DVB-H Poznań

Forum o telewizji mobilnej
Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Bby » 16 maja 2010, o 12:25

Działa jeszcze ten Mux w DVB-H w Poznaniu???? i jakie kanały są w nim???

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 19 maja 2010, o 21:08

Multipleks DVB-H nadal działa w Poznaniu.
Skład programów tv:
TVP1, TVP2,TVN,POLSAT,TV4,TV PULS,POLSAT SPORT,TVN 24,KINOPOLSKA,WTK,MINIMINI,ZIGZAP,ESKA TV,,ITV,TELE5.

Niekodowane radyjka:
TOK FM ,RMF MAX,RMF,RADIO ZET.
reszta radyjek kodowana :mrgreen:

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 25 maja 2010, o 23:08

Dziś od rana dogorywał,a po południu definitywnie zmarł system DVB-H na EC Karolin w Poznaniu :? .Znikał sygnał pilota i wyłączał się nadajnik.
Albo Info TV FM nie wie co sie dzieje z ich sprzetem albo to dvb-h switch oFF ?.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 26 maja 2010, o 10:18

DVB-H ruszyło ponownie.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 27 maja 2010, o 19:30

Troszeczkę w Poznaniu popadało i ok godz 19:00 znów systemik DVB-H siadł. Katastrofalnie przedstawia się ta infrastruktura.. lub nadzór nad nią.

Demon

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Demon » 27 maja 2010, o 20:55

To jest efekt polskiej, zwichrowanej mentalności: jedyne kryterium to najniższa cena. Najlepsza jest tania chińszczyzna. Wysięgniki plastikowe, kable w izolacji papierowej, "dławiki" z silikonu w tubie marki praktiker, zasilacze do urządzeń o mocy 99% zapotrzebowania urządzeń itd...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-H Poznań

Post autor: qwerty » 27 maja 2010, o 21:43

Demon pisze:To jest efekt polskiej, zwichrowanej mentalności: jedyne kryterium to najniższa cena. Najlepsza jest tania chińszczyzna. Wysięgniki plastikowe, kable w izolacji papierowej, "dławiki" z silikonu w tubie marki praktiker, zasilacze do urządzeń o mocy 99% zapotrzebowania urządzeń itd...
Obrażasz energetyków. Izolacja papierowa jest bardzo dobra (nasączona olejem). :)

Demon

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Demon » 27 maja 2010, o 22:56

Jeżeli do anten idą kable energetyczne, to czapka z głowy :lol:

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 31 maja 2010, o 13:46

Czy ktoś odbiera w ostatnich dniach multipleks DVB-H na k36 w Poznaniu? Jeśli tak to proszę podać godzinę obserwacji.Niby stoi nośna na k36 jednak N96 nie wykrywa sygnału ani pilota. Podejrzewam,że moja N96 dokonała żywota w zwiazku z tym potrzebuję informacji od innych użytkowników.

pozdrawiam

tytus

Re: DVB-H Poznań

Post autor: tytus » 10 czerwca 2010, o 01:47

Witam serdecznie.
Od końca 2008 roku jestem szczęśliwym posiadaczem N96.
Od bardzo dawna czekałem na sygnał DVB-H w Poznaniu. A 2 stycznia jeszcze na kacu odpaliłem TV i byłem bardzo mile zaskoczony. Świetna zabawa.
Od tamtej pory śledziłem wasze forum i wszystkie informacje się zgadzały.
Kiedy miałem kłopot z sygnałem to sprawdzałem czy mieliście te same kłopoty i trochę się uspakajałem że nie jestem sam.
Postanowiłem że podzielę się moimi uwagami.

W ostatnich kilku dniach mam duże kłopoty z sygnałem. Jeżdżę dużo po Poznaniu oglądając TV.
Gubię sygnał na ratajach na wildzie na grunwaldzie.
Strasznie zrywa połączenie choć chwilami mam 100% - 80% a za sekundę 0%
Bardzo mnie to irytuję a Mistrzostwa Świata tuż, tuż.
czy wszyscy macie takie kłopoty ???

Moje spostrzeżenia po używaniu TV
- Brak sygnału w wielu marketach z dachem stalowym.
- kłopoty z sygnałem w bardzo gęstej zabudowie.
Zasięg w okresie dobrego działania
- Komorniki za autostradą początek zrywania
- Suchy las do Hali widowiskowej.
- Kierunek Kórnik około 2-3 kilometrów za autostradą.
( jedno dziwne zdarzenie próba uruchomienia TV w Kórniku na wysokości słynnych Kabli wysokiego napięcia - Sygnał był do samego poznania - dziwne bo w Kórniku nie ma anteny. Żona była szczęśliwa bo oglądała Taniec z Gwiazdami na TVN)

Ps
dziękuje RAPIOTR za cenne informację.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 12 czerwca 2010, o 09:02

Jestem tu winien poważne sprostowanie. Otóż kilkanaście dni temu podałem podejrzenie co do stanu itnfrastruktury DVB_H w Poznaniu. Okazało się jednak ,że to stan mojej N96 był przed zawałowy. Po wizycie w serwisie wymianie wg nich jakiejś taśmy mikropaskowej (pewnie od anteny) urządzenie ożyło. Co prawda mam wątpliwości co do działania tych 2 nadajników w SFN ale nie będę jeszcze wydawał ostatecznych sądów.Teoria teorią ale wydaje się jednak ,że włażą sobie w kompetencję. Może kwestia jakiś wysublimowanych nastaw???
Próbowałem także dowiedzieć się jaka jest moc ERP emisji z Komina EC i budynku UE ale w INFo TV FM nie chcą powiedzieć.
Nie wiem czy zwiększenie mocy promieniowanej poprawiłoby pokrycie w sposób uzasadniający takie działanie ,ale jeśli nie to może postawić jeszcze trzecią pałkę na kominie w Mosinie?. Wtedy dość pokażny obszar zasłonięty w tej chwili przez wzgórza ciągnące się od Łęczycy przez Puszczykowo do Mosiny byłby pokryty

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 22 czerwca 2010, o 09:36

Od kilku dni w Poznaniu w mux DVB-H wysiadło kilka serwisów i tak. Polsat nadaje kolorowe pasy. Na WTK-- czarnota serwis zupełnie umarł. Wysiadły również wszystkie radyjka .

Czy w innych miastach również takie braki ,czy to tylko lokalne urozmaicenie hehe ??

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 czerwca 2010, o 10:00

RAPIOTR pisze:Od kilku dni w Poznaniu w mux DVB-H wysiadło kilka serwisów i tak. Polsat nadaje kolorowe pasy. Na WTK-- czarnota serwis zupełnie umarł. Wysiadły również wszystkie radyjka .

Czy w innych miastach również takie braki ,czy to tylko lokalne urozmaicenie hehe ??
Myślałem że sprawdzę i zaraz odpowiem, ale niestety nic z tego. W Krakowie jest marny zasięg i pomimo, że znajduję się teraz prawie w centrum to sygnału brak. Ciekawe czy ktoś kiedyś zweryfikuje rzeczywisty zasięg tych emisji w stosunku do wymagań jakie były postawione w przetargu...

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 22 czerwca 2010, o 15:26

Edit : Polsat działa. WTK i radyjka nadal głucho i ciemno.

Co do zasięgu w Poznaniu (na ulicach) to nie ma większych problemów . Dwa nadajniki . Jeden na EC Karolin drugi na Uniwersytecie Ekonomicznym . Jak wiadomo fizyki się nie oszuka więc za miastem jak górka zasłania nadajnik to z odbicia na zewnątrz jeszcze działa ale juz w budynku za górką :? przerywa i jest upierdliwe.
Wyglada na to ,że tych nadajników by pokryć większy obszar będzie musiało być dużo więcej. No bo nie jestem pewien czy większa moc by coś zmieniła w zacienionych miejscach?

koks5
Posty: 3
Rejestracja: 6 grudnia 2009, o 22:48

Re: DVB-H Poznań

Post autor: koks5 » 23 czerwca 2010, o 00:23

Mam N96 - po osttaniej wizycie w Nokii wgrali mi oprogramowanie coś z wersją 30...
Od tej pory mam tak - że na starszej wersji 20 cos tam gdy mialem sygnal blisku 20 albo 0 to było szatkowanie ale zawsze był... Teraz gdy mam nowa wersje to odrazu wskakuje napis TV tymczasowo niedostepna. Oprocz tego w nowej wersji nie ma opcji nagrywani Programow.
Ktos moze ma ten sam problem.

Moge potwierdzic ze TV dziala az do miejscowsci SZRENIAWA za Komornikami,od Szreniawy min. przerywa ale dziala do ROSNÓWKA do tej górki co schodzi w dół a później już sygnał się urywa :)

P.S. Ciekawostka. jadąc raz okolo 24:00 w miejscowosci ZAMYSŁOWO za Stęszewem mając włączone na kanale WTK - jeszcze zanim wylaczyli miałem sygnal 20/100 i przez odcinek okolo 1 km dzialalo idealnie :)

Pewnie nocna propagacja byla duzo lepsza :)

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 23 czerwca 2010, o 00:49

Im nowsze oprogramowanie dla N96 tym bardziej telefon nadaje się do przejechania po nim kołami . Właśnie zrobiłeś błąd wgrywając nowy sofcik bo on zpieprzył ten produkt jeszcze bardziej. Ja również zrobiłem ten błąd kilka miesięcy temu hehe.
Niestety wygląda na to ,że firma Nokia wypięła się na użytkowników tego telefonu i nie zamierza doprowadzić tego produktu do jako takiej stabilności w działaniu.

Ten produkt jest tak gówniany ,że używam go tylko do ogladania telewizji przy przemieszczaniu się autem i w pracy.Nie ukrywam ,że to jest jego jedyne przeznaczenie. Jeśli dvb-h umrze śmiercią naturalną lub wyłączą nadajniki to bez sentymentu po prostu wypiernicze tego fona do śmieci.

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 24 czerwca 2010, o 15:04

A propos oferty programowej, na początku czerwca br byłem w stolicy i zaciekawiło mnie, że tamtejszy MUX DVBH ma w ofercie poznanską WTK. A może dlatego, że przewodnik po programach miałem ustawiony w Poznaniu?

koks5
Posty: 3
Rejestracja: 6 grudnia 2009, o 22:48

Re: DVB-H Poznań

Post autor: koks5 » 18 lipca 2010, o 19:13

Czy to prawda że DVB-H Poznań ma być także nadawany z Komina z Mosiny ???

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 6 września 2010, o 11:39

koks5 pisze: Czy to prawda że DVB-H Poznań ma być także nadawany z Komina z Mosiny ???
Trzeci nadajnik w Mosinie napewno zapewniłby odbiór w Puszczykowie i innych miejscach zasłoniętych w tej chwili lasem Wielkopolskiego Parku Narodowego. Jednak narazie od miesiąca DVB-H w Poznaniu nie działa. Niby stoi nośna ,ale jakby dosyłu do nadajników nie było?. W każdym razie moja N96 nie odbiera nic. Czy ktoś z kolegów ma podobne spostrzeżenia ?? :cry:

Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Bby » 7 września 2010, o 21:50

RAPIOTR pisze:
koks5 pisze: Czy to prawda że DVB-H Poznań ma być także nadawany z Komina z Mosiny ???
Trzeci nadajnik w Mosinie napewno zapewniłby odbiór w Puszczykowie i innych miejscach zasłoniętych w tej chwili lasem Wielkopolskiego Parku Narodowego. Jednak narazie od miesiąca DVB-H w Poznaniu nie działa. Niby stoi nośna ,ale jakby dosyłu do nadajników nie było?. W każdym razie moja N96 nie odbiera nic. Czy ktoś z kolegów ma podobne spostrzeżenia ?? :cry:
a w odległości 40km był by sygnał?

Zablokowany