Antena OPTICUM AX1000

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: adac » 17 maja 2015, o 16:42

To samo co napisał poprzednik tylko inaczej:
Zdarzają się przypadki bugów czasem zupełnie idiotycznych w nowych zakupionych elementach i to należy brać pod uwagę.
W Twoim przypadku zacząłbym jednak od montażu. Na wyedytowanym obrazku zaznaczyłem szczegóły:

Obrazek
- część B to prawidłwo przygotowany oplot do montażu, ta część powinna się znaleźć pod obejmą (A). Ważne: obejma powinna stykać całość oplotu, tzn. miedziane druty (koniecznie !) i folię pod spodem. Przykręcenie obejmy na samą izolację (piankę) albo na strzępy folii Al jest błędem. Wydaje mi się że Ty tak zrobiłeś.
Dalej należy zostawić ok 2 mm samej pianki (izolacji wewnętrznej), a dalej już odsłoniętą miedzianą żyłę wewnętrzną którą przykręca się pod zacisk śrubowy.

Należy starannie przygotować kabel do montażu a potem sprawdzić czy nie ma przypadkowych zwarć spowodowanych przez luźne druty oplotu.(!)
To samo należy powtórzyć przy podłączaniu płytki wzmacniacza (albo symetryzatora).
Kierunek podłączenia przewodów jest dobry, w stronę tv zastosowałeś chyba redukcję: złącze F/gniazdo tv (IEC).
Zwróć na to uwagę, bo nawet taka duperelka może być przyczyną problemów. Najlepiej zastosować pojedynczy wtyk na kablu, np taki: złącze na kabel WPG306
(bonus - instrukcja poprawnego montażu złącza nakręcanego na przewodzie ;) )

poxipol
Posty: 1876
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: poxipol » 17 maja 2015, o 17:42

Najczęstszą przyczyną braku zasilania tego zasilacza jest kiepskiej jakości zamontowana w nim tzw.podkówka.wystarczy kilka razy w nim pokręcić pokrętłem,gdzie albo zniknie całkowicie zasilanie albo jest tak znikome że wzmacniacz zachowuje się jak tłumik ant.

Nie powinno się regulować wzmacniacza napięciem zasilania,powoduje to niezbyt poprawną pracę układu np. dodatkowe szumy. Lepiej jest już zastosować do niego tłumik antenowy.
W lepszych zastosowaniach stosuje się inne możliwości.

W twojej odległości od nadajnika stosuje się anteny o większym zysku.
Stosowanie wzmacniacza do twojej anteny jest tylko półśrodkiem.

cwanish
Posty: 8
Rejestracja: 16 maja 2015, o 15:00

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: cwanish » 17 maja 2015, o 18:08

poxipol pisze:edit/

Masz racje taka sytuacja gdy do seperatora nie podłączam anteny plynie w nim prąd a gdy podłącze koncentryk przestaje płynąć prąd jest minimalny albo wcale go nie ma. A gdy dorzucę koncentryk od strony telewizora znowu jest wszedzie płynie napięcie tyle że żadnego kanału nie znajduje. Juz nie wiem naprawde co robić
Ostatnio zmieniony 19 maja 2015, o 14:21 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem

poxipol
Posty: 1876
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: poxipol » 17 maja 2015, o 18:33

Bawiłem się z tą podkówką.To jest to samo co z potencjometrem w urządzeniu audio.
Psikałem preparatem,podginałem docisk-pomagało tylko na jakiś czas.Dopiero wymiana podkówki o większym amperażu dała efekt.
Możesz go ominąć (zwierając)

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: adac » 17 maja 2015, o 19:02

Jeżeli masz miernik uniwersalny i umiejętność posługiwania się nim to zrób tak (jeżeli nie to pomiń cały ten post):

Obrazek

- podłącz czerwony przewód (sondę pomiarową) do gniazda V(Ω) miernika, a czarny do gniazda COM,
- ustaw pomiar napięcia stałego (V, DC) , zakres 20 albo 200 V,
- wykonaj pomiar napięcia pomiędzy punktami A i B tak jak na obrazku. Kolejność przewodów pomiarowych (kolory) są istotne.
- podaj odczyt z miernika.
Instalacja powinna być złożona tak jak do odbioru i zasilacz podłączony do gniazdka.

przeklinak
Posty: 13
Rejestracja: 9 sierpnia 2013, o 16:01
Odbiornik: Telewizor Samsung LED 32"

UE32D5000

Re: Wzmacniacz ax-w11 nie działa w antenie ax1000 opticum.

Post autor: przeklinak » 12 lutego 2016, o 11:50

adac pisze:Należy starannie przygotować kabel do montażu a potem sprawdzić czy nie ma przypadkowych zwarć spowodowanych przez luźne druty oplotu.(!)
To samo należy powtórzyć przy podłączaniu płytki wzmacniacza (albo symetryzatora).

a czy niepoprawne przygotowanie tego przewodu może mieć wpływ na to że czasem klatkuje obraz ?

Awatar użytkownika
Tomciosz
Posty: 503
Rejestracja: 20 sierpnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Cabletech URZ0083, URZ0195
Wiwa HD 50
TV Blaupunkt HEVC
Instalacja antenowa: TriDigit+LNA188^5m(Wręczyca)|All-Ant ATS2000+SYM^8m(Koszt./Ornon./Ostr.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Dobromierz|Kosztowy

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: Tomciosz » 12 lutego 2016, o 13:03

Niedokładność w obojętnie jakiej rzeczy(nie tylko w tym temacie), może być źródłem problemów. Chociaż praktyka pokazuje, że prowizorki mogą być nawet lepsze...

Ale jak robić coś to najlepiej jak się potrafi :!: :ugeek:

przeklinak
Posty: 13
Rejestracja: 9 sierpnia 2013, o 16:01
Odbiornik: Telewizor Samsung LED 32"

UE32D5000

Re: Antena OPTICUM AX1000

Post autor: przeklinak » 15 lutego 2016, o 21:00

poprawiłem na wtyczce przy telewizorze i od razu poprawa jakości :D ale jak jeszcze się będą klatki zdarzać to poprawie jeszcze przy antenie

Odpowiedz