DVB-H Poznań

Forum o telewizji mobilnej
prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 7 września 2010, o 22:07

Ja mam spostrzeżenia, że po zamrtwychwstaniu testu DVB-H w Poznaniu działa jedynie nadajnik na UE. Mam u siebie w Swarzędzu sygnał jak w lutym (60%) przy oknie kierunek na miasto i EC Karolin. Gdyby Karolin dmuchał, z pewnością byłoby 100%.
W Poznaniu znów działa, co zauważył RAPIOTR, niestety nie ma wszystkich kanałów, albo jakość emisji (zwłaszcza radia) jest jak na 1 kwietnia (zacina się, gra jakby coś było nie tak z dekodowaniem sygnału do strumienia DVB-H).

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 8 września 2010, o 09:55

bartek0395 pisze: a w odległości 40km był by sygnał
Bez szans na odbiór.Chyba ,że na dachu z widocznością EC lub UE. Na poziomie ulicy przy tych mocach nadajników i fizyce rozchodzenia fal ---bez szans.

----------------------------------------------------
Tak przyzwyczaiłem się i uzależniłem do tej telewizji w komórce ,że z rozrzewnieniem powitałem wznowienie dosyłu dla emisji.
Co do nadajników wydaje się faktycznie ,że działa tylko Uniwersytet Ekonomiczny ,choć głowy nie daję bo jeszcze nie objechałem rejonu .Wnioskuję jedynie po wskazaniach mierniczka w telefonie w moim miejscu zamieszkania. Nie do końca mogę już mu ufać bo moja N96 przeszła czterokrotny szlak bojowy w serwisach noki ;) .

Co do docelowo projektowanej emisji: Wydaje się ,że warto by tą emisję sfn z EC Karolin jakoś lepiej zabezpieczyć w sensie odstępu ochronnego od UE i zastosować korzystniejszy dla telefonów FEC.Może powinna być również zwiększona moc (pamiętajmy ,że z urządzenia korzystamy praktycznie nad gruntem) ... dość często przy przemieszczaniu sygnał zacina i przerywa. Nie daję jednak głowy czy to po prostu moja N96 tak się dziwnie zachowuje. Programiści piszący Soft do tego telefonu powinni oddać pensje a w ramach zadość uczynienia udać się na tygodniowe całodobowe czuwanie i obronę krzyża hehe... :lol:

Moce nadajników też nie wyglądają na imponujące,wydaje się ,że nie są to KW-aty?. Przydałby się także trzeci nadajnik na kominie w Mosinie postawić bo niestety fizyki rozchodzenia się fal nie oszukamy. Wydawało się ,że po uruchomieniu EC teoretycznie nie powinno być problemu ,jednak przy stosowanych mocach problem w Puszczykowie ,Mosine i innch miejscowościach leżących w otulinie Parku jest. Są one zasłonięte od EC Karolin i sygnału przez drzewa nie ma na poziomie 1,3-2 metrów. ... .

Trzy nadajniki w konfiguracji sfn prawdopodobnie zapewniłyby pokrycie całego powiatu.
Sytuacja multipleksu przedstawia się następująco:
TVP1--jest ok
TVP2-niebieski ekran brak dosyłu
polsat-brak dosyłu
tvn-jest ok
tvn24-jest ok
wtk-jest ok
minimini-jest ok
owsiak tv -jest ok
polsat sport-brak dosyłu
eska tv -jest ok
tv puls -jest ok
kino polska-jest ok
zigzap jest ok
itv-jest ok
tele5 -jest ok
Radyjka:
tok fm -coś z dosyłem przerywa i słychać jakby ktoś przesuwał taśmę z dużą szybkośćią ;)
RMF Maxx-jest ok
RMf fm- ten sam objaw co w Tok FM
Radio zet -przerywa dosył

Pewnie potrwa jeszcze trochę zanim chłopaki z Info TV fm doprowadzą to do ładu ,ale i tak wielkie dzięki dla nich ,że mogę sobie w samochodzie i w robocie tvn24 oglądać hehe
Może w miejsce niedziałających kanałów wstawić w ramach testu inne np: Tuba TV, Polsat news?

pozdrawiam

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 13 września 2010, o 21:53

Jeśli chodzi o opisywane przez Ciebie RAPIOTR problemy w odbiorze (TVP2 + radia) to sugestia ze strony Operatora jest taka, żeby przeładować ustawienia TV mobilnej z poziomu aplikacji (najlepiej przywrócić domyślne ustawienia) - uwaga Nokia może zapytać o kod (zwykle 12345) Polsaty są czasowo wyłączone całkowicie :(. U mnie w Swarzędzu wrócił sygnał 100%, czyli pewnie działa EC. A tak BTW i nieco OT, byłeś może RAPIOTR w sobotę na drzwiach otwartych w Dalkii (czyli w EC Karolin)? Pozdr!

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 14 września 2010, o 19:21

Dzięki prezesiewk za informacje. Faktycznie po zresetowaniu do ustawień fabrycznych i ponownym zestrojeniu serwisy radiowe śmigają.Musieli wprowadzić jakieś modyfikacje pidów.. Tylko Polsaty nie mają dosyłu.
Z pewnością EC nadaje DVB-H .
Wiem wiem zastanawiałenm się czy pojechać do Dalkili na drzwi otwarte ,ale w ostateczności wybrałem --pozycję horyzontalną z chłodnym Lechem w dłoni przy treningu i kwalifikacjach F1 ;) )

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 15 września 2010, o 20:51

Wyłączyli na stałe Wielkopolską Telewizje Kablową z muxa DVB-H czy po prostu dosył siadł?
Niebieski Ekran :cry:
HELP HELP HELP

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 16 września 2010, o 17:56

WTK wreszcie ożyło w muxie DVB_H :D . Kanał ma juz poziom wystarczający by umieścić go również w DVB-T.

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 16 września 2010, o 22:56

No właśnie. Na miejscu WTK starałbym się zarówno o DVBT, ale przede wszystkim o przekaz satelitarny z HB (podobnie jak TVS, czy CSB TV). Widać jednak, że WTK przyjęła inną drogę rozprowadzania kontentu, czyli sieci kablowe (inna sprawa, że Inei i WTK bardzo blisko do siebie). Uważam, że brak WTK w przekazie FTA (DVBT, czy sat) jest błędem, tym bardziej, jak zauważyłeś i z czym się zgadzam, poziom tej TV jest dobry.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 14 października 2010, o 19:13

DVB-H w Poznaniu zostało wyłączone :cry: :cry: .
Czyżby przy okazji wystawy w Krakowie spotkali się decydenci rynku i wymusili na Info Tv takie barbarzyńskie działanie?
Cyfryzacja zwija się widzę powoli.
Może by jakąś analogową telewizję tu w zamian uruchomić hehe..... 8-) :? :lol:


--------------------------------------------------------------------


Edycja:

Chyba spanikowałem. Sygnał powrócił wiec albo coś rekonfigurowali ,albo maszynista w mojej N96 dobiega żywota. ufff

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 15 października 2010, o 00:46

Myślę, że przekaz DVB-H jest wciąż w fazie testów i takie rzeczy, że czegoś nie będzie, lub wyłączą nieoczekiwanie są normalne i to się będzie dziać. Inną rzeczą jest to, że INFOTVFM wydaje się być osamotnione we wdrażaniu DVB-H w RP. Operatorzy komórkowi chyba woleliby samidzielić między sobą potencjalny rynek tej usługi. W każdym razie, ztcw nie zanosi się na współpracę między nadawcą DVB-H i telekomami. Co prawda INFOTVFM ma wprowadzić na rynek swój terminal do odbioru TV (czytalem o tym niedawno na telepolis.pl), ale co i jak to chyba jeszcze za wcześnie mówić :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 26 października 2010, o 23:02

Dziś nastąpiła mała rewolucja w składzie testowego multileksu DVB-H w Poznaniu.
Obecny skład :
TVP1, ---- działa ok
TVP2, ----- działa ok
TVN CNBC--- działa ok i przyda się :D
TV PULS----- działa ok
TVN TURBO--- działa ok wolałbym jednak TVN24 :(
MINI MINI--- działa ok
ZIGZAP OWSIAK TV-- działa ok
TV SILESIA---- działa ok jednak nie wiem kogo to interesuje. Głupawy humor,głupawe wenezuelskie seriale,piosenki biesiadne,grube baby 8-) 8-) 8-)
WTK -- działa ok
ESKA TV-- działa ok
KINOPOLSKA- działa ok tylko dźwięk jest bardzo cichy.
ITV------- działa ok ( kanał dla totalnych desperatów i wykluczonych 8-) )
TELE5----- działa ok ( tylko kto to ogląda hehe ?)
INFO TV FM KONTENT -- nie działa pewnie będą coś puszczać w kołko
TOK FM ---- od 2 miesięcy ma spierdzielony dosył dźwięk ostro zacina
RMF MAXX---- działa ok
RMF---------- działa ok
RADIO ZET---- działa katastrofalnie. Przesterowany dźwięk odbierany chyba na nocniku i puszczany dalej .Od razu nadaje się do wyłączenia.



EPG nie funkcjonuje od 2 tygodni :(

Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Bby » 11 listopada 2010, o 14:05

Po co śląski kanał (TVSilesia) dla Poznaniaków? Nie mieli chyba co wcisnąć. Brakuje Polsatu

Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Bby » 23 stycznia 2011, o 10:39

Coś cicho, są jakieś "nowinki" z DVB-H w Poznaniu??

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 23 stycznia 2011, o 23:23

Działa w zasadzie, ale Eska TV nie działa.
Dla mnie DVBH skończyło się z chwilą wyłączenia TVN24. Co prawda gdyby chociaż TVP Info wrzucili, albo Polsat News, a tak, to nie ma na co patrzeć :(

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 24 stycznia 2011, o 18:04

prezeswk pisze:Działa w zasadzie, ale Eska TV nie działa.
Dla mnie DVBH skończyło się z chwilą wyłączenia TVN24. Co prawda gdyby chociaż TVP Info wrzucili, albo Polsat News, a tak, to nie ma na co patrzeć :(

Tak TVN24 bardzo brakuje.Fajnie było słuchać informacje na bieżąco w samochodzie i w pracy ;)

TVN,POLSAT,ESKA TV wyłączone.Radio Zet wyje jak stare gacie.Generalnie widać ,że nie chodzą już wokół multipleksu.Czyżby odpuscili sobie temt??

Prezesiewk przecież ty masz kontakt z ludźmi z Info Tv fm może skontaktuj się i zasugeruj aby włączyli z powrotem TVN24?? W żadnym wypadku niech nie włączają TVP 3 INFO bo ten program jest powikłany i do szpiku nieprofesionalny!!!! hehe :lol:


pozdrawiam

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 24 stycznia 2011, o 18:08

bartek0395 pisze:Po co śląski kanał (TVSilesia) dla Poznaniaków? Nie mieli chyba co wcisnąć. Brakuje Polsatu
sory za post za postem ale dopiero zauważyłem.

Masz racje TV Silesia jest jak niewyszukana tortura hehe 8-) . Nie rozumiem tej ramówki .Czyżby dla Ślązaków była atrakcyjna???
Mam nadzieję ,że gdyby wdrożono komercyjnie DVB-H to docelowo w Poznaniu oszczędzą sobie ten program hehe

prezeswk
Posty: 57
Rejestracja: 11 lutego 2010, o 00:49
Odbiornik: Sony ST-SB920, Yamaha T-D500, Dual DAB4, LE32B650T
Instalacja antenowa: Dipol: FM 1/RZ/B/ H, V, "kierownica", UHF 19/21-60, VHF/DAB 1/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań - Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: prezeswk » 24 stycznia 2011, o 18:32

RAPIOTR pisze: Prezesiewk przecież ty masz kontakt z ludźmi z Info Tv fm może skontaktuj się i zasugeruj aby włączyli z powrotem TVN24?? W żadnym wypadku niech nie włączają TVP 3 INFO bo ten program jest powikłany i do szpiku nieprofesionalny!!!! hehe :lol:
pozdrawiam
Tylko wiesz, oni nie włączają co chcą, a co mogą, tzn. na co mają licencję. Widać emisja TVN24 byłą zbyt droga. TVN24 woli z pewnością zbierać kasę na streamie w sieci Orange, płatnym video call w Playu, i płatnym streamie w sieci.

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 24 stycznia 2011, o 19:02

prezeswk pisze:
RAPIOTR pisze: Tylko wiesz, oni nie włączają co chcą, a co mogą, tzn. na co mają licencję. Widać emisja TVN24 byłą zbyt droga. TVN24 woli z pewnością zbierać kasę na streamie w sieci Orange, płatnym video call w Playu, i płatnym streamie w sieci.

Eeee cosik mi się wydaje ,że oni nic za to nie płacą. Odbierają sobie z satelity i po prostu jak to się w Polsce dzieje: TESTUJĄ LATAMI heheh ;). A stream w internecie tvn24 niech sobie wsadzi w d...-- "transfery"

Być może było tak ,że w pewnym momencie ktoś z TVN-u nacisnoł mocniej i wtedy wyłączyli TVN 24 hehe??
W sumie dziwne bo wiadomo ,że jeśli kogoś stać aby sobie kupić komóre z tunerem DVB-H lub nawet przystawkę to jest wielce prawdopodobne ,że i tak płaci abonament jakiejś platformie satelitarnej a więc płaci już jakby za TVN24.
A jeśli się mylę to niech wreszcie dadzą możliwość płacenia np sms-ami.Zapłacę sobie za TVN24 bez łachy tylko niech włączą ten kanał.

Brak programu informacyjnego w DVB-H to olbrzymi błąd!!!!

gregp

Re: DVB-H Poznań

Post autor: gregp » 26 marca 2011, o 15:36

czy nokie, podlaczona do su33w mozna polaczyc kablem z telewizorem, by telewizje odbierac na telewizorze?

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: DVB-H Poznań

Post autor: RAPIOTR » 2 czerwca 2011, o 20:08

Wygląda na to ,że era DVB-H skończyła się w Poznaniu na dobre 8-). Info TV FM chyba zwija interes ?.
Jak jest w innych miastach?

Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: DVB-H Poznań

Post autor: Bby » 2 czerwca 2011, o 21:37

W Warszawie chyba też wylączyli (czytałem gdzieś)

Zablokowany