DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
lexom
Posty: 13
Rejestracja: 5 grudnia 2016, o 17:05
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + antena logarytmiczna 5-12/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań/Śrem

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lexom »

Niestety nie mam możliwości prowadzenia sygnału oddzielnym przewodem.
Obecnie sygnał jest zbierany z dwóch anten przez AMS ZA-206Ms i jednym przewodem idzie do TV.

Acik50
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 »

Tak z ciekawości pytam, to coś odbierasz z Czech?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1131
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

lexom pisze: 27 marca 2021, o 21:39 Czy ktoś z wielkopolski odbiera telewizję z Czech?
Do granicy z Czechami mam około 180 km.
Spora odległość ale przy dobrym profilu terenu coś może dolecieć. Problemem może być nie odległość ale kolizja z naszymi nadajnikami nadającymi na tych samych kanałach co czeski DVB-T2.
MUX-21 czeskiej publicznej tv nadaje na k26 a na tym samym kanale nadaje MUX-3 z Kalisza/Mikstatu.
To samo dotyczy czeskiego MUX-23 na k31 (też MUX-3 z Mikstatu). Natomiast na k28, na którym Czesi nadają swój MUX-22, z Poznania leci teraz chyba MUX-4 a od przyszłego roku ten kanał będzie w Wielkopolsce wykorzystany do emisji DVB-T2 (konkretnie MUX-5)

Obrazek
żródło mapek- UKE

Acik50
Posty: 16
Rejestracja: 21 listopada 2020, o 20:57
Miejscowość: Wieruszów woj.łódzkie
Odbiornik: Easy Home TDT compact HD DUAL
Instalacja antenowa: no name, 8-mio szczeblowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nie wiem, Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Acik50 »

A może bliżej jest do niemieckich nadajników "naziemnej" ?

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 150
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Opole
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.717
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: neo69 »

Gdzie Czechy, a gdzie Niemcy... Poza tym przykładowe nadajniki z Pradziada z racji położenia na górskim szczycie dolecą dalej niż zlokalizowane na terenie nizinnym. W Opolu o niemieckich stacjach mogę zapomnieć, przy podwyższonej propagacji dotarły za to stacje z Węgier.

bigdamian2
Posty: 12
Rejestracja: 29 lipca 2016, o 12:32

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: bigdamian2 »

Proszę tu nie pisać o innych krajach za wyjątkiem Czech.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1131
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster »

Na stronie RRTV w wykazie wniosków o udzielenie licencji pojawił się wniosek datowany na 1 kwietnia na nadawanie naziemne dla kanału "Prima ?". Pytanie czy taka ma być nazwa kanału, czy nie wiedzą jeszcze jak ten kanał ma się nazywać, czy może zważywszy na datę jest to jakiś żart? ;)

https://www.rrtv.cz/cz/static/prehledy/ ... straci.htm

lumca_2
Posty: 232
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 »


VITEK2442
Posty: 76
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 14:34
Miejscowość: Hawierzów
Odbiornik: Zircon Fire DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: Anteny zbiorcze STA
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava,Pradziad,Wisla/Skryzcyne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: VITEK2442 »

Nazwa nie jest ostateczna, móże być i będe zmieniona.

Odpowiedz