Dziwny spadek sygnału

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2196
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: K63 » 9 lutego 2018, o 15:25

A czy skorzystałeś w ogóle z którejkolwiek podpowiedzi?

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 9 lutego 2018, o 18:43

No jasne nawet dzisiaj Zasilacz jest dobry Niepotrzebnie go odkrecałem i od dzisiaj nie mam juz odbioru w salonie Super

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 9 lutego 2018, o 19:39

Odkręcałeś zasilacz?
Od czego?
Przecież to zwykły zasilacz podłączany do kontaktu z przewodem podłączonym do wtyku antenowego.
Odłączałeś go od płytki we wtyczce?
Bo trudno jest zrozumieć w ogóle jakie czynności wykonujesz.
Poza tym, mierzyłeś napięcie jakie daje, że twierdzisz o jego sprawności.
Jeśli po tej czynności utraciłeś odbiór całkowicie to świadczy o tym, że coś z tym zasilaczem jest nie tak po twoim "sprawdzeniu".
Nic nie piszesz konkretnie, więc nie dziw się, że trudno coś sensownego doradzić.
Poza tym podanie jaki masz rodzaj rozgałęźnika i czy poprawnie wpięty kabel zasiląjacy do wyjścia z przelotką, też jedynie ułatwiłoby znalezienie przyczyny, ale Ty piszesz obojętnie jaki rozgałęźnik i przecież było dobrze, więc...
Trudno z takim podejściem o sensowną pomoc.
Ostatnio zmieniony 9 lutego 2018, o 19:49 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2196
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: K63 » 9 lutego 2018, o 19:49

Raul26 pisze:Zasilacz jest dobry

Jesteś pewien? Sprawdzałeś go na oscyloskopie?
Poczytaj -> viewtopic.php?f=39&t=2039&start=60#p223818

Awatar użytkownika
Kuba.G
Posty: 147
Rejestracja: 24 października 2016, o 21:05
Odbiornik: Panasonic TX-P42GT20E
Instalacja antenowa: UHF antena GSM ATK 20
Antena VHF 3 elementowa
Wzmacniacz MA082L Terra
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok "Krynice"

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Kuba.G » 10 lutego 2018, o 13:40

Na drugim TV kineskopowym,przycinki,pikselozy obrazu mogą być od uwalonego tunery DVB-T a dokładnie ,
uwalonych kondensatorów zasilania na lini 3,3 volta, częsta przypadłość tunerów satelitarnych,
które maja podobną budowe jak tunery DVB-T.
Nic nie można wykluczyć,bo kolega @Raul26 stwierdza tylko ,zasilacz antenowy jest w idealnym stanie wizualnym,
to wszystko co zrobił od listopada .

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 11 lutego 2018, o 17:26

Jutro zrobie fotke tego trójnika antenowego

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 11 lutego 2018, o 18:35

I tak właśnie należy robić, żeby eliminować po kolei możliwe przyczyny.
Więc wrzuć fotkę rozgałęźnika (wyraźną) i zaznacz, który to kabel do niego podpięty jest z sypialni, żeby było jasne, czy wpięty jest w wyjście z przelotką zasilania.
Potem podasz jaki tuner DVB-T posiadasz oraz jaki zasilacz (jego dokładne parametry), podający napięcie na wzmacniacz w antenie.
Wówczas na pewno otrzymasz konkretne odpowiedzi :)

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 12 lutego 2018, o 15:33


Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 12 lutego 2018, o 15:35

nie wkleje tej swojej fotki bo nie umiem a to taki sam spliter Podłączenia mam dobre in wejscie z anteny out wyjscia na tv

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2196
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: K63 » 12 lutego 2018, o 17:40

Raul26 pisze:https://goo.gl/images/nBM3y8

Ten rozgałęźnik przepuszcza napięcie z OUT na IN. Ale przed kilkoma tygodniami z jednej instalacji wywaliłem dokładnie taki sam, bo faktycznie przepuszczał napięcie, ale zarówno na IN, jak i drugie wyjście OUT. Efekt - nie działały obydwa odbiorniki.
Klientowi zaczął szwankować odbiór, bo prawdopodobnie wysiadł zasilacz. Ale że dioda świeciła, zwalił winę na rozgałęźnik i taki - za doradą sprzedawcy - wymienił na taki jak wyżej. Dalej było źle, więc wymienił zasilacz. Po tej wymianie stracił odbiór na obydwu odbiornikach. Jako że po odłączeniu kabla od telewizora przy którym nie było zasilacza, odbiór na tym drugim wracał, za winnego uznał ... telewizor. W serwisie stwierdzili że tv jest sprawny, a objawy wskazują na wadliwą instalację. Zatem telefon do mnie. Stwierdziłem że ten "nowy" rozgałęźnik puszcza napięcie na obydwa wyjścia, więc podłączyłem "stary" rozgałęźnik i odbiór na obydwu tv wrócił.
Nie twierdzę że Twój ma tak samo, ale w tej sytuacji użyłbym np. takiego.

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 12 lutego 2018, o 18:46

To czemu działał na początku? Od końca lipca do mniej wiecej listopada Mógł sie zepsuć? Spalič?

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 12 lutego 2018, o 18:52

@ K63
Wskazujesz na sumator sygnału z dwóch anten i twierdzisz, że klient miał podłączone dwa odbiorniki TV do niego?
Chyba coś pomyliłeś z linkiem.
Ale mniejsza o to.
@Raul26
Jaki masz tuner DVB-T?
I jaki wreszcie ten zasilacz, którym zasilasz wzmacniacz antenowy.
Poza tym jeśli odłączysz wtyk od tego TV w salonie, to zmienia się odbiór na tym TV w sypialni i odwrotnie?
Jak wyjmiesz wtyczkę z tunera DVB-T poprawia się odbiór na TV w salonie?

Taki masz wtyk z zasilaczem podłączany do tunera w sypialni DVB-T?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2018, o 19:10 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2196
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: K63 » 12 lutego 2018, o 19:10

eter pisze:@ K63
Wskazujesz na sumator sygnału z dwóch anten i twierdzisz, że klient miał podłączone dwa odbiorniki TV do niego?
Chyba coś pomyliłeś z linkiem.

Nie pomyliłem. Ten sumator może pracować także jako rozgałeźnik
Dipol pisze:Umożliwia podłączenie dwóch anten nawet z jednego pasma do jednego odbiornika TV lub może służyć jako rozgałęźnik antenowy i w tym przypadku umożliwia podłączenie do jednej anteny 2 odbiorników TV

http://www.dipol.com.pl/sumator_telwizy ... _C0910.htm

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 12 lutego 2018, o 19:12

A to wszystko jasne:)
Pomoc koledze nadal aktualna.
Rozgałęźnik nie ma zaznaczonej przelotki, ale skoro twierdzisz i z jego opisu wynika, że przekazuje zasilanie, to jakieś inne pomysły chyba wchodzą w grę.
(jednak zasilacz jest podejrzany i prawidłowe podłączenie wszystkich przewodów, tak we wtykach jak i w trójniku).

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 12 lutego 2018, o 20:08

To powiedzcie mi czemu wszystko chodziło na początku i to nie dzień tylko 3 miesiące?

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 12 lutego 2018, o 20:30

Chyba nie oczekujesz odpowiedzi typu >Nie wiemy czemu<.
Trzeba szukać przyczyny a nie w kółko trajlować, że chodziło i zdechło.
Przecież coś się musiało stać.
Trzeba wykluczać przyczyny a nie czepiłeś się jednego.
Ale, raczej nie widać u Ciebie żadnej motywacji do znalezienia przyczyny a jedynie do "podania na tacy rozwiązania".
Tego nie otrzymasz, bo nikt nie jest wróżbitą.
Sorry za taki wpis, ale taka prawda.

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 12 lutego 2018, o 20:57

Nie czepilem tylko to wszystko jest dziwne Na tyle to potrafie podłączyč przewody Wczesniej jak wszystko chodziło to jak wyłaczyłem wtyk anteny w salonie to lepiej odbierało w sypialni teraz nic juz nie odbiera nawet w salonie Tuner to viva Obok z prawej strony jest dokładny model przy nicku

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 12 lutego 2018, o 21:34

Przyznaję, moje niedopatrzenie, że masz Wiwę 50.
Obecnie jesteśmy na etapie, że "po odkręceniu zasilacza", czyli jak napisałeś, niepotrzebnemu sprawdzeniu go, nie masz obecnie sygnału nigdzie.
Więc dałem zdjęcie, czy masz taki wtyk z zasilaniem jak na zdjęciu.
I napisz wreszcie jaki masz ten zasilacz (jego napięcie i prąd), czy jest w nim dioda (świeci?).
Coś musiałeś źle podłączyć z powrotem skoro sygnał padł zupełnie.
Poza tym sam mam Wiwę 50 i TV z tunerem i Wiwa jest bardziej "kapryśna" co do sygnału.
Więc trzeba się liczyć, że nawet jeśli na TV jest wszystko OK, to Wiwa nie koniecznie będzie odbierać stabilnie tak jak TV.
Teraz jednak pozostał temat, dlaczego w ogóle nie masz sygnału.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2018, o 21:39 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

Raul26
Posty: 67
Rejestracja: 7 lutego 2017, o 18:06
Odbiornik: TUNER WIWA HD-50 FULL HD DVB-T MPEG4 STB PVR
Instalacja antenowa: Posiadam antene techniyagi dual M8 Combo na wysokosci 10 metrów
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sierpc-Rochocin

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: Raul26 » 12 lutego 2018, o 21:37

Mam taki zasilacz jak na zdjeciu, świeci dioda ale po odłączeniu go podłæczyłem nowy zasilacz ale efektu nie było

eter
Posty: 555
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Dziwny spadek sygnału

Postautor: eter » 12 lutego 2018, o 21:41

To znaczy masz taki sam wtyk.
Ten podmieniony zasilacz miał takie same parametry jak ten oryginalny w zestawie z anteną (napięcie i prąd)?
Miałeś ten podmieniany razem z wtykiem?
Przełożyłeś tylko przewód antenowy?

PS. Pozostaje ci teraz odłączyć rozgałęźnik, podłączyć poprzez złączkę antenę z przewodem idącym do sypialni i tam sprawdzeniu sygnału na Wiwie.
Jeśli zasilacz jest dobrze podłączony i sprawny a dalej będziesz miał brak sygnału to winien będzie w takim razie sam wzmacniacz antenowy.
Tylko tak dowiesz się, na czym obecnie stoisz.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2018, o 22:24 przez eter, łącznie zmieniany 2 razy.


Wróć do „Anteny i systemy antenowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika