Jak wybrać antenę ?

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: karol12_124 » 22 lipca 2012, o 22:35

Polsat HD z PKiNu nie jest już jakiś czas nadawany :?

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 22 lipca 2012, o 22:41

A to nie wiedziałem.Ale dlaczego mam MUX 3 i 2 a MUX1 z tego samego nadajnika przecież idzie :cry:

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: m@rtops » 22 lipca 2012, o 22:46

KorK pisze:Dlaczego odbieram TVPINFO-ŁÓDŹ a nie Warszawa??
warszawa jest na mux1
KorK pisze:Łapie MUX 2 i 3 a MUX1 z tego samego nadajnika nie,wiecie dlaczego??
jeśli skanowałeś automatycznie to spróbuj wyszukać kanał mux1 ręcznie :?
koledze w mancie pominął jeden mux a ręcznie go znalazł z wysoką siłą :shock:

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: karol12_124 » 22 lipca 2012, o 23:18

Przeszukaj ręcznie kanał 58, zobacz sygnał/jakość, spróbuj zaprogramować. :idea:

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 10:18

Wyszukałem kanał 58 i brak sygnału nic.Nie wiem o co chodzi.Np.TVN HD mam intensywność wahająca się między 50-75% inne kanały nie raz zejdą do góra 40% ale nie ma żadnych pikseli itp. A tego w ogóle nie łapie,nawet nie ma szczątkowego sygnału np.10-20% :shock:
A jeśli by coś było to powinno na pasku mi pokazywać.Bo na kablu co wczoraj sprawdzałem właśnie tak pokazywało.Było 0-20% sygnału i wiedziałem,że coś z anteny złapie a tu MUX1 nic.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2453
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: DVB-T/S » 23 lipca 2012, o 12:16

Antena ma wzmacniacz?

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 12:40

Ma ten co niby miał się zgubić :D SWA-9999-znalazłem go.

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: karol12_124 » 23 lipca 2012, o 13:04

Raczej przesterowałeś sygnał :? Za to może MUX-1 nie działać..masz może zasilacz regulowany? Taki z pokrętłem? :roll:

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 13:14

Tak,mam regulowany.A co zmniejszyć zasilanie i dopiero wyszukać??

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: karol12_124 » 23 lipca 2012, o 13:19

Ustaw kanał 58 i patrz na sygnał. Wtedy kręć pokrętłem i patrz czy się coś zmienia :roll:

Spróbować warto.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: m@rtops » 23 lipca 2012, o 13:29

ja w swoim "philipsie" mam oryginalnie wa 501s-3 ma on 30-34dB wzmocnienia i wg opisu jest dedykowany na 40-100km
natomiast swa 9999 ma 26-33dB ale już na 60-120km ;)

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 13:37

Niestety nie łapie nic.Nawet jak zmniejsze zasilanie do połowy to oba Muxy działają (Mój błąd-nie działają prawidłowo,lecz łapią sygnał).A MUX1 nie łapie :evil:

Dziwię się,że łapie TVN HD o intensywności 70% który nadaje z mocą 0,87 a MUX1 nie :shock: :?

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: karol12_124 » 23 lipca 2012, o 13:42

Może po prostu wina anteny lub wzmacniacza.. to już kanał 58 więc różnie może być :o Ale TVN HD kanał 53 i działa. Ja już nie rozumiem :roll:

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 13:44

Może kupić jakiś nowy wzmacniacz od dipola ekranowany i sprawdzić? Bo ja już nie wiem co robić.Albo jeszcze mocniejszy SWA-9071 ?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: m@rtops » 23 lipca 2012, o 14:19

KorK pisze:Mój błąd-nie działają prawidłowo,lecz łapią sygnał
więc jednak to by wskazywało na przesterowany sygnał
tvn jako jedyny łapie dobrze bo ma małą moc nadawania
KorK pisze:Może kupić jakiś nowy wzmacniacz od d...la ekranowany i sprawdzić?
w tych warunkach to obstawiałbym lna-101 - 169,177 są już raczej przeznaczone mocą do większych odległości jak m.in swa 9999

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 14:45

Właśnie jeszcze popróbowałem sobie kręcić zasilaczem i zmniejszając lekko pokrętłem z max. to sygnał na każdym programie jest stabilny.Ale wciąż nie znajduje mi MUX1.Kurde bardzo mi zależy na ATM Rozrywka TV :lol:

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: m@rtops » 23 lipca 2012, o 15:01

już się gubię :?
mux2,3 odbierasz dobrze czy tylko sygnał?
jakie są wskazania?

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 15:07

Mux 2 i 3,dobrze jednak dopiero wtedy kiedy ustawię odpowiednio zasilacz.TVNHD bez względu na zasilacz-(maximum czy połowa regulacji) A chce odebrać jeszcze MUX1.Jestem w zasięgu nadajnika PKIN i Raszyn.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: m@rtops » 23 lipca 2012, o 15:23

KorK pisze:dobrze jednak dopiero wtedy kiedy ustawię odpowiednio zasilacz
czyli jak zmniejszysz wzmocnienie :)
spróbuj ten lna 101 ;)
aha - miałeś problemy z podłączeniem wzmacniacza
KorK pisze:Dobra już po temacie.Podszedłem drugi raz do testów,skręciłem od nowa i gitara
czy jak miałeś symetryzator i zwykłą wtyczkę to było dobrze zmontowane? :roll:

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: Jak wybrać antenę ?

Post autor: KorK » 23 lipca 2012, o 15:26

Wiesz,nie mam pojęcia.A za nim kupię ten wzmacniacz to sprawdzić wcześniej na symetryzatorze?? Jeśli tak to mogę tylko zmienić z jednej strony (czyt.Symetryzator) a z drugiej odłączyć zasilacz od prądu i tylko dać na wtyczce od zasilacza ?? Bo nie chce już psuć tej instalacji bo śrubki nie są już w dobrym stanie :lol:

PS:Ten wzmacniacz LNA-101 musi być od dipola?

Odpowiedz