Antena 5km od nadajnika

wtf
Posty: 5
Rejestracja: 14 lipca 2013, o 15:17

Antena 5km od nadajnika

Postautor: wtf » 14 lipca 2013, o 15:28

Dzień Dobry wszystkim,


Na wstępie powiem że w kwestiach telewizyjnych jestem zielonych i komputer mogę naprawić z zamkniętymi oczami, ale sprawy TV to jakaś czarna magia, wiem że jest antena, kabel, wtyk tuner i tv, na tym moja wiedza się kończy :mrgreen:

Do rzeczy:
Mam w domu 3 telewizory: jeden z wbudowanym tunerem, drugi staroć z dołączonym jakiś chińskim tunerem telewizyjnym no name, i jeden nowszej generacji TV z tunerem Manty.

Na dachu jest antena zwykła siatkowa (dawno temu założona)

Więcej szczegółów wam nie podam bo nie znam. Instalacja w domu standardowa, kable zwykłe, bez zbędnych bajerów.


Problem:
Tuner chiński działa i odbiera bezbłędnie programy i to wszystkie, tuner wbudowany w TV odbiera bez błędnie wszystkie programy, tutaj nie ma żadnej filozofii, wszystko podłączone pod tą antenę na dachu i gra pięknie.

Tuner manty grał pięknie do czasu... od jakiś dwóch dni miałem delikatne zwiechy w obrazie, a od wczoraj nie da się oglądać obrazu: Siła 100% jakoś 0-10% no dramat jakiś. Obleciałem z tunerem wszystkie wtyczki, gniazda, kable, na wszystkich jest to samo...

Myślałem że jak nic tylko tuner poszedł, ale coś mnie tknęło i podłączyłem zwykłą antenę pokojową i efekt taki że siła obrazu nadal 100%, ale jakoś obrazu też 100%... dalej dziwniejszą rzeczą jest fakt, że antena w całym domu ma 100% zasięgu ale jakoś obrazu skacze jak chce czasami klatkuję czasami nie. Jednak wystarczy antenę pokojową postawić w jednym miejscu na parapecie i obraz mam piękny czysty i soczysty :lol:

No co się kurka dzieje :lol: Dwa telewizory odbierają dobrze, jeden tylko na pokojówce i to w jednym miejscu.

Wcześniej wszystko działało pięknie. Dodam że tuner Manty był resetowany i były przywracane opcje fabrycznie...

Moja lokalizacja to okolice Nadarzyna (blisko maximusa)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Na antenie zew klatkuje obraz, na pokojowej nie...

Postautor: Anduraki » 14 lipca 2013, o 20:20

na antenie siatkowej masz przesterowany sygnał (przesterował ci się, kiedy poprawiła się propagacja, bądź kiedy moc podnieśli i zmienili parametry nadawanego sygnału).

Wywal wzmacniacz z anteny siatkowej i wsadź symetryzator i zmień końcówki na zwykłe (odepnij zasilacz z separatorem).


Czemu inne dekodery odbierają lepiej a inne mniej - bo mają inaczej wyskalowane maksimum sygnału, albo kable są różnie zarobione - pewnie gdybyś pozamieniał miejscami tunery to tam gdzie działało, nadal by działało, a tam gdzie nie działało mogłoby dalej nie działać.
Dużo może zależeć od długości kabla i rodzaju rozdzielacza sygnału (jeśli to jakiś stary trójnik - to wymień go na jakiś normalny rozdzielacz sygnału http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_ ... R60103.htm

wtf
Posty: 5
Rejestracja: 14 lipca 2013, o 15:17

Re: Na antenie zew klatkuje obraz, na pokojowej nie...

Postautor: wtf » 14 lipca 2013, o 20:45

ale czemu chińczyk ani wbudowany na to nie zareagował ,a manta tak


Wypiąłem wtyczkę od wzmacniacza w antenie, jednak efekt sie nie poprawił :/

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Na antenie zew klatkuje obraz, na pokojowej nie...

Postautor: Anduraki » 14 lipca 2013, o 20:55

...Musisz wymontować wzmacniacz z puszki w antenie i zamontować tam symetryzator i do takiej instalacji nie potrzebujesz zasilacza. Jak odłączysz sam zasilacz to odbierasz na kablu, sygnał z anteny nawet nie dochodzi do kabla, bo tłumi go "niezasilany wzmacniacz".

Symetryzator nie wymaga zasilania, bo nie ma żadnego układu "podgłaśniającego sygnał".

W twoim przypadku wzmacniacz za bardzo wzmacnia sygnał, przez co jest taki efekt jakbyś za głośno puścił muzę - jest tak głośno że nie nie słychać tekstu, bo tak rzęźi. Podobnie dekodery interpretują.

Dlaczego chińczyk nie zareagował, bo jak pisałem, może do chińczyka prowadzi dłuższy kabel antenowy niż do manty, lub w mancie jest lepiej zarobiony wtyk, albo wyższe tłumienie na wejściu jest w tym tunerze made in china.

wtf
Posty: 5
Rejestracja: 14 lipca 2013, o 15:17

Re: Na antenie zew klatkuje obraz, na pokojowej nie...

Postautor: wtf » 14 lipca 2013, o 21:00

Anduraki pisze:na antenie siatkowej masz przesterowany sygnał (przesterował ci się, kiedy poprawiła się propagacja, bądź kiedy moc podnieśli i zmienili parametry nadawanego sygnału).

Wywal wzmacniacz z anteny siatkowej i wsadź symetryzator i zmień końcówki na zwykłe (odepnij zasilacz z separatorem).

Czemu inne dekodery odbierają lepiej a inne mniej - bo mają inaczej wyskalowane maksimum sygnału, albo kable są różnie zarobione - pewnie gdybyś pozamieniał miejscami tunery to tam gdzie działało, nadal by działało, a tam gdzie nie działało mogłoby dalej nie działać.
Dużo może zależeć od długości kabla i rodzaju rozdzielacza sygnału (jeśli to jakiś stary trójnik - to wymień go na jakiś normalny rozdzielacz sygnału http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_ ... R60103.htm


Pisałem, że z dekoderem latałem w różnych miejscach w domu, z różnymi kablami, z różnymi przewodami i zawsze cyrk tylko na tym dekoderze,

Ba powiem więcej, na pokojowej antenie jak chce oglądać TV to muszę okno zamknąć, bo inaczej jest klatkowanie, mniejsze ale jeszte :mrgreen:

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2314
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Na antenie zew klatkuje obraz, na pokojowej nie...

Postautor: JaroslawMroczkowski » 14 lipca 2013, o 22:28

Do nadajnika w Łazach masz z 5 km i do PKiN niecałe 20 km, obydwa pracują w SFN, to naprawdę się nie dziw, że musisz tłumić sygnał z anteny ze wzmacniaczem żeby odbiornik działał.

Różnice pomiędzy odbiornikami to nic nowego. Większość STB to "tania chińszczyzna" w ładnej obudowie i pod lokalną marką. Świetnie działają w standardowych warunkach. W trudniejszych mogą mieć kłopoty.

wtf
Posty: 5
Rejestracja: 14 lipca 2013, o 15:17

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: wtf » 15 lipca 2013, o 17:03

to co kupić, antenę czy tuner drugi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: Anduraki » 16 lipca 2013, o 14:35

Wątek był w temacie 20km od nadajnika. A 5 km od nadajnika to na widelcu powinno odbierać i też bym się zastanawiał czy nie będzie przesterowania.


Pytanie pomocnicze - a co to za antena pokojowa, czy podpinasz zasilanie do prądu, czy tylko wtykasz do dekodera? Jeśli gdziekolwiek gdzie masz antenę podpinasz jakiś zasilacz antenowy to jak pisałem wcześniej wymontuj płytkę ze wzmacniaczem z anteny zamiast tego zastosuj symetryzator, a wtyczkę przy rozdzielaczu(tam gdzie jest zasilacz) zamień na zwykłą.

Jeśli nie używasz zasilacza antenowego - to zakup sobie tłumik antenowy montowany na kabel i wyreguluj tłumienie.

wtf
Posty: 5
Rejestracja: 14 lipca 2013, o 15:17

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: wtf » 16 lipca 2013, o 18:11

Anduraki pisze:Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.


Antena pokojowa Thomsona ze wzmacniaczem i jak wyłączę wzmacniasz ten w antenie to jest kicha

Marcin Łódź
Posty: 8
Rejestracja: 25 lipca 2013, o 10:36
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Brak MUX - 2 w Łodzi

Postautor: Marcin Łódź » 25 lipca 2013, o 10:48

Witam

Mam następujący problem, nadajnik na EC4 w Łodzi mam od domu max 5 km i nie odbiera mi MUX-2, telewizor pokazuje za słaby sygnał. MUX - 1 i MUX - 3 działają bez problemu, idealnie. Odbieram na TV 40" Samsung LCD, który ma wbudowany dekoder dvb-t. Antena na dachu, zwrócona w strone nadajnika, nowa dipol, cała instalacja nowa, bo to nowy budynek. Próbowałem też podłączyć dekoder i jest tak samo, podłączałem też zwykły telewizor i do niego dekoder i też żadnej zmiany. Próbowałem na dwóch dekoderach i na 3 różnych telewizorach. Cały czas bez zmian.

