobały. :) Wypróbuj dedykowany do tej anteny Ax W11 i zasilacz 12V z regulacją.
Z inych propozycj: Mezon AL 20 (tu link)
Jeżeli próby ze wzmacniaczami nie dadzą rezultatu to albo wymiana anteny na mocniejszy i droższy model albo zestaw synfazowy. Najlepiej zrobić to z pomocą fachowca.

przeklinak
Posty: 13
Rejestracja: 9 sierpnia 2013, o 16:01
Odbiornik: Telewizor Samsung LED 32"

UE32D5000

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: przeklinak » 1 października 2014, o 11:52

właśnie kierując na Ostrołękę/Ławy złapałem sygnał ale przerywa dlatego chce kupić wzmacniasz z zasilaczem i zobaczyć czy to pomoże
w swojej miejscowości mieszkam od momentu kiedy pierwszy raz tu napisałem i nie znałem wcześniej sytuacji bo myślałem że nadajnik jest w Pułtusku a tu zonk
antenę kupiłem właśnie pod Pułtusk
spróbuje z tym wzmacniaczem dedykowanym i zobaczę jaki to da efekt

lawrence z arabii
Posty: 1
Rejestracja: 3 października 2014, o 20:49

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: lawrence z arabii » 3 października 2014, o 21:29

Hej, podłączę się pod wątek.

Również dysponuję anteną Opticum AX-1000, którą nie łapię MUX-3 (18,4 km).
Mieszkam w Świnoujściu, gdzie sytuacja jest specyficzna. Mianowicie nasz miejski nadajnik nadaje tylko MUX-1 i MUX-2. MUX-3 można spróbować złapać z nadajnika w Międzyzdrojach (o mocy 2kW) lub ze Szczecina-Kołowo (ale to chyba nie taką anteną).

Obrazek

Jak rozumiem dobrym pomysłem byłoby zamontowanie wzmacniacza AX-W11 w miejsce symetryzatora?

Jeśli tak to mam pytanie odnośnie zasilania. Najłatwiejsze byłoby chyba zasilanie napięciem 5V z dekodra DVB-T. Problem w tym, że pod anteną mam zamontowany rozgałęźnik 1xIN+3xOUT, o którym za wiele nie wiem, więc prawdopodobnie musiałbym wymienić go na jakiś rozgałęźnik aktywny przepuszczający napięcie DC jednym z wyjść. Wtedy wystarczy, że włącze zasilanie w jednym z podłączonych dekoderów.

Czy mój tok rozumowania i cały zamysł są poprawne?

przeklinak
Posty: 13
Rejestracja: 9 sierpnia 2013, o 16:01
Odbiornik: Telewizor Samsung LED 32"

UE32D5000

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: przeklinak » 4 listopada 2014, o 20:06

przeklinak pisze:spróbuje z tym wzmacniaczem dedykowanym i zobaczę jaki to da efekt
najlepsze jest to że wystarczyło kupić zasilacz i podłączyć i TV już jest kierując na Ostrołękę/Ławy :D tylko coś innego mnie zdziwiło bo mam cały czas jeszcze Polsat cyf. i jak ten dekoder jest włączony to Tv naziemna nie odbiera a jak wyłączę to jest :P o co chodzi ?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2668
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: K63 » 4 listopada 2014, o 20:20

A jak masz to wszystko podłączone ? Czy masz może zsumowaną instalację naziemnej z satelitarną ?

przeklinak
Posty: 13
Rejestracja: 9 sierpnia 2013, o 16:01
Odbiornik: Telewizor Samsung LED 32"

UE32D5000

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: przeklinak » 4 listopada 2014, o 20:25

wiesz ogólnie to tylko z ciekawości pytam bo za miesiąc Polsatu już nie będę mieć a podłączone mam normalnie dekoder Polsatu przez HDMI do telewizora a antenę w gniazdo analogowe w telewizorze poprzez zasilacz

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 16 maja 2015, o 15:22

Witam. Chciałem ulepszyć zmodyfikowac swoją antene ax1000 ponieważ mieszkam daleko od nadajnika i czasami zdarzały się szumy wiec kupiłem na allegro wzmacniacz ax w11 do tej anteny oraz regulowany zasilacz podłączyłem wszystko i nie działa nie znajduje ani jednego kanału nie wiem gdzie leży przyczyna i proszę o jakieś rady moze zacznę od tego że nie wiem czy dobrze podłączyłem zasilacz. Link ze zdjęciem Obrazek

poxipol
Posty: 1865
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: poxipol » 16 maja 2015, o 16:34

Jeżeli wcześniej miałeś poprawny odbiór i tylko czasem występowały jakieś zakłócenia,to zamontowanie wzmacniacza było z najgorszych wyborów.Wygląda na to że przesterowałeś sygnał.
Antena którą posiadasz nie jest najlepszym rozwiązaniem ze względu na symetryczne direktory.
Jej wady możesz porównać w opisie.
http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemne ... at-hd-boss

Lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie innej anteny np.ATX 50,lub mocniejszej ATX 91.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 16 maja 2015, o 16:58

Ale jak usunę wzmacniacz z anteny i wsadze oryginalny montowany w tej antenie syntezator to programy sa. Gdzies na forum znalazlem odpowiedz moze to pomoże ale nie wiem jak sie do tego zabrać

3 - ja zasilałem z dekodera 5v i działał - wymieniłeś wtyczkę na "zwykłą" czy zostawiłeś tę od zasilacza z "separatorem"? - należy zmienić :D

Nie wiem o jaka wtyczke chodzi...

poxipol
Posty: 1865
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: poxipol » 16 maja 2015, o 17:29

Są wzmacniacze o różnych napięciach zasilania np 5, 12 ,24 V.
Jeżeli sygnał w układzie antena-symetryzator,jest wystarczający ,to zastosowanie wzmacniacza powoduje przesterowanie tego sygnału,co objawia się całkowitym brakiem odbioru lub pikselozą.
Wzmacniacz wzmacnia wszystko,zakłócenia również.
Jeżeli występują jakieś zakłócenia,to tylko kręcenie anteną, zmiana jej lokalizacji względnie dobór innej anteny.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 16 maja 2015, o 17:54

Wzmacniacz ax-w11 zamontowalem w miejsce syntezatora ktory trzeba bylo usunąć z anteny . Gdzies musi tkwić problem bo owy wzmacniacz cieszy sie powodzeniem poprawą sygnalu u ludzi ktorzy go montowali. Albo sam wzmacniacz przyszedl uszkodzony bo żadnej stacji nie mogę wyszukać

poxipol
Posty: 1865
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: poxipol » 16 maja 2015, o 19:11

Wydaje mi się że chyba za dużo wyczytałeś reklam o wzmacniaczach.Niestety marketing robi swoje i dużo ludzi żyje w świadomości że im mocniejszy wzmacniacz tym lepszy odbiór.

Raz podczas kupna anteny sprzedawca na siłę wciskał mi wzmacniacz,twierdząc że bez niego się nie obejdzie.
Nie wytrzymałem i spytałem go czy rozmawiając ze mną dobrze mnie słyszy,odpowiedział że bardzo dobrze.Odrzekłem wtedy że jak mu włożę wzmacniacz do ucha,czy wtedy będzie mnie lepiej słyszał.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 17 maja 2015, o 13:53

Obrazek

Rozchodzi się o to że postanowiłem wstawić wzmacniacz dlatego że czasami na tvp1 o tvp2 miałem piksele i obraz się zacinał (siła sygnału oscylowała ma poziomie od 50 do 62 z błędami) inne kanały jak polsat czy tvn działały idealnie (siła sygnału na poziomie 70)gdy założyłem wzmaczniacz w miejsce syntezatora tv nie znajduje zadnego kanału. Juz naprawdę nie wiem co robić.

poxipol
Posty: 1865
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: poxipol » 17 maja 2015, o 14:06

Żeby ci cokolwiek pomóż podaj swoją lokalizację,odbierane kanały,gdzie antena jest zainstalowana,czy są jakieś przeszkody w kierunku nadajnika.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 17 maja 2015, o 14:37

Mieszkam w Kostrzynie nad Odrą przeszkód razczej zadnych nie ma jedynie krzywizna ziemi :), antena ustawiona na Jemiołów tj. około 70km, antena na maszcie na balkonie 3cie pietro. na symetryzatorze odbieram wszystkie 19 kanałów prawie że idealnie za wyjatkiem tvp1 tvp2 przy ktorych zdarzają sie błedy dlatego też chciałem jakoś wzmocnić sygnał i znalazłem wzmacniacz dedykowany do tej anteny.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: adac » 17 maja 2015, o 14:54

Przeczytałem tylko pierwszy post. NIE ma możliwości żeby na ant. pasywnej z dużej odległości był odbiór, prawie dobry,
a potem po prawidłowym podłączeniu sprawnego wzmacniacza wszystko padło.
Przynajmniej ja się nie spotkałemz takim przypadkiem. Zwracam uwagę na to co podkreśliłem kolorem.
Sygnał może być lepszy lub gorszy, a do analizy wykorzystaj paski sygnału/jakości odbiornika. Na początek trzeba zapisać jaki był stan przed: czy było za mało siły czy jakości, czy obydwa wskaźniki na minimum.
Potem porównać jak to wygląda po dołożeniu wzmacniacza. Jeżeli sygnał w ogóle zniknął (siła zero) to jest błąd montażowy albo uszkodzenie jakiegoś elementu w instalacji.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 17 maja 2015, o 15:17

adac pisze:edit/

No właśnie, też mi się wydaje że coś jest źle podłaczone tylko co musiałem zepsuć. Może faktycznie ten wzmacniacz jest uszkodzony bo co innego. Dodam jeszcze zdjęcie podłączeniowe zasilacza regulowanego może to jego wina może nie daje napięcia na wzmacniacz chociaż wszystko raczej dobrze podpiąłem.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 maja 2015, o 14:09 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2668
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: K63 » 17 maja 2015, o 15:45

cwanish pisze:moze zacznę od tego że nie wiem czy dobrze podłączyłem zasilacz.
Nie za bardzo podoba mi się połączenie kabla z separatorem. Na wszystkich złączach (także na F-ce) usuń folię lub zwróć uwagę na to by była ona pod oplotem. Złącza powinny mieć bezpośredni kontakt z żyłą główną i oplotem -> przykład. Odetnij nadmiar żyły w separatorze.
I jeszcze pytanie - ten oplot jest taki ubogi, czy większość odpadła przy nacinaniu izolacji ?
Jeżeli połączenia są OK, to - oprócz wzmacniacza - możesz jeszcze wziąć pod uwagę uszkodzenie separatora. Miewałem takie przypadki, że teoretycznie wszystko działało, ale nie tak jak powinno. Dopiero wymiana pomogła.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 17 maja 2015, o 15:56

kurde faktycznie chyba zasilacz jest skopany bo mam miernik do przepływu prądu w przewodzie i jak dotykam czarnego przewodu od zasilacza to nic nie wskazuje! lece go zaraz wymienic i zobaczymy co dalej

Odpowiedz