DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Mirow
Posty: 23
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 10:23
Miejscowość: Wrocław (centrum)
Odbiornik: LG Smart TV
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza na dachu 18-piętrowego wieżowca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża&Żórawina+Sky Tower&Praděd

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Mirow » 13 stycznia 2021, o 10:38



@udj obstawiam, że @am haarec skoro ma cztery czeskie MUXy to odbiera sygnał z Lysej hory https://cs.wikipedia.org/wiki/Televizn% ... C3%A1_hora

Acik50
Posty: 11
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 » 13 stycznia 2021, o 12:51

Lysa Hora to na każdym MUX-ie tylko 25 KW.Obstawiam Ostrawę,tam "idzie" po 100 KW.

Mirow
Posty: 23
Rejestracja: 13 stycznia 2012, o 10:23
Miejscowość: Wrocław (centrum)
Odbiornik: LG Smart TV
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza na dachu 18-piętrowego wieżowca
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża&Żórawina+Sky Tower&Praděd

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Mirow » 13 stycznia 2021, o 13:09


@Acik50
Gdzie sprawdzasz?
MUX24 dla Ostravy nie leci z Hošťálkovic tylko z centrum, także nie doleci do PL, a wysokie usytuowanie nadajnika na Lysej horze nawet przy 10kW daje dobry efekt [MUX 21-23 po 25kW dlatego lepszy sygnał].

Ostrawa - Lanová Ulica Lanová Ostateczny multipleks DVB-T2 24 45 10kW
Źródło: https://www.digitalnitelevize.cz/vysila ... -kraj.html

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1084
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 13 stycznia 2021, o 13:11

Acik50 pisze:
13 stycznia 2021, o 12:51
Lysa Hora to na każdym MUX-ie tylko 25 KW.Obstawiam Ostrawę,tam "idzie" po 100 KW.
Przy założeniu, że wszystkie przygraniczne nadajniki nadają w ND a tak oczywiście nie jest. Hostalkovice w kierunku Polski mają tłumienie 7-8 dB i z tych 100kW zostaje sporo mniej. Pradziad to już tłumienie 10dB, więc w kierunku Polski leci 10kW itd.
Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2021, o 13:13 przez blockbuster, łącznie zmieniany 1 raz.

Acik50
Posty: 11
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 » 13 stycznia 2021, o 13:28

Pisząc "OSTRAVA" miałem na myśli oczywiście "HOSTALKOVICE"

am haarec
Posty: 22
Rejestracja: 22 stycznia 2020, o 11:20
Miejscowość: Piekary Śląskie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora,Ornontowice,Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: am haarec » 13 stycznia 2021, o 17:25

Czeską tv (mux.21,22,23,24) odbieram z nadajnika Lysa Hora. Sprawdziłem to wtedy jak była przerwa konserwacyjna nad. Lysa Hora .
Odbierałem wtedy tylko mux.2 (k.37) i to slaby sygnał, ale odbieralny z nad.Ostrava H. Moja antena jest ustawiona na sygnał z nad. Ornontowice (mux L-2).Polskie tv odbieram z nadajnika Kosztowy(mux.1,2,8,mux eksperymentalny TVP (k.27) no i mux.TvS ,i to nadajnik jest zasłonięty przez mój blok .Jeśli chodzi o mux.3 to nie wiem,to mogą być Kosztowy,ew. Bytków,mux.4 to chyba Kosztowy. Słowackie tv nie odbieram,bo próbowałem na drugim balkonie 2 antenę w polaryzacji pionowej.I na tej antenie odbierałem Skrzyczne (antena wróciła do odbioru w polaryzacji poziomej).
Chciałbym dodać że nadajnik Ostrava Hošťálkovice jest na wysokości 287 m n.p.m, wysokość masztu 170 m.
Lysa Hora to 1334 m n.p.m wysokość masztu 65 m. Odbierałem czeski mux.1 jak jeszcze Lysa Hora nie nadawała(k.54) ale słabo i to ze wzmacniaczem.
Oczywiście mux.24 to inny operator, no i inny maszt antenowy( góra ta sama).Muszę kiedyś tam wskoczyć na tą górę i obejrzeć to cudo. :roll:

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 871
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 16 stycznia 2021, o 22:08

Retro Music TV zniknęło już z mux-22, prawdopodobnie wczoraj. Szkoda trochę tego kanału, bo dość ciekawą muzykę grali, dużo lepiej to wyglądało aniżeli na Ocko Star czy na naszym Stars TV.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1084
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 16 stycznia 2021, o 22:16

TLW/SZA pisze:
16 stycznia 2021, o 22:08
Retro Music TV zniknęło już z mux-22, prawdopodobnie wczoraj
Cały czas nadają w MUX-22. Nie wiem dlaczego u Ciebie ten kanał zniknął?

Beata
Posty: 7
Rejestracja: 16 grudnia 2020, o 20:53
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: Philips7334 viva
Instalacja antenowa: Sparta lambda. telmor
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Wisła ostrawa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Beata » 16 stycznia 2021, o 22:34

Jeżeli zniknęła to z mux24 w 22 jest

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 871
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: TLW/SZA » 16 stycznia 2021, o 22:52

Dziwna sprawa czemu mi wywaliło z listy programów Retro? Przeskanowałem przed chwilą na nowo k28 i faktycznie jest retro music TV. Dziwny ten tuner wiwa h265. Co prawda w zeszłym tygodniu wgrywałem najnowszą wersję oprogramowania i skanowałem na nowo wszystkie muxy żeby zaktualizowało listę,a wczoraj po włączeniu odbiornika nie było właśnie Retro, myślałem że usunęli ten kanał z mux22 bo coś na ten temat tam kiedyś wyświetlali że zniknie z naziemnej tv.
Ta zimowa pogoda wpływa na dobry odbiór z Czech k26 i k28 po 100% jakości i siły sygnału. Fakt że antena zmieniła miejsce na balkonie, tak aby cały dom zasłaniał północną stronę aby mi pewien mux z Kamieńska nie mieszał w odbiorze Czechów :D
Co do tunera to na najnowszym sofcie trochę lepiej wygląda cała grafika no i pojawił się dodatkowo pasek siły sygnału.

k26: https://postimg.cc/cvhZYs8k
k28: https://postimg.cc/4ncgPv99

Odpowiedz