DVB-H Poznań

Forum o telewizji mobilnej
Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 1 lutego 2010, o 21:47

pif paff i Wygląda na to ,że nadajnik DVB-H dokonał żywota :| . Signal 0

witeczeks

Re: DVB-H Poznań

Postautor: witeczeks » 1 lutego 2010, o 21:53

To raczej wygląda na całościowe wyłaczenie nadajników DVB-H, bo w Łodzi od późnego popołudnia również "0" sygnału...
Ciekawe czy tylko Poznań i Łódź...?? a co z W-wą i innymi??

Mateusz Ka

Re: DVB-H Poznań

Postautor: Mateusz Ka » 2 lutego 2010, o 09:00

Potwierdzam, w Katowicach również zero sygnału. Ktoś może orientuje się czy to chwilowe wyłączenie nadajników? Czy to potrwa dłużej?

witeczeks

Re: DVB-H Poznań

Postautor: witeczeks » 2 lutego 2010, o 21:38

Dziś wieczorem nadajnik DVB-H w Łodzi ożył...
a w Poznaniu i Katowicach również...?

Mateusz Ka

Re: DVB-H Poznań

Postautor: Mateusz Ka » 3 lutego 2010, o 00:04

W Katowicach ponownie odbiór świetny, za wyjątkiem EPG - kompletnie nie działa, nie ma żadnej informacji o wyświetlanym programie.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 3 lutego 2010, o 08:06

W Poznaniu nadajnik milczy. Być może to gówno wyłącza się jak zostaje zerwany dosył? :shock: .Przyjdzie wiosna śnieg stopnieje i nadajnik włączy się ponownie gdy dane z radiolini popłyną :?: .
Może ktoś podskoczy na dach śnieg odgarnąć...

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 4 lutego 2010, o 21:02

Pierdziaweczka znów działa.Zobaczymy jak długo.... Wszędzie trąbią (prasa telewizja ) jaka wspaniała jakość wizji jest w DVB-H :shock: . Ja mam jednak dużo zastrzeżeń do jakości. Widać ,że to skończy się wielkimi kompromisami :!: ,które są przynajmniej dla mnie nie do przyjęcia.

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Postautor: prezeswk » 11 lutego 2010, o 01:02

Witam kolegę na tym forum.
Od wczoraj mam SU-33 W, więc testuje na 6220c i N79 z aplikacją Mobilna TV.
W mieście sygnał 100 %. Rataje ok 80 %. Wczoraj jechałem 55 z Ronda Rataje do Swarzędza i jedynie w okolicy Kobylepole / Borówki się lekko pocięło, nawet w lesie na Żywicznej działało - SU-33W była w torbie przy oknie.
W Swarzędzu Nowej Wsi sygnał 40-60 %, na oknie w stronę miasta 80 %
Dzis w autobusie była kicha, dopiero od os. Przemysława dało się coś zauważyć, pewnie dlatego, że SU-33W była mniej więcej w środku autobusu. Nie wykluczam, też że były jakieś zakłócenia na częstotliwości na której pracuje BT. Co do jakości obrazka, dla mnie na razie to taki dodatkowy bajer, czasem warto zerknąć na TVN 24 i w sumie tyle. Jakościowo może być (co do obrazu), audio nie powala jakością. Więcej napiszę jak się rozeznam w tym wszystkim.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 11 lutego 2010, o 20:14

Cześć prezesiewk widzę ,że wciągnąłeś się również w ten temat.Co do jakości wizji to gdy nokia N96 jest w pionie obraz jest ok jednak po położeniu na bok gdy obszar ekranu się powiększa ;) wizja przedstawia wiele do życzenia . Co ciekawe czasami obraz jest w miarę na jakimś kanale a za kilka dni wręcz ... --gówniany . Stale jednak niespecjalnie wygląda WTK .Ewidentnie za mała przepływnośc wizji ponieważ obraz jest czesto zamazany. W studiu jeszcze w miarę wygląda ,ale obrazy z kamer zewnętrznych i plenery to kicha.
Co do do zasięgu to miasto w miarę pokryte (N96 w samochodzie pod szybą). Jednak w budynkach (piątkowo,,oś kopernika, Luboń juz ostro tnie.).Niestety fizyki rozchodzenia się fal się nie zaczaruje. Najgorsze jest to ,że urządzenie nie zawsze samo wraca do odbioru pomimo ,że znajduje się ponownie w silnym polu. Pomaga tylko przełączeniae kanału w górę ,lub w dół i wtedy obraz powraca. I to jest wkurzające .Myślę jednak ,że to wina ustawień parametrów transmisji . Jak na jeden nadajnik w dużym mieście transmisja jest ciągle słabo zabezpieczona.
Ciekawe czy będzie gdzieś drugi nadajnik ?
Kilkanaście dni temu jakiś mądrala z Info TV FM chwalił się w telewizji WTK i szczycił ,że umieścili nadajnik na budynku Uniwersytetu Ekonomicznego.Nie wiem czy ta lokalizacja ma być jedyna w naszym powiecie ? Sygnał jest w centrum żyleta,ale są miejsca np w Swarzedzu,Luboniu ,Komornikach gdzie sygnał jest już na tyle słaby ,że transmisja jest często zrywana.Realny zasięg w otwartej przestrzeni tej instalacji nadawczej dla urządzenia odbiorczego trzymanego w ręku czyli umówmy się ponizej 1,8m ;) nad ziemią to około-- max 15 km.

Ja osobiście zrobiłbym to inaczej . Umieściłbym jeden nadajnik na EC Karolin gdzie jest sporo wyżej niż na UE, a drugi nadajnik umieściłbym na kominie w Mosinie. W ten oto sposób właściciej instalacji pokryłby cały powiat sygnałem.
Ktoś powie no tak ,ale antena by nie przetrwała długo na EC. A co na to fachowcy by antenę pałkę zainstalować wewnątrz dodatkowej cieńkościennej rury np rynnowej z PCV? Czy to pogorszyło by mocno działanie anteny nadawczej ??? ;)

ps:Czy su 33w nabyłeś gdzieś w naszym łez padole??

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Postautor: prezeswk » 11 lutego 2010, o 22:07

Witaj! SU-33W zamówiłem w Nokia Care na Wrocławskiej. Ściągneli w kilka dni w cenie mniejszej niż Alledrogo, z kolei o aplikację Mobile TV poprosiłem Opeartora. Nadajnik w rzeczy samej wisi na wieży UE. Wg moich szczątkowych jeszcze obserwacji, kładąc przystawkę za szybą, mam sygnał w zasadzie nieprzerwany (tzn może z jednym zacięciem) do samego Swarzędza Nowej Wsi. Jadąc autobusem, najlepsze miejsce to pierwsze miejsce za kierowcą, od strony drzwi, czyli to, z którego najwięcej widać drogę. Dziś np jechałem w ten sposób z pętli Zalasewo na Rataje zrywając boki z obrad komisji śledczej na TVN24.
Po stracie sygnału wraca samo, ale trzeba kilka sekund poczekać. Być może to jest więc kwestia softu w Twoim telefonie. Dodam, że moje (6220c i N79) nie miały "fabrycznie" wgranej żadnej aplikacji do TV, nie znalazłem jej także na stronie Mokii, ani w menu "Aktualizacja aplikacji". Co do WTK, istotnie, zauważyłem, że przy szybkich scenach jest ewidentna pikseloza. Pewnie wynika to z ustawień, WTK musi być "wmiksowywane" w mulitiplex w Poznaniu, pytanie jak dosyłają to WTK do UE (zainstalowali tam kablówkę, czy leci stream netem z siedziby WTK - tego jeszcze nie wiem). Istotnie emisja z kominów EC i w Mosinie miałaby sens zasięgowy w kwestii powiat, ale domyślam się, że operatorowi chodzi najbardziej o centrum miasta, więc w tym przypadku najlepszy sygnał w centrum będzie albo z UE, albo z Piekar. Na 3 nadajniki to chyba jeszcze opeartora nie stać, bo ile ludzi to ogląda w Poznaniu? Ciekawe też, jakie docelowo będą ceny - stream TVN24 w Orange kosztuje 60 groszy za minutę, a jakość jest fatalna, mniej więcej taka jak film nagrany w formacie 3gp w najniższej rozdzielczości (nazwijmy to po nokiowskiemu "pasującej do MMSa"), nie wspominając o pokiełbaszonym najczęsciej formacie (kiedyś szło w 9:16). Ja niestety nie wybieram się na razie za Poznań, więc trudno mówic mi o zasięgu. Myślę, że wiosną, podczas rowerowych wypraw uda się więcej pomierzyć. Na razie mamy zimę, że hoho :)

dreed

Re: DVB-H Poznań

Postautor: dreed » 22 lutego 2010, o 22:15

Potwierdzam!
W Komornikach w domu przy oknie (1 piętro) na sile sygnału 20% chodzą prawie wszystkie programy (polsatu i polsatu sport nie ma). Posiadam Nokię E75 i moduł SU-33W. Jakość rewelacyjna. EPG również działa

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 26 lutego 2010, o 22:41

Nie wiem dlaczego u ciebie kolego dreed nie było polsatu i polsatu sport bo u mnie cały czas działa.
Jedno co sie rypnęło to brak dźwięku na naszej lokalnej-- WTK od chyba 2 dni.
Tak obserwuję te braki i niedoróby z nadzieją ,że ktoś się zreflektuje ale widzę ,że jak ktoś tego nie napisze to się sami w INFO tV FM nie pokapują. echh

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 5 marca 2010, o 20:36

No i stało się
Nowa lokalizacja dla anteny DVB-H firmy INFO TV FM Poznań EC Karolin-- cusik ok 200 mnpt:
Obrazek.

link:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a88 ... e6758.html

A tu gostek w temp -4 podpina feder do uchwytów. twarda sztuka:

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6a ... 403e9.html

Na razie jednak sygnał leci nadal z budynku --UE

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 14 marca 2010, o 17:16

Cosik się pierdzieli z DVB-H ? . Zmieniłem kartę sim w fonie i teraz za cholerę moja N96 nie może zapisać serwisów. Zwraca info ---Brak sygnału w bieżącej lokalizacji 8-) . No ale przecież sygnał jest bo tuner DVB-T pokazuje mi level 58%.
Prezesiewk jak tam u ciebie?
Czary czy mary ?? :cry:

Ciekawe kiedy odpalą na stałe EC Karolin?. Przez kilka dni jak zamontowali (pewnie dla testu) był serwis o nazwie -new ESG i sygnał był u mnie o wiele stabilniejszy
Wydaje się również ,że ten 36 kanał jest często zakłucany emisja telewizyjną z Czech. Warto by sprawdzić alternatywny kanał dla Poznania.

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Postautor: prezeswk » 14 marca 2010, o 23:28

Bry!!!
Czary, a właściwie czarny ekran - "nie można ustawić przewodnika po programach", a "potem brak dostępnych przewodników po programach".
Może za dużo śniegu spadło. Zobacze jeszcze jutro na Ratajach i w centrum.
Oglądając antenkę na EC zastanawiam się, kiedy zardzewieje, albo - bo pewnie z laminatów jest - wyziewy z komina ją strawią. Zwłaszcza połączenia antena - fider. Nawet jeśli to zażelowali, zalali, tudzież zgrzali, to pewnie i tak chemia wejdzie i zrobi swoje :( Pioruna też się cykam, wszak ona jest najwyżej. Taka malutka, więc jak trzaśnie, to spali w oka mgnieniu (mimo uziemienia). Obym się mylił!
Odnośnie pracy DVB-H w ciągu ostatnich tygodni, wg mnie coś było nie tak - sygnał maiłem 100 % (centrum), ale obrazu nie było - komuniakt brak sygnału. Jednak po innym ustawieniu przystawki wróciło (dalej pokazując 100 %). Nie miałem czasu wchodzić w ten temat, ale mam wrażenie, że działa to gorzej od czasu moich pierwszych prób.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 15 marca 2010, o 07:43

prezeswk pisze:Bry!!!
Nie miałem czasu wchodzić w ten temat, ale mam wrażenie, że działa to gorzej od czasu moich pierwszych prób.


Tak i dodatkowo po stracie sygnału np jadąc samochodem lub wchodząc do budynku urządzenie pomimo ,że na 100 procent znajdzie się ponownie w ---silnym polu ;) nie chce dekodować przekazu.Pomaga tylko przełączenie kanału w góre lub w dół wtedy obraz powraca. Strasznie mnie to wkur... .Na początku testu działało to wszystko sprawniej. Myślę ,że technicy firmy uczą się na własnych błędach i jest to sprawa jakiś nastaw. Jeśli to ma działać tak jak teraz (tzn przed wyłaczeniem)to będę się mocno zastanawiał nad zakupem abonamentu...
A --ąąąęęęyyyyy cyfrową czkawkę trzeba po prostu ograniczyć lepiej zabezpieczając transmisję. Nawet jeśli bedzie to wymagać wywalenia paru głupawych programów.

Co do instalacji na komnie również mam wątpliwości. Nawet nie wystawili szpilki do piorunochrona 8-) hehe .
Co prawda Złącze można dozorować ,antenę wymienić ale zjaranego fiderka będzie trudno 8-) .
Już nie myślę co będzie jeśli KV spłyną do nadajnika ? pewnie jakiś gazowy bezpiecznik założyli bo nie sadzę aby mieli na tym obiekcie instalację wyłaczającą tor.
Wygląda na to ,że będzie to wszystko wymagało opieki dość często.No ale przynajmniej ktoś będzie miał Etat ;)
Mnie interesuje czy usługa będzie wkońcu działać stabilnie a odbiorniki nie będa się zatykać.

Operatorze INFO TV FM wyprostujcie siermięgę .Jestem gotowy płacić abonament choćby od zaraz np (smsem ) ale musi to sensownie działać.

CHRISTIANEK

Re: DVB-H Poznań

Postautor: CHRISTIANEK » 18 marca 2010, o 20:02

do ok.poczatku marca bez problemow odbieralem tv na noki n96.potem wyskakiwal komunikat o niedostepnosci transmisji,czy ktos wie co sie dzieje.wczesniej wylaczyli m.in 2 program,szkoda.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 18 marca 2010, o 22:33

Od dzisiaj od ok 14:30 DVB-H znów działa. Jednak sygnał nadawany chyba ciągle z UE.

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Postautor: prezeswk » 19 marca 2010, o 02:36

Potwierdzam, DVB-H ruszyła. W SWA siła i jakość sygnału nieznacznie lepsza.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Postautor: RAPIOTR » 1 kwietnia 2010, o 23:58

DVB-H Poznań nadaje wciąż z UE. Od dziś brakuje Polsatu i Polsatu sport. Poza tym wszystkie programy nadawane sa jakby ciszej.
Siermięga w tym multipleksie nie ma końca.


Wróć do „Telewizja mobilna DVB-H”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika