Przewód antenowy wewnątrz masztu?

spartakus2
Posty: 5
Rejestracja: 7 maja 2014, o 19:04
Odbiornik: 2 x Ariva T65
Instalacja antenowa: Televes Dat 790 HD Boss, kabel T100
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: spartakus2 » 7 maja 2014, o 19:24

Witam. Sytuacja wygląda tak że mam zamontować antenę telewizji naziemnej na maszcie którym jest ośmiometrowa stalowa rura. Wpadłem na taki pomysł żeby puścić kabel wewnątrz tej rury i stąd moje pytanie do forumowiczów, czy nie ma co do tego jakichś przeciwwskazań?

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: systemlan » 7 maja 2014, o 20:21

Niee. Jak Ci wygodnie to sobie rób :D zwróć tylko uwagę na to aby kabelka nie uszkodzić. ;)

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: Jarosław Bałuka » 7 maja 2014, o 23:06

No to zrobisz sobie ośmiometrowej długości kondensator. Nie polecam.

spartakus2
Posty: 5
Rejestracja: 7 maja 2014, o 19:04
Odbiornik: 2 x Ariva T65
Instalacja antenowa: Televes Dat 790 HD Boss, kabel T100
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: spartakus2 » 7 maja 2014, o 23:23

Hmm w takim razie daruję sobie ten pomysł i puszczę kabel w peszlu na zewnątrz masztu. Dzięki za pomoc :)

Sylwia:)
Posty: 1
Rejestracja: 17 marca 2015, o 10:54

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: Sylwia:) » 17 marca 2015, o 11:05

Jarosław Bałuka pisze:No to zrobisz sobie ośmiometrowej długości kondensator. Nie polecam.
Czyli co to znaczy, że pogorszy się sygnał / jakość obrazu?

Też się właśnie zastanawiałam nad takim rozwiązaniem, bo mam na zewnątrz masztu, ale miała już taśmą izolacyjną przymocowany, puściła. Potem tymi takimi plastikowymi ściągaczami, też strzeliły. Teraz drutem, na razie się trzyma, ale zobaczymy.


Ostatnio edytowano 17 marca 2015, o 11:13 przez Sylwia:), łącznie edytowano 1 raz

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2331
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: K63 » 17 marca 2015, o 19:23

Sylwia:) pisze: Potem tymi takimi plastikowymi ściągaczami, też strzeliły.
Zastosuj czarne - odporne na działanie promieni UV.

poxipol
Posty: 1777
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: poxipol » 17 marca 2015, o 23:35

Sylwia:) pisze:Czyli co to znaczy, że pogorszy się sygnał / jakość obrazu?
Witam.
Na pewno się nie pogorszy pod warunkiem że wtyczka i zasilanie anteny będą wykonane poprawnie (zmasowane).Jak się nie spełni tych warunków z kabla robi się antena.
Nie dopuszcza się jedynie kabla symetrycznego (wyjątek kabel sym. ekranowany tzw.tubularny) gdzie nawet prowadzenie go na zew.masztu wymaga odpowiednich uchwytów z izolatorami dystansowymi.
Nawet kiedyś w Azartach był wymóg żeby przy wysokich masztach prowadzic kabel wew.masztu ze względu na brak kabli zewnętrznych.
Innym przykładem jest prowadzenie kabla wew.metalowego nośnika anteny LP.

Osobiście mam też prawie 8 metrowy maszt i przewody mam wprowadzone do wew.poprzez przepusty gumowe żeby nie narazic kabla na ostre otarcia i przedostawanie się wody do środka.

Na rynku jest coraz gorszy asortyment,nie uświadczy się już np.obejmy rynnowej do kabla,a uchwyt do jego mocowania na maszcie dobierało się do średnicy aby go nie zgnieśc.

Pozdrawiam.

Wojtak
Posty: 12
Rejestracja: 27 kwietnia 2015, o 10:13

Re: Przewód antenowy wewnątrz masztu?

Post autor: Wojtak » 28 kwietnia 2015, o 09:40

Dla mnie szkoda czasu i roboty.

Odpowiedz