dvb-h katowice

Forum o telewizji mobilnej
jaro8539
Posty: 58
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Ostrava,Jesenik

dvb-h katowice

Postautor: jaro8539 » 27 stycznia 2010, o 13:10

mam pytanie czy ktos z okolic Katowic odbiera dvb-h na kanale 44 i czy ma mozliwosc sprawdzic czy cos juz nadaja ,bo ja zlapalem rano ale dvbsam nie odtworzyl zadnego kanalu

Mateusz Ka

Re: dvb-h katowice

Postautor: Mateusz Ka » 29 stycznia 2010, o 00:16

jaro8539 pisze:mam pytanie czy ktos z okolic Katowic odbiera dvb-h na kanale 44 i czy ma mozliwosc sprawdzic czy cos juz nadaja ,bo ja zlapalem rano ale dvbsam nie odtworzyl zadnego kanalu

Witam!

Dzisiaj ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, wychodząc z pracy (Bogucice) odebrałem pięknie wszystkie standardowe kanały. Moja N96 pokazała częstotliwość 658 MHz i sygnał 100/100.

Stacje TV: TVP 1/2, Polsat, TVN, TVN 24, MiniMini, ZigZap, Polsat Sport, Eska TV, TV Puls, Kino Polska, WTK, iTV, Tele 5, Edusat.

Stacje radiowe: TOK FM, RMF MAXXX, RMF FM, Radio Zet, Radio RAM, Radio Mazury i Radio OKO.

Ponad to, jestem mile zaskoczony zasięgiem. Jadąc przez Sosnowiec DK 1 w stronę Częstochowy, sygnał odbierałem prawie do węzła w Podwarpiu (kilka kilometrów przez Siewierzem). Jutro testuję odbiór w Zawierciu.

Edit: W Zawierciu i okolicach odbiór jest możliwy na kilku wzniesieniach. W centrum miasta moja N96 odbiera sygnał dopiero na wysokości ~ 5 piętra.

Pozdrawiam!

lumca_2
Posty: 192
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: dvb-h katowice

Postautor: lumca_2 » 5 lutego 2010, o 09:57

Pozdrawiam!

Kde jest nadajnik DVB-H v Katowicach? I jaka jset moc ERP tego nadajnika?

husky83
Posty: 97
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-h katowice

Postautor: husky83 » 11 lutego 2010, o 15:11

niestety ten nadajnik jest na tyle słaby że w okolicach wójtowej wsi w Gliwicach już nic nie widać.. Chociaż mam antenę kierunkową na skrzyczne a siatkową na katowice.. Jakoś nie chce mi się przekręcać kierunkowej na katowice, żeby testować ;)

Mateusz Ka

Re: dvb-h katowice

Postautor: Mateusz Ka » 19 lutego 2010, o 00:07

Od kilku dni znów zero sygnału z nadajnika. Nie wieje, nie sypie, a transmisji nie ma :|

dwadi
Posty: 94
Rejestracja: 30 grudnia 2009, o 21:12

Re: dvb-h katowice

Postautor: dwadi » 19 listopada 2010, o 19:03

jak tam sprawa dvb-h w KTC?? jak z zasięgiem i czy działa?

pgrzes
Posty: 89
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-h katowice

Postautor: pgrzes » 7 stycznia 2011, o 12:25

Czy ktoś może potwierdzić emisję DVB-H w Katowicach? Dotychczas bezskutecznie próbowałem znaleźć informację zarówno o częstotliwości i mocy nadajnika, którego lokalizację odczytałem na oficjalnej stronie dostawcy.

li921
Posty: 23
Rejestracja: 22 września 2009, o 00:34

Re: dvb-h katowice

Postautor: li921 » 4 maja 2011, o 00:08

Przed chwilą przeskanowałem za pomocą komputera i nadają na 658Mhz. Ale komputer nie jest w stanie niczego odtworzyć. Pisze, że nie ma ani audio, ani video.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2307
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: dvb-h katowice

Postautor: JaroslawMroczkowski » 4 maja 2011, o 21:59

Do odbioru dvb-h potrzebne jest specjalne oprogramowanie.
Przy prawidłowej konfiguracji po stronie nadawczej typowe odbiorniki dvb-t nie powinny w ogóle pokazywać obecności takiej emisji.

Bardzo upraszczając:
W dvb-t składowe audio i iideo przesyłane są jako komponenty serwisów pod oddzielnymi PIDami. W dvb-h przysyłane są jako private data, jako strumienie IP pod różnymi adresami IP lub na różnych portach. Dodatkowym problemem może być time slicing, którego typowe odbiorniki dvb-t nie są w stanie odebrać (nie są w stanie złożyć poprawnego strumienia TS).

Dlatego NIE DA SIĘ odebrać dvb-h odbiornikiem dvb-t.

Jeśli komuś uda się znaleźć oprogramowanie (najlepiej darmowe :) ), które pozwoliłoby odbierać dvb-h za pomocą PC'ta niech się tą wiedzą podzieli.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-h katowice

Postautor: @GUTEK@ » 4 maja 2011, o 23:13

JaroslawMroczkowski pisze:Jeśli komuś uda się znaleźć oprogramowanie (najlepiej darmowe :) ), które pozwoliłoby odbierać dvb-h za pomocą PC'ta niech się tą wiedzą podzieli.

viewtopic.php?p=39320#p39320

li921
Posty: 23
Rejestracja: 22 września 2009, o 00:34

Re: dvb-h katowice

Postautor: li921 » 8 maja 2011, o 23:01

Ja próbowałem za pomocą polecanego tu (ale nie darmowego) dvbSam v4. Ale nie udało mi się niczego odtworzyć. Dvb-t w tej aplikacji startowało bez problemu, dvb-h już nie. Może jeszcze pobawię się konfiguracją i coś z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: dvb-h katowice

Postautor: @GUTEK@ » 9 maja 2011, o 11:26

Pisałem w tej sprawie do autora SkyView.
Niestety nie odbiera on DVB-H, więc tylko wysłałem TS do analizy. Odpisał że jest to do zrobienia tylko potrzebowałby kodeków zgodnych z DirectShow (takich aby dało rade z nimi utworzyć graph - jak w DVB-T) które poradzą sobie z otworzeniem takiego strumienia. Ja niestety na razie nic takiego nie znalazłem. Więc jeśli ktoś się na takie natknie pisać na forum.

lee99
Posty: 21
Rejestracja: 30 października 2011, o 15:13
Odbiornik: DVBT: LGE 42" RADIO: ETON G3
Instalacja antenowa: Antena TV DPM TVFM400 City Classic 42dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice

Re: dvb-h katowice

Postautor: lee99 » 30 października 2011, o 15:23

Witam

Jeżeli dobrze kojarzę to dvbh jest odpalone przez Info-TV-FM.

W takim razie ciekawe co będzie jak CP (cyfrowy polsat wykupi tą firmę bo z informacji jakie czytam chociażby tutaj ->>> http://www.telepolis.pl/news.php?id=23246 ) wynika iż ma takowy zamiar.

Pozdro

krysy
Posty: 31
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 19:04

Re: dvb-h katowice

Postautor: krysy » 1 listopada 2011, o 08:42

Czy koledzy mogą zerknąć czy z Katowic leci DVB-H?
Chciałem potestować nowy tuner i oprogramowanie ale nie widzę paczki. Czyżby wyłączyli?

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: dvb-h katowice

Postautor: Tom345 » 1 listopada 2011, o 12:59

DVB-H tylko w Warszawie.


Wróć do „Telewizja mobilna DVB-H”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika