DVB-H Poznań

Forum o telewizji mobilnej
Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 1 stycznia 2010, o 03:28

Zgodnie z zapowiedziami wraz z nadejściem 2010 roku spółka INFO TV FM zrobiła prezent mieszkańcom Poznania. Uruchomiono transmisję multipleksu DVB-H na częstotliwości 594 Mhz
Nie wiem jeszcze gdzie jest nadajnik ale sygnał w Luboniu nie jest zbyt mocny.Odbiór testuję na Nokia N96 która w domu wskazje mi 40% sygnału. W wolnej chwili gdy procenty z główki ulecą pojeżdżę w terenie i zobaczę jak sygnał zachowuje sie w ruchu i jaki jest zasięg tej emisji

Skład multipleksu 15 programów TV w kolejności:
TVP1,POLSAT,TVN,TVP2,TVN24,MINI MINI,ZIG ZAP,POLSAT SPORT,ESKA TV,TV PULS,KINO POLSKA,TV SILESIA,ITV,TELE5,EDUSAT

i radiowe: TOK FM,RMF MAXXX,RMF FM,RADIO ZET , i przymiarki do --test CAS Radia Ram,radia Mazuryi radia Oka,

Na programach telewizyjnych w DVB-H działa EPG .
Emitel podczas 2 lat testów DVB-T się tej funkcji nie dorobił :cry:

Jakośc obrazu nie jest powalająca i można by trochę to poprawić Szczególnie puzlują kanały TVP i tvn24 (bużki sie rozmywają i puzlują)ale na ostateczne wnioski przyjdzie czas po dogłębnej ocenie.
Jedno jest pewne bajer z tą telewizją w komórce jest niesamowity i choć ja ułożyłbym ten pakiet bez paru głupawych programów to i tak jestem osobiście zdecydowany płacić abonament za tą usługę.

Ciekawe jaka jest lokalizacja nadajnika i jaka moc ERP?
Ukłony dla firmy InfoTVFM za uruchomienie testów usługi wbrew fanaberią komórkowej trójcy.
c.d.n.



--------------------------------------------------------------------
Edit:Jadąc z Poznania do Mosiny sygnał definitywnie urywa się w Łeczycy przed Puszczykowem.
W całym Luboniu sygnał utrzymuje się na poziomie między 80%-okolice autostrady A2 do 40% na granicy z Komornikami.



Edit2 godz 14:00

Objechałem dziś wszystkie możliwe lokalizacje w Poznaniu. DVB-H działa na zewnątrz budynków bez zacięć w całym Poznaniu (odbiornik w samochodzie) W pomieszczeniach zdażają się zacięcia jednak cechą tej emisji jest to że jeśli przemieśc się odbiornik o parę centymetrów odbiór poprawny powraca bez zawieszenia N96.

Myślałem ,że nadajnik DVB-H zostanie umieszczony na EC Karolin więc podjechałem pod komin jednak sygnał był tam --60% więc pojechałem szukać dalej pod SLR Piątkowo. Pod wieża Emitela sygnał 60-80% więc szukałem nadajnika dalej.
W centrum pod AE sygnał 100 % więc obstawiam ,że nadajnik zainstalowany jest właśnie na tym budynku:

Obrazek

Jednak ponieważ nadajnik Eski na Piekarach jest bardzo blisko AE to Info tv mogło wykorzystać ten nieużywany systemik paneli po Telewizji ES ???:
Obrazek.
Cholera Ale z tego co pamiętam TV ES chyba miała czerwony systemik,więc wygląda to na jakąś nową instalacje????.
Zdjęcia kiepskie bo kiepska pogoda

Mimo wszystko obstawiam lokalizację na 99 procent budynek AE (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny) ponieważ Piekary nie dociąnęły by do Łęczycy..
Jeśli ktoś zna parametry sygnału i może zweryfikować moje ustalenia to proszę o informacje.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 2 stycznia 2010, o 13:09

Uwagi dla operatora multipleksu DVB-H:

1.Od wczorajszego popołudnia POLSAT SPORT nie działa i ma stopklatkę :( .
2.Dziś Moc ERP nadajnika spadła. obserwuję wachania sygnału. Być może to padający śnieg? ale nie sądzę.
3. Należy zastanowić się nad zmniejszeniem ilości programów w celu poprawy jakości reszty.Po wdrożeniu komercyjnym usługi taka jakość jest nie do przyjęcia.
np wywalić ITV EDUSATi TELE5.
4.Od zaraz należy zrobić coś z dżwiękiem na kanałach TV bo jest bardzo bardzo słaby.
5.Tok FM ma najgorszy dżwięk z programów radiowych.

-----------------------------------------------------
EDIT:

Panowie technicy z INFO TV FM jeśli czytacie to forum to informuję ,że przewodnik po programach skończył się dziś w sobotę o godz 16-tej. A już tak was chwaliłem 8-)
Nadal nie działa POLSAT SPORT.

Mari

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Mari » 3 stycznia 2010, o 20:37

tak sobie czytam jak to dziala w Poznaniu i powiem szczerze, ze w Warszawie dziala bardzo dobrze. Jakosc jest swietna. Wiadomo, czasem wystepuja pewne problemy ale mysle ze to z wpowodu trwajacych testow. Na forum opisywalem, jak to dziala w Wrszawie. W Lublinie tez w grudniu mialo zostac wdrozone DVB-H ale ani widu ani slychu. Dostali nawet nagrode "Innowacyjna Usluga" w edycji regionalnej konkursu "Krajowi Liderzy Innowacji" w województwie lubelskim, mimo faktycznego braku uslugi :D Nie rozumiem jak mozna dostac nagrode za cos czego nie ma....

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 3 stycznia 2010, o 22:04

Dziś kombinowli coś chyba na stacji czołowej bo jakość programów uległa znacznej poprawie a nadajnik był kilkukrotnie wyłączany.Niestety POLSAT SPORT nie wrócił i nadal nie ma EPG.

Kolega Olgierd z Wrocławia w prywatnej korespondencji uświadomił mi ,że sygnał miał być nadawany w polaryzacji V więc pewnie te panele na Piekarach nie są odpowiedzialne za emisję sygnału DVB-H. Olgierd twierdzi ,że anteną może być zwykła pałka ,a tych jest kilka na AE.
Moc sygnału nie jest duża i obecnie nie pokrywa powiatu poznanskiego. W odległości 10 km od nadajnika w pomieszczeniach których okna nie wychodzą w stronę nadajnika już jest rzeźnia i sygnał się rwie. Operator nie daje znaku życia i nie informuje o parametrach sygnału np czy moc ERP zastosowana jest już docelowa :?: Jeśli tak to nie bardzo widzę szanse na rozpowszechnienie usługi przez operatorów .Moc koniecznie musi być zwiększona lub uruchomiona druga lokalizacja na kominie w Mosinie.

Co do samego fona
Coś mnie podkusiło by zaktualizować oprogramowanie w N96 do najnowszej wersji 30.033 ponieważ telefon sam się często restartował(nawet na czuwaniu :shock: ). No i stało się. Nokia pozbawiła aplikację obsługującą DVB-H możliwości nagrywania oglądanych programów. Kanały wskakują dłużej a po utracie sygnału z powodu słabego sygnału odbiornik po powtórnym wejściu w silny sygnał nie powraca już do dekodowania.Jedyną szansą na przywrócenie obrazu jest przełączenie kanału w górę i z powrotem. Dodatkowo ogólna siermięga w systemie. Telefon jest zdolny do pracy dopiero po 3 minutach od włączenia. Smuta mnie ogarnęła jak to zobaczyłem.
Czuję się okradziony przez firmę NOKIA .Coraz więcej w ich telefonach siermięgi i niedoróbek. Np w E71 po ostatniej aktualizacji softu do v300.. lub następnego v400.. aplikacja radia internetowego sama się wywala ,a telefon wychodzi do głównego menu.Nie pomagają formaty powtórne instalacje systemu ani metody dostępne autoryzowanemu serwisowi.
Od 3 miesięcy nie ma na to lekarstwa. Tyle siana wydaję na ich produkty a oni utwierdzają mnie w przekonaniu ,że nie warto w nich inwestować. Ta firma chyba schodzi na psy :evil: .

cdn...

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 4 stycznia 2010, o 21:35

Dziś cały dzień operator nadajnika w Poznaniu walczy ze swoim systemem.Kanały znikają i pojawiają się raz w lepszej raz w gorszej jakości.Nadajnik wstaje i umiera. Widać potencjał bo jakość jak chcą to jest super.
Poza tym znowu uruchomiono EPG dzięki temu komfortowo korzysta się z usługi.Były również przeprowadzane próby zmiany mocy ERP co daje mi z pewnym optymizmem spojrzeć na tą instalacje nadawczą ponieważ dziś przez chwilę mierniczek pokazywał mi nawet 80% siły sygnału. (do tej pory 40 to był max u mnie w budynku )
Jednym zdaniem -- Cały czas cosik rekonfigurują obecnie sygnałw Luboniu słabiutki 20%.
Mam nadzieję ,że moc ERP będzie zwiększona szybciutko. i będą to uczciwe kilowaty ERP.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 5 stycznia 2010, o 19:22

Polsat Sport powrócił do multipleksu.
Wyglada również na to ,że są czynione próby zwiększenia mocy sygnału lub uruchomienie kolejnej lokalizacji.Tego jeszcze nie wiem ale sygnał zachowuje się bardzo dziwnie np w pomieszczeniu z oknem bez widoczności na AE(z przeciwnej strony) mam 80% sygnału,a w pokoju z bezposrednią widocznością AE mam 40-60% :shock: Czyżby drugi nadajnik??? albo z odbicia taki sygnał..???? A może po prostu zakłucenia kanału z Czech przylatują i sumują się na mierniku??
Cały czas coś się dzieje i sa wprowadzane zmiany korekty.

Jednak mała łyżka dziekciu i informacja dla operatora: Jakość multipleksu była o wiele lepsza wręcz idealna w dniach gdy nie emitowano EPG.Oczywiście nie namawiam do wyłączenia EPG bo bez niego człowiek jest jak ślepy we mgle. Jednak w tej chwili obraz ma już dużo artefaktów ,puzli i rozmazania w szybkich scenach. Taka jakość jest nie do przyjęcia dla odbiorcy.
Poza tym zdarza się ,że wizja nie nadąża za dżwiękiem trzeba to dopracować.
Zobaczymy jak operator ustawi to ostatecznie .Mam nadzieję ,że w DVB-H nie będzie ostatecznie takiej kichy jak u Emitela w DVB-T. chyba nie chodzi w tym interesie by jakość była youtubowa ;)??
Poinformuję o jakości za kilka dni.

ps:
W czasie gdy pisałem tego posta sygnał w mojej lokalizacji spadł do 20% ciekawe.....

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 6 stycznia 2010, o 20:04

Godz 20:00 jakość w mux DVB-H jest wciąż nie satysfakcjonująca .Po zmianie sceny np na TVN24 obraz jest zamazany i zamglony nawet lekko widać puzle .Dopiero po chwili obraz nabiera trochę ostrości. Tak nie może to zostać.Po wdrożeniu takiej jakości obraz jest nie do przyjęcia.Tym bardziej ,że widziałem już w tych testach bardzo ładny obraz więc wszystko jest możliwe. Jeśli przyczyną jest pojemność multipleksu to dla dobra tego projektu postuluję zdjąć z jeden dwa bezsensowne kanały np ITV i EDUSAT lub TV Silesia :!: , który ze wzgledu na ramówkę i treści w nim prezentowane nie znajdzie widzów w Poznaniu.
Widziałbym w jego miejsce kanał lokalny Tv Poznań lub WTK

Mari

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Mari » 7 stycznia 2010, o 00:45

nie martw sie operator tak tego nie zostawi :) W Warszawie tak jak pisalem jakosc jest swietna w zasadzie caly czas. Wyjatkiem byl dzien dzisiejszy (prawdopodobnie przez obfite opady sniegu). RAPITOR czy u Ciebie ta aplikacja do ogladania TV w N96 rowniez potrafi totalnie zawiesic telefon? Zaobserwowalem cos takiego, ze gdy cos niedobrego dzieje sie z sygnalem aplikacja stale probuje tak jakby buforowac i praktycznie calkowicie zawiesza telefon.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 7 stycznia 2010, o 07:42

Potwierdzam Mari twoje spostrzeżenia co niestabilnego i powolnego zachowania sie tego fona.Także wczoraj miałem objaw zawieszania telefonu.Do tego stopnia się wk....łem ,że zrobiłem format urządzonka wywaliłem NGry i wszystko co zbędne ,potem ponownie władowałem najnowszy dostępny soft i telefon odzyskał siły witalne :D . Zobaczymy na jak długo... . Niestety w Poznaniu ciągle coś się pieprzy .Wygląda jakby walczyli z przepływnościami poszczególnych programów .Raz lepiej wygląda jeden raz inny.Generalnie od wczoraj jest kaszana okrutna na większości programów.Obraz zamazany nie można przeczytać literek na pasku informacyjnym, loga stacji zamazane i w kwadracikach
Moim zdaniem programów jest po prostu za dużo i dlatego taka kiepska jakość. Jeśli takie parametry muxa będą zachowane gdy trzeba będzie płacić za to abonament to ja wypadam z tego interesu i nie wykupię usług.Dla mnie liczy sie jakość i skład muxa a nie marketingowo brzmiąca ilość.

Pozatym sygnał w Poznaniu jest niestabilny i cały czas faluje np u mnie ok 11 km w lini od nadajnika w pomieszczeniu mam od 60%do 20% (mówię o dokładnie tym samym miejscu na biurku) ;)
Może antena nadawcza gdy jest oblepiana śniegiem i oblodzona to zmienia się współczynnik fali stojącej układu? No bo nie sądzę żeby operator ciągle bawił się końcówką mocy.

Wracając do fona to jest wiele spraw do których można sie doczepić.
Jednak to nie miejsce na recenzję firmy Nokia. W ostatnim moim wysiłku dla tego telefonu mam zamiar popróbować jafa i phonixa aby zrobić downgrade softu do pono najstabilniejszego fw jeśli dobrze pamiętam nr 2,50. Jeśli operacja sie nie uda i fon odejdzie do krainy wiecznych łowów, to z powodu że nie widzę już dla niego innego zastosowania po prostu dobiję go i przejadę po nim samochodem .:twisted:
Tak właśnie kończy u mnie żywot sprzęt ,który nie spełnia oczekiwań i norm przyzwoitości : w imadle,pod młotkiem lub pod kołami :mrgreen: ;) .Zobaczymy czy niedzieli doczeka.. hehe.

pozdrawiam

Mari

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Mari » 7 stycznia 2010, o 15:28

no podobnie sie sprawa ma teraz w warszawie. Kupujac ten telefon po przeczytaniu wielu recenzji i komentarzy wiedzialem na co sie pisze ale mimo wszystko bardzo mi zalezalo na dvb-h i na tym, by byla to nokia a nie zaden iphone czy inny wynalazek. Ostatni kaprys mojego telefonu mial miejsce wczoraj. Telefon sie zresetowal, po czym w momencie kiedy powinien sie pojawic "pulpit" telefon sie zawieszal. Zostawilem go na jakis czas. Okazalo sie, ze usunal mi wszystkie smsy :evil: Ogolnie rzecz biorac ten telfon jest za slaby sprzetowo. Wczesniej mialen N93, ktora byla bardzo szybka i dobrze wykonana.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 7 stycznia 2010, o 15:31

Operator instalacji nadawczej uporał się z problemami zacięć w strumieniu jednak sygnał jest bardzo kapryśny.Operator ciągle nie udostępnia informacji o mocy ERP ,Czy zamierza zmienić kanał nadawczy a także jaki obszar jest według niego komercyjnie pokryty sygnałem.
Jakość wizji nie powala i zmienia się w sposób ciągły. Czasami jeden program jest ok a za kilka godzin jest na nim siermięga, rozmazania i puzlowanie.
Usługa jest fajna i ma w sobie potencjał jednak za taką jakość nie zamierzam płacić abonamentu. Więc albo się dostawca hurtowy zorientuje na czas i zrobią porządek w mux albo firmy ,które mają to sprzedawać nie będą miały zainteresowania.
Tę usługę nie będą wykupywali zwykli użytkownicy komórek i dzieciaki z prepaidami tylko ludzie mający trochę sianka do wydania na odpowiedni gadżet do odbioru. A część również z myślą aby podłączyć odbiornik z dużym wyświetlaczem w samochodzie.
Grupa docelowa ceniąca najwyższą jakość ,więc apeluję do decydentów nie róbcie szajsu z tego multiplexu.Postawcie na jakość techniczną (mniej programów) i atrakcyjną ofertę -canal plus itp ,zdejmijcie kanaly dla plebsu których ludzie nie będą oglądać.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 13 stycznia 2010, o 19:07

Dziś w Poznaniu albo wszystko się zjarało albo już się natestowali DVB-H ,Signal 0 :cry: :( :cry:

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Jarosław Bałuka » 13 stycznia 2010, o 20:32

a ja się zastanawiam, czy to nasze emitelowe forum to dobre miejsce na postulaty dotyczące emisji DVB-H naszej konkurencji... ;)

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 13 stycznia 2010, o 21:10

Panie Jarosławie miejsce narazie jedyne,bo z tą firmą (waszą konkurencją ) nie ma dialogu żadnego hehe. Maile i telefony giną jak ludzie na Łubiańce 8-).Konspiraacja powstańcza gadać nie chcą bo myślą ,że może jestem z GRU. :lol: ,albo co gorsza od was hehe.
Tutaj głównie pisałem dla zainteresowanych DVB-H w Poznaniu. No ale jeśli nie można dalej KONTYNUOWAĆ to jedno słowo i się stąd wynoszę z tematem.
ps:
Myślę ,że oni mimo wszystko to czytają (ITVFM),jednak na razie jakości wizji nie poprawili.Być może nie doładowali prepaidem licznika prądu i skończył sie kredyt heehe :lol: Ni ma prądu nadajnik nie działa..i lolek

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2375
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-H Poznań

Post autor: JaroslawMroczkowski » 14 stycznia 2010, o 00:16

Nas również bardzo interesuje temat telewizji mobilnej.
Śledzimy go z uwagą (zajmowałem się tym kilka lat, poświęciłem wiele tygodni pracy), ale w obliczu zaistniałej sytuacji nie chcemy być posądzeni o podsycanie krytyki, dyskredytowanie usługi i usługodawcy oraz podobne praktyki, dlatego poważnie rozważamy zamknięcie tego działu. Przynajmniej tymczasowo.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 14 stycznia 2010, o 07:42

Ok rozumiem obawy kolegów z Emitela. Jednak nic i nikt nie powstrzyma krytycznych wypowiedzi jeśli są powody. Chwalę gdy jest za co zwracam uwagę na problemy gdy są ,dzielę sie spostrzeżeniami dla dobra zainteresowanych ludzi.

Przyjmuję decyzję o zamknieciu ze zrozumieniem bo widzę że staracie się działać konstruktywnie w sprawie DVB-T czyli(EMITELA) działalności . Widać jak zmieniiło się wasze podejście do testerów od czasu klęczników (2 lata temu :P ) i teraz wspólnie z kolegami z tego forum dochodzicie do konstruktywnych wniosków . Oby tak dalej Panowie. I pamiętajcie -tylko spokój i konsekwentne działanie nas uratuje ;) Wszystkim zależy aby pokonać problemy i siermięgę .Jeśli jednak się nie da i sprzęt nie przyda się nawet na klęcznik :D to należy wykonać wyrok i przejechać po nim samochodem terenowym :twisted: czyli jak najszybciej oczyścić umysł i ciało ....hehe


pozdrawiam

Rozi5213

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Rozi5213 » 17 stycznia 2010, o 10:42

Witam. Czy ktoś może potwierdzić, że na dzień dzisiejszy wszystko chodzi jak powinno? Sygnał łapie na poziomie 80/100 do 100/100 miejsce rynek wildecki czwarte piętro, ale mogę odbierać jedynie stacje radiowe. Przy próbie odbioru kanału tv wyskakuje ,,Wystąpił błąd podczas odbioru transmisji na żywo tego kanału''. Tak mam od wczoraj od początku kiedy tylko zauważyłem że prowadzone są testy. Telefon jaki posiadam to Nokia N77 z wbudowanym tunerem dvb-h. Przy próbie uruchomienia kanału otwiera się program Real Player a następnie wyskakuje ten błąd. Czy do odbioru tych testów wymagane są jakieś specjalne ustawienia w telefonie, czy to coś z moim phonem nie tak, a może testy kanałów tv chwilowo są off? Za każdą wskazówkę i pomoc dziękuję.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 17 stycznia 2010, o 18:30

Od trzech dni sygnał jest włączony.Jednak emisja jest chyba za słabo zabezpieczona bo po chwilowej utracie sygnału urządzenie nie chce samo ponownie buforować.Trzeba przełączyć kanał w górę i z powroem i wtedy N96 zaczyna znowu poprawnie buforować. Wydaje się ,że jeszcze dużo pracy przed firmą by parametry nadajnika ustawić poprawnie . Sygnał niestabilny wizja nadal nie specjalna :cry:

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 18 stycznia 2010, o 19:47

Dziś sygnał z godziny na godzinę był coraz słabszy .Około godziny 19:00 wszystko zdechło :? . Czarno to widzę ...
-----------------------------------------------------------------------------
EDIT:
20:20-- Nadajnik wstał... .

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 22 stycznia 2010, o 20:52

Dziś zauważyłem że w multiplexie podmieniono program TV Silesia na lokalny WTK. I dobrze bo i tak TV Silesia nikogo tu nie interesuje :D . Jednak nadal problemem w emisji jest kiepska jakość wizji wszystkich programów. Czy nie byłoby właściwe by wyłączyć EduSat i ITV lub Tele5 by reszta była do przyjęcia???.Ciekawe czy Moc ERP będzie większa ? ,bo przy obecnej konfiguracji sygnał często zanika w gęstej zabudowie i ruchu na obrzeżach miasta.

Zablokowany