Własna antena DVB-T na MUX 8

Pawel2990
Posty: 5
Rejestracja: 20 marca 2016, o 13:02

Własna antena DVB-T na MUX 8

Post autor: Pawel2990 » 22 czerwca 2019, o 18:19

Witam wie może ktoś z kolegów jak zrobić samemu antenę na MUX 8 bo oryginały nie zbierają sygnału?

meteor
Posty: 15
Rejestracja: 30 grudnia 2018, o 20:54
Miejscowość: Limanowa
Odbiornik: Tuner Cabletech, Wiwa HD 80
Instalacja antenowa: Antena, Barczak 6LOG HV 12 i Polkat ATV16/21-60. Wzmacniacz Polkat WA9
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Przechyba

Re: Własna antena DVB-T na MUX 8

Post autor: meteor » 23 czerwca 2019, o 09:25

Witam.

Ja zrobiłem antenę trójelementową ściśle na określony kanał czyli u mnie na kanał 7 i w Limanowej odbieram bardzo dobrze właśnie na niej MUX 8 z Przechyby.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2646
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Własna antena DVB-T na MUX 8

Post autor: K63 » 23 czerwca 2019, o 15:07

Pawel2990 pisze:
22 czerwca 2019, o 18:19
oryginały nie zbierają sygnału
Jaka odległość i do którego nadajnika? Którego to "oryginału" używałeś?

lódvic
Posty: 6
Rejestracja: 21 grudnia 2019, o 22:40
Miejscowość: Rawa Maz.
Odbiornik: Kruger Matz Km 201 , Wiwa HD 95MC
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha

Re: Własna antena DVB-T na MUX 8

Post autor: lódvic » 29 grudnia 2019, o 19:19

Ciekawe , czy używałeś jakiegoś kalkulatora anten yagi czy z jakiejś książki pobrałeś wymiary może np Janusz Pieniak Anteny telewizyjne i radiowe , Janusz Bator czy Rothammels Antennen Buch ?
Jak to możliwe podaj wymiary na jaką częstotliwość obliczałeś - na środkową czy na górna pasma częstotliwości VHF ? :)

Dobrycel
Posty: 175
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Własna antena DVB-T na MUX 8

Post autor: Dobrycel » 30 grudnia 2019, o 10:03

Dipol w sklepie z antenami kosztuje około 10 pln. Podłączyć to do anteny, którą posiadamy i powinno działać :)

Odpowiedz