Co to może być? Problem może być zbyt silny sygnał? Jest to możliwe?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Brak MUX - 2 w Łodzi

Postautor: AdamP » 25 lipca 2013, o 11:20

Jakie masz wskazania siły i jakości dla Mux1 i Mux3 a jakie dla Mux2 :?:

Marcin Łódź
Posty: 8
Rejestracja: 25 lipca 2013, o 10:36
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: Brak MUX - 2 w Łodzi

Postautor: Marcin Łódź » 25 lipca 2013, o 11:25

Tu jest problem bo w moim TV nie są wyświetlane takie informacje, a dekodery które sprawdzałem były pożyczone i już ich nie mam. Nie jestem w stanie tego sprawdzić.
Ale mux1 i mux3 odbierają bardzo dobrze. A to przecież z tego co się orientuje sa nadawane z tego samego nadajnika co mux 2.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Brak MUX - 2 w Łodzi

Postautor: AdamP » 25 lipca 2013, o 11:42

Każdy telewizor i STB ma chociaż jedno wskazanie (jakość), większość odbiorników ma 2 wskaźniki (jakość i siła) a niektóre pokazują więcej parametrów (Pre Viterbi, Post Viterbi itd). Jakieś wskazania musisz mieć. Musisz tego poszukać w menu, np. Samsung 5450 ma jeden wskaźnik (jakość) widoczny po wejściu w ręczne wyszukiwanie kanałów cyfrowych. W innym modelu może to być umieszczone gdzie indziej ale na pewno jest.

Komin EC-4:
Mux1 k.46 100kW
Mux2 k.24 100kW
Mux3 k.43 170kW

5 km od takiego nadajnika powinieneś odbierać wszystko na przysłowiowym widelcu ;)

Daj link do tej anteny, którą masz zamontowaną. I trochę więcej informacji o instalacji np. instalacja zbiorcza, instalacja indywidualna, do ilu odbiorników antena podaje sygnał.
Ostatnio zmieniony 25 lipca 2013, o 11:51 przez AdamP, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin Łódź
Posty: 8
Rejestracja: 25 lipca 2013, o 10:36
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: Brak MUX - 2 w Łodzi

Postautor: Marcin Łódź » 25 lipca 2013, o 11:50

Ok, poszukam tych wskazań ale dopiero będę mógł to zrobić wieczorem bo dopiero wtedy bede w domu.

Antenę mam taka:

http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A1610.htm

Instalacja indywidualna w domku jednorodzinnym, pod antene podłączony jeden tv. Tak jak napisałem nowa instalacja.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Brak MUX - 2 w Łodzi

Postautor: AdamP » 25 lipca 2013, o 12:08

Ja bym zaczął poszukiwania od prób z tym:
http://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy_tv_regulowany_tra-03_R50150.htm. Koszt niewielki chyba, że masz możliwość pożyczyć od kogoś :)

Marcin Łódź
Posty: 8
Rejestracja: 25 lipca 2013, o 10:36
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: Marcin Łódź » 25 lipca 2013, o 14:30

OK, spróbuje dzisiaj moze sie uda, bo próbowałem już chyba wszystkiego. Dam znac czy sie udało.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: Anduraki » 25 lipca 2013, o 16:13

Jaki to Samsung? z 2011/2012 roku? Tam siła jest w ustawieniach systemowych diagnostyka, a jakość w dostrajaniu ręcznym stacji cyfrowych. Jeśli siła jest 100 i jakość bardzo nisko to masz przesterowany sygnał - zbyt mocny i trzeba go wytłumić do odpowiednich wartości.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: qwerty » 25 lipca 2013, o 18:47

Taka rada - jak się montuje symetryzator to nie trzeba zmieniać wtyczki antenowej (ale nie można broń boże podłączać zasilacza do gniazda!).

maju
Posty: 72
Rejestracja: 14 sierpnia 2011, o 10:06

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: maju » 25 lipca 2013, o 19:46

Jaka antena zewn. będzie dobra 2km od nadajnika 20 kw, tyle że jestem kompletnie zasłonięty od nadajnika. Biquad podwójny jest okazuje się za słaby, choć tylko na jednym mux, a nie chciałbym za dużo eksperymentować.

Marcin Łódź
Posty: 8
Rejestracja: 25 lipca 2013, o 10:36
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: Antena 5km od nadajnika

Postautor: Marcin Łódź » 27 lipca 2013, o 16:54

Anduraki pisze:Jaki to Samsung? z 2011/2012 roku? Tam siła jest w ustawieniach systemowych diagnostyka, a jakość w dostrajaniu ręcznym stacji cyfrowych. Jeśli siła jest 100 i jakość bardzo nisko to masz przesterowany sygnał - zbyt mocny i trzeba go wytłumić do odpowiednich wartości.



Sprawdziłem i mam 90% sygnał, ale jakości nie mam w dostrajaniu ręcznym. Mam tylko cos takiego jak poziom błędów, to czasami dochodzi do 1999, czyli max, na mux 1 i mux 3 poziom błędów jest 0.

Sprawdziłem też ten tłumik z dipolu, nic nie pomogło. Ale potem jak podłączyłem znowu bez tłumika to przez jakąś godzinę wszystko było ok. Teraz znowu nie ma mux-2.

Nie mam juz pojęcia co z tym zrobić. Nadajnik tak blisko a tv nie odbiera :(


Wróć do „Anteny i systemy antenowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